Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędlina z jelenia


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 marcusfff

marcusfff

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 20 mar 2016 - 20:50

To mój pierwszy post, więc witam wszystkich serdecznie. Jak widzicie jestem kompletnym początkującym i raz jeden robiłem szynkę wieprzową. Pisze bo mam straszny mętlik w głowie, i zwiększa się on im dłużej przeglądam internety w poszukiwaniu przepisów. Ale do rzeczy. Mam zamrożony ok. 2,5kg kawałek szynki z jelenia i chciałbym zrobić jakąś wędlinę do chleba na świąteczny stół. Nie dysponuję ani wędzarnią ani specjalnym sprzętem, więc jedyne co, to mogę szynkę peklować, gotować i piec. A czasu zostało mało.

Z tego co przeglądałem przepisy, choć jest ich stosunkowo mało, to jedni pieką, drudzy gotują, a ja jestem rozdarty. Zwracam się z wielką prośbą o jakiś konkretny przepis, któremu bym podołał.



#2 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13655 postów

Napisano 20 mar 2016 - 20:54

Gdybym miał mięso z jelenia, to wierz mi ale nie "zmarnowałbym" go na coś do kanapki.

Pieczeń z tego mięsa to prawdziwy rarytas.



#3 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6853 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 20 mar 2016 - 22:55

Mam zamrożony ok. 2,5kg kawałek szynki z jelenia i chciałbym zrobić jakąś wędlinę do chleba na świąteczny stół.

 

Gdybym miał mięso z jelenia, to wierz mi ale nie "zmarnowałbym" go na coś do kanapki. Pieczeń z tego mięsa to prawdziwy rarytas.

 

Miro prawdę pisze - robiłem i szynki z jelenia, i wędliny, ale gulasz, zraziki czy inne pieczyste to jest to....   :cool:  



#4 marcusfff

marcusfff

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 21 mar 2016 - 15:37

Ok, przekonaliście mnie- będzie pieczeń na świąteczny obiad =]

Na pieczeń przepisów mnogo, ale wygrzebałem z książki Pani Ćwierczakiewiczowej następujący przepis. Co prawda na dzika, ale myślę, że się nada:

 

Marynata:

-0,5 litra wina czerwonego wytrawnego

-sok z cytryny

-odrobina skórki cytrynowej

- 2 cebule w plastrach

-ziele angielskie

-pieprz

-3 goździki

-20 suszonych jagód jałowca

-ząbek czosnku

-liść laurowy

-kawałek imbiru

-12 suszonych śliw

-odrobina marchwii, pietruszki i selera

 

Mięso zalewam wrzącą marynatą na 3 dni i obracam co jakiś czas. Po tym czasie wyciągam je, solę i szpikuję słoniną. Obsmażam na gęsim tłuszczu, żeby się zamknęło i piekę ok. 2 h. po czym prószę mąką i jeszcze na chwilę do zarumienienia.

Powstały przy pieczeniu sos doprawiam:

- łyżką marmolady z głogu

- cynamon

- cukier, sól

Ewentualnie rozcieńczam sos marynatą. Na koniec przecieram go przez sito.

 

Uważacie, że ok? Może macie jakieś własne doświadczenia? Przypraw więcej/mniej? Jak najlepiej piec to mięso (temperatura, czas)? Pytam, bo nie mam doświadczenia z dziczyzną=]



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#5 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13655 postów

Napisano 21 mar 2016 - 16:45

To kiedy ten obiad? :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych