Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Woda do parzenia - czy solić?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 yacek13

yacek13

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • Miejscowośćprawie na Kurpiach...

Napisano 26 mar 2016 - 17:17

Pytanie jak w temacie. Czy niesłona woda nie będzie wyciągała soli z wyrobów?

Jeśli to głupie pytanie to wybaczcie nowicjuszowi ;)



#2 arkdom

arkdom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1123 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 26 mar 2016 - 17:20

Ma wyciągać



#3 yacek13

yacek13

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • Miejscowośćprawie na Kurpiach...

Napisano 26 mar 2016 - 17:27

No to aż za dobrze wyciągnęła z boczku bo wg przepisu a niesłony wyszedł.



#4 michal278

michal278

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 573 postów
  • MiejscowośćPodlasie, Biebrza

Napisano 26 mar 2016 - 17:50

A ile kolega trzymał w wodzie?

#5 yacek13

yacek13

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • Miejscowośćprawie na Kurpiach...

Napisano 26 mar 2016 - 18:01

2 godz 15 minutek. Na termometr i 70 stopni.



#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11122 postów

Napisano 26 mar 2016 - 18:17

No to aż za dobrze wyciągnęła z boczku bo wg przepisu

 

A z jakiego przepisu.? Peklujemy w solance o takim stężeniu, żeby po parzeniu wyrób miał odpowiadającą naszym gustom słoność.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 26 mar 2016 - 18:19


#7 yacek13

yacek13

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • Miejscowośćprawie na Kurpiach...

Napisano 26 mar 2016 - 18:42

Z przepisu https://wedlinydomow...czek-wędzony/. 



#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11122 postów

Napisano 26 mar 2016 - 19:28

Z przepisu http://wedlinydomowe...czek-wędzony/.�

 

A przeczytałeś wszystko co tam było napisane czy tylko pierwszy post.?: Gdybyś przeczytał dalej to byś zobaczył, że Halusia w pierwszym poście się pomyliła i w dalszej części tematu swój błąd sprostowała i dalej jest dobrze.Solanka ok.10% i pięć dni peklowania.Ja przy tej mocy solanki peklował bym 8-10 dni i tam też jest napisane, że boczek był mało słony


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 26 mar 2016 - 19:36


#9 yacek13

yacek13

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • Miejscowośćprawie na Kurpiach...

Napisano 27 mar 2016 - 06:30

Przeczytalem pierwszy post i potraktowalem go jak przepis. Wszytko jasne, dzieki za pomoc. Nastepnym razem na pewno bede uwazniejszy.



#10 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27274 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 27 mar 2016 - 10:26

Nastepnym razem na pewno bede uwazniejszy.

Uważaj także przy dawkowaniu przypraw i peklosoli. Trzy razy przeważ i sprawdź z przepisem..



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#11 ksawi

ksawi

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • Miejscowośćczwa

Napisano 01 maj 2016 - 20:19

Ja peklosoli używam ok. 60% w stosunku do soli według przepisów i tabel. I wodę do parzenia lekko solę i oczywiście przyprawiam wg uznania. Po czym używam ją do samemu ukiszonego żuru:)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych