Skocz do zawartości

Napęd do nadziewarki


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 558
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Za dużo wymagasz
Krótko czasu :facepalm:, z drugiej strony jak by wyrzucić nieznaczące posty to by było 1/3  :D  ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Witam kolegów mam nadzewarki 7 kg i zamierzam zrobić napęd elektryczny przejrzałem pierwszy do ostatniej strony wszystkie strony i wiem co muszę mieć.
-Silnik od wspomagania od
Nissana note
-Zasilacz
-PWM - tylko podpowiedzcie Jaki wybrać 60A czy 100 A?
 

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wróbel 75

Chciałem podziękować kolego za pomoc w podłączeniu zasilacza i udostępnienie schematu swojego podłączenia dużo pomogłeś.

Dziękuję A mam jeszcze jedno pytanie czy robić dodatkowe chłodzenie jakiś mały wiatraczek do PWM.

Bo niektórzy robią nie wiem czy to ma sens grzeje czy nie podczas pracy?

A to mój napęd chodzi tak na sucho ale chodzi

[Dodano: 20 sty 2023 - 20:27]

Nie mogę wrzucić filmiku z pracy????

post-113448-0-39856900-1674246142_thumb.jpg

post-113448-0-42925100-1674246387_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie mogę wrzucić filmiku z pracy

Trzeba wrzucić na YT a później link na forum. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chciałem podziękować kolego za pomoc w podłączeniu zasilacza i udostępnienie schematu swojego podłączenia dużo pomogłeś.

Drobiazg ;)

 

 

 

A mam jeszcze jedno pytanie czy robić dodatkowe chłodzenie jakiś mały wiatraczek do PWM.

Ja mam taki: https://allegro.pl/oferta/modul-sterownika-pwm-do-silnikow-dc-10v-55v-60a-9553294922i prócz tego oryginalnego nic nie dokładałem.

Na pewno warto mieć w zapasie z 2 przełączniki (wymieniam średnio co pół roku).

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

SHS
 

Posiadam nadziewarke Hendi 5kg Profi Line.

Wtlaczanie farszu do kabanosow wymaga dodatkowej osoby do trzymania ustrojstwa.

 

Pomysl to kupno napedu Hendi, ale to ponad 1100pln.

 

Czytajac ten watek widze spore mozliwosci zrobienia samemu duuuzo taniej. Problemem jest wlasnie "samemu".

 

Czy ktos robi kompletne napedy do tych nadziewarek i chcialby zrobic jeden dla mnie?

 

Pozdrawiam.

Edytowane przez kura666
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziala!
A możesz pokazać fotki z montowanego ustrojstwa na nadziewarce ? Bo nie bardzo rozumiem działania  tego elementu z mechanizmem nadziewarki  ;)  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nic innego jak przekładnia planetarna lub obiegowa, w necie dużo na ten temat, zresztą w każdym pojeździe masz ten mechanizm.


[Dodano: 10 lut 2023 - 10:19]

Ale chętnie również  bym to zobaczył w realu przy maszynce.

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tu brakuje jeszcze paru części
No zdecydowanie wielu , bo to w samo sobie nawet z wkrętarką  nijak nie napędzi i wysteruje  nadziewarką.

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super  :clap:  musisz jeszcze to wszystko wstawić w obudowę razem z silniczkiem i poddać testom... o ile oczywiście filmik jest twojego wykonania, a nie znaleziony w necie.

Ja mam tylko obawy że po kilkukrotnym użyciu ta przekładnia podda się :hmm:

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super  :clap:  musisz jeszcze to wszystko wstawić w obudowę razem z silniczkiem i poddać testom... o ile oczywiście filmik jest twojego wykonania, a nie znaleziony w necie.

Ja mam tylko obawy że po kilkukrotnym użyciu ta przekładnia podda się :hmm:

 

Jacy podejrzliwi :)

 

To moj filmik. To pierwsza testowa wersja.

 

Skonstruowalem tak, aby nie byla potrzebna zadna obudowa do tej przekladni. Jest to wydruk "All in place" z biezniami typu "herringbone". Nie ma szans sie rozjechac, zebatek nie da sie rozlozyc.

Uchwyt do wyciskarki precyzyjnie pomierzony, aby mocno siedziala zamontowana wlasnie bez zadnej dodatkowej obudowy.

 

Ten prototyp ma tylko 10mm grubosci - na sucho dziala, ale watpie, aby wytrzymal nadziewanie kabanosow.

 

Przelozenie jest 1:3.33 i wydaje mi sie, ze jest duzo za male.

 

Docelowo zmniejsze satelity (te male 15-zebowe kolka) zostawiajac sloneczko (ta srodkowa zebatka) takie samo, czyli 50 zebow. Wydrukuje grubsze 20-30mm i powinno wytrzymac.

 

Do dzialania potrzebuje tylko podestu do wkretarki i powinno sie udac. Na dniach sie za to wezme.

 

Oczywiscie dla chetnych udostepnie STL-a do samodzielnego wydrukowania.

 

Pozdrawiam.

post-105108-0-50017300-1676228010_thumb.png

post-105108-0-81157400-1676228030_thumb.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jacy podejrzliwi
Nie podejrzliwi , ale  doświadczeni :D  ;) . No tak, jak pisalem z tym brakiem to dopiero połowa drogi . Zamocowanie ,  zamocowanie napędu , sterowanie .... ale brawo  :clap:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Skonstruowalem tak, aby nie byla potrzebna zadna obudowa do tej przekladni. Jest to wydruk "All in place" z biezniami typu "herringbone". Nie ma szans sie rozjechac, zebatek nie da sie rozlozyc.

Tak z ciekawości zapytam: z jakiego tworzywa jest to drukowane?

Centralny wieloklin poddany będzie ogromnym przeciążeniom.

Czy przy projektowaniu wykonania tą technologią bierze się pod uwagę obciążenie elementów? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Centralny wieloklin poddany będzie ogromnym przeciążeniom.
Np kabanosy :yes:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drukuje z PET-G.

Zwiekszylem ilosci obrysow przy wieloklinie... jak to nie wytrzyma przeciazen to bede drukowal z ASA na przyklad.

 

Po modyfikacjach ratio jest 1:6, grubosc przekladni 30mm (bylo 10).

 

Wydruk puszczony, bedzie trwal prawie 2 doby.

 

W tym tyg wytestuje przy kabanosach. Zdam sprawozdanine.

post-105108-0-65497700-1676282099_thumb.png

Edytowane przez kura666
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdam sprawozdanine.

Bardzo mnie ciekawi rezultat, czczególnie w funkcji czasu pracy.

Z tyłu głowy mam temperaturę mięknięcia PET-G.

Z całego serca życzę sukcesu  :thumbsup:  

P.S.

A dlaczego wyeliminowałeś ABS?

Na temat ASA niewiele udało mi się wyczytać: jego główną zaletą jest odporność na UV.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.