johnny40 Posted January 20, 2008 Report Share #1 Posted January 20, 2008 Witam, Po upieczeniu paru chlebków w piekarniku pszenno-żytnich,chce opisac moje powolne dochodzenie do coraz lepszych efektów,pierwszy chlebek upiekłem jako zytnio -pszenny maką pszenna1800 i żynia 2000 jako formy użyłem garnka rzymskiego do pieczenia chleba,wyszedł mi bochen około 1,5 kg był to chlebek na zakwasie i drożdżach,drożdze dodałem bo nie chciał mi rosnąć ,ciasto było za geste i źle poprowadziłem cały proces wyrobu na zakwasie ale efekt koncowy był udany chlebek zniknął w ciagu 2 dni jedyny mankament to była zbyt spieczona góra, czas pieczenia około 2godziny najpierw w 210st a potem w 185 st ,kolejny chleb był pszenno-żytni razowy maki 1800 pszenna60% i 2000 żytnia ,40% tez na zakwasie i znowu musiałem wspomóc go drożdżami ,podobne błedy jak wyżej ,i znowu przypieczony wierzch ,ale był zjadliwy i po 2 dniach nie było juz śladu po chlebie ,waga około 1,1kg ,piekłem na drugim poziomie od dołu ,tym razem w keksówce,kolejny chlebek jaki upiekłem był na samym zakwasie ale cały proces poprowadziłem według przepisu mirabellki ze strony Chleb info.pl jako podstawe wziełem sobie chleb http://www.chleb.info.pl/zakwaszytni.htmlhttp://www.chleb.info.pl/zakwaszytni.html i zrobiłem prawie tak jak tam jest z jednym małym ale ,zmieniła mi sie godzina dodania maki zytniej z godz 11 na 14 i chlebek piekłem o 18 ,był to mój pierwszy chleb na samym zakwasie ,jak wiekszość jego poprzedników nie było po nim śladu na drugi dzień, ale ten chlebek piekłem juz inaczej ,kupiłe w sklepie cegły szmotowe grubość 23mm i wyłozyłem spód i boki piekarnika tymi cegłami piekłem jak zwykle na drugim poziomie od dołu i znowu przypieczony wierzch,wczoraj upiekłem 2 chlebki według przepisu jak wyżej na samym zakwasie ,całość poprowadziłem jak w w tym przepisie ,ale nie trzymałem sie sztywno opisu jako zaczątek zakwasu o godzinie 16 dałem 50g zakwasu i 50 g mąki żytniej 2000,odstawiłem to na 5 godzin w kuchni na górną półkę o godz 23 dodałem 50 gram mąki żytniej 2000 i 50 gram wody ,wymieszałem to i znowu do góry na pólkę pod przykryciem z folii aluminiowej i tak sobie to stoi do godziny 11 nastepnego ,,gdzie dodaje do tego zaczynu 150g maki żytniej 2000 i 200g maki pszennej 650 plus 200g wody lub serwatki (jeżeli ja mam z wyrobu twarożku lub masła) i po wymieszaniu zostawiam znowu na górze półki do godz 15 w tym czasie zwieksza sa objetośc 2x o 15 dodaje do całości 200g maki pszennej 650 plus woda lub serwatka ,w takiej ilości aby ciasto nie było za geste ,mieszam około 5 minut i zostawiam na 20 aby odpoczeło ,po 20 minutach wykładam ciasto do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką keksówki i zostawiam na 2 godzinki do wyrośniecia na gorze półek ,po godzinie i 15 minutach właczam piekarnik i nagrzewam go do 250 stopni ,do rozgrzania piekarnika używam górnej grzałki opiekacza od rożna ,bo takowy posiadam w swym piecu,piekarnik oczywiście wyłożony cegłami szamotowymi ,ale tym razem zmiana połozenia rusztu i kładę go na cegłach ,nagrzewanie piekarnika tym sposobem trwa max 35-40 minut przy nastawieniu temp na 280st ,gdy piec osiagnie 250st zmiejszam nastawienie na 250 st i do tak nagrzanego piekarnika wstawiam keksówki z chlebem , chleb przed samym włożeniem spryskuje wodą ,w czasie załadunku temp spada do 235 stopni nastawiam temp pieczenia na 230 st i w tej temp piekę chlebek pierwsze 10-15 minut nastepnie obniżam temp do 190stopni i dopiekam chlebek w tej temp jeszcze 35 -40 minut , po włożeniu chleba daje do piekarnika naczynie z wodą ,nie spryskuje piekarnika ponieważ po pochlapaniu cegieł unosi sie masa pyłu z szamotu ,i nie chcę aby cegły popękały ,tym razem chlebki wyszły mi juz normalne ,ładny złocisty kolor uzyskały ,i wczoraj na kolacje poszedł jeden mały 600g chlebek ,drugi wiekszy zostanie skonsumowany dziś na kolacje i jutro na sniadanie ,wybaczcie że nie robiłem zdjeć ale z kolejnego wyrobu i pieczenia zrobie juz fotorelacje ,po prostu nie chciałem pokazywać niezbyt udanych wyrobów,teraz juz mając lepsze efekty pracy twórczej bede mógł to pokazac . kilka uwag co do szamotu w piekarniku ,po wyłaczeniu piekarnika o godz 18 ,sprawdzałem jaką temp bedzie miał piekarnik o 23 ,temp wynosiła 35st ,normalnie bez cegieł o 20 juz był zimny ,spróbuje cegły wymoczyc w wodzie w celu pozbycia sie kurzu ,nie wiem jak sie zachowają po ogrzaniu,?? narazie cegły leża w piekarniku luźno ,ale w tym tyg kupie tarcze diamentową do pilarki i dotne je do wymiarów pieca,aby scieśle dolegały ,jeżeli sie okaże że cegły wytrzymaja próbe wody i ciepła to boczne bedę przed pieczeniem moczył z godzinke w wodzie ,a dolne tylko zmocze przed rozgrzaniem ,ale to wszystko dopiero przede mna ,co wyjdzie z eksperymentów dam wam znac ,i to by było na tyle ,troszke sie rozpisałem ,mam nadzieje że zrozumiecie to co opisałem .pozdrawiam Janusz Quote nie rób dymu jak nie wędzisz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/ Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted January 20, 2008 Report Share #2 Posted January 20, 2008 zamiast moczenia cegieł postaw puszke z wodąswoja drogą obszerna relacja podziwiam za determinacjeco na cegły w piekarniku żona? :wink: Quote wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-27431 Share on other sites More sharing options...
johnny40 Posted January 20, 2008 Author Report Share #3 Posted January 20, 2008 co żona na cegły ? a co miała powiedziec ,postawiona przed faktem dokonanym,chlebek smakuje to nic nie mówi , Quote nie rób dymu jak nie wędzisz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-27433 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted January 20, 2008 Report Share #4 Posted January 20, 2008 Johny40, jeśli już "drążysz" temat tak bardzo wnikliwie, to polecam Ci stronkę, którą kiedyś znalazłem dotyczącą technologii wypieku chleba.Można na niej znaleźć wiele ciekawych informacji, wyciągnąć wnioski i zastosować je w domowej produkcji. http://www.technolog.prv.pl/ Tu jest dział traktujący bezpośrednio o wypieku:http://www.technolog.friko.pl/2.produkcja.piekarska/12.htm Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-27434 Share on other sites More sharing options...
johnny40 Posted January 20, 2008 Author Report Share #5 Posted January 20, 2008 dzieki BonAir zajrze tam ,i zgłebie sie w tę lekturę,trening czyni mistrza,dobrej wiedzy nigdy za wiele Quote nie rób dymu jak nie wędzisz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-27439 Share on other sites More sharing options...
bietka Posted January 22, 2008 Report Share #6 Posted January 22, 2008 Masz garnek to po co kombinacje z cegłami?Ja namaczam garnek,potem osuszam,smaruję masłem,obsypuję otrębami,wkładam chleb z np 750 g maki do zimnego piekarnika.Na dno wlewam trochę wody.Odpalam piekarnik.Po uzyskaniu temp 210 st piekę 15 min potem skręcam temp do 180 i piekę następne 25 min.W trakcie nie wolno pryskać garnka bo pęknie.Mniejsze chleby piekłam pod przykrywką którą ściągałam po pierwszych 15 min. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-27498 Share on other sites More sharing options...
johnny40 Posted January 22, 2008 Author Report Share #7 Posted January 22, 2008 bietka ,dwa razy piekłem w garnku ,ale czas wypieku wynosi około 2 godzin, no i problem ze sciagnieciem pokrywki ,waży 2 kg,w keksówkach wkaładam chlebek do nagrzanego pieca ,a ten nagrzewa sie w ciagu 20 minut ,spróbuje jeszcze w tym garnku ale z cegłami w piecu ,zobacze co wyjdzie , Quote nie rób dymu jak nie wędzisz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-27515 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted January 22, 2008 Report Share #8 Posted January 22, 2008 dwa razy piekłem w garnku ,ale czas wypieku wynosi około 2 godzin Z cegłami piekarnik z pewnością również rozgrzewa się dość długo ? Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-27523 Share on other sites More sharing options...
johnny40 Posted January 22, 2008 Author Report Share #9 Posted January 22, 2008 nagrzewam go górną grzałka od opiekacza ,nastawiam na maxa czyli 280 st i nagrzewa mi sie piekarnik do 250 st w ciagu 20 minut , pozdrawiam Janusz Quote nie rób dymu jak nie wędzisz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-27524 Share on other sites More sharing options...
grazia Posted January 23, 2008 Report Share #10 Posted January 23, 2008 Piekę w keksówkach i jestem zadowolona i chleb dobrze się piecze. na dno piekarnika wstawiam naczynie z woda. piekę w temp. 230 stop. 10 minut i później ustawiam na 200 stop. na 40 minut i wychodzi super chlebek. Chleb robie wieczorem i do wyrośnięcia zostawiam na noc w zimnym i rano jest super wyrośnięty. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-27553 Share on other sites More sharing options...
gienek Posted January 23, 2008 Report Share #11 Posted January 23, 2008 Ja też piekę w keksówkach.Moj chlebek to taki bardziej razowy,piekę ponad godz. Po upieczeniu na drugi dzień cały owijam w celafon i tym sposobem chleb nie wysycha. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-27567 Share on other sites More sharing options...
Izunia2007 Posted October 30, 2008 Report Share #12 Posted October 30, 2008 Johnny40 - ciekawa relacja A ja tez przewaznie pieke w keksowkach.Moja rodzinka nawet woli taki kszalt chleba.Przy tradycyjnym ksztalcie lub okraglym dzieci sie przekomarzaja ze jedno ma wieksza kromke a drugie mniejsza.Z chlebem pieczonym w keksowce nie ma takiego problemu.A i dla mnie wygodniejsze. Quote ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-44500 Share on other sites More sharing options...
andrzejmysłowic Posted October 30, 2008 Report Share #13 Posted October 30, 2008 Chyba przypadek sprawił że wraz z zaproszeniem na stronę internetową IZUNI 2007 próbowal do mojego komputera wtargnąć wirus. Ostrzegł mnie o tym system antywirusowy i nakazał natychmiast przerwać połączenie. Powtarzam może to był czysty przypadek, bez niczyjej winy. Quote Andrzej M-ce Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-44506 Share on other sites More sharing options...
Izunia2007 Posted October 30, 2008 Report Share #14 Posted October 30, 2008 OJOJOJOJOJJJJJJJJ! Dziwne,ale moja stronke odwiedzilo od lipca ponad 20 tysiecy ludzi i nikt nie mial takiej przygody.Nie wiem co sie dzieje!Daje slowo ze nie ma tam zadnych wirusow PS A tak wogole to mieszkam w Chicago ale pochodze z Jaworzna (kolo Myslowic) Quote ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-44512 Share on other sites More sharing options...
andrzejmysłowic Posted October 30, 2008 Report Share #15 Posted October 30, 2008 W takim razie śmiało wchodzę na Twoją strone internetowa. PS W Jaworznie mam sporo znajomych mieszka tam również moja siostra. Quote Andrzej M-ce Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-44518 Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted October 30, 2008 Report Share #16 Posted October 30, 2008 Przygodę z wirusem i ja równiż zaliczyłem. Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-44519 Share on other sites More sharing options...
andrzejmysłowic Posted October 30, 2008 Report Share #17 Posted October 30, 2008 Rzecz w tym że ja/my wirusa wychwycimy, ale są komputery bez zabezpieczen. Quote Andrzej M-ce Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-44521 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted October 30, 2008 Report Share #18 Posted October 30, 2008 Niektóre programy antywirusowe są "nadwrażliwe" - tu zapewne zareagowały na jakiś skrypt z "gadżetem" Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-44523 Share on other sites More sharing options...
Izunia2007 Posted October 30, 2008 Report Share #19 Posted October 30, 2008 Niektóre programy antywirusowe są "nadwrażliwe" - tu zapewne zareagowały na jakiś skrypt z "gadżetem" To prawda.Moj maz kiedyz w laptopie zainstalowal mi taki program,ze jak weszlam na byle jaka strone na necie to juz sie darl w nieboglosy.Wytrzymalam z nim 2 dni ( z programem oczywiscie a nie z mezem ,hahahaha!) i kazalam wywalic. Quote ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-44526 Share on other sites More sharing options...
Ela Posted October 30, 2008 Report Share #20 Posted October 30, 2008 U mnie też zabezpieczenia sie odezwały. Quote KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-44528 Share on other sites More sharing options...
Izunia2007 Posted October 30, 2008 Report Share #21 Posted October 30, 2008 A moze przez to ze mam na stronie linki do wielu innych stron i blogow??? Sama juz nie wiem...... Quote ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-44530 Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted October 30, 2008 Report Share #22 Posted October 30, 2008 U mnie też coś antywirus krzyczy. Ten plik jest zainfekowany http://www.thekneadforbread.com/favicon.ico A to nazwa robaka: VBS:Malware-gen Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-44537 Share on other sites More sharing options...
Izunia2007 Posted October 31, 2008 Report Share #23 Posted October 31, 2008 U mnie też coś antywirus krzyczy. Ten plik jest zainfekowany http://www.thekneadforbread.com/favicon.ico A to nazwa robaka: VBS:Malware-genW takim razie juz go usuwam.Dzieki Pedro Dopisek: juz usunelam ten link. Quote ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-44550 Share on other sites More sharing options...
Ewelinka88 Posted August 24, 2009 Report Share #24 Posted August 24, 2009 Moja rodzinka nawet woli taki kszalt chleba.Przy tradycyjnym ksztalcie lub okraglym dzieci sie przekomarzaja ze jedno ma wieksza kromke a drugie mniejsza.Z chlebem pieczonym w keksowce nie ma takiego problemu.A i dla mnie wygodniejsze. Garnek rzymski też może mieć taki kształt http://www.roemertopf.pl/sklep/romertopfregpanepodluzny-p-21.html Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-77592 Share on other sites More sharing options...
gregdalvik Posted January 20, 2010 Report Share #25 Posted January 20, 2010 Szanowni forumowiczejak na razie nie znalazlem jeszcze takiego patentu na forum wiec podziele sie swoim ostatnim odkryciem.Mialem do ostatniego tygodnia problem z pekaniem chleba przy wypieku (chleb polski)i bulek oraz bagietek(blaszka z pergaminem).Postanowilem zakupic kamien do pizzy doczytawszy na stronach chlebowych ,ze moze w tym tkwi problem.Wpadlem jednak na pomysl ,ze moze zwykla plytka podlogowa z gladka powierzchnia jest w stanie zastapic to drogie ustrojstwo.Tak wiec przechodzac do meritum ,trzecie pieczenie i wszystkie idealne,koszt zaden kazdy jest w stanie zdobyc cos takiego i przyciac na wymiar (nie marnuje sie powierzchnia piekarnika).Pozdrawiam wszystkich! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/#findComment-96072 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.