Skocz do zawartości

Uszy, ogony, nóżki wieprzowe - jak wędzić ?


predator

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Masz rację gdzieś było, może nie w tym forum.

Przygotowyjesz uszy w ten sposób, że nabijasz na haczyć lub zawieszasz za sznurek i wędzisz zgodnie z zasadami sztuki wędzarniczej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=56

następnie musisz całość zasuszyć aby w trakcie przechowywania nieuległy zepsuciu, poczym podać swojemu pieskowi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I ten ktoś miał rację, chcesz psa zamęczyć to dla człowieka jest "szkodliwe" (mowa o wędzonkach) a co dopiero dla psa.

Powinni się tylko suszyć.

I oczywiście nie peklować ! co jedynie natrzeć popiołem z paleniska.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytam dlatego poniewaz ktos mi mowil ze tego sie nie wedzi tylko , umieszcza sie w bardzo cieplym pomieszczeniu

Z tego co wiem, to takie uszy dla piesków są suszone a nie wędzone.

Wysuszone na kość będzie gryzł kilka dni, a wędzone zeżre "wtrymiga " i będzie się rozglądał za Twoją ostatnią produkcją :grin:

pozdrowionka

P.S. Spytaj pieska jakie woli :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chłe,chłe! ale schodzimy na psy :devil:

ble, ble o uszach, a przed Świętami mamy nowy przepis "aromatyczny Pikuś a`la predator"

:devil:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

o kur...troche zle

predator

Jesteś nowy na forum.

Wszyscy Cię serdecznie witamy! :grin:

Ale odnośnie uszu ,musisz konkretnie się określić -

czy chodzi o uszy świńskie, czy uszy Twojego pieska

Troszkę się zamotałeś :tongue:

pozdrowionka

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli ktoś nie ma wędzarni to może zapukać tutaj:

 

gryzaki dla pieska

 

Miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Witam wszystkich serdecznie.

Wpadłem na pomysł produkcji gryzaków dla psów a więc przygotowywanie z pozostałości poubojowych zwierząt gospodarskich gryzaków dla psów. Mam tu na myśli poubojowe części takie jak kości, uszy, żołądki, ścięgna, łapki, stópki itp. Większość z Was wie o czym mówię. Od dłuższego czasu poszukuję technologii suszenia, wędzenia, konserwowania i niestety bez rezultatu. Poszukuję więc osoby, która nauczy mnie oczywiście odpłatnie, procesu produkcji i uszlachetniania. Wchodzi również w grę współpraca partnerska na zasadzie spółki lub na innych warunkach do omówienia. Będę bardzo wdzięczny za wszelki wskazówki i uwagi. Sprawy dostaw surowca, opieki weterynaryjnej są opanowane. Temat dla mnie jest niesłychanie ważny i wszelki uwagi i wskazówki, także krytyczne są mile widziane. Każdy więc z Was, który cokolwiek wie w tym zakresie proszony jest o kontakt czy to poprzez forum czy na priv.

Andrzej
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Uszy - nie dla psa, dla mnie i znajomych - gdzie kupić ??

Wędziłem wiele razy, kupowałem w różnych miejscach, ostatnio niestety jest z tym spory problem.

Gdzie kupić surowe uszy świńskie nadające się do wędzenia :question: :question: :question: :question: :!: :!: :!: :!:

najlepiej w okolicy W-wy :grin:

 

Przywiozłem kiedyś na spotkanie uwędzone uszy, oczywiście sam je wędziłem, na spotkanie ze znajomymi, powstał problem, jak spróbować aby zjeść, aby nie zranić "dostawcę", a po degustacji ... poproszę jeszcze kolejne uszko :grin:

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdzie kupić surowe uszy świńskie nadające się do wędzenia

 

Musisz trafić do masarni gdzieś w okolicy . Tam są odcinane od głów i sprzedawane na karmę do psów . :sad:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Wędzisz tak jak wszystko inne na gorąco na koniec parzysz albo podpiekasz tu nie ma żadnych czarów ... będzie twardo , ciągnąco tak troszkę "psio" ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim niewątpliwym przysmakiem są uszka z pieczonego prosiaka - na chrupko - trzeszczące pod zębami , nóżki - w galarecie :)

wędzone na zimno uszy wieprzowe - to musi być wyzwanie dla Twardzieli - no chyba jeszcze chuda konina suszona 8 miesięcy -  też twarda jak rzemień - bierzesz 5 cm x1x1 cm do ust i możesz żuć cały dzień :))

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Witam,

 

Mam taki problem: na Litwie zajadałem się świńskimi uszami chciałem zrobić samemu

 

Peklowałem je ze zwykłym mięsem i wędziłem.

 

Niestety wyszły jak podeszwa - nie dało się jeść

 

Myślę że chyba trzeba je po prostu ugotować i tylko podwędzić. (sam nie wiem)

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Turkuć :D

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/?p=399501

Pisz na PW do kolegi tiera, on zadymiał uszy :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety wyszły jak podeszwa - nie dało się jeść

 

Uszy po wędzeniu trzeba sparzyć.Ja parzę ok.3,5 h w temp.90ºC.Chrząstka będzie lekko chrupać a skórka i cała reszta będzie mięciutka .

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arku.. Z czystej ciekawosci. Najpierw parzenie bardzo wolne jak na rosol, pozniej wedzenie zimne.?

 

Moze kogos zaboli ale uszy, ogony, skorki, nozki a nieraz lby wieprzowe w mojej miejscowosci to NIE rarytas. Malo kto to kupuje i dlatego b.tanie.

Tal samo szyje indycze..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.