EAnna Posted January 20, 2010 Report Share #26 Posted January 20, 2010 chodzilo mi glownie o uzycie zwyklej plytki podlogowejA jaką funkcję ta płytka pełni ? :idea: Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/page/2/#findComment-96080 Share on other sites More sharing options...
Henio Posted January 20, 2010 Report Share #27 Posted January 20, 2010 A jaką funkcję ta płytka pełni ? :idea:poczytaj prosze tutaj :wink: http://wedlinydomowe.pl/f...p?p=21163#21163 I jeszcze jak na płytkę położymy blaszkę z chlebem itp. to blacha nie jest bezpośrednio nagrzewana od dołu . Imitacja pieca chlebowego opalanego drewnem. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/page/2/#findComment-96081 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 20, 2010 Report Share #28 Posted January 20, 2010 Imitacja pieca chlebowego opalanego drewnemHenio, jam jeszcze trochę kumata jest :grin: Co innego płyta granitowao odpowiednich gabarytach, a co innego płytka podłogowa. Chyba, że ta płytka ma pojemność cieplną zbliżoną do granitowej. Jednak gregdalvik, nic na temat parametrów płytki nie pisze. "Zwykła płytka podłogowa" może być np. z ceramiki, gresu, kamienna o grubości 5mm a nawet z PCV :o Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/page/2/#findComment-96082 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 20, 2010 Report Share #29 Posted January 20, 2010 Dzieki za zwrocenie uwagi ale chodzilo mi glownie o uzycie zwyklej plytki podlogowej a nie plyt granitowych zamawianych u kamieniarza?są też dostępne płytki podłogowe z granitu.. zwykła płytka może nie wytrzymać temperatur jeśli już to użyłbym gresu nieszkliwionego Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/page/2/#findComment-96083 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted January 20, 2010 Report Share #30 Posted January 20, 2010 są też dostępne płytki podłogowe z granitu.. zwykła płytka może nie wytrzymać temperatur jeśli już to użyłbym gresu nieszkliwionego Na aukcjach można kupić deski do krojenia z granitu, marmuru. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=879841985 Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/page/2/#findComment-96084 Share on other sites More sharing options...
tim Posted January 21, 2010 Report Share #31 Posted January 21, 2010 Można też użyć starych dachówek glinianych Quote Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/page/2/#findComment-96160 Share on other sites More sharing options...
sawca Posted January 21, 2010 Report Share #32 Posted January 21, 2010 A ja zauważyłem że w piekarnikach z termoobiegiem trzeba zmniejszać czas i temperaturę pieczenia o jakieś 20 stopni od zadanych bo się za bardzo skórka przypieka(chleba akurat). :rolleyes: Quote Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/page/2/#findComment-96163 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 21, 2010 Report Share #33 Posted January 21, 2010 za bardzo skórka przypiekaW czasach, gdy jadałam chleb, taka przypieczona skórka była jego atutem. Największe wzięcie w okolicy, w której mieszkam ma piekarnia produkująca "chleb o najgrubszej, popękanej z lekka, skórce na świecie". Piekarnia nigdy nie ma zwrotów. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/page/2/#findComment-96178 Share on other sites More sharing options...
sawca Posted January 21, 2010 Report Share #34 Posted January 21, 2010 W czasach, gdy jadałam chleb, taka przypieczona skórka była jego atutemŹle się może wyraziłem powinienem napisać : skórka jest spalona Quote Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/page/2/#findComment-96181 Share on other sites More sharing options...
Izunia2007 Posted February 2, 2010 Report Share #35 Posted February 2, 2010 Pękanie pieczywa to zazwyczaj efekt zbyt mało wyrośniętego ciasta.Wkłada się je potem do pieca i ciasto dopiero wtedy "szaleje", rośnie bardzo szybko i przez to pęka.Tak samo reaguje zbyt twarde i gęste ciasto. Quote ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/page/2/#findComment-97750 Share on other sites More sharing options...
Khan Posted April 8, 2010 Report Share #36 Posted April 8, 2010 Witam, Mój sposób na wypiekanie chleba: wypiekam w standartowym piekarniku 2 podłużne foremki, Po wypieku chleby mają po około 1,5kg wagi. Rozgrzewam piekarnik na maxa czyli 250*C (ale pokrętło jeszcze można przekrecić dalej ;p więc można śmiało powiedzieć ze rozgrzewam do 260*C). Wsadzam szybko (tak aby piec nie ostudził się zbytnio) do piekarnika foremki i opiekam bez termoobiegu - ustawienie na grzanie z dołu i góry!!. W tej temperaturze trzymam 15-20 minut, czas określam wizualnie patrząc na skórkę chleba. Jak tylko widzę zabrązowienie skórki, nie zmieniając temperatury daję piekarnik na grzanie tylko z dołu!!. po 10 minutach zmniejszam temperaturę na 180-185*C i grzejąc tylko od dołu wypiekam 55minut. Reasumując chleb piekę 25-30 minut w temperaturze 250-260*C i 55minut w 185*C.Termoobieg straszliwie wysusza chleb. Niestety proces wypiekania jest różny dla każdego piekarnika gdyż każdy piekarnik jest inny i inaczej grzeje. Temperatury i czas wypiekania trzeba ustalić samemu. Ale proces ogólnie w moim przypadku daje zadawalający efekt. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/page/2/#findComment-108453 Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 25, 2010 Report Share #37 Posted April 25, 2010 Gdzie można kupić płytę szamotową do piekarnika ? Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/page/2/#findComment-109900 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted April 25, 2010 Report Share #38 Posted April 25, 2010 Gdzie można kupić płytę szamotową do piekarnika ? A musi być szamotowy? A może taki To u kamieniarza lub tu http://www.allegro.pl/item1010994552_kamien_do_wypieku_pizzy_chleba_radelko_gratis.html Lub szamotowy :question: :!: http://www.allegro.pl/item992944020_pizza_stone_kamien_do_wypieku_pizzy_chleba.html Na Allegro szukaj Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/page/2/#findComment-109901 Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 25, 2010 Report Share #39 Posted April 25, 2010 Czyli nie koniecznie musi to być szamot ?Jest jakaś różnica między szamotem a granitem ? Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/page/2/#findComment-109909 Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted April 26, 2010 Report Share #40 Posted April 26, 2010 Szamot o wiele szybciej się nagrzewa. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/page/2/#findComment-109931 Share on other sites More sharing options...
WoytekK Posted May 1, 2010 Report Share #41 Posted May 1, 2010 Witam !Płyty z granitu proponowane na Allegro są za prawie 90 zł. plus przesyłka , takie same płyty lub podobne 40 cm na 40 cm są w Obi za 14,99 zł. Różnią się tylko rodzajem granitu - tak więc rozwiązanie nasuwa się samo ... Kupić w obi.Pozdrawiam Quote Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/page/2/#findComment-110351 Share on other sites More sharing options...
arturant Posted May 10, 2010 Report Share #42 Posted May 10, 2010 Robiłem chleb żytni wg.przepisu ze stronki .Dzisiaj rano miała być degustacja. No cóż ,kamień i w ogóle nie wyrósł . Zakwas też robił się z oporami. Nie poddam się ! Jak mi trochę przejdzie (obraziłem się na kuchnię) zawalczę raz jeszcze. :devil: Quote nie zrobisz nic aby odzyskać tracony czas ,ale możesz zrobić wszystko ,aby nie stracić następnego. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/page/2/#findComment-111114 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 10, 2010 Report Share #43 Posted May 10, 2010 Myśle ze to wina drożdży ze chlebek nie wyrósł. Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/page/2/#findComment-111177 Share on other sites More sharing options...
Darino Posted May 10, 2010 Report Share #44 Posted May 10, 2010 tak moja laska potrafi :wink: pozdrawiam Quote http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/page/2/#findComment-111178 Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted May 12, 2010 Report Share #45 Posted May 12, 2010 Za każdym razem robię nowy zaczyn,2dkg drożdży 0,5l mleka cieplego,1 łyżeczka cukru,2 lyżki mąki.Po rozmieszaniu w misce wstawiam do piekarnika i nastawiam na 30-50st,jak urosnie to dodaje do składników na chleb :grin: [ Dodano: Sro 12 Maj, 2010 12:46 ] Wodę przy mieszaniu dolewam ciepłą :thumbsup: Quote Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/page/2/#findComment-111328 Share on other sites More sharing options...
arturant Posted May 12, 2010 Report Share #46 Posted May 12, 2010 arturant ,jeśli jesteś zainteresowany i możesz podejść w niedzielę na dworzec PKP lub do akademików AGH Dzięki ! CHUDZIAK! polecam się uwadze i pamięci :rolleyes: Quote nie zrobisz nic aby odzyskać tracony czas ,ale możesz zrobić wszystko ,aby nie stracić następnego. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/page/2/#findComment-111337 Share on other sites More sharing options...
Ines1977 Posted February 10, 2011 Report Share #47 Posted February 10, 2011 Gdzie można kupić płytę szamotową do piekarnika ?Jeżeli ktoś ma jeszcze taki problem to informuję o promocji: https://www.tchibo.pl/Kamien-szamotowy-do-wypieku-pizzy-p200006316.html Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/page/2/#findComment-145932 Share on other sites More sharing options...
witek1965 Posted October 10, 2020 Report Share #48 Posted October 10, 2020 Czy ktoś z Was używał kamienia z granitu na grillu ? do pieczenia np. podpłomyków. Bo ja mam obawy, czy nie pęknie..Osobiście używam kamienia z szamotu. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1302-porada-moje-uwagi-do-pieczenia-chleba-w-piekarniku/page/2/#findComment-680243 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.