Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie po wedzeniu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 kosaszeryf

kosaszeryf

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • MiejscowośćŁomża

Napisano 24 sty 2008 - 18:24

witam wszystkich :)
w jakich teperaturach i jak dlugo najlepiej parzyć po wędzeniu:
-wędzonki (szynka, boczek)
-kielbase
(jesli dobrze szukalem to co do wedzonek jest to teperatura mniej więcej 75-85°C i
45-50min./kg, a kielbase do 75°C max - pytam gdyz nie znalazlem nigdzie postu o tematyce odparzania, jedynie z wyrywkowych wypowiedzi innych urzytkownikow udalo mi sie wylowic te informacje, a wole byc pewien na 100%)

#2 Gość_pedro_*

Gość_pedro_*
  • Goście

Napisano 24 sty 2008 - 18:29

Na stronie głównej w każdym przepisie jest dokładnie podany czas parzenia, a potem studzenia wyrobów.

#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27369 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 24 sty 2008 - 18:34

Dodam do wypowiedzi Pedra, że na stronie głównej www.wedlinydomowe.pl
I jeszcze jedno. Jesli sie nie obrazisz, to pozwole sobie zmienić temat na "Parzenie po wedzeniu", gdyz odparzenia to są wady mięsa powstające na skutek niewłasciwego studzenia (stykanie sie półtusz, lub elementów mięsnych) i sam temat może wprowadzić w błąd uzytkowników.

#4 kosaszeryf

kosaszeryf

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • MiejscowośćŁomża

Napisano 26 sty 2008 - 09:02

ok dzieki, przyznam sie ze nie wiedzialem, tam skad pochodze wiekszosc ludzi uzywa zwrotu "odparzanie"

#5 michal250

michal250

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 14 kwi 2017 - 21:07

Witam, 

uwędziłem kiełbasę i już wystygła. Czy jest sens teraz parzyć ? czy to już musztarda po obiedzie ? czy nie zepsuję wyrobu ?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11240 postów

Napisano 14 kwi 2017 - 21:26

uwędziłem kiełbasę i już wystygła.

 

I co z tego.Dalej jest surowa w środku.Parzyć , parzyć i jeszcze raz parzyć. :)  .Jak cienka to 20 - 25 min w wodzie o temp .72-75 C


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 14 kwi 2017 - 21:28





Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych