pis67 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Ja też golonki zawsze używam jako wp III i składnika kleju Cóż, nigdy mi się nie zdarzyło użyć golonki do kiełbasy, szkoda materiału, za drogo, upieczona lepsza, kolejnych powodów nie będę dalej wymieniał....Nie wiem skąd ten trend, nie znam źródeł, które nakazują pozyskiwanie kl.III z golonki.... Może to moda? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 (edytowane) Nie wiem skąd ten trend, Wytłumaczenie jest proste.Pozyskiwanie III wp. z innych elementów niż golonka wymaga nieco wiedzy i doświadczenia. Edytowane 28 Kwietnia 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 zwykła wygoda, i tyle Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 (edytowane) zwykła wygoda, i tyle A jak byś miał zrobić z 10 kg parówkowej o składzie 60% III wp. i 40% podgardla to byś kombinował.? Edytowane 28 Kwietnia 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 (edytowane) kasuję, bo się w język ugryzłem Edytowane 28 Kwietnia 2016 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Odnośnie kleju.Pierwszy raz spotkałem się z “policzkami wieprzowymi” to pewnie III (po 11 zł)czy warto, do białej zamiast wołowiny ?zapasy mizdry i innej 3 się skończyłyPytam tylko tak hipotetycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Nie rozumiem skąd tyle sarkazmu w tych wypowiedziach,bo przerabiam golonkę na klejże z niewiedzy,że z wygody itp...A to na tym forum przeczytałem że mięso to jest ścięgniste i klasyfikuje się go jako kl III.Z resztą tak jak pisałem ,kupuje całą tylną szynkę z kością w rzeźni i jej elementem jest tez golonka .Nie jem golonki bo nie lubię ani nikt z domowników tak samo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Jak zrobi bedzie wiedział i mam nadzieję, że się z nami podzieli swoimi wrażeniami kotuniaDzisiaj robiłem tą kiełbasę, jest wyśmienita, miękka, spójna, to marzenie każdego zjadacza kiełbas, TO NIE JEST ŻADNA POLICYJNA PAŁA, większość wędzarzy doświadczonych mnie krytykowała, to jest bardzo dziwne dlaczego to robicie. Jeśli ktoś chciałby mój przepis, niech pisze. Próbujcie nowe smaki,to jest fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Pierwszy raz spotkałem się z “policzkami wieprzowymi” to pewnie III (po 11 zł) Dla mnie to jedynka - coś nieosiągalnego... ze świni - tylko dwa małe policzki, a jak smakują w salcesonie.... Nie jem golonki bo nie lubię ani nikt z domowników tak samo . Nie jesz - to do kiełbasy...... to zjesz.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Dzisiaj robiłem tą kiełbasę, jest wyśmienita, miękka, spójna, Jak możesz to wrzuć opis i jeżeli masz to zdjęcie. W końcu od tego jest forum, aby się dzielić przepisami zarówno tymi udanymi jak i porażkami!Większość osób tu piszących ma już "zboczenie zawodowe" (bez obrazy oczywiście) i doradza tak, aby skład/przygotowanie/etc były wręcz idealne.I mają w tym rację jeżeli chcemy uzyskać powtarzalność wyrobów.Ja widzę, że Ty jesteś taki jak ja trochę, pomimo, że mówią że się nie uda to i tak będziesz próbował i jak się nie uda to wtedy dopiero w to uwierzysz Najważniejsze, że kiełbasa Tobie smakuje i nie musiała wylądować w bigosie. P.S.Błędem może było nazwanie tej kiełbasy "Białą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Dzisiaj robiłem tą kiełbasę, jest wyśmienita, miękka, spójna, Jak możesz to wrzuć opis i jeżeli masz to zdjęcie. Witaj VisznaMasz rację, większość ludzi na forum ma "zboczenie zawodowe", myślą schematycznie bo już zrobili 1tonę kiełbasy, nie dopuszczają myśli że można robić inaczej. Pytasz o mój przepis więc go Tobie podaję; szynka 5kg, golonka tylna kupiłem 6.5kg, po wycięciu kości pozostało około 5 kg, pieprz gruboziarnisty sam go mielę 40g, sól 150g, majeranek i czosnek niedźwiedzi po 75ml, czosnek świeży po obraniu 250gr, woda 2lit. Skórę z golonki zaparzyłem i z dodatkiem wody zmieliłem w termomiksie na miazgę.Polecam to najlepsza biała kiełbasa jaką jadłem ( co piszą doświadczeni zadymiarze, to są bzdury to nie jest pałka policyjna ). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 szynka 5kg, golonka tylna kupiłem 6.5kg, po wycięciu kości pozostało około 5 kg, pieprz gruboziarnisty sam go mielę 40g, sól 150g, majeranek i czosnek niedźwiedzi po 75ml, czosnek świeży po obraniu 250gr, woda 2lit. Chyba małosłona wyszła i bardzo czosnkowa. Na 12kg farszu 250gr świeżego czosnku? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Czosnek niedźwiedzi nie jest tak aromatyczny jak zwykły.co do soli to pewnie kwestia gustu. Jak kiełbasa smakuje to najważniejsze. Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 ZbyszkuCzosnek niedźwiedzi w białej kiełbasie daje niesamowicie dobry smak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Pisałem o intensywności. Smak ma zaiste przedni. Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Golonke na jakim sitku mieliłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Witaj eMKaSkórę z golonki zaparzyłem i z dodatkiem wody zmieliłem w termomiksie na miazgę, mięso chude z golonki i szynki mieliłem na sitku 13mm, kawałki tłuste mieliłem na sitku 8mm.Polecam to najlepsza biała kiełbasa jaką jadłePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 mięso chude z golonki mieliłem na sitku 13mm, Polecam to najlepsza biała kiełbasa jaką jadłePrawdopodbnie tak, choć z białą ma mało wspólnego ale zapewne nastąpi taki moment, że zrobisz taką jak należy i Twoje szczęście będzie o wiele większe niż teraz. http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) Marula3, miałem nie brać udziału w tym temacie, ale muszę przyznać, że podziwiam skalę Twojego samozachwytu. Nie mówię, że Twój wyrób może być zły.Dla Ciebie jest dobry, i jak piszesz, najlepsza biała kiełbasa jaką jadłeś. Nie wątpię i nie pytam, ile białych w życiu dane Ci było kosztować.Postaraj się jednak sprostać, choć jeden raz, zadaniu wykonania kiełbasy wg receptur dostępnych na WD. Spróbuj czegoś nowego. Odkryj nowe smaki. Może się spodobają. Zrób to dla siebie i dla nas.Proszę. Pogadaj z nami normalnie, jak smakosz. Jak koneser.Nie zarzucaj niewiedzy, niekompetencji, niefachowości.To nie ten portal.Pozdrawiam.PS Twoja receptura przypomina szynkę konserwową. Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez andym Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) Bardzo w temacie tej Twojej produkcji ....ale...nie widzę niczego wulgarnego w cytowaniu klasyka - a jak chcesz mi naubliżać to zapraszam na PWMam prawo mieć inne zdanie od Cibie, kiełbasa która zrobiłem smakuje również innym moim znajomym. Zachowaj powściągliwość w wydawaniu opinii, Świat nie kręci się tylko wokół jumbo Ciebie również proszę o powściągliwość w ocenach innych ocen. Mam nadzieję, że masz świadomość tego, że Twój wyrób jest Twoim i tylko Twoim wyrobem. Nie próbuj zatem imputować nam swojej wyższości i domagać się na gwałt szacunku. Najpierw okaż coś innym, później oczekuj podobnego. Jakiś czas temu próbowałeś wmówić, że Twoja wędzarnia i sposób wędzenia to najlepsza rzecz na świecie. Pogodziłeś się z tym, że nie. Dzisiaj proponujesz, abyśmy przyznali Ci rację w Twoim pomyśle na kiełbasę przez Ciebie białą zwaną, choć taka nie jest. Ugotowałeś w jelicie konserwową zamiast ją sparzyć w osłonce i wkurzasz się, gdy ktoś Ci zwróci uwagę.Jeśli masz problemy z własnym ego, to wybacz, nie ten portal. Tu nie zabłyśniesz, jeśli nawet, to jak zapałka. Na chwilę. Nikt tu nie jest najważniejszy. Ty też.Zachowuj się jakbyś był Gościem. Bądź nim. Szanujmy się wzajemnie.Może Cię polubimy, nie wszyscy, ale może część. Tego Ci życzę.Dobranoc. Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez andym Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 andymmasz rację, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 I git. Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 andym masz rację, Zaczynam Cię lubić @marula3,Życzę samych smacznych, udanych wyrobów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 szynka 5kg, golonka tylna kupiłem 6.5kg, po wycięciu kości pozostało około 5 kg, pieprz gruboziarnisty sam go mielę 40g, sól 150g, majeranek i czosnek niedźwiedzi po 75ml, czosnek świeży po obraniu 250gr, woda 2lit. Skórę z golonki zaparzyłem i z dodatkiem wody zmieliłem w termomiksie na miazgę. Skoro mówisz, że świetna kiełbasa wyszła (to najważniejsze, że Tobie i znajomym smakuje) to pozostaje tylko pogratulować Pozwolisz, że się dopytam... Golonka pozbawiona zostala kości.... a potem? mogę zgadywać, że tłuszcz i tkanka łączna zostały odcięte od skóry i zmielone na surowo? mięso z golonki przed mieleniem na fi13 pozbawione wszystkich ścięgien (uff masa pracy) ..natomiast skóra sparzona do miękkości? celem pozyskania emulsji? ...absolutnie nie mam zarmiaru się o nic czepiać, tylko chcę dokladnie wyobrazić proces powstawania kielbasy krok po kroku szczegolnie interesuje mnie dokładna klasyfikacja golonki i postępowanie z każdym z elementów..Prawie 21g/kg czosnku... znam kilka osob, ktore pewnie zechcą to wypróbować haha - jestem jedną z tych osób ^^ Wszyscy mówili, że nie wyjdzie a jednak wyszła.. szacuneczek. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) PanBoczekSzynkę i chude części golonki zmieliłem na sitku 13, tłuste części zmieliłem na drobnym sitku 8mm, skóry sparzyłem i rozdrobniłem razem z wodą w termomiksie na miazgę ( wyszła biała emulsja. Wszystko doprawiłem i razem wymieszałem. Następnie użyłem mojego pomysłu nadziewarki do kiełbas, jeśli chcesz obejrzeć proces nadziewania kiełbasy, zobacz mój film; Edytowane 30 Kwietnia 2016 przez marula3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.