Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Piec chlebowy z wanny ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sla100

Sla100

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 527 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 06 cze 2016 - 23:00

Witam wszystkich bardzo serdecznie 

 

Znalazlem w sieci taki to oto pomysl na piec do chleba pizzy itp ... prosze zobaczyc zalaczone zdjecie. I tu wlasnie moja prozba i zapytanie czy to ma racje bytu ?? i funkcjonowania wyglada brdzo sprytnie no ale czy to sie nada w praktyce ??? z niecierpliwoscia czekam na wypowiedzi !!!!!!!!!!

 

Pozdrawiam Sylwester

 

Załączony plik  Piec z wanny.png   763,42 KB   26 Ilość pobrań



#2 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 07 cze 2016 - 05:33

Chyba raczej nie bo to żelazo i szybko traci ciepło



#3 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 07 cze 2016 - 05:38

Pomysłowe i praktyczne. W typowym piecu osuwa się żar po nagrzaniu, a w tym projekcie można cały czas opalać i piec chlebek lub prosiaka. 



#4 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3243 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 07 cze 2016 - 07:13

Wanna jest żeliwna i zaizolowana, więc powinno zadziałać. 



#5 ZAMOS

ZAMOS

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 07 cze 2016 - 07:55

Ja myślę, że pizzę może by w tym i upiekł, ale chleb potrzebuje ciepła około 200 C przede wszystkim z góry. W tym picu góra nie grzeje, a i spód ma za cienką warstwę, która dzili komorę "piekarnika" od ognia. To lipa. By zadziałało trzeba by obłożyć szamotem całą komorę wokół której będzie grzanie z paleniska. Piec chlebowy musi być wykonany z szamotu w całości. Nawet drzwi powinne być grube i pomiędzy blachami wypełnione gliną szamotową, która będzie izolować i zatrzyma ciepło wewnątrz. Ja piekę chleb w zwykłym piecu akumulacyjnym, a że chleb na zakwasie długo wyrasta to robię to w garnku rzymskim. Udaje się zawsze znakomicie, zatem nie warto kombinować, chyba że mamy odpowiednio duży dom i chcemy urządzić go "rustykalnie" wtedy dobry zdun pomoże, ale to i spory wydatek i ogromna trudność znalezienia takiego zduna, który to jeszcze potrafi piec chlebowy wybudować.



#6 Sla100

Sla100

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 527 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 07 cze 2016 - 11:53

Jak by wylozyc dol plytkami szamotowymi a gore wanny z zewnatrz oblozyc zaprawa szamotowa moze by sie udalo co jak myslicie ????



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#7 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 07 cze 2016 - 17:33

Na początek należy spróbować w tej wersji upiec chleb. Myślę, że grube żeliwo odpowiednio rozprowadzi temperaturę, a  gliniana izolacja jest również doskonała co szamot. Zamiast szamotu wolałbym kanały zrobić w górnej części do odprowadzenia spalin. Grzało by w koło.  






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych