Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Słonina


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#21 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 10 cze 2016 - 06:59

No właśnie mi chodzi o przyśpieszenie "trochę" tego procesu... bo nie wiem czy mi cierpliwości na 9 miesięcy starczy żeby spokojnie w lodówce leżała.....  :rolleyes:  :facepalm:  :devil:



#22 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6803 postów

Napisano 10 cze 2016 - 07:02

Arko - zdeponuj u mnie w lodówce :)



#23 jacinto

jacinto

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 554 postów

Napisano 10 cze 2016 - 07:23

 

 

 

po okresie "dojrzewania" sparzyć słoninkę metodą sous vide zapakowaną w worku... a później ewentualnie podwędzić.... myślę że mogła by nabrać właśnie tej "maślanej" konsystencji.... trzeba będzie taki test zrobić 

 

Słonina nabierze tej konsystencji beż żadnych cuda wianków typu souse vide, musi tylko swoje odleżeć i być przemrożona. I jestem przeciwnikiem udziwniania kompozycji przypraw. Róbta Panowie, róbta tylko za dużo nie wydziwiajcie  :thumbsup:

 

Gonzo, a czemu ma być przemrożona - i czy musi byc na początku?. Moja lezy ok miesiaca, ale moge jeszcze ja wrzucić do zamrażarki.

 

Robert, ja naprawdę Cie podziwiam jak to wszystko zjesz - a robisz ciągle nowe porcje...


Użytkownik jacinto edytował ten post 10 cze 2016 - 07:24


#24 Tsosna

Tsosna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów

Napisano 10 cze 2016 - 07:31

Moja grubości 6 cm leży 5 miesięcy w przyprawach (sól, czosnek, majeranek), powoli co jakiś czas ją próbuję, za każdym razem jest bardziej smaczna i bardziej maślana. Ale do 9 miesięcy chyba nie dotrwa. Może jutro kupię większy kawałek, taki co by doczekał tych 9 miesięcy :)



#25 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 10 cze 2016 - 07:48

No właśnie mi chodzi o przyśpieszenie "trochę" tego procesu... bo nie wiem czy mi cierpliwości na 9 miesięcy starczy żeby spokojnie w lodówce leżała.....     

 

Wystarczy zrobić wariant I co podał Kruszynka.Ja bym ten zabieg zrobił po soleniu a jak chcesz zdążyć na Zawiszę to musisz więcej soli sypnąć do wody.

 http://wedlinydomowe...rstwa-kruszynki

 

Gonzo, a czemu ma być przemrożona - i czy musi byc na początku?. Moja lezy ok miesiaca, ale moge jeszcze ja wrzucić do zamrażarki.

 

Tak się kiedyś dowiedziałem.Jakie procesy zachodzą w tym czasie, tego nie dociekałem. Możesz mrozić i pózniej. (znowu mam problemy z ziii ;) )

Jadłem niedawno słoninę, która leżała w lodówce, w pergaminie ponad pół roku albo i więcej.Słonina była wydzielana plasterkami jak jakiś rarytas.Po konsumpcji dopiero dowiedziałem się, że słoninę kiedyś podarowałem koledze, który zapomniał o niej i gdy ją odkrył okazało się, że trzeba wydzielać plasterkami aby za szybko nie znikła, aby jak najdłużej delektować się. 



#26 El komendante

El komendante

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 188 postów
  • MiejscowośćWyspa Uznam

Napisano 10 cze 2016 - 08:13

 

mam tez oryginalną Labuję prosto z Filipin.

Czy Labuja to chlebowiec??  I jakie ma zastosowanie ??

To prawda ,że niektóre przyprawy z dalekich krajów mają o wiele bogatszy smak niż niby te same kupione w naszych marketach .

Ostatnio sama się przekonałam o tym na przykładzie curry . Miałam wujka ,który pracował jakis czas w Indiach jako inżynier i własnie stamtąd przywoził Rodzicom tę przyprawę . Od dawna próbowałam odnaleźć ten smak i żadna z przypraw konfekcjonowana u nas pod tą nazwą nie smakowała jak ta z młodości  . Myślałam ,że to po prostu smak minionego czasu - nie do odtworzenia :rolleyes:  Jednak nie - niedawno zostałam obdarowana " zagraniczną" curry , i zrobiłam tę potrawę ,którą z tą przyprawą jedliśmy tzn duszona cebula, ziemniaki , kalafior  no i curry  i okazało się ,że to jest to - odnaleziony smak z dzieciństwa :D

 

Witam,

 

Labuya to dość ostra papryczka.

Zawsze proszę moich filipińskich załogantów o przywiezienie jej kiedy mustrują na statek.

Pozdrawiam.

 

PS Mogę Tobie wysłać próbkę. Poproszę o adres na priv.


Użytkownik El komendante edytował ten post 10 cze 2016 - 08:18


#27 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3610 postów

Napisano 12 cze 2016 - 09:37

El Komendante  :D  :heart:  postaram się tych wspaniałych przypraw nie zmarnować :) już się nie mogę doczekać, żeby porównać ich aromat z tymi dostępnymi w sklepach... ahhh będzie piękne przeżycie :)

Aż różyczki wstawię ze szczęścia :) Pozdrawiam 

 

Załączony plik  słonina krojona.jpg   54,34 KB   4 Ilość pobrań



#28 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3610 postów

Napisano 14 cze 2016 - 15:19

Napisz na priv adres to podeślę Tobie a raczej słonince niedawno zaimportowany pieprz czarny, ziele angielskie i gałkę w kwiatostanie i orzechu. Prosto z tropików, Indie Zachodnie. Nie mam tego dużo ale się chętnie podzielę. Pozdrawiam.   PS mam tez oryginalną Labuję prosto z Filipin.
 

 

Dziękuję pięknie!!! WOW cóż za aromaty.. ferie smaku w porównaniu do tego co można dostać w sklepie :D 

Myślę, że nie może być inaczej - wezmę na spółdzielnię do popróbowania wspólnego a większość trafi za jakiś czas na słoninkę... już sobie wyobrażam to ziele angielskie, zmielone na drobno i otulające kawałeczki słoniny :D 

Gałkę tylko wąchałem - tak pięknie wygląda, że chyba poczekam na spółdzielnię z degustacją :) 

Pieprz wspaniały, ostry, mocny, smak długo się utrzymuje, pogryzam go sobie ciągle po ziarenku  :blush:

A chilli.. d.py nie urywa... jeszcze  :laugh: muszę większą ilość spożyć to urwie razem z porcelaną... spróbowałem trochę suszonej i na 5 minut zaniemówiłem  :devil:  :clap:  :thumbsup: świetny smak, idealna ostrość! Jeszcze raz bardzo dziękuję! Pozdrawiam

 

Załączony plik  aElKomendante przyprawy.jpg   83,63 KB   5 Ilość pobrań



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#29 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5137 postów

Napisano 21 cze 2016 - 22:39

PS Mogę Tobie wysłać próbkę. Poproszę o adres na priv.

 

Kochany El komendante :D  Ty wiesz - dzięki :kiss: :kiss: :kiss:  Aromat i smak  nieosiągalny u nas :w00t:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych