Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Słonina


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3611 postów

Napisano 09 cze 2016 - 13:58

Niech ma swój temacik :) białe mięsko najzdrowsze..

 

wpadł mi o oko cytat z 2006r.

 

 

Już pisałem że smak słoniny wojskowej tej z wojska jest w dzisiejszych czasach nie do skopiowania . poprostu zmieniły się warunki tuczu trzody.Nie można dostać słoniny grubej takiej z 7cm kruchej i smarownej .

 

Rozmawiałem dziś ze sprzedawcami - trend się zmienia! 

Ludzie biją się o dorodną słoninę, która znika przed 6 rano.. dziś zakupione 33kg, może nie najlepszej słoniny (w najgrubszych miejscach 6-7cm), ale trzeba stabilizować relację klient-sprzedawca  :cool: tu całus w rękę, tam flaszeczka.. ale zamówienia i kasa musi być w obrocie :D

Przynajmniej wiem, że pochodzi z małych gospodarstw a świnki są karmione tym czym dawniej. 

 

Spróbuję to połączyć w jakiś temacik.. edycję sobie trzeba przypomnieć :D

 

Nie wiem czy jest jakaś klasyfikacja słoniny.. na potrzeby swoje i tematu, umownie wg grubości; 

kl. A 8+cm

kl. B 5-8cm

kl. C 3-5cm

kl. D (jak doopa) 1-3cm 

 

Większość z tych 33kg była klasą B i wysoką C, trochę niskiej C poszło do zamrożenia jako materiał na przyszłe salami. 

Czosnku do słoniny wyszło równo 1kg.. sól kamienna niejodowana sypana z ręki na bogatości. 

 

Załączony plik  słonina.jpg   42,08 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  słonina (1).jpg   47,28 KB   9 Ilość pobrań

 

Załączony plik  słonina (2).jpg   51,3 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  słonina (3).jpg   50,08 KB   9 Ilość pobrań

 

Załączony plik  słonina (4).jpg   114,1 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  słonina (5).jpg   64,89 KB   11 Ilość pobrań

 

 

 

 

Przypomnę też ostatnią słoninkę, którą udało się nabyć :) ..u tych samych, coraz bardziej zaufanych ludzi :D

 

 

Załączony plik  słonina (7).jpg   48,44 KB   9 Ilość pobrań

 

Załączony plik  słonina (6).jpg   86,93 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  słonina (8).jpg   63,4 KB   9 Ilość pobrań

 

Zaczyna to przypominać całkiem fajną piwniczkę  :cool: Pozdrawiam

 

Załączony plik  słonina (9).jpg   96,17 KB   9 Ilość pobrań


Użytkownik PanBoczek edytował ten post 09 cze 2016 - 14:16


#2 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 09 cze 2016 - 14:14

Boczuś na emigrację czy wojnę się szykujesz :)



#3 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4255 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 09 cze 2016 - 14:34

Hejka Robert..

Szkoda ze na probe nie wsadziles do jednego z woreczkow galaski swiezego rozmarynu. Z czasem lezakowania w woreczku, nadaje on fajny podsmaczek "dziczyzny"..   :)



#4 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5594 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 09 cze 2016 - 14:42

eee no to zaden problem ...rozciac woreczek dodac galazke i ponownie zamknac :)



#5 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3611 postów

Napisano 09 cze 2016 - 14:45

Szkoda ze na probe nie wsadziles do jednego z woreczkow galaski swiezego rozmarynu. Z czasem lezakowania w woreczku, nadaje on fajny podsmaczek "dziczyzny"..  

ooo dziękuję serdecznie za tą radę, spróbuję przy następnym rzucie słoninki :) albo otworzę któryś wór na chwilę i dodam..

Boczuś na emigrację czy wojnę się szykujesz

niech się wali, niech się pali, niechaj Putin stroszy piórka,

my się Pućka nie boimy, mamy sało i ogórka!

 

Gonzo wg Ciebie pomysł i procedura dobre? :) 

Sól i czosnek, 9 miesięcy w piwnicy... potem zebrać nadmiar, opłukać, zadać przyprawy sypkie i uwędzić na zimno? Pozdrawiam



#6 grzech25

grzech25

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 372 postów
  • Miejscowośćprawie Sochaczew

Napisano 09 cze 2016 - 14:47

..u tych samych, coraz bardziej zaufanych ludzi

 

może się podzielisz źródełkiem? :) 



#7 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3611 postów

Napisano 09 cze 2016 - 14:51

może się podzielisz źródełkiem?  

zachłanny (uwierzycie? xD) nie jestem... w Wołominie na rynku pytajcie o grubą na 4 palce słoninę :cool: ale jak wspominałem - jest tylko w czwartki i zazwyczaj DO 6 rano już jej nie ma. Jest tylko w jednym miejscu, inni sprzedawcy chętnie wskazują drogę.. przy okazji jakieś zakupy u nich należy zrobić.

Przemuś ma chyba lepsze dojścia :D taka słonina nie zawsze w ogóle jest - tydzień temu była na 2cm. Pozdrawiam 



#8 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 09 cze 2016 - 15:01

Sól i czosnek, 9 miesięcy w piwnicy...

 

Ja to bym sól zmieszał z pieprzem, liściem laurowym, zielem, majerankiem i co tam jeszcze lubisz i tą mieszanką zasypał słoninę na 2-3 tygodnie.A jak poleży dłużej też nic się nie stanie.Potem jak "dusza woli" można popaprykować i podwędzić.Można część zostawić tylko solonej. Boczuś wszystkie chwyty dozwolone, słoninę raczej ciężko zepsuć  ;)  :)



#9 scalarian

scalarian

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 196 postów
  • MiejscowośćEarl Shilton

Napisano 09 cze 2016 - 15:05

Jesooo.... Jak bym tam wpadł... To by po tej słoninie zostały same torebeczki :) 



#10 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3611 postów

Napisano 09 cze 2016 - 15:38

Ja to bym sól zmieszał z pieprzem, liściem laurowym, zielem, majerankiem i co tam jeszcze lubisz i tą mieszanką zasypał słoninę na 2-3 tygodnie.A jak poleży dłużej też nic się nie stanie.Potem jak "dusza woli" można popaprykować i podwędzić.Można część zostawić tylko solonej. Boczuś wszystkie chwyty dozwolone, słoninę raczej ciężko zepsuć   

no tak :D hehehe ale próbować można.. xD

Zrobię na pewno wersję z kuminem i wędzoną papryką.. może ciut kardamonu. Myślałem też o zmieleniu właśnie; liść, ziele, majeranek, pieprz i potraktowaniu tego jako posypka :) Myślę, że czosnkiem przejdzie na wskroś..

Jesooo.... Jak bym tam wpadł... To by po tej słoninie zostały same torebeczki  

:D zapraszam! 

 

Fajny komentarz na fejsie dostała słoninka moja :cool:

"Cudo

 aż mi libido wzrosło." 

Takie dziewcze zapoznać.. hmmmm  :blush: Pozdrawiam



#11 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1298 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 09 cze 2016 - 16:13

Ale z ciebie szczęściarz ,taka słonina u nas jest nie do zdobycia.



#12 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 797 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 09 cze 2016 - 17:02

Po ile sobie winszują za taką prawdziwą słoninkę? Bo u mnie 2,5 cm to max grubości ze skórą, i to jak się trafi.



#13 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3611 postów

Napisano 09 cze 2016 - 19:38

5-6zl/kg

Wpis z telefonu, wybaczcie pisownie.

#14 El komendante

El komendante

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 202 postów
  • MiejscowośćWyspa Uznam

Napisano 09 cze 2016 - 20:41

PanBoczek,

 

takiej słonince należą się świeże aromatyczne przyprawy.

Napisz na priv adres to podeślę Tobie a raczej słonince niedawno zaimportowany pieprz czarny, ziele angielskie i gałkę w kwiatostanie i orzechu.

Prosto z tropików, Indie Zachodnie. Nie mam tego dużo ale się chętnie podzielę.

Pozdrawiam.

 

PS mam tez oryginalną Labuję prosto z Filipin.


Użytkownik El komendante edytował ten post 09 cze 2016 - 20:44


#15 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5232 postów

Napisano 09 cze 2016 - 22:15

mam tez oryginalną Labuję prosto z Filipin.

Czy Labuja to chlebowiec??  I jakie ma zastosowanie ??

To prawda ,że niektóre przyprawy z dalekich krajów mają o wiele bogatszy smak niż niby te same kupione w naszych marketach .

Ostatnio sama się przekonałam o tym na przykładzie curry . Miałam wujka ,który pracował jakis czas w Indiach jako inżynier i własnie stamtąd przywoził Rodzicom tę przyprawę . Od dawna próbowałam odnaleźć ten smak i żadna z przypraw konfekcjonowana u nas pod tą nazwą nie smakowała jak ta z młodości  . Myślałam ,że to po prostu smak minionego czasu - nie do odtworzenia :rolleyes:  Jednak nie - niedawno zostałam obdarowana " zagraniczną" curry , i zrobiłam tę potrawę ,którą z tą przyprawą jedliśmy tzn duszona cebula, ziemniaki , kalafior  no i curry  i okazało się ,że to jest to - odnaleziony smak z dzieciństwa :D



#16 wiejas

wiejas

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 434 postów
  • MiejscowośćPawłowice

Napisano 10 cze 2016 - 02:34

Kiedyś próbowałem z cienkiej sloniny coś takiego zrobić ale moja nowoczesna żona nie dała dotrwać temu w lodówce i poszło na smalec. Ale może na giełdzie wd sobie kupię oryginał jak ktoś wystawi.

#17 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3406 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 10 cze 2016 - 06:10

Kiedyś w młodości będąc na  Mazurach  zostałem poczęstowany słoniną wekowaną. 

W owym czasie na "białe mięso" miałem odruch wymiotny ale jako dobrze ułożony kawaler nie dałem po sobie trego poznać i zrobiłem sobie kanapkę . 

Słonina była prawie smarowna no i ten smak dobrze przyprawiony to było niebo w gębie. 

Jako młody i głupi nie zapytałem o przepis. 

 

Jak kto zna przepis jakie przyprawy dodawać to bardzo proszę o podanie .



#18 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7208 postów

Napisano 10 cze 2016 - 06:41

Heniu - kiedyś będąc daleko za wschodnią granicą - zostałem poczęstowany taką słoniną ...... jak zapewniała hospodyny świeża.... 3 dni temu wykopana beczka. POTWIERDZAM NIEBO W GĘBIE :) - trzymali słoninę zakopaną  ( ok roku)w beczułkach  z dwóch powodów - 1 . co by wory ( złodzieje albo wojsko) nie "zabrali" 2 . w miarę stabilna temperatura ............:)



#19 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 10 cze 2016 - 06:45

no ja ostatnio zrobiłem również słoninkę... Ci co byli w Gąsiorkowei mogli skosztować ... oczywiście nie była tak zacnych rozmiarów jak Twoje Robercik, i ja robiłem od razu w przyprawach.... dla testów po sztuce zrobiłem: czubryca czerwona, czubryca zielona, majeranek, sam czosnek, papryka chilli ( od Sylwka... będzie piekło dwa razy  :devil: ) trzymałem 3 tygodnie i już była fajna.... myślę że można było by się jeszcze pokusić o jedną próbę... po okresie "dojrzewania" sparzyć słoninkę metodą sous vide zapakowaną w worku... a później ewentualnie podwędzić.... myślę że mogła by nabrać właśnie tej "maślanej" konsystencji.... trzeba będzie taki test zrobić  :thumbsup:


Użytkownik ArkoGdynia edytował ten post 10 cze 2016 - 06:46


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 10 cze 2016 - 06:56

po okresie "dojrzewania" sparzyć słoninkę metodą sous vide zapakowaną w worku... a później ewentualnie podwędzić.... myślę że mogła by nabrać właśnie tej "maślanej" konsystencji.... trzeba będzie taki test zrobić 

 

Słonina nabierze tej konsystencji beż żadnych cuda wianków typu souse vide, musi tylko swoje odleżeć i być przemrożona. I jestem przeciwnikiem udziwniania kompozycji przypraw. Róbta Panowie, róbta tylko za dużo nie wydziwiajcie  :thumbsup:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych