Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nowa wędzarnia - pomoc

wędzarnia budowa projekt

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maciuszka

Maciuszka

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćŚwieradów Zdrój

Napisano 24 maj 2016 - 12:41

Witam wszystkich serdecznie!

 

Jestem nowy na forum, przeglądam od rana różne wpisy i tematy i okazuje się, że budowa dobrej wędzarni nie jest taka prosta...

Zacząłem prace nad nową wędzarnią, potrzebowałem sprawdzić kilka szczegółów i trafiłem na to forum.

 

Poniżej kilka informacji o moim pomyśle na wędzarnie:

- Fundament uzbrojony i wylany z betonu

- Komora do wędzenia ze starej metalowej szafy obudowana cegłą - w środku oczywiście wypiaskowana do gołego metalu.

- Palenisko klasyczne takie jak w piecach - z rusztem 

- Rura stara betonowa do odprowadzania dymu

- Drzwiczki będą z drewna dębowego

 

Zamieszczam zdjęcie z aktualnego etapu budowy - to mój pierwszy projekt.

 

Proszę o pomoc w budowie i zastosowaniu materiałów, żeby całą praca nie okazała się daremna!

 

Z góry Wam dziękuję,

Pozdrawiam!

Załączone pliki



#2 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14045 postów

Napisano 24 maj 2016 - 12:55

Komora do wędzenia ze starej metalowej szafy obudowana cegłą -

Szafa jest zbyteczna. Wystarczy komora z cegły + ocieplenie i obicie drewnem w środku.

A już najlepiej to zbudować komorę z drewna + ocieplenie.

 

Palenisko klasyczne takie jak w piecach - z rusztem

Rusz jest niepotrzebny i utrudni ci wędzenie.

 

Rura stara betonowa do odprowadzania dymu

Koniecznie ocieplić.

 

Szafę obciąłbym, obmurował cegłą i masz palenisko bezpośrednio pod komorą.



#3 Maciuszka

Maciuszka

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćŚwieradów Zdrój

Napisano 24 maj 2016 - 13:10

Dziękuję za szybką odpowiedź! 

 

Nasuwają mi się dwa pytania:

- Czy można na podstawie tego co już powstało zrobić poprawnie działającą wędzarnie?

- Czy komora do spalania z rusztem może być wykorzystywana do dwóch różnych celów - czasem do wędzenia, a innym razem do rozgrzewania kamiennej płyty bezpośrednio nad paleniskiem, żeby coś na niej smażyć?



#4 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12627 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 24 maj 2016 - 13:13

Czy komora do spalania z rusztem może być wykorzystywana do dwóch różnych celów - czasem do wędzenia,

 

 

Do wędzenia niestety palenisko bez rusztu , Przy wędzeniu nie zależy nam na dużym cugu , między innymi ruszt to powoduje .

 

 

 Pozdrawiam



#5 Maciuszka

Maciuszka

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćŚwieradów Zdrój

Napisano 24 maj 2016 - 13:19

Dzięki za informację,

 

W takim razie chyba zamuruje komorę pod rusztem i sam ruszt wyłożę szamotem, żeby nie demontować już całości... 

 

A czym mogę ocieplić stojącą już szafę metalową? Czy może zamiast niej lepiej zbudować coś z drewna? 



#6 Barbarella

Barbarella

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćSkała koło Krakowa

Napisano 24 maj 2016 - 13:56

Polecam przeczytać do końca artykuł o tym jakich wędzarni nie budować i jakich pomysłów unikać... Między innymi szamotu w palenisku. Można sobie zaszkodzić zdrowotnie jak się o tym nie wie lub ignoruje.

https://wedlinydomow...z-andyandyego/#

#7 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14045 postów

Napisano 24 maj 2016 - 14:18

W takim razie chyba zamuruje komorę pod rusztem i sam ruszt wyłożę szamotem, żeby nie demontować już całości...

 

Nie musisz tego robić.

Dotniesz odpowiedniej wielkości blachę i w czasie wędzenia odetniesz nią ruszt.

Kiedy będziesz chciał rozpalić pod płytą, wtedy ruszt może ci się przydać.

Tylko przy takim rozwiązaniu na przewodzie kominowym powinien być szyber, aby odciąć uciekanie ciepła do wędzarni.

 

 

A czym mogę ocieplić stojącą już szafę metalową? Czy może zamiast niej lepiej zbudować coś z drewna?

 

Możesz tak zrobić.

 

Rurę dałeś z boku wędzarni i dym będzie po wyjściu z niej od razu szedł do góry.

Lewa strona wędzarni patrząc na zdjęcie, będzie mniej zadymiona.

 

Wykorzystując to co już masz, nad obecnym wylotem rury zrobiłbym strop z blachy lub murowany.

W stropie na środku otwór zbliżony do wielkości rury a pod spodem masz już miejsce na palenisko...... i tym samym miałbyś wędzarnię z paleniskiem pośrednim i kanałowy. :thumbsup:


Użytkownik miro edytował ten post 24 maj 2016 - 14:21


#8 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2830 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 24 maj 2016 - 14:25

Jak dla mnie lepiej rozebrać, odzyskać materiał, zrobić tradycyjny kibelek  lub kanałową . Sorry ale niekiedy nie da się naprawić błędów poczęcia. Zrobisz jak uważasz. Weź jeszcze pod uwagę masz rurę betonu jak nąsiaknie woda trudno to będzie osuszyć, szamot jest również hydroskopijny a masz to na zewnątrz . Odbudowanie szafy cegła powinno pomóc w jej ociepleniu ,  ale czy nie będzie się wykraplać woda wewnątrz  ?(ja jeżeli już to dałbym na zewnątrz drewno) . Pewnie jak mocno napalisz to dasz radę. Ale wędzenie to ma być przyjemność.Jeżeli chcesz zostawić to co zrobiłeś to wymień rurę na stalowa ociepl ją (powinna mieć wlot tuż pod stropem paleniska (zrób w szafie deflektor, rura  niech w szafie wystaje z 1/3-3/5  szerokości  do środka , średnica rury taj 250 mm  . Szafę obij (ociepl) deskami.

 

Piszę z tel to sorry za błędy

 

Nad tym paleniskiem to ma być płyta ? z fajerkami


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 24 maj 2016 - 14:46


#9 Maciuszka

Maciuszka

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćŚwieradów Zdrój

Napisano 24 maj 2016 - 17:21

Dziękuję za liczne komentarze!

 

Co do rusztów to spróbuję na początek zasłonić je grubą blachą podczas wędzenia, jak nie pomoże to zmienię palenisko na zwykłe duże. Przed wykończeniem bardziej ozdobnym całości spróbuję kilka razy coś zadymić i sprawdzić efekty, jak coś to będziemy rozbierać ;)

 

Rura jest osadzona dosyć mocno w tym momencie, czy na przykład zamiast wymieniać ją mogę w środku wpuścić blaszaną odrobinę mniejszą w średnicy? 

 

Delfektor w środku zrobię na pewno, szafa służy głównie jako stelaż w tym momencie, więc może w środku samą komorę obiję deskami a na zewnątrz cegła i tynk? 

 

Co do szamotu to nie używałem, jedynie stara cegła i zwykła zaprawa, ewentualnie na spodzie popielnika jedna kafla żeby łatwiej się sprzątało. 

 

Dziękuję za link do lektury, na pewno poczytam wieczorem po pracy! 

 

Pozdrawiam!  :)



#10 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2830 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 24 maj 2016 - 18:29

mogę w środku wpuścić blaszaną odrobinę mniejszą w średnicy?
  tak ale normalna stalowa ze złomu , nie blaszana tym bardziej ocynkowana .

Jak obmurujesz cegła to jest to jakieś ocieplenie to nie dawałbym desek do środka komory .Jak ja wygrzejesz to nic się nie powinno dziać . Z  tym przysłanianiem rusztu to słaby pomysł potrzebujesz stosunkowo dużej komory spalania   a tak sobie zmniejszysz i to znacznie, wywal ruszt .



#11 Maciuszka

Maciuszka

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćŚwieradów Zdrój

Napisano 28 maj 2016 - 22:23

Witam ponownie!

 

Wędzarnia już z grubsza powstała, zostało tylko wykończenie z zewnątrz, ale pierwsze wędzenie już dzisiaj miało miejsce, niestety z tragicznym skutkiem...! :/ 

 

Na pierwszy dym poszła kiełbasa i marynowany schab, wędziło się około 8 godzin, temperatura w granicach 50 - 60 stopni, drewno olcha i trochę czereśni, temperatura spalania raczej niska bez płomieni, a mięso wyszło gorzkie i lekko kwaśne, zdecydowanie nie nadawało się do jedzenia chodź wyglądało na pierwszy rzut oka wyglądało ładnie...

 

Proszę pomóżcie, dlaczego mogło się tak stać?? Za małą temperatura? Za krótko? Coś nie tak z dymem?

 

Pozdrawiam!

 

Załączone pliki



#12 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14045 postów

Napisano 28 maj 2016 - 23:18

Nie osuszyłeś/wygrzałeś mięsa przed puszczeniem dymu i stąd powstał kwas, który jest wynikiem połączenia dymu z wilgocią.



#13 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2830 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 29 maj 2016 - 05:24

I jeszcze wysusz wędzarnie.murowałeś ją kilka dni wcześniej

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 29 maj 2016 - 05:25


#14 Maciuszka

Maciuszka

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćŚwieradów Zdrój

Napisano 29 maj 2016 - 20:58

Dziękuje za odpowiedź,

 

Fakt murowana była niedawno, myślałem że jak blacha jest od środka to nie będzie problemu.

 

Może to głupie pytanie, ale jak osuszyć mięso prze wędzeniem?

Już bezpośrednio w wędzarni dać większą temperaturę na początku, jeśli tak to jak wysoką i na jak długo?

 

Pozdrawiam!



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#15 Hajtaler

Hajtaler

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 32 postów
  • MiejscowośćOsięciny

Napisano 29 maj 2016 - 21:44

Dzień przed wędzeniem wyjmujesz mięso z solanki do ociekania(proces peklowania nadal trwa tak że ten czas jest wliczany do czasu peklowania). Parę godzin przed wędzeniem wyjmujesz z lodówki mięso do temp pokojowej. Rozpalasz w wędzarni - dajesz dużo drewna i czekasz aż się wypali(będzie sam żar i prawie nie będzie dymu) i wtedy wkładasz wędzonki i w temp 50-60 st BEZ DYMU SAMĄ TEMPERATURĄ osuszasz wędzonki przez ok 1 godz z dużym przepływem powietrza (powinieneś mieć w jakiś sposób "otwieraną górę" a u Ciebie jest tylko komin ale nie powinno to być dużym problemem)







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędzarnia, budowa, projekt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych