Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Test konserw wojskowych


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
34 odpowiedzi w tym temacie

#21 jacinto

jacinto

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 554 postów

Napisano 25 kwi 2016 - 18:34

Dziękuję kolegom za ciekawe informacje, szczerze mówiąc liczyłem na relacje z "pierwszej ręki" :) Jestem zaskoczony, bo myślałem,że to zaczęło sie od lat 80-tych.

PS. na koreańskie i japonskie tez pewnie przyjdzie czas ;), widziałem recenzję chinskich - tragedia - takie cisatka energetyczne i jakies śladowe dodatki. Nasze to wypas :)



#22 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2611 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 25 kwi 2016 - 19:22

Piotrze a to już  czytałeś : 

http://www.phie.pl/p...-2011-3-370.pdf

 

A tu trochę  historii :

http://www.cytadela.....pl/zywnosc.htm


Użytkownik Wirus edytował ten post 25 kwi 2016 - 19:37


#23 jacinto

jacinto

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 554 postów

Napisano 25 kwi 2016 - 19:43

Nie czytałem, dziekuje, na pewno pochłonę w jeden wieczór :) . Czytałem tylko specyfikacje poszczególnych zestawów, część  przepisów itp. Przy okazji... na Grzybozlot przywiozę parę puszek z tej samej firmy, co Tier. W zasadzie ciekawa jest słonina, oraz "małpa". Jak byłem na studiach to w pokoju w akademiku miałem kolegę, którego ojciec na Helu służył i przywoził nam takie puszeczki tuszonki bez etykiet... to było pyszne, pewnie teraz swienie nie te same ;)



#24 WojtekW

WojtekW

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćJelenia Góra

Napisano 25 kwi 2016 - 21:52

"Małpę" miałem okazję jeść 2 razy. Pewnie 20 lat temu. Brat, żołnierz zawodowy przywoził. Były dwa rodzaje, wieprzowa i wołowa. Wołowa to " niebo w gębie". Nigdy więcej nie miałem okazji czegoś takiego jeść.



#25 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5652 postów

Napisano 25 kwi 2016 - 22:07

W zasadzie ciekawa jest słonina, oraz "małpa".

"Małpę" miałem okazję jeść 2 razy.

Przepraszam ,ale ja w wojsku nie byłam i prosiłabym o opis tego produktu :cool: :)



#26 jacinto

jacinto

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 554 postów

Napisano 26 kwi 2016 - 09:30

Magłoś - łapiesz takie coś, co po drzewach skacze... ;)

Tak na poważnie - moim zdaniem to coś w rodzaju tuszonki. To,co ja pamietam wyglądało jak na załączonym zdjeciu. Obecnie można kupić cos takiego : http://www.racjezywn..._miesne,32.html, przywioze 1 puszke na Grzybozlot.

 

Załączone pliki



#27 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2227 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 26 kwi 2016 - 11:55

Piotrze a to już  czytałeś : 

http://www.phie.pl/p...-2011-3-370.pdf

Czyli pamięć jeszcze mnie nie zawodzi choć minęło to już ponad 30 lat ;) :)

Tak na marginesie to zawsze mnie interesowała trwałość takich racji żywnościowych typu "S", a w szczególności trwałość konserw, niestety, na puszkach był bity tylko numer zakładu który ją wyprodukował oraz kod mówiący o zawartości puszki.
 



#28 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2611 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 26 kwi 2016 - 12:12

niestety, na puszkach był bity tylko numer zakładu który ją wyprodukował oraz kod mówiący o zawartości puszki.

Na puszkach konserw wojskowych  był wybity  termin przydatności do spożycia  - nie piszę o konserwach z lat sześćdziesiątych, bo takich nie widziałem.



#29 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3274 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 26 kwi 2016 - 12:48

 

niestety, na puszkach był bity tylko numer zakładu który ją wyprodukował oraz kod mówiący o zawartości puszki.

Na puszkach konserw wojskowych  był wybity  termin przydatności do spożycia  - nie piszę o konserwach z lat sześćdziesiątych, bo takich nie widziałem.

 

 

 

 

...jakoś w połowie lat 80 jadłem wojskową małpę 870g z datą 1956 - ale nie wiem czy to data produkcji , czy przydatności....



#30 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2611 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 26 kwi 2016 - 13:05

Ani  jedno :rolleyes:  ani drugie  - w latach 80-tych  termin przydatności do spożycia tych konserw był  4 lata od daty produkcji.


Użytkownik Wirus edytował ten post 26 kwi 2016 - 13:07


#31 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2422 postów

Napisano 26 kwi 2016 - 14:03

Były też w wojsku w 80 roku płaskie w formie talerza puszki z drugim daniem,odgrzewane w wodzie.Nawet były dobre w środku ziemniaki,mięso z sosem i groszek z marchewką,jedyny problem to był z ich otwarciem,bo podawali b. gorące :)



#32 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2227 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 26 kwi 2016 - 14:10

Były też w wojsku w 80 roku płaskie w formie talerza puszki z drugim daniem,odgrzewane w wodzie.Nawet były dobre w środku ziemniaki,mięso z sosem i groszek z marchewką,jedyny problem to był z ich otwarciem,bo podawali b. gorące :)

Mój żołądek przerabiał te dania :D dodam jeszcze że konsumowałem również z kaszą gryczaną oraz ryżem, tyle że sami je odgrzewaliśmy na spirytusowych lub denaturowych prymusach.



#33 jacinto

jacinto

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 554 postów

Napisano 26 kwi 2016 - 17:41

Obecnie specyfikacja jest ogólnodostępna (dla SR-G tez jest), chociaz ciekawe czy np sposob przyprawienia różnie sie miedzy dostawcami

http://4rblog.wp.mil...t jednolity.pdf



#34 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5652 postów

Napisano 26 kwi 2016 - 18:17

przywioze 1 puszke na Grzybozlot.

Dziękuję za wyjaśnienie i na możliwość spróbowania zawartości "małpy"  :D 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#35 wiejas

wiejas

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 429 postów
  • MiejscowośćPawłowice

Napisano 27 kwi 2016 - 04:18

Te płaskie to miny. Numer na puszce to numer zakładu i dania. Czasem kasza i gulasz ale wszyscy starzy mieli mielone lub schabowy.
Termindo spożycia zapasów wojskowych był bardzo długi a wietrzenie magazynów przeprowadzał się na poligonach. Nikt nie chorował mimo że np ja zawsze opedzlowałem więcej.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych