Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nadziewarka do kiełbas, moja konstrukcja

nadziewarka do kiełbas

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
75 odpowiedzi w tym temacie

#61 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3353 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 26 mar 2016 - 22:32

.....i za to Cię kocham....



#62 marula3

marula3

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 137 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 29 kwi 2016 - 20:02

Robiłem próby tej nadziewarki, efekty były dla mnie niezadowalające, silnik okazał się za słaby.

Postanowiłem użyć mocniejszego silnika, efekty są zadowalające.

Zobaczcie to sami.



#63 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 29 kwi 2016 - 20:19

Silnik pracuje jak na wirowaniu skarpetek...  :cool:



#64 marula3

marula3

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 137 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 29 kwi 2016 - 20:35

tier

Chętnie bym obejrzał jak Ty wirujesz swoje skarpetki. Czekam na twój film.



#65 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 29 kwi 2016 - 21:53

Podoba się.  :)

Niezły z Ciebie Adam Słodowy!  :thumbsup:



#66 marula3

marula3

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 137 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 29 kwi 2016 - 22:48

miro

dzięki za uznanie



#67 wielebny67

wielebny67

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 110 postów
  • Miejscowość?d?

Napisano 30 kwi 2016 - 12:49

Taki mnie plan podsunąłeś żeby do nadziewarki (typowego chinczyka) zamiast rączki dać koło pasowe a napędzić to silnikiem z maszyny do szycia sterowanym pedałem :grin: ciekawe czy by to zadziałało

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

#68 marula3

marula3

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 137 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 30 kwi 2016 - 13:05

wielebny67

Ja w pierwszej wersji waśnie tak zrobiłem, możesz to zobaczyć na zdjęciach na początku tego tematu. Silnik jest za słaby bardzo się grzeje i słabo podaje mięcho do osłonek



#69 Viszna

Viszna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 658 postów
  • MiejscowośćRóżyny

Napisano 30 kwi 2016 - 13:08

Działa? Działa! Jest zadowolony? Jest! I dobrze, że zrobił, że się nie zraził niektórymi postami.

Ma podparty ślimak na dwóch końcach, wiadomo, że przy kole pasowym się z czasem wyrobi plastikowa wkładka ślizgowa (o ile jest w tej maszynce), ALE kiedy to nastąpi jeżeli używa się tego do produkcji hobbystycznej? Za rok, dwa a może 3? I przez ten czas będzie mógł Sobie wygodnie samemu nadziewać kiełbasy.

Jak u mnie w domu (jak jeszcze nie miałem pojęcia o robieniu kiełbas i szynek) rzeźnik/masaż/kucharz robił wyroby, to też używał maszynki do nabijania kiełbas -miał 22-kę i opowiadał, że używa jej od kilkunastu lat -fakt była napędzana przekładnią -czyli nie występowały siły boczne, ale gość ten średnio co tydzień/dwa przerabiał "blondynkę" -więc zupełnie inna liga.

Z tego co kojarzę, to większość dawniej na wioskach nabijała kiełbasy maszynkami i jakoś było OK.

 

Marula3 gratulacje -najważniejsze, że działa i jesteś zadowolony.

Z mojej strony bym tylko proponował, aby jakąś osłonę na to koło pasowe przy maszynce zrobić.



#70 marula3

marula3

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 137 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 30 kwi 2016 - 13:41

Viszna

Dziękuję za miłe słowa, sam jestem zaskoczony że działa wszystko prawidłowo. Film ten został zrobiony przy pierwszych próbach nadziewania, myślę że w przyszłości będzie już tylko lepiej.

Pozdrawiam



#71 wielebny67

wielebny67

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 110 postów
  • Miejscowość?d?

Napisano 30 kwi 2016 - 17:18

wielebny67
Ja w pierwszej wersji waśnie tak zrobiłem, możesz to zobaczyć na zdjęciach na początku tego tematu. Silnik jest za słaby bardzo się grzeje i słabo podaje mięcho do osłonek

Tylko ja myślę pominąć maszynkę tylko do nadziewarki pionowej zamiast korby dać koło

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

#72 marula3

marula3

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 137 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 30 kwi 2016 - 18:15

wielebny67

Jeśli masz taki silnik to próbuj, a jeżeli go nie masz to kup na złomowisku trochę mocniejszy.

Życzę sukcesu.



#73 wielebny67

wielebny67

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 110 postów
  • Miejscowość?d?

Napisano 01 maj 2016 - 13:47

Mam silnik i pomysły (nie zawsze dobre) :grin: tylko po przemysleniach to w mojej maleńkiej kuchni to chyba zwykła korba musi wystarczyć :-( dojdzie silnik, koło jakaś podstawa. Gdzie się z tym rozłożyć i gdzie to trzymać :-(

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

#74 Ja_woe

Ja_woe

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćŁęczyca

Napisano 30 sty 2017 - 22:18

Mam pytanie do konstruktora nadziewarki. Czy również mielisz mięso na tym sprzęcie.

#75 zenza

zenza

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 202 postów
  • MiejscowośćOtwock

Napisano 31 sty 2017 - 10:06

Wszystko fajnie, tylko ja właśnie uciekam od nadziewania farszu maszynkami, ponieważ ślimak dodatkowo miażdży farsz i trzeba brać to pod uwagę rozdrabniając mięso na sitkach. Zawsze muszę mielić mięso na większych oczkach. Przynajmniej jak stosowałem przy danej kiełbasie sitka zalecane to kiełbasa za bardzo była zmielona ala parówka. A i jeszcze jedno - rzadko się to dzieje ale jak pęknie jelito, to ponowne wrzucenie farszu do maszynki wymęcza ten farsz i jest po małym kutrowaniu.:)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#76 marula3

marula3

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 137 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 02 lut 2017 - 18:14

Wszystko fajnie, tylko ja właśnie uciekam od nadziewania farszu maszynkami.

Ja robienie kiełbasy traktuje jak zabawa, robię ją kilka razy w roku, zawsze dobrze smakuje. Nie zauważyłem żeby farsz był rozmemłany przez nadziewanie, mielę na szarpaku nożem dwu ostrzowym, maszynką Zelmer.


[Dodano: 02 lut 2017 - 18:14]

Mam pytanie do konstruktora nadziewarki. Czy również mielisz mięso na tym sprzęcie.

Mięso mielę na maszynce Zelmer, używam sitko 10mm, oraz szarpak






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych