Skocz do zawartości

Kiełbasa grillowa z dziczyzną produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis na tą kiełbasę znajduje się tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8767-mini-vademecum-domowego-masarza-opracowane-przez-grzes3855/?p=311453

 

Z braku sarny użyłem łopatkę z dzika a zamiast pachwiny, podgardle.

 

 

Łopatka z dzika - 1 kg

podgardle - 1 kg

 

post-39693-0-66156700-1401116380_thumb.jpg

 

Przyprawy:

 

peklosól/sól - 4/14 g/kg (peklosól 20%, sól 80%)

pieprz biały - 3 g/kg

kolendra  - 1 g/kg

czosnek - 1 g /kg

wino białe wytrawne 50 ml

sok z 1 cytryny

 

Wszystko zmielone na sitku 4 mm

 

post-39693-0-30360000-1401116389_thumb.jpg

 

Zmielone i przyprawione mięso leżało w lodówce kilka godzin. Następnie napełniłem nim jelita wieprzowe kal. 28-30

 

post-39693-0-31494600-1401116391_thumb.jpg

 

Osuszanie 45 min w temp. 45-50 st.

 

Wędzenie 1,5 h dymem 35-40 st. i tu niespodzianka:

 

post-39693-0-67632600-1401116386_thumb.jpg

 

TŁUSZCZ WYCIEKŁ ! termometr mam sprawny, poza tym wędziły się dwie różne kiełbasy.

 

post-39693-0-50458200-1401116382_thumb.jpg

 

Mięso, które zostało jest bardzo dobre po grillowaniu, ale niestety sypie się.  :cry:

 

post-39693-0-37759700-1401116384_thumb.jpg

 

Oczywiście liczę na wytłumaczenie tego zjawiska. :)

Edytowane przez paweljack
aktualizacja załączników

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Łopatka z dzika - 1 kg podgardle - 1 kg

 

 

 

Wszystko zmielone na sitku 4 mm
 

 

 

 

TŁUSZCZ WYCIEKŁ !

 

 

 

niestety sypie się. 

 

Hmmm brak masy wiążącej jakiś kawałeczek wołowego, golonki, indyka .... 

I za mocno rozdrobnione trzeba było użyć 8-ki a troszkę podgardla i ścięgnistego (wołowe, golonka) z dodatkiem przypraw i wody 2x na 4-e ;)

 

Chyba troszkę za długo to grillujesz i z temperaturą coś nie halo dlatego wychodzą Ci trociny :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Łopatka z dzika - 1 kg podgardle - 1 kg

 

 

 

Wszystko zmielone na sitku 4 mm
 

 

 

 

TŁUSZCZ WYCIEKŁ !

 

 

 

niestety sypie się. 

 

Hmmm brak masy wiążącej jakiś kawałeczek wołowego, golonki, indyka .... 

I za mocno rozdrobnione trzeba było użyć 8-ki a troszkę podgardla i ścięgnistego (wołowe, golonka) z dodatkiem przypraw i wody 2x na 4-e ;)

 

Chyba troszkę za długo to grillujesz i z temperaturą coś nie halo dlatego wychodzą Ci trociny :(

Grillowanie 130 st. a tłuszcz wyciekł już w wędzarni. Masa po zmieleniu i wymieszaniu była dobra w sensie kleista na moje oko. Dzięki.

 

ale niestety sypie się. :cry:

 

To teraz pojechałeś po bandzie, nieudany wyrób wstawiasz jako przepis :mad::facepalm:

Przepis zamieszczony jest na forum, robiłem go już kiedyś w wersji oryginalnej, tzn. z sarniny i pachwiny i też nie wyszło. Próbuję dowiedzieć się, dlaczego? Może masz jakiś pomysł?

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweljack  mięso  dzika, a  sarnina - pierwsza  różnica  - sarninę można przyrównać do wołowiny.

Druga  "zamiana" - porównaj również  podgardle  z Twojego zdjęcia i  np. to :

http://lodzkie.all.biz/pachwina-g19655

 

Trzecia różnica -

 

sok z 1 cytryny
   - kolejna tajemnica kruchości - "sypania się"    kiełbasy .
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

niestety sypie się. 

 

Hmmm brak masy wiążącej jakiś kawałeczek wołowego, golonki, indyka .... 

Łopatka z dzika się nie klei?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Łopatka z dzika się nie klei?

 

 Ale która część jednynka , dwójka, trójka ? no chyba że jak dzik to cała łopatka 3-a ... :(

A masa wiążąca to nie zmielone na 4-e mięso :( 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Druga  "zamiana" - porównaj również  podgardle  z Twojego zdjęcia i  np. to :

http://lodzkie.all.biz/pachwina-g19655

Wziąłem podgardle jako bardziej nadające się do kiełbas niż pachwina. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wziąłem podgardle jako bardziej nadające się do kiełbas niż pachwina.

 

I  prawidłowo - jeśli chodzi o "jakość"  tłuszczu,  ale jak porównasz  (chociażby "wzrokowo") jego  ilość to  widać  znaczną  różnicę.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Paweljack mięso dzika, a sarnina - pierwsza różnica - sarninę można przyrównać do wołowiny. Druga "zamiana" - porównaj również podgardle z Twojego zdjęcia  Trzecia różnica - paweljack, dnia 29 Kwie 2014 - 09:48, napisał: sok z 1 cytryny - kolejna tajemnica kruchości - "sypania się" kiełbasy .

Paweł. Dziczyzna ma obniżone pH mięsa czyli mięso kwaśne.  Łatwiej znaleźć(zakupić) mięsa z dzika o obniżonym pH niż mięso, niż mięso normalne lub o podwyższonym pH. Użycie do wyrobu kiełbas tylko mięsa o obniżonym pH z dodatkiem tłuszczu ( który nie wiąże) skutkuje zawsze złym lub brakiem wiązania poszczególnych kawałków mięsa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł. Dziczyzna ma obniżone pH mięsa czyli mięso kwaśne.  Łatwiej znaleźć(zakupić) mięsa z dzika o obniżonym pH niż mięso, niż mięso normalne lub o podwyższonym pH. Użycie do wyrobu kiełbas tylko mięsa o obniżonym pH z dodatkiem tłuszczu ( który nie wiąże) skutkuje zawsze złym lub brakiem wiązania poszczególnych kawałków mięsa.

Dziękuję Andrzeju. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Postaram się tu zamieścić parę przepisów. Na pierwszy rzut kiełbasy.

 

Przepis na pierwszą znajduje się tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8767-mini-vademecum-domowego-masarza-opracowane-przez-grzes3855/?p=311453

 

Z braku sarny użyłem łopatkę z dzika a zamiast pachwiny, podgardle.

 

 

Łopatka z dzika - 1 kg

podgardle - 1 kg

 

attachicon.gifKiełbasa grillowa z dzika - łopatka i podgardle.jpg

 

Przyprawy:

 

peklosól/sól - 4/14 g/kg (peklosól 20%, sól 80%)

pieprz biały - 3 g/kg

kolendra  - 1 g/kg

czosnek - 1 g /kg

wino białe wytrawne 50 ml

sok z 1 cytryny

 

Wszystko zmielone na sitku 4 mm

 

attachicon.gifKiełbasa grillowa z dzika - zmielone.jpg

 

Zmielone i przyprawione mięso leżało w lodówce kilka godzin. Następnie napełniłem nim jelita wieprzowe kal. 28-30

 

attachicon.gifKiełbasa grillowa z dzika.jpg

 

Osuszanie 45 min w temp. 45-50 st.

 

Wędzenie 1,5 h dymem 35-40 st. i tu niespodzianka:

 

attachicon.gifKiełbasa grillowa z dzika - wędzenie.jpg

 

TŁUSZCZ WYCIEKŁ ! termometr mam sprawny, poza tym wędziły się dwie różne kiełbasy.

 

attachicon.gifKiełbasa grillowa z dzika - po wędzeniu.jpg

 

Mięso, które zostało jest bardzo dobre po grillowaniu, ale niestety sypie się.  :cry:

 

attachicon.gifKiełbasa grillowa z dzika - przekrój.jpg

 

Oczywiście liczę na wytłumaczenie tego zjawiska. :)

Kiełbasa zmodyfikowana:

 

Sarna udziec - 1 kg

Łopatka I kl. - 1 kg

Łopatka wp. III kl. 0,3 kg

podgardle wp. 0,7 kg

 

Łopatka III mielona 3 razy ( 8,4,3)

 

Reszta bez zmian.

 

post-55133-0-54592200-1402932279_thumb.jpg

 

post-55133-0-80175600-1402932277_thumb.jpgpost-55133-0-61857100-1402932278_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.