arither40 Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Marca 2016 Witam wszystkich zadymiaczy, to mój pierwszy post. Forum czytam już blisko rok, nadchodzi wiosna i zdobytą wiedzę chciałbym zastosować w praktyce.Mieszkam w mieście w domku szeregowym. Wędzarnie (Borniak 70 lub 150) chciałbym postawić w garażu (w bryle budynku) który posiada osobny komin wentylacyjny o średnicy 11 cm i wysokości ok 5.5m. W celu odprowadzenia dymu Borniak byłby podłączony do komina rurą spiro. Mniej więcej wyglądałoby to takhttp://i.imgur.com/opzGEH2.jpg(link http://wyrobydomowe.blox.pl/2016/01/Moj-prezent-gwiazdkowy-2015.html)Jednak mam kilka wątpliwości:1. Wiem, że Borniak nie jest szczelny (https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6124-instalacja-wewnetrzna-wedzarni-borniak-uw-70/?p=179906) i obaiam się dużego zadymienia w garażu. Aby temu zaradzić planuję - w rurze spiro dodać wiatraczek jak kolega GuRu- jeżeli to nie pomoże zrobić prowizoryczny okap jak kolega GuRu- jeżeli nadal będzie problem z zadymieniem zwiększenie dopływu świeżego powietrza poprzez lekkie uchylenie drzwi garażowych2. Czy komin tej wysokości zapewni odpowiedni ciąg bez pomocy wiatraczków?3. Obawiam się, że gdy ciąg będzie zbyt mocny spowoduje zapłon wiórek.Czy Waszym zdaniem ten plan ma ręce i nogi i może się udać? Może ma ktoś doświadczenie z podobnymi warunkami i mógłby udzielić rady?Chciałbym wędzić incognito :-) Zależy mi na dobrych relacjach z sąsiadami. Przyjęło się na osiedlu, że grille stawiane są na samych krańcach działek gdzie odległość od okien i balkonów jest największa a ilość dymu wpadająca do domków jest zminimalizowana. Wykluczam stawianie tam Borniaka głównie ze względu obawę przed deszczem (gdzie dokończe wędzenie gdy się rozpada) oraz ewentualne obawy sąsiadów, że okopce całe osiedle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Marca 2016 Napisz do Halusi i do zbója Madeja oni wędzą w borniaku i mają problem zddymem rozwiązany i na pewno sąsiedzi nie narzekają na zapach w czasie ich wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Marca 2016 Lekko ociepl rurę dymną. Grawitacyjnie odprowadzisz cały dym do komina i nic z wędzarni nie będzie wychodzić, nawet jak nie jest szczelna. Wiatraczek nie będzie potrzebny, a jak go zastosujesz tylko utrudnisz wędzenie przy nieszczelnej wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arither40 Opublikowano 28 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Marca 2016 @nestor, dziękuję. Poszukam postów Helusi i Zbója Madeja w tym temacie.@Andyandy, czym najlepiej ocieplić? Czy rura spiro musi iść w pionie (jak na zdjęciu)? Wędzarnie chciałbym postawić ok 3m od komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Marca 2016 czym najlepiej ocieplić? Czy rura spiro musi iść w pionie (jak na zdjęciu)? Wędzarnie chciałbym postawić ok 3m od komina. owinąć dowolnym izolatorem i rękawem z folii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Marca 2016 czym najlepiej ocieplić? Zamiast się bawić kup od razu izolowaną rurę kominkową To takie coś: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KJT Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Lutego 2021 Cześć, wiem, że wątek stary ale mam też zagwostkę z Borniakiem wewnątrz budynku... Mam wolne pomieszczenie, chciałabym tam przenieść mojego borniaka. Pomysł to:1. Okap nad wędzarnią do wyciągania dymu wydostającego się z wędzarni przy otwieraniu drzwiczek2. Osobna rura dla wędzarni wychodząca pionowo na dach. 3. Okno w pomieszczeniu Wiem, że Borniak odradza takie rozwiązanie, bo zrębki mogą się zapalić. Ja generator dymu miałabym włączony max 3-4-godziny, i wędzarnia. byłaby pod moją stałą kontrolą. Czy macie jakieś wskazówki, czy moje rozwiązanie będzie ok? Czy możecie doradzić jaką fi rury dobrać - czy taka sama średnica jak teraz ma wędzarnia? Dziękuję za wszelką pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.