Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nalewki, alkohole i syropy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3611 postów

Napisano 12 cze 2016 - 09:25

Na dzień dzisiejszy niewiele tego jest i pewnie niewiele będzie... poza odrobiną wina z truskawek, które niedawno nastawiłem, miodu pitnego, który sobie dojrzewa w ilości 30 litrów i kilku pomysłach na nalewki i syropy nie planuję wielkich i różnorodnych produkcji :) juz i tak za dużo węglowodanów.. syrop z bzu lilak i miód z mniszka, którym obdarował nas Paweł to aż nadto szczęścia i zdrowia :D 

ah. dziś chyba nastawię whisky... będę w miarę obserwowania progresu zapisywał co i jak :) 

 

Dziś skupię się na kwiatach czarnego bzu.

Dzięki Pawłowi zebraliśmy 'sporawo' baldachimów, dzięki ogromne! :D Miło spędzone popołudnie z przyjaciółmi  :cool:

..wczoraj bawiliśmy się z rwaniem z nich kwiatków do północy  :laugh:  :tongue:

Przepisów zamieszczać nie będę.. nie miałoby to sensu, skoro są już tak genialnie opisane - zarówno na syrop jak i nalewkę. 

http://www.chleby.in...arnego-bzu.html

http://www.chleby.in...arnego-bzu.html

 

Co do nalewki to chcę pójść też w wytrawność na maksa, czyli whisky kwiatowe... nie wiem co z tego wyjdzie, zalałem część kwiatków litrem psoty i zobaczymy.. 

Zapachy panujące w domu są niezrównane, mam nadzieję, że wszystko się uda - pierwszy raz smak kwiatów bzu poznałem w Napoleonowie.. poznając równocześnie Gonzusia, który mi na 'dzień dobry' nalał pół szklanki WYBITNEJ nalewki o nieznanym mi smaku. Zapadła w pamięć, prawie tak głęboko i miło jak Autor  :cool:

Niebawem będzie też zlewany syrop z młodych pędów sosny.. winę za to ponosi Tomek.. i wspaniała nalewka Abratkowa, również z Napoleonowa xD ;) 

 

No to jeszcze jakieś fotki, żeby oko kiedyś móc pocieszyć.. wspominając. Pozdrawiam

 

Załączony plik  kwiaty czarnego bzu.jpg   128,77 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  kwiaty czarnego bzu (1).jpg   63,05 KB   2 Ilość pobrań

 

Załączony plik  kwiaty czarnego bzu (2).jpg   59,88 KB   2 Ilość pobrań

 

Załączony plik  kwiaty czarnego bzu (3).jpg   87,14 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  kwiaty czarnego bzu (4).jpg   134,07 KB   2 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych