Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mięso wieprzowe w UK


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 30 mar 2016 - 14:23

Witam wszystkich zainteresowanych tematem. Przeszukiwałem zasoby tego forum i nie znalazłszy pomyślałem że warto byłoby powymieniać się informacjami gdzie w Anglii kupić mięso wieprzowe.

Ja kupuję najczęściej w Morrisonie.
Od czasu do czasu Waitrose albo lokalny rzeźnik - chociaż z tym ostatnim różnie bywa z jakością mięsa.

Pozdrawiam i czekam na kolejne wpisy.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Użytkownik clipol edytował ten post 30 mar 2016 - 14:27


#2 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 274 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 30 mar 2016 - 19:38

Ja kupuję u rzeźnika. Ostatnia ćwiartka na białą (przednia, bez schabu) to £2.90 za kilo. Połówka przed świętami to £80 za 32 kilo (2.5/kilo). Oczywiście z dowozem do domu :). W zeszłym roku kupiłem raz ścinki (trimmings), na moje oko II i III wieprzowa, ale nie byłem zadowolony z jakości, Chociaż zapłaciłem 2.1 za kilo.


Użytkownik sobol edytował ten post 30 mar 2016 - 19:38


#3 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 30 mar 2016 - 20:44

Witaj Sobol.
Morrison ma mięso w bardzo przyzwoitej cenie. Za łopatkę płaciłem przed świętami poniżej £3. Szynka podobnie. Boczek i schab b/k ok £4-£6.
A jak wg ciebie jest z jakością mięsa? Czy nie ma charakterystycznego zapachu? Nie wiem jak dokładnie to opisać- jest inne niż w Polsce. Prawdopodobnie to jest wynik braku kastracji knurków i stąd ten zapach

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Użytkownik clipol edytował ten post 30 mar 2016 - 21:00


#4 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 274 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 31 mar 2016 - 20:25

Cześć. 

Ja mam Morrisona daleko i nie brałem większych ilości. Co do jakości to jestem zadowolony, chociaż te zeszłoroczne ścinki (pakowane, w worku, nie ścinki od rzeźnika) to nie bylo to. Specjalistą wybitnym nie jestem i nie zauważyłem żadnych dziwnych zapachów. Co do cen, to porcjowane mięso w marketach jest drogie. U rzeźnika na "high streecie" zawszę kupie taniej. Nie kupowałem jednak nigdy dużych kawałków w marketach to nie wiem jakie są ceny takiego mięsa.



#5 tomas_gosport

tomas_gosport

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćŚwidwin

Napisano 04 paź 2016 - 19:22

ja ostatnio kupowałem w makro boczki. Generalnie to też w Morrisonie



#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27004 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 paź 2016 - 19:28

Knurzy zapach mięsa prawie całkowicie neutralizuje dodatek kopru włoskiego. Więcej tutaj: https://wedlinydomow...ięsa-bez-kości/

Może się  Wam przyda.



#7 zemat

zemat

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 529 postów
  • MiejscowośćWohyń

Napisano 09 paź 2016 - 13:39

brak sterylizacji, a pędzenie hormonalne robi swoje

wcześniej zwierzę 4-5 miesięcznie nie posiadało gotowości płciowej a teraz tak :) \

wina ekologów i dążenie do chemicznej kastracji :( 



#8 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2422 postów

Napisano 09 paź 2016 - 14:46

Nie przesadzajcie kupuję mięso w hurtowni i jest Oki ,może trochę za chude z tym mam największy problem :)



#9 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 14 sty 2017 - 19:53

Odświeżę temat. Gdzie w UK mogę kupić podgardle wp?

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#10 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 274 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 15 sty 2017 - 14:54

U rzeźnika poprosić i pokazać co wyciąć z póltuszy.



#11 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 15 sty 2017 - 16:47

Problem w tym że u lokalnego rzeźnika wszystko jest już poćwiartowane a jak pytałem ostatnio to patrzyli na mnie jak na ufoludka

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#12 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 274 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 15 sty 2017 - 17:05

To calą póltuszę zamówić :)

Nigdy nie widziałem podgardla w sprzedaży.



#13 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 15 sty 2017 - 17:10

Moja LP byłaby bardzo zadowolona 😎 Już ma mnie czasem dosyć 😂

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#14 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 274 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 15 sty 2017 - 19:03

Moja się przyzwyczaiła :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych