Skocz do zawartości

Kaszanka esjota.


esjot

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór.

Na majówkę taką oto kaszaneczkę zrobiłem. Była to moja czwarta własnej roboty kaszanka - najlepsza jak dotąd - rzekłbym rewelacja (tak orzekli srodzy cenzorzy ;) )

 

Kaszanka z kaszy gryczanej niepalonej. 

  • kasza gryczana niepalona – 1,60 kg
  • Mięso: mięso i maski z głów wieprzowych (pół łba) – 1,60 kg po ugotowaniu

                    podgardle – 0,90 kg

                    skórki wp. - 0,35 kg

                    wątroba wp. - 0,35 kg

  • Krew wp. –   0,5 litra
  • Cebula (w drobną kostkę) podsmażana na maśle – 3 małe cebule
  • Przyprawy:

(farsz zważony przed doprawianiem + przyjąłem 0,5 kg na krew)

                        - sól 17 g/kg farszu
                        - majeranek 3 g/kg
                        - pieprz 3 g/kg

                        - ziele angielskie 0,5 g/kg

post-56297-0-09166200-1462305695_thumb.jpg

post-56297-0-94159900-1462305715_thumb.jpg

post-56297-0-98504900-1462305724_thumb.jpg

Edytowane przez esjot
esjot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na majówkę taką oto kaszaneczkę zrobiłem.

 

A kaszę to sypałeś nieparzoną bo rosołu do gotowania kaszy w przepisie nie widzę .? :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Na majówkę taką oto kaszaneczkę zrobiłem.

 

A kaszę to sypałeś nieparzoną bo rosołu do gotowania kaszy w przepisie nie widzę .? :)

 

Ależ skąd. ;-) Moje przeoczenie, a może wydało mi się to na tyle oczywiste, że podświadomie pominąłem ten aspekt produkcji. To nie jest kompletny przepis, bo nie podałem co i jak dokładnie robiłem (krok po kroku). Wrzuciłem tylko taką zajawkę ;-) celem przybliżenia charakterystyki produktu. Oczywiście kasza była parzona na rosole z gotowania mięsa (kasza : rosół - 1 : 1,8 części objętościowych :) ).

Edytowane przez esjot
esjot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kasza gryczana niepalona – 1,60 kg Mięso: mięso i maski z głów wieprzowych (pół łba) – 1,60 kg po ugotowaniu podgardle – 0,90 kg skórki wp. - 0,35 kg wątroba wp. - 0,35 kg Krew wp. – 0,5 litra Cebula (w drobną kostkę) podsmażana na maśle – 3 małe cebule

 

 

 

To nie jest kompletny przepis, bo nie podałem co i jak dokładnie robiłem (krok po kroku). Wrzuciłem tylko taką zajawkę ;-) celem przybliżenia charakterystyki produktu.

 

Dobrze, że to zajawka, bo ta kaszana d..py nie urywa.....  :cool:  Poprawnie, ale.....   :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kaszanę pewnie robiłeś na grilla i okręcaj następnym razem na takie odcinki by mieściła się na owym , ja do kaszanki dodaję wątrobę ugotowaną pokrojoną w kostkę i serca, jęzory i inne podroby zmielone na sitku fi8 Ugotowane oczywiście i mieszam z farszem . Wtedy jest to kaszana luxusowa. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam tylko jedno pytanie - jadłeś ją?

Spokojnie @esjot,

niech @pis67 napisze, dlaczego mu

 

ta kaszana d..py nie urywa.

i dlaczego:

 

Poprawnie, ale.....  
 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kaszanę pewnie robiłeś na grilla

Celowo zrobiłem trochę krótszych - na grilla i trochę dłuższych - bo taką lubię.

 

 

Dobrze, że to zajawka, bo ta kaszana d..py nie urywa.....    Poprawnie, ale.....    

Wiem (czytałem tutaj), że niektórzy robią gulasz mięsny z niewielkim dodatkiem kaszy - zamiast kaszanki. Ja raz zrobiłem kaszankę, gdzie na 1,2 kg surowej kaszy gryczanej palonej dałem cały łeb wieprzowy, podgardle, żeberka - nie pamiętam ile dokładnie było mięsa, ale sporo, że o skórkach wp., których dałem zbyt dużo, nie wspomnę. Niestety wyszła zbyt mięsna i sztywna - nie w moim guście. 

W każdym bądź razie dużo czytam na tym forum, staram się praktykować - eksperymentując - tak, by czegoś się nauczyć.

W temacie kaszanki jestem jeszcze bardzo początkującym zawodnikiem, ale się nie poddaję i uczę, i uczę. :-)

Edytowane przez esjot
esjot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale się nie poddaję i uczę, i uczę. :-)

I tak trzymać - mieliśmy tu na forum kolegę o nicku Bartnik ., który "poległ" za  krupniok, Robisz swoje i Ci smakuje i to najważniejsze w naszym smacznym hobby . Czytaj - ucz się i  praktykuj . Porady "starszyzny" bierz na klatę i nie poddawaj się . Powodzonka na nowej drodze życia. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Porady "starszyzny" bierz na klatę

A to jest w moim guście. :) 

Bardzo szanuję (choć nie znam osobiście) wielu mistrzów z tego forum - pis67 jest jednym z nich - na tym forum podziwiałem już wiele jego wyrobów. Może tylko kaszanką wolę mniej mięsną - ale to rzecz gustu. 


 

 

Reszta ujdzie, ale krwi i cebuli mało.... 
 

Krwi celowo dałem tyle (choć miałem więcej) - wyszła naprawdę wystarczająco ciemna. Wydawało mi się, na podstawie moich skromnych doświadczeń na temat kaszanki, że jak się przebierze krwią, to smak coś nie taki. Ale może to nie była przyczyna większej ilości krwi, nie wiem jeszcze na 100%.

Cebuli, faktycznie nie do końca wiem ile należy dać.


 

 

Robisz swoje i Ci smakuje i to najważniejsze w naszym smacznym hobby .

Bardzo smakowała wszystkim, którzy ją jedli. Wręcz podziwiali. ;) 

Mnie też bardzo smakowała. Wiem jednak, że na pewno można zrobić jeszcze lepszą. 

Muszę jeszcze dobrze opanować parzenie kasz wszelkiego rodzaju no i opracować eksperymentalnie optymalny skład i jego proporcje. Choć ten, w porównaniu do trzech poprzednich wyrobów, uważam za kolosalny krok naprzód.

esjot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wydawało mi się, na podstawie moich skromnych doświadczeń na temat kaszanki, że jak się przebierze krwią, to smak coś nie taki.

Osobiście mam odmienne, zaskakująco pozytywne doświadczenia.

Zamówiłam kiedyś na hali mięsnej 2l krwi. Mój A. przywiózł całe wiadro.

Część porozdawałam, część zamroziłam.

W każdym razie kolejne krupnioki zaprawiane były podwójną ilością krwi.

Były to w opinii degustatorów najlepsze z moich dotychczasowych.

To jest oczywiście kwestią gustu i to, czy ktoś lubi te smaki.

Wg mnie dodatkowa krew wzmacnia "kaszankowy" kierunek smaku i aromatu.

Dodaję również sporo przyrumienionej cebuli.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wrzuciłem tylko taką zajawkę ;-

 

To bobrze , że to pierwsza kaszanka ,która Ci pasuje, ale brak mi w niej podstawowego produktu mięsnego.Płuca to moim zdaniem podstawa dobrej kaszanki.

 

 

 

Osobiście mam odmienne, zaskakująco pozytywne doświadczenia.

 

 

Są gusta i guściki.Ja daję połowę krwi i drugą  połowę uzupełniam rosołem z gotowania mięsa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Płuca to moim zdaniem podstawa dobrej kaszanki.

Na samą myśl o płuckach robi mi się słabo, ale to może z braku doświadczeń z płuckami. :-) 

Aczkolwiek nie neguję tego, co napisałeś.

 

 

Są gusta i guściki.Ja daję połowę krwi i drugą  połowę uzupełniam rosołem z gotowania mięsa.

 

Ciekawe. ;)

 

 

Wg mnie dodatkowa krew wzmacnia "kaszankowy" kierunek smaku i aromatu.

 

Intrygujące. Być może rzeczywiście tak jest. Na razie mam zbyt małe jeszcze doświadczenie z tym wyrobem.

Edytowane przez esjot
esjot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

;) to nie mów i nie myśl "płucka" tylko dudy ;)

Dla mnie w białym barszczu czyli "klasyce" lubelszczyzny i mazowieckiego są nie do przyjęcia ale pierogi czy kaszanka ... hmmmm ;)

 

PS

Jest też kaszanka "na biało" bez krwi i też jest super ;)

Dla każdego co kto lubi ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dodaję również sporo przyrumienionej cebuli.

Tzn. ile na ile? :)  


;) to nie mów i nie myśl "płucka" tylko dudy ;)
Dla mnie w białym barszczu czyli "klasyce" lubelszczyzny i mazowieckiego są nie do przyjęcia ale pierogi czy kaszanka ... hmmmm ;)

Tapniete z GT-I9500

Skoro tak mówicie, to będę musiał się odważyć i zrobić kaszankę z udziałem płuc. Czy one są gotowane razem z mięsem i później mielone? Jeżeli tak, to na jakim oczku? Ile się tego daje do wyrobu?

esjot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Esjot-miałem przyjemność degustowania kaszaneczke   kilku Mistrzów z tego forum -w tym i Arkadiusza i Pisa - wszystkie trochę inne  ( jak z przepisem na bigos) ale wszystkie były świetne .......trudno by było ocenić która lepsza :rolleyes:  ponieważ bardzo lubie kaszankę  a odstępy w konsumpcji tych frykasów były spore :facepalm: słuchaj i experymentuj....... :thumbsup: Namawiam na kurs do Łaz  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.