Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie krewetek - fotorelacja


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28121 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 kwi 2016 - 11:06

Obiecane krewetki …. fotorelacja....

 

Inspiracja- dzwoni telefon – na monitorku uśmiechnięta buzka Małgo – może byś kupił krewetki na kotlety? …...YES, YES,  a czemu nie kupić więcej?  I wio do Czajnatau. Dylemat w pancerzykach czy bez? – do kotletów bez, a co tam do wędzenia też bez będzie ciekawiej....

W sklepie …. Nichau :)  Nichau – oo tofu twa?  (najlepsze tofu – a niech tam..) - Twa  i tigery twa  (31/40) …. zapakowane w firmowe papiery jadą do domu.

 

Załączony plik  001.jpg   68,09 KB   17 Ilość pobrań

 

Do michy i do zimnej wody niech odtają :)

 

Załączony plik  002.jpg   56,73 KB   15 Ilość pobrań

 

Jest czas na przygotowanie zalewy: 

bohaterowie -  od lewej 3 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu kolorowego , listek kafiru , papryczka piripiri  i nieobecny na tym foto czosnek – 1/2 ząbka.

 

Załączony plik  003.jpg   35,15 KB   15 Ilość pobrań

 

100ml wody i do gotowania : dam im całe 10 minut a co tam......

 

Załączony plik  004.jpg   31,36 KB   15 Ilość pobrań

 

Załączony plik  005.jpg   31,87 KB   14 Ilość pobrań
 

Ile soli do zalewy ????….... zalewy potrzebuję  ok 0,6 litra, OK dam 40 g  (na litr wyjdzie 66 g ) - 

 

Załączony plik  006.jpg   91,54 KB   14 Ilość pobrań

 

Krewetki  przecie niewielkie …....... sól konkretna od Miro :

 

Załączony plik  007.jpg   35,3 KB   14 Ilość pobrań

 

Cha, cha, cha -  trochę ponad….

 

A teraz, jak to bywa u experymentatorów, zalewy będą dwie: 

- pierwsza, tradycyjna na wodzie  250ml wody + ok  70 ml  extraktu z gotowania z solą,

- druga, na pozostałości po rikottcie – serwatka ( czemu i po co? A czemu nie?) 250 ml serwatki + pozostały wywarek z gotowania – niech się chłodzi.

 

Załączony plik  008.jpg   41,85 KB   12 Ilość pobrań

 

Krewetki chyba  się rozmroziły :

 

Załączony plik  009.jpg   67,96 KB   12 Ilość pobrań

 

przelane zimną wodą – chwilę na odciek – i do zalewy :

 

Załączony plik  010.jpg   50,56 KB   13 Ilość pobrań

 

do jednej :

 

Załączony plik  011.jpg   48,43 KB   12 Ilość pobrań

 

do drugiej – a co tam, nie będę dzielił krewetek na cząstki by było równo :)

 

Zalane:

 

Załączony plik  012.jpg   41,93 KB   12 Ilość pobrań

 

Mają godzinkę odpoczynku (Kafir podzielony sprawiedliwie na pół – piri piri gdzieś w jednej zalewie)

Czas zatem, odwiedzić Borniaka :)

 

Załączony plik  013.jpg   118,85 KB   13 Ilość pobrań

 

zrębki 4 olchowe.

 

Zasyp:

 

Załączony plik  014.jpg   66,56 KB   14 Ilość pobrań
 

Załączony plik  015.jpg   96,15 KB   12 Ilość pobrań

 

no i można dymogeneratorek zamontować :

 

Załączony plik  016.jpg   99,27 KB   14 Ilość pobrań

 

Borniak gotowy – czuj dym ......:))



#2 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 742 postów

Napisano 15 kwi 2016 - 11:24

czekam na fotki gotowych krewetek, oraz odczucia co do smaka, warto czy też nie ?

chińczyków mam za płotem a sam jakoś nigdy nie próbowałem zrobić :(



#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28121 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 kwi 2016 - 11:33

Krewetki po odpoczynku w temperaturze pokojowej  przez godzinę – wystarczy!

 

Odlewamy i przelewamy wodą :

 

Załączony plik  017.jpg   70,72 KB   11 Ilość pobrań

 

Teraz dość istotny element:

 

Załączony plik  018.jpg   42,97 KB   12 Ilość pobrań

 

Wrzątek – przelewamy krewetki wrzątkiem!

 

Załączony plik  019.jpg   46,51 KB   12 Ilość pobrań

 

Czekamy ok 10 sekund !!

 

Załączony plik  020.jpg   53,54 KB   12 Ilość pobrań
 

a następnie przelewamy zimną wodą:

 

Załączony plik  021.jpg   74,56 KB   11 Ilość pobrań

 

Odcedzamy:

 

Załączony plik  022.jpg   98,98 KB   9 Ilość pobrań

 

Dwie zalewy – dwa sitka – wykorzystałem sitka z suszarki elektrycznej :)) po odcieku (ok 10 min)  do osuszenia w Borniaku. :))

 

Załączony plik  023.jpg   144,17 KB   8 Ilość pobrań

 

Wentylatorek i 30 minutek na 20 stopni C:

 

Załączony plik  024.jpg   51,42 KB   9 Ilość pobrań

 

Osuszone:)

 

Załączony plik  025.jpg   68,39 KB   10 Ilość pobrań

 

CZUJ DYM......

 

Załączony plik  026.jpg   69,09 KB   9 Ilość pobrań

 

Uwaga 20 stopni C wg Borniaka - czyt +- 10 st.

 

Załączony plik  027.jpg   119,58 KB   8 Ilość pobrań

 

„Macerujemy” rzadkim dymkiem przez ok. 30 minut.......

 

Załączony plik  028.jpg   118,75 KB   11 Ilość pobrań

 

Kontrola po 30 min :

 

Załączony plik  029.jpg   85,82 KB   11 Ilość pobrań

 

nie próbuję jeszcze surowe :)) ale ślina coraz niżej :))

Kolejne 30 min – temeratura 40 st.C:

 

Załączony plik  030.jpg   190,55 KB   11 Ilość pobrań

 

i w finale – 60 st.C wg Borniaka, na drugi bieg  - UWAGA TO WAŻNE  : u mnie to 6 minut

 

Załączony plik  031.jpg   70,06 KB   11 Ilość pobrań

 

KONIEC WĘDZENIA:

 

Sprawdzam  wynik :

 

Załączony plik  032.jpg   62,31 KB   12 Ilość pobrań

 

w przekroju jędrne błyszczące  wizualnie – perfekto :))

 

Załączony plik  033.jpg   56,55 KB   13 Ilość pobrań

 

Czas na degustację :))))

 

ŚWIETNE -  może odrobinkę za słone  odrobinkę na pierwsze minuty ….

 

Małgo – surowy krytyk stwierdza DOBREEE,  po czym kropi je cytryną … jeszcze jedna i jeszcze jedna …... a Co tam …...wreszcie pada z jej ust.

Szybki sosik – 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu łagodnego  sporo koperku ,  kilka kropli cytryny. Do tego świeża bułeczka  - i spory talerzyk  poooszedł...

od razu lżej na duszy…...

 

Dwie zalewy – różnica – te z serwatki odrobinę delikatniejsze  - ale nie znacząco

 

UWAGA : bardzo waży reżim temperaturowy – krewetki zbyt długo wędzone – na wysokich temperaturach  powyżej 50  stopni są wyraźnie białe nie lśniące w przekroju wręcz matowe – w konsystencji gumowate  - mogą od razu iść do kosza. ( to jak jajko gotowane przez godzinę )

 

Czytam o wędzonych, w temp 60 st.C   krewetkach  przez   40 – 50 min – i mogę stwierdzić, że to pomyłka.

O grilowanych  innym razem...

 

Pozdrawiam życząc smacznego

 

Muski



#4 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6125 postów

Napisano 15 kwi 2016 - 11:45

Moje odczucia są trochę inne:  https://wedlinydomow...wetki/?p=466279



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#5 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 15 kwi 2016 - 16:11

Maxell - Wielkie dzięki - i dzięki za korektę :)

Paweljack- z grilla tez są świetne  nawet lepsze  - cala sztuka by ich nie przepiec - to jak z piersią kurczaka - albo delikatna i soczysta albo "zelówa" chciałem pokazać to wedzenie najprościej jak się da - i dzięki M (jeszcze raz dzięki)  chyba jest zrozumiałe :))






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych