tetrusszym Posted April 12, 2016 Report Share #1 Posted April 12, 2016 Witam.Po co parzy się wędzonki?Pytanie może głupie, ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi, a szukam już 2 godziny.Czy wszystkie wędzonki trzeba parzyć?Czy parzenie nie powoduje utraty aromatu?Czy jedzenie nieparzonych wędzonek jest niezdrowe? Dziękuję za odpowiedzi Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/ Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted April 12, 2016 Report Share #2 Posted April 12, 2016 (edited) Witam. Po co parzy się wędzonki? Pytanie może głupie, ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi, a szukam już 2 godziny. Czy wszystkie wędzonki trzeba parzyć? Czy parzenie nie powoduje utraty aromatu? Czy jedzenie nieparzonych wędzonek jest niezdrowe? Dziękuję za odpowiedzi -Wędzonki mamy : surowe , pieczone parzone . Obróbka wynika z technologi i upodobań oraz struktury mięsa , np szynki są lepsze parzone. Mięso jest po parzeniu delikatniejsze , nie "ciągnie się" nie jest "twarde" .Ale boczki pieczone lub parzone to już kwestia gustu.-nie których "nie wolno" parzyć np wędzonych zimnym dymem, pieczonych (wynika to z technologi)-aromat trochę traci-jedzenie nieparzonych jak by było niezdrowe to forum by nie istniało bo każdy z nas takie też je (niekiedy jest wskazane/konieczne parzenie z przyczyn epidemiologicznych, np jak jest epidemia ptasiej grypy to parzymy/pieczemy drób do 72 stopni ) Edited April 12, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-490890 Share on other sites More sharing options...
romk Posted April 12, 2016 Report Share #3 Posted April 12, 2016 Witam.Po co parzy się wędzonki?Pytanie może głupie, ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi, a szukam już 2 godziny.Czy wszystkie wędzonki trzeba parzyć?Czy parzenie nie powoduje utraty aromatu?Czy jedzenie nieparzonych wędzonek jest niezdrowe? Dziękuję za odpowiedzi Jest mnóstwo wyrobów, dla których receptury nakazują parzenie. Jak zrobisz krakowską parzoną lub baleron bez parzenia? Quote Romk Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-490911 Share on other sites More sharing options...
jacinto Posted April 13, 2016 Report Share #4 Posted April 13, 2016 Tak - to trochę kwestia smaku. Np. słoniny wędzonej raczej się nie parzy (ja raz spróbowałem- ma inną konsystencję). Co do parzenia wyrobów zawierających drób (nie wszystkie są wędzone) - to nie jest kwestia ptasiej grypy tylko salmonelli. W całym przekroju powinien wyrób osiągnąć ok 65 stopni. Quote mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-490977 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted April 13, 2016 Report Share #5 Posted April 13, 2016 Ja ostatnio rozmawiałam ze znajomą ,która sobie tylko wędzi.Co prawda wędzi chyba tylko szynki ,ale mówiła ,że robi to przez 6 godz chyba w tej samej temp [w wędzarni nie ma termometru ,bo jej mąż robi to od lat i ma"czuja"].Pekluje od lat w tej samej solance -nie używając peklosoli tylko saletre,listek,ziele, czosnek i magi.Pekluje 14 dni.Wszystko jest smaczne ,więc nie chciałam ją już pouczać.... Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-491000 Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 13, 2016 Report Share #6 Posted April 13, 2016 @beatag, jak to przyslowie mowi...."nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka".. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-491002 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted April 13, 2016 Report Share #7 Posted April 13, 2016 Czasami ludzie są mocno przekonani do tego co robią [bo robią to od lat] ,ze nawet nie warto ich naprowadzać ...-ta moja znajoma tą metodę przejęła od dziada-pradziada,a wyroby wszystkim smakują ,więc gadaj tu z taką...ps.Bardziej od nie parzenia zaintrygowała mnie ta saletra zamiast peklosól-jak ta babka to odmierza??,bo na pewno nie waży skoro nie używa termomemetru do wędzenia... Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-491051 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted April 13, 2016 Report Share #8 Posted April 13, 2016 to odmierza?? Pewnie z zgodnie z procedurą metrologiczną w oparciu o wyrafinowane i wystandaryzowane przyrządy miernicze czyli czubek noża Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-491056 Share on other sites More sharing options...
tetrusszym Posted April 13, 2016 Author Report Share #9 Posted April 13, 2016 Witam. Po co parzy się wędzonki? Pytanie może głupie, ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi, a szukam już 2 godziny. Czy wszystkie wędzonki trzeba parzyć? Czy parzenie nie powoduje utraty aromatu? Czy jedzenie nieparzonych wędzonek jest niezdrowe? Dziękuję za odpowiedzi -Wędzonki mamy : surowe , pieczone parzone . Obróbka wynika z technologi i upodobań oraz struktury mięsa , np szynki są lepsze parzone. Mięso jest po parzeniu delikatniejsze , nie "ciągnie się" nie jest "twarde" .Ale boczki pieczone lub parzone to już kwestia gustu.-nie których "nie wolno" parzyć np wędzonych zimnym dymem, pieczonych (wynika to z technologi)-aromat trochę traci-jedzenie nieparzonych jak by było niezdrowe to forum by nie istniało bo każdy z nas takie też je (niekiedy jest wskazane/konieczne parzenie z przyczyn epidemiologicznych, np jak jest epidemia ptasiej grypy to parzymy/pieczemy drób do 72 stopni ) Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-491072 Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted April 14, 2016 Report Share #10 Posted April 14, 2016 to odmierza??Pewnie z zgodnie z procedurą metrologiczną w oparciu o wyrafinowane i wystandaryzowane przyrządy miernicze czyli czubek noża Mój Dziadek też tak odmierzał , cała wioska szalała za jego wyrobami , ale miał swój sekret - dorzucał dwa oddechy nietoperza..... Quote jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-491156 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted April 16, 2016 Report Share #11 Posted April 16, 2016 Jeżeli komuś nie zależy od powtarzalności to można odmierzać "na oko" lub "do smaku" Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-491629 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted April 16, 2016 Report Share #12 Posted April 16, 2016 Saletrę?-na oko?? Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-491632 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted April 17, 2016 Report Share #13 Posted April 17, 2016 Saletrę?-na oko??To chyba musi szczypać. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-491661 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted April 17, 2016 Report Share #14 Posted April 17, 2016 Właśnie, właśnie... 5 szczypt soli, 4 szczypty saletry, proste dla tych co wychowali się w erze lotów w kosmos Ci którzy żeby załatwić się muszą użyć tabletu, smartfona lub innego podobnego urządzenia jest to bariera nie do pokonania Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-491690 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 17, 2016 Report Share #15 Posted April 17, 2016 :D Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-491697 Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 17, 2016 Report Share #16 Posted April 17, 2016 (edited) https://youtu.be/y5HgMrX-JhQ?t=9m49s Edited April 17, 2016 by miro Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-491708 Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted May 2, 2016 Report Share #17 Posted May 2, 2016 (edited) Mam niezbyt dużo doświadczenia w tych sprawach, lecz sam jestem zwolennikiem wędzenia - pieczenia w dymie. Jestem przekonany że woda podczas parzenia zabiera dobry smak. Edited May 2, 2016 by marula3 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-494724 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 2, 2016 Report Share #18 Posted May 2, 2016 Jestem przekonany że woda podczas parzenia zabiera dobry smak. Wszystko zależy od wyrobu.Boczusie to sobie można podpiekać , ale szynkę ważącą 4 kg trudno będzie. lecz sam jestem zwolennikiem wędzenia - pieczenia w dymie. To jeszcze dopisz, że jesteś zwolennikiem mniej soczystych wyrobów i godzisz się z większymi stratami na wadze. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-494753 Share on other sites More sharing options...
Bierdol Posted October 17, 2016 Report Share #19 Posted October 17, 2016 Zawsze można parzyć w... torebce foliowej. Wszak chodzi o obróbkę termiczną mięsa a nie wypłukiwanie z niego smaków (niezły rosołek jest po takim parzeniu, prawda ?).Taka torebka jak do vac lub sous vide świetnie się nadają. Aby zapewnić przewodnictwo termiczne najlepiej pozbyć się powietrza ale nie trzeba od razu pakowarki próżniowej, sam napór wody to załatwi. Spróbujcie, szynka wędzona parzona w torebce to... istna bomba smakowa To, co na ogół wypływa do wody, teraz mamy nadal w mięsie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-522692 Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted October 17, 2016 Report Share #20 Posted October 17, 2016 Zgadzam się z Tobą, ja tak robię od jakiegoś już czasu. Quote W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-522695 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 17, 2016 Report Share #21 Posted October 17, 2016 To, co na ogół wypływa do wody, teraz mamy nadal w mięsie. Nie wspomniałeś o "smaku" plastiku który wnika w wędzonkę...... Smacznego! Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-522697 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted October 17, 2016 Report Share #22 Posted October 17, 2016 Nie wspomniałeś o "smaku" plastiku który wnika w wędzonkę...... Smacznego I tu mam inne zdanie jakoś w wyrobach robionych w ten sposób smaku plastiku nie wyczułem, a może ja mam smak mnie wysublimowany od Twojego Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-522703 Share on other sites More sharing options...
Viszna Posted October 17, 2016 Report Share #23 Posted October 17, 2016 Jeżeli się użyje torebek przeznaczonych do gotowania tzn. odpornych na temperaturę to nie sądzę, aby produkt "przeszedł plastikiem" co innego jak niewłaściwą folię potraktujemy zbyt wysoką temperaturą to faktycznie zgodzę się z Miro -może być niewesoło a dokładniej "niesmacznie".A poza tym dla 100% pewności można użyć odpowiednio zawiązanego rękawa do pieczenia -ta "folia" jest odporna na temp. dużo powyżej 100ºC bo jakoś kurczaki mi folią nie zalatują po pieczeniu Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-522708 Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted October 17, 2016 Report Share #24 Posted October 17, 2016 Baco wybacz, odpowiem na Mira post.Miro pisze bo ma taką potrzebę wykazania się, sam ma w swoim sklepie, "plastików" od groma. Ale:Wolno gotowane mięso ma inny - lepszy smak. Nie mam tak wyrafinowanej frytkownicy jak kolega Kruszynka, ja swoje wolno gotowane mięsa, parzone wędliny "załatwiam" w wolnowararze, albo w dużym garnku na kuchence solgazu która pięknie utrzymuje temperaturę. Przeważnie pakuję do woreczków z Lidla do mrożonek lub rękawa do pieczenia. Zamykam pakowarką po lekkim odpompowaniu powietrza. Żeberka które uwielbia moja (jeszcze) żona "podpiekam" palnikiem takim na gaz do zapalniczek. Po "uwarzeniu" mam sos który doprawiam i podaję mojej (jeszcze) żonie jak przyjdzie z pracy.Widok tych ślicznych oczu oraz z jakim apetytem je jest dla mnie nagrodą (może udaje bo nic więcej by nie dostała) ale jak na razie nie ma zamiaru ode mnie odejść a już minęło już 42 lata.... OOooo już jest odpowiedź Quote W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-522713 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 17, 2016 Report Share #25 Posted October 17, 2016 (edited) Miro pisze bo ma taką potrzebę wykazania się, sam ma w swoim sklepie, "plastików" od groma. Raczej mając od groma plastików powinienem zachęcać do ich stosowania, a nie odradzać.Poza tym co ma do mojego zdania fakt, że "mam" sklep?Długo jeszcze będziesz mnie przez ten pryzmat oceniał? Ty też zapewne coś "masz", ale jak widzisz nie "piję" do tego. Smaku plastiku nie poczujesz, tak jak się czuje pierz, ale plastik czy to ci się podoba czy nie pod wpływem temperatury ulega rozpuszczaniu.Jeszcze nie wymyślono zdrowego plastiku, tak więc jak nie trzeba go stosować, to po co to robić? Zawsze można parzyć w... torebce foliowej. Wszak chodzi o obróbkę termiczną mięsa a nie wypłukiwanie z niego smaków (niezły rosołek jest po takim parzeniu, prawda ?). Owszem jest "rosołek" ale ja parze nie gotuję, więc jest to ilość znikoma. I na sam koniec.Jeśli mamy układ wędzonka-woda, a wędzonka-suche otoczenie "stworzone" przez woreczek, to mięso odda w tym drugim wypadku więcej soków.To wyobraźnia wam podpowiada że coś w czym zamykacie i będzie mniejszy wyciek, ale to niestety nie jest prawdą. Jeśli byłby to woreczek dopasowany kształtem do wędliny, który na dodatek obkurczałby się pod wpływem temperatury, to wtedy wyciek mógłby być znikomy.Siła obkurczania powinna przewyższać siłę wypychania soków. Edited October 17, 2016 by miro Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12921-po-co-parzy-si%C4%99-w%C4%99dzonki/#findComment-522741 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.