paweljack Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) Przepis na tą kiełbasę znajduje się tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8767-mini-vademecum-domowego-masarza-opracowane-przez-grzes3855/?p=311453 Z braku sarny użyłem łopatkę z dzika a zamiast pachwiny, podgardle. Łopatka z dzika - 1 kgpodgardle - 1 kg Przyprawy: peklosól/sól - 4/14 g/kg (peklosól 20%, sól 80%)pieprz biały - 3 g/kgkolendra - 1 g/kgczosnek - 1 g /kgwino białe wytrawne 50 mlsok z 1 cytryny Wszystko zmielone na sitku 4 mm Zmielone i przyprawione mięso leżało w lodówce kilka godzin. Następnie napełniłem nim jelita wieprzowe kal. 28-30 Osuszanie 45 min w temp. 45-50 st. Wędzenie 1,5 h dymem 35-40 st. i tu niespodzianka: TŁUSZCZ WYCIEKŁ ! termometr mam sprawny, poza tym wędziły się dwie różne kiełbasy. Mięso, które zostało jest bardzo dobre po grillowaniu, ale niestety sypie się. Oczywiście liczę na wytłumaczenie tego zjawiska. Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez paweljack aktualizacja załączników Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 ale niestety sypie się. To teraz pojechałeś po bandzie, nieudany wyrób wstawiasz jako przepis Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Łopatka z dzika - 1 kg podgardle - 1 kg Wszystko zmielone na sitku 4 mm TŁUSZCZ WYCIEKŁ ! niestety sypie się. Hmmm brak masy wiążącej jakiś kawałeczek wołowego, golonki, indyka .... I za mocno rozdrobnione trzeba było użyć 8-ki a troszkę podgardla i ścięgnistego (wołowe, golonka) z dodatkiem przypraw i wody 2x na 4-e Chyba troszkę za długo to grillujesz i z temperaturą coś nie halo dlatego wychodzą Ci trociny Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) Łopatka z dzika - 1 kg podgardle - 1 kg Wszystko zmielone na sitku 4 mm TŁUSZCZ WYCIEKŁ ! niestety sypie się. Hmmm brak masy wiążącej jakiś kawałeczek wołowego, golonki, indyka .... I za mocno rozdrobnione trzeba było użyć 8-ki a troszkę podgardla i ścięgnistego (wołowe, golonka) z dodatkiem przypraw i wody 2x na 4-e Chyba troszkę za długo to grillujesz i z temperaturą coś nie halo dlatego wychodzą Ci trociny Grillowanie 130 st. a tłuszcz wyciekł już w wędzarni. Masa po zmieleniu i wymieszaniu była dobra w sensie kleista na moje oko. Dzięki. ale niestety sypie się. To teraz pojechałeś po bandzie, nieudany wyrób wstawiasz jako przepis Przepis zamieszczony jest na forum, robiłem go już kiedyś w wersji oryginalnej, tzn. z sarniny i pachwiny i też nie wyszło. Próbuję dowiedzieć się, dlaczego? Może masz jakiś pomysł? Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Paweljack mięso dzika, a sarnina - pierwsza różnica - sarninę można przyrównać do wołowiny.Druga "zamiana" - porównaj również podgardle z Twojego zdjęcia i np. to :http://lodzkie.all.biz/pachwina-g19655 Trzecia różnica - sok z 1 cytryny - kolejna tajemnica kruchości - "sypania się" kiełbasy . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 niestety sypie się. Hmmm brak masy wiążącej jakiś kawałeczek wołowego, golonki, indyka .... Łopatka z dzika się nie klei? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Łopatka z dzika się nie klei? Ale która część jednynka , dwójka, trójka ? no chyba że jak dzik to cała łopatka 3-a ... A masa wiążąca to nie zmielone na 4-e mięso Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Druga "zamiana" - porównaj również podgardle z Twojego zdjęcia i np. to :http://lodzkie.all.biz/pachwina-g19655Wziąłem podgardle jako bardziej nadające się do kiełbas niż pachwina. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Wziąłem podgardle jako bardziej nadające się do kiełbas niż pachwina. I prawidłowo - jeśli chodzi o "jakość" tłuszczu, ale jak porównasz (chociażby "wzrokowo") jego ilość to widać znaczną różnicę. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Maja 2014 Paweljack mięso dzika, a sarnina - pierwsza różnica - sarninę można przyrównać do wołowiny. Druga "zamiana" - porównaj również podgardle z Twojego zdjęcia Trzecia różnica - paweljack, dnia 29 Kwie 2014 - 09:48, napisał: sok z 1 cytryny - kolejna tajemnica kruchości - "sypania się" kiełbasy . Paweł. Dziczyzna ma obniżone pH mięsa czyli mięso kwaśne. Łatwiej znaleźć(zakupić) mięsa z dzika o obniżonym pH niż mięso, niż mięso normalne lub o podwyższonym pH. Użycie do wyrobu kiełbas tylko mięsa o obniżonym pH z dodatkiem tłuszczu ( który nie wiąże) skutkuje zawsze złym lub brakiem wiązania poszczególnych kawałków mięsa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Maja 2014 Paweł. Dziczyzna ma obniżone pH mięsa czyli mięso kwaśne. Łatwiej znaleźć(zakupić) mięsa z dzika o obniżonym pH niż mięso, niż mięso normalne lub o podwyższonym pH. Użycie do wyrobu kiełbas tylko mięsa o obniżonym pH z dodatkiem tłuszczu ( który nie wiąże) skutkuje zawsze złym lub brakiem wiązania poszczególnych kawałków mięsa.Dziękuję Andrzeju. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Postaram się tu zamieścić parę przepisów. Na pierwszy rzut kiełbasy. Przepis na pierwszą znajduje się tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8767-mini-vademecum-domowego-masarza-opracowane-przez-grzes3855/?p=311453 Z braku sarny użyłem łopatkę z dzika a zamiast pachwiny, podgardle. Łopatka z dzika - 1 kgpodgardle - 1 kg Kiełbasa grillowa z dzika - łopatka i podgardle.jpg Przyprawy: peklosól/sól - 4/14 g/kg (peklosól 20%, sól 80%)pieprz biały - 3 g/kgkolendra - 1 g/kgczosnek - 1 g /kgwino białe wytrawne 50 mlsok z 1 cytryny Wszystko zmielone na sitku 4 mm Kiełbasa grillowa z dzika - zmielone.jpg Zmielone i przyprawione mięso leżało w lodówce kilka godzin. Następnie napełniłem nim jelita wieprzowe kal. 28-30 Kiełbasa grillowa z dzika.jpg Osuszanie 45 min w temp. 45-50 st. Wędzenie 1,5 h dymem 35-40 st. i tu niespodzianka: Kiełbasa grillowa z dzika - wędzenie.jpg TŁUSZCZ WYCIEKŁ ! termometr mam sprawny, poza tym wędziły się dwie różne kiełbasy. Kiełbasa grillowa z dzika - po wędzeniu.jpg Mięso, które zostało jest bardzo dobre po grillowaniu, ale niestety sypie się. Kiełbasa grillowa z dzika - przekrój.jpg Oczywiście liczę na wytłumaczenie tego zjawiska. Kiełbasa zmodyfikowana: Sarna udziec - 1 kgŁopatka I kl. - 1 kgŁopatka wp. III kl. 0,3 kgpodgardle wp. 0,7 kg Łopatka III mielona 3 razy ( 8,4,3) Reszta bez zmian. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Smacznego!. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.