Skocz do zawartości

Wedlina dojrzewajaca i robaki


anowi1313

Rekomendowane odpowiedzi

Nie szukajacie nie wiadomo jakiej sensacji. Chodzi o to , ze na zdjeciu jest jakis mazak:) O jacie , w opisie omowiony jest temat problemu. Czy to kolejne forum, gdzie czlowiek nie dowie sie niczego normalnego:) Z gory dzieki za konstruktywne uwagi dotyczace tematu postu:)

Edytowane przez anowi1313
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie szukajacie nie wiadomo jakiej sensacji.

 

Nikt nie szuka . Już wiele mieliśmy takich wybiegów od różnych "domokrążców", którzy zaraz po zarejestrowaniu się, ni z gruszki, ni z pietruszki wyskakują z dziwnymi pytaniami "kierunkowymi". A Twoje zapytanie jest właśnie z tych dziwnych. Robak nie wygląda na mięsnego  ;) to raz a dwa sam założyłeś temat mięsa dojrzewającego a przygotowujesz do wędzenia.No i gdzie jest (modne obecnie  :D ) zdjęcie mięsa z robakami ?

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok to moze jeszcze jedno zdjecie, ale tam robak jest malo widoczny:)Juz nie pamietam ile wedlina sobie wisi w naszej kuchni przy oknie ale wczoraj odkrylam ta paskude;( A wlasciwie dwie. Wedzimy nie dlugo , wiec pewnie zostal popelniony jakis blad. Ja nie chce miec robactwa w kuchni:) Jestem za zdrowym zywieniem ale bez dodatkow:) Ktos mial doswiadczenie z takim problemem?

 

 

 

 

 

 

post-81287-0-71143700-1465992769_thumb.jpg

Edytowane przez anowi1313
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ok to moze jeszcze jedno zdjecie, ale tam robak jest malo widoczny:)Juz nie pamietam ile wedlina sobie wisi w naszej kuchni przy oknie ale wczoraj odkrylam ta paskude;

Teraz jest zły okres na takie wędliny a robactwo sie przyplątało pewnie z podwórka jak miałaś otwarte okno. W odróżnieniu do wędlin dojrzewających dla robactwa jest dobry okres  ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Teraz jest zły okres na takie wędliny

 

E tam.Trzeba im tylko stworzyć odpowiednie warunki. :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cos w przyprawach bylo albo w miesie....

Dlatego pytałem czy mięso w promocji.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@anowi1313

Sam doprowadziłeś do tego, że masz owady na wędlinie. Pończocha nie jest zabezpieczeniem przed .złożeniem jajek owadów.

Gdybyś miał siatkę od owadów w oknie wówczas  byłoby inaczej.  Mięso jest surowcem, który wymaga pewnych warunków i umiejętności osoby przetwarzającej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

No to reasumując.. 

 

1. Złe warunki przechowywania wyrobu - za ciepło

2. niewłaściwe zabezpieczenie przechowywania wyrobów - wisiało na karniszu z tego co pamiętam bez dodatkowego zabezpieczenia

3. niewłaściwa pora dla wykonywania takich wyrobów... jest za ciepło i za sucho...i dużo robactwa zewnętrznego

4. robak nie wygląda na takiego "mięsożercę" jak by się wydawało... klasyczne mięsne robaki to wyglądają tak....

post-65335-0-61919500-1466056470_thumb.jpg

 

5. najprawdopodobniej jest to jakiś żuczek z zewnątrz, którego zwabiły zapachy przypraw.... 

 

Rada dla Ciebie: wędliny długo dojrzewające rób w okresach bardziej chłodnych... postaraj się o lepsze miejsce do dojrzewania wyroby - lub ewentualnie lepiej zabezpieczone (moskitiera) - często kontroluj co się dzieje z wyrobem i zwracaj uwagę na pierwsze objawy niepożądane ( zapach, kleistość, pleśnie ).

 

Z Dymnym pozdrowieniem... 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Kalarepa150 prowokacja? czy nic nie orientujesz się w wędlinach suszonych? Jak prowokujesz to daj spokój, jak się nie orientujesz to na forum poczytaj o wędliny dojrzewajacych. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.