Skocz do zawartości

Robię ser!... Paneer


Light At Dawn

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałam znów poeksperymentować więc pandło na serek paneer

 

dlaczego taki wybór?

 

* z tęsknoty za Indiami - w Indiach był przysmakiem w różnych formach,

  wybierałam go chętniej niż cokolwiek innego

* można z nim robić wszystko - grilowanie, smażenie, duszenie

  - nie rozpada się!

* bardzo łatwo przygarnia aromat przypraw

* nie wymaga specjalnych kultur - idealny dla początkujących :)

 

Przepis jest banalny - zagotować mleko i zanim pianka opadnie dodać sok z cytryny lub ocet,

jeśłi serek nie wytrąca się od razu - można dodać więcej koagulantu lub podgrzać.

 

U mnie na 3,5 litra mleka zeszło około 10 łyżek octu spirytusowego.

 

Bardzo łatwo można obserwować co się dzieje

* po dodaniu 4 łyżek już widać było serek, ale nawet po dłuższej chwili serwatka nie robiła sie przeźroczysta,

więc znów podgrzałam i znów ocet...

* po kilku próbach serwatka przestała być mleczna  :frantics:

* w trakcie całego procesu jeśli już mieszałam to bardzo delikatnie

 

 

 

Po kilkunastu minutach przelałam ser na chustę i przepłukałam wodą 

* ten etap mnie zdziwił i podejrzewam, że może to miało wpływ na późniejszą "kruchość" sera

 

Zawiesiłam do obcieknięcia, rozdrobniłam i przyprawiłam, przełożyłam do formy i lekko sprasowałam

* tutaj znowu podejrzenie o powód kruchości - wydaje mi się, że lepiej by było gdybym przełożyła jeszcze ciepły ser do formy

 

 

Ser wyszedł super - aromat dodanych płatków chilli (nie było ich dużo) był wyraźnie wyczuwalny.

Jedyny małe ALE któego mogę się doczepić to to, że ser trochę się kruszył,

wydaje mi się, że powinien być bardziej sprężysty...

 

Ale co tam, smak wynagrodził wszystko :D

zarówno taki "surowy" jak i pieczony był MEGApyszny.

 

Znalazłam info o przechowywaniu paneer w wodzie,

i tak też zrobiła,

ale wydaje mi się, że niepotrzebnie - znów się trochę rozkruszył,

a w lodówce chyba i bez wody nic by mu się przez kilka dni nie stało.

 

Niestety - nie ma już ani kawałka, żeby przeprowadzić kolejne eksperymenty ^^

 

 

 
 
 
 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.