Maxell Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Obiecane krewetki …. fotorelacja.... Inspiracja- dzwoni telefon – na monitorku uśmiechnięta buzka Małgo – może byś kupił krewetki na kotlety? …...YES, YES, a czemu nie kupić więcej? I wio do Czajnatau. Dylemat w pancerzykach czy bez? – do kotletów bez, a co tam do wędzenia też bez będzie ciekawiej....W sklepie …. Nichau Nichau – oo tofu twa? (najlepsze tofu – a niech tam..) - Twa i tigery twa (31/40) …. zapakowane w firmowe papiery jadą do domu. Do michy i do zimnej wody niech odtają Jest czas na przygotowanie zalewy: bohaterowie - od lewej 3 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu kolorowego , listek kafiru , papryczka piripiri i nieobecny na tym foto czosnek – 1/2 ząbka. 100ml wody i do gotowania : dam im całe 10 minut a co tam...... Ile soli do zalewy ????….... zalewy potrzebuję ok 0,6 litra, OK dam 40 g (na litr wyjdzie 66 g ) - Krewetki przecie niewielkie …....... sól konkretna od Miro : Cha, cha, cha - trochę ponad…. A teraz, jak to bywa u experymentatorów, zalewy będą dwie: - pierwsza, tradycyjna na wodzie 250ml wody + ok 70 ml extraktu z gotowania z solą,- druga, na pozostałości po rikottcie – serwatka ( czemu i po co? A czemu nie?) 250 ml serwatki + pozostały wywarek z gotowania – niech się chłodzi. Krewetki chyba się rozmroziły : przelane zimną wodą – chwilę na odciek – i do zalewy : do jednej : do drugiej – a co tam, nie będę dzielił krewetek na cząstki by było równo Zalane: Mają godzinkę odpoczynku (Kafir podzielony sprawiedliwie na pół – piri piri gdzieś w jednej zalewie)Czas zatem, odwiedzić Borniaka zrębki 4 olchowe. Zasyp: no i można dymogeneratorek zamontować : Borniak gotowy – czuj dym ......) Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 czekam na fotki gotowych krewetek, oraz odczucia co do smaka, warto czy też nie ?chińczyków mam za płotem a sam jakoś nigdy nie próbowałem zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Krewetki po odpoczynku w temperaturze pokojowej przez godzinę – wystarczy! Odlewamy i przelewamy wodą : Teraz dość istotny element: Wrzątek – przelewamy krewetki wrzątkiem! Czekamy ok 10 sekund !! a następnie przelewamy zimną wodą: Odcedzamy: Dwie zalewy – dwa sitka – wykorzystałem sitka z suszarki elektrycznej ) po odcieku (ok 10 min) do osuszenia w Borniaku. ) Wentylatorek i 30 minutek na 20 stopni C: Osuszone:) CZUJ DYM...... Uwaga 20 stopni C wg Borniaka - czyt +- 10 st. „Macerujemy” rzadkim dymkiem przez ok. 30 minut....... Kontrola po 30 min : nie próbuję jeszcze surowe ) ale ślina coraz niżej )Kolejne 30 min – temeratura 40 st.C: i w finale – 60 st.C wg Borniaka, na drugi bieg - UWAGA TO WAŻNE : u mnie to 6 minut KONIEC WĘDZENIA: Sprawdzam wynik : w przekroju jędrne błyszczące wizualnie – perfekto ) Czas na degustację ))) ŚWIETNE - może odrobinkę za słone odrobinkę na pierwsze minuty …. Małgo – surowy krytyk stwierdza DOBREEE, po czym kropi je cytryną … jeszcze jedna i jeszcze jedna …... a Co tam …...wreszcie pada z jej ust. Szybki sosik – 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu łagodnego sporo koperku , kilka kropli cytryny. Do tego świeża bułeczka - i spory talerzyk poooszedł...od razu lżej na duszy…... Dwie zalewy – różnica – te z serwatki odrobinę delikatniejsze - ale nie znacząco UWAGA : bardzo waży reżim temperaturowy – krewetki zbyt długo wędzone – na wysokich temperaturach powyżej 50 stopni są wyraźnie białe nie lśniące w przekroju wręcz matowe – w konsystencji gumowate - mogą od razu iść do kosza. ( to jak jajko gotowane przez godzinę ) Czytam o wędzonych, w temp 60 st.C krewetkach przez 40 – 50 min – i mogę stwierdzić, że to pomyłka.O grilowanych innym razem... Pozdrawiam życząc smacznego Muski Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Moje odczucia są trochę inne: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3261-ktos-wedzil-krewetki/?p=466279 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Maxell - Wielkie dzięki - i dzięki za korektę Paweljack- z grilla tez są świetne nawet lepsze - cala sztuka by ich nie przepiec - to jak z piersią kurczaka - albo delikatna i soczysta albo "zelówa" chciałem pokazać to wedzenie najprościej jak się da - i dzięki M (jeszcze raz dzięki) chyba jest zrozumiałe ) Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.