Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Korować drewno czy nie ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 amalj

amalj

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • Miejscowośćpruszkow

Napisano 18 maj 2016 - 18:43

witam mam olche grusze i jablon i czy to wszystko korowac do wedzenia czy nie prosze o pomoc bo opini jest tyle ze juz sam nie wiem jedni mowia koniecznie a inni wrecz ze nie wolno :(



#2 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 18 maj 2016 - 19:25

Korujemy jedynie brzozę...reszta bez korowania :)

#3 amalj

amalj

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • Miejscowośćpruszkow

Napisano 18 maj 2016 - 19:29

oki dzieki a czy ma to jakies znaczenie dla wedzonek czy jest z kora czy bez ? 



#4 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 18 maj 2016 - 19:41

Przy niektórych rodzajach drewna tak bo w korze jest duża ilość substamcji wpływających na aromat dymu. Tak samo dlatego koruje się brzozę by pozbyć się większej ilości niepożądanych składników. Jeżeli masz drewno bez kory to też nic się nie stanie...wszystko będzie ok 👌

#5 amalj

amalj

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • Miejscowośćpruszkow

Napisano 18 maj 2016 - 19:51

a nie bedzie to mialo wplywu na kolor wedzonek? ostatnio wedzilem olcha bez kory i wedzonki byly dosc jasne 



#6 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 18 maj 2016 - 19:53

Jakie drewno jaki kolor daje znajdziesz dokładnie opisane w temacie "wszystko o drewnie do wędzenia" i będziesz wiedzieć dlaczego miałeś jaśniejsze wędzonki 👍

#7 amalj

amalj

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • Miejscowośćpruszkow

Napisano 18 maj 2016 - 19:54

wiec lepiej z kara czy bez ?


olcha grusza jablon to posiadam 



#8 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13152 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 18 maj 2016 - 19:56

ostatnio wedzilem olcha bez kory i wedzonki byly dosc jasne

 

Tego drewna do wędzenia się nie koruje .  Jak chcesz mieć ciemniejsze wędzonki to po prostu dłużej wędzisz .

 

 

 Pozdrawiam



#9 amalj

amalj

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • Miejscowośćpruszkow

Napisano 18 maj 2016 - 20:02

oki dzieki pomyslalem ze moze dla tego ze mam okorowane to kolor jest inny dla tego ciekawy jestem czy ma to jakis wplyw czy z kora czy bez


wedzilo sie dlugo okolo 7 godzin wiec pomyslalem ze moze ma wplyw na to okorowanie i zastanawiam sie czy wedzic na okorowanym czy tez nie i czy kora ma na to wplyw 



#10 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13152 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 18 maj 2016 - 20:10

zastanawiam sie czy wedzic na okorowanym czy tez nie i czy kora ma na to wplyw

 

Kora z zasady nie ma wpływu na kolor wędzonek . Kolor zależy od rodzaju drewna , czasu wędzenia , gęstości dymu  , rodzaju wędzarni i czasami również od pogody .  W każdej wędzarni się inaczej wędzi . :D   Najważniejsze by wędzić zgodnie ze sztuką :D :D

 

 

 Pozdrawiam



#11 amalj

amalj

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • Miejscowośćpruszkow

Napisano 18 maj 2016 - 20:24

wiec lepiej wedzic w gestym dymie czy raczej srednim ?



#12 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7553 postów

Napisano 18 maj 2016 - 20:26

a nie bedzie to mialo wplywu na kolor wedzonek? ostatnio wedzilem olcha bez kory i wedzonki byly dosc jasne

 

Tutaj masz jakie kolory po jakim drewnie :D

Link:

http://wedlinydomowe...stko-o-wedzeniu

 

Cytat z linku powyżej.

DREWNO WĘDZARNICZE:

Stosowanie zasady używania do wędzenia drewna z drzew liściastych, ma w Polsce kilkuwieczną tradycję.
Obecnie, w związku z rozwojem techniki wędzarniczej, oprócz drewna w kawałkach, stosuje się jego pochodne – zrębki wędzarnicze (grube wióry) oraz trociny.
Do wędzenia wykorzystuje się najczęściej drewno takie jak: buk, olcha, klon, jawor, brzoza (okorowana) oraz drewno drzew owocowych.
W celu nadania produktom specyficznego smaku i aromatu dodaje się podczas wędzenia jałowca w formie jagód, chrustu czy drewna.
Nie stosuje się natomiast drewna z drzew iglastych z uwagi na zawartość w nim dużych ilości związków żywicznych, które wpływają na gorzkawy smak wędzonek, ich nieprzyjemny zapach oraz dużych ilości sadzy powstających podczas procesu palenia. Drewnem z drzew iglastych wędzi się tradycyjne szynki i boczki w górskich regionach Niemiec.
Rodzaj użytego podczas wędzenia drewna wpływa na barwę produktu. I tak: drewno bukowe, jawor i klon nadają wędzonkom zabarwienie żółtozłociste, dębu i olchy - brązowe gruszy ciemnoczerwone, a akacji cytrynowe.
Bardzo istotną rolę odgrywa również jakość i wilgotność drewna i jego pochodnych. Dopuszczalna wilgotność wynosi 25%. To powoduje, że drewno, zrębki i trociny powinny być przechowywane w pomieszczeniach zadaszonych, chronione przed wilgocią (trociny i zrębki musza być co jakiś czas przerzucane na pryzmach, aby powietrze mogło wniknąć w głąb pryzm).
Oprócz tradycyjnego źródła ciepła i dymu jakim jest drewno i pochodne, od niedawna stosuje się w wędzarnictwie również alternatywne źródła ciepła. Są to gaz, węgiel i para wodna. Jednak źródłem dymu pozostało jak dawniej drewno i trociny.
Oczywiście ta zmiana źródła ciepła ma zastosowanie jedynie w zakładach przemysłowych, my dalej wędzimy drewienkami.
Wpływ na zmiany miały czynniki ekologiczne (zmniejszająca się powierzchnia lasów) i ekonomiczne (zbyt mała wartość opałowa drewna w stosunku do węgla czy gazu).



#13 amalj

amalj

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • Miejscowośćpruszkow

Napisano 18 maj 2016 - 20:31

bardzo dziekuje za wyczepujaca odpowiedz :) a co z gestoscia dymy ? gesty czy lepiej sredni 



#14 Mlex

Mlex

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 110 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 19 maj 2016 - 08:30

Ja stosuję zasadę: koruję tylko wtedy, kiedy mam korę z drewnem - wtedy zdejmuję jej nadmiar, ale jak mam drewno z korą, to nie koruję :) . Nie mówię o brzozie -  tej w ogóle nie używam.

Co do gęstości dymu robię tak: przez pewien czas dym rzadki, potem gęsty. Czas dymienia zależny od tego co jest wędzone. Ale przy jednym i drugim dymie wędzonki muszę widzieć, nie mogą mi zginąć w dymie... I zawsze wychodzi b. dobrze wg mnie. Pamiętać o swobodnym przepływie dymu, on nie może się w tej wędzarce kisić. Trzeba trochę poćwiczyć, dojść do wprawy. To nie matematyka, że sprawdzi się zawsze u każdego.



#15 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7771 postów

Napisano 19 maj 2016 - 10:23

ćwicz od rzadkiego - pamiętaj wędzonka nie musi być czarna:) . Moi degustatorzy preferują lżejsze wędzenie :)



#16 amalj

amalj

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • Miejscowośćpruszkow

Napisano 19 maj 2016 - 13:46

Bardzo wam wszystkim dziękuję za cenne rady :)

#17 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1225 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 19 maj 2016 - 20:08

Drewnem z drzew iglastych wędzi się tradycyjne szynki i boczki w górskich regionach Niemiec.


Nie wedzi sie drewnem z drzew iglastych,lecz dodaje sie do wedzenia tylko igliwie (mlode galazki ) i wedzi sie tylko poszczegolne rodzaje szynek. :)



#18 yogi

yogi

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 733 postów
  • MiejscowośćBergkamen BRD

Napisano 20 maj 2016 - 10:55

dodaje sie do wedzenia tylko igliwie (mlode galazki )
Albo dodaje sie kilka szyszek do wedzenia.

#19 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7553 postów

Napisano 20 maj 2016 - 14:22

lecz dodaje sie do wedzenia tylko igliwie (mlode galazki )

Olek, ja nie wiem czym dokładnie dymią, ale jak podajesz że młode gałązki to tak pewnie jest. Ja zapodałem tylko jak jest napisane na stronie głównej, ale takie coś też kiedyś wyczytałem w starej książce o wędzeniu, że drewnem iglastym. Przynajmniej coś nowego się dowiedziałem :D


Użytkownik EAnna edytował ten post 20 maj 2016 - 18:43


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 rocker

rocker

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 51 postów
  • MiejscowośćZabrze

Napisano 10 maj 2018 - 10:45

odświeżę kotleta: ostatnio wycinałem z tatą starą gruszę, niestety już jej czas nadszedł.

Powiedźcie mi, czy korować korę grubą na ok 2-3cm z nalotem mchu? jak narazie od jesieni leżakuje, mam zamiar przynajmniej zewnętrzną warstwę kory odłupać.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych