Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Osłonki poliamidowe do parówek.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
68 odpowiedzi w tym temacie

#61 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 17 maj 2016 - 22:15

Pierwszy raz robiliśmy parówki w dwóch zwykłych, domowych blenderach z misą. Wyszły zarąbiste ... w sumie nie miały wyjścia ;) bo to był debiut naszej spółdzielni :tongue:

Po przepis zwróć się do autora, czyli do kolegi pis67.



#62 Gość_Dymowski_*

Gość_Dymowski_*
  • Goście

Napisano 18 maj 2016 - 22:02

W takim razie mam prośbę do pis67 proszę o ten przepis jeśli to nie tajemnica firmy.



#63 AleksanderB

AleksanderB

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 99 postów
  • MiejscowośćPoland

Napisano 20 maj 2016 - 19:34

Ja tez poprosze ;)



#64 scalarian

scalarian

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 190 postów
  • MiejscowośćEarl Shilton

Napisano 25 maj 2016 - 15:32

No ładnie... i temat umarł... Ma ktoś jakiś update? Byłbym wdzięczny za wpis tego przepisu. 



#65 Wujaszek Tom

Wujaszek Tom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2271 postów
  • MiejscowośćKonstancin

Napisano 25 maj 2016 - 18:17

Napiszcie do kolegi pis67 na PW , Piotr zawsze odpisuje i doradza.



#66 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5861 postów

Napisano 31 maj 2016 - 09:17

W takim razie mam prośbę do pis67 proszę o ten przepis jeśli to nie tajemnica firmy.

 

 

No ładnie... i temat umarł... Ma ktoś jakiś update? Byłbym wdzięczny za wpis tego przepisu. 

Tu jest, w skrócie: tłuszcz ze ścięgnami z dodatkiem tłuszczu. O przyprawach nie wspomnę.  :)

 

https://wedlinydomow...pis67/?p=189201



#67 Gość_Dymowski_*

Gość_Dymowski_*
  • Goście

Napisano 31 maj 2016 - 09:57

Nie o taki przepis mi chodzi , takie parówki wychodzą mi bez problemów , chodzi o cienkie parówki w osłonkach kalogenowych.



#68 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5861 postów

Napisano 31 maj 2016 - 10:11

Nie o taki przepis mi chodzi , takie parówki wychodzą mi bez problemów , chodzi o cienkie parówki w osłonkach kalogenowych.

To w co zapakujesz zależy od Ciebie przecież. Nie ma odzielnych receptur na osłonki kolagenowe.  



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#69 Adrian Nomax

Adrian Nomax

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćPiekary Śląskie

Napisano 14 lip 2017 - 10:50

Do parówek polecam osłonki celulozowe które są przepuszczalne dla dymu. Kalibry standardowe od 17-23, a także 32 na serdelki i parówkowe.

 

Osłonki celulozowe są dużo tańsze w stosunku do osłonek kolagenowych oraz wydłużymy sobie termin przydatności do spożycia.

Po napełnieniu osłonki suszymy w temp 55*C do osuszenia powierzchni, następnie wędzenie max 15minut i parzenie do 68*C. Jak przewędzimy parówki skórka zrobi się gorzka, a zależy nam na delikatnym posmaku i zapachu dymu wędzarniczego.

 

Co do osłonek poliamidowych na parówki to bardzo ciężko je przewędzić, w dużych zakładach stosuje się tzw. wędzenia z parą aby dym przedostał się do środka. W domowych warunkach będzie ciężko przewędzić te osłonki.

 

Na kiełbasy parówkowe można zastosować osłonki naturalne, niestety ich ceny w ostatnim czasie mocno szybują w górę.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych