Niech ma swój temacik białe mięsko najzdrowsze..
wpadł mi o oko cytat z 2006r.
Już pisałem że smak słoniny wojskowej tej z wojska jest w dzisiejszych czasach nie do skopiowania . poprostu zmieniły się warunki tuczu trzody.Nie można dostać słoniny grubej takiej z 7cm kruchej i smarownej .
Rozmawiałem dziś ze sprzedawcami - trend się zmienia!
Ludzie biją się o dorodną słoninę, która znika przed 6 rano.. dziś zakupione 33kg, może nie najlepszej słoniny (w najgrubszych miejscach 6-7cm), ale trzeba stabilizować relację klient-sprzedawca tu całus w rękę, tam flaszeczka.. ale zamówienia i kasa musi być w obrocie
Przynajmniej wiem, że pochodzi z małych gospodarstw a świnki są karmione tym czym dawniej.
Spróbuję to połączyć w jakiś temacik.. edycję sobie trzeba przypomnieć
Nie wiem czy jest jakaś klasyfikacja słoniny.. na potrzeby swoje i tematu, umownie wg grubości;
kl. A 8+cm
kl. B 5-8cm
kl. C 3-5cm
kl. D (jak doopa) 1-3cm
Większość z tych 33kg była klasą B i wysoką C, trochę niskiej C poszło do zamrożenia jako materiał na przyszłe salami.
Czosnku do słoniny wyszło równo 1kg.. sól kamienna niejodowana sypana z ręki na bogatości.
słonina.jpg 42,08 KB
9 Ilość pobrań
słonina (1).jpg 47,28 KB
9 Ilość pobrań
słonina (2).jpg 51,3 KB
9 Ilość pobrań
słonina (3).jpg 50,08 KB
9 Ilość pobrań
słonina (4).jpg 114,1 KB
10 Ilość pobrań
słonina (5).jpg 64,89 KB
11 Ilość pobrań
Przypomnę też ostatnią słoninkę, którą udało się nabyć ..u tych samych, coraz bardziej zaufanych ludzi
słonina (7).jpg 48,44 KB
9 Ilość pobrań
słonina (6).jpg 86,93 KB
9 Ilość pobrań
słonina (8).jpg 63,4 KB
9 Ilość pobrań
Zaczyna to przypominać całkiem fajną piwniczkę Pozdrawiam
słonina (9).jpg 96,17 KB
9 Ilość pobrań
Użytkownik PanBoczek edytował ten post 09 cze 2016 - 14:16