Skocz do zawartości

Kiełbasa myśliwska pieczona sucha produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

To pierwsza próba tej kiełbasy.

 

 

Wykonana jest na podstawie receptury z PW 16 str. 146.

 

 

Zmniejszyłem tylko ilość soli podczas produkcji z dodatkowych 5 gramów na 3 gramy.

 

 

Zwiększyłem ilość czosnku do 1,5 g/kg

 

 

Tak wygląda po pierwszym wędzeniu.

 

 

post-55133-0-87380000-1466582987_thumb.jpg 

 

Z powodu chwilowego braku zimnego dymu, drugie wędzenie odbędzie się w ciepłym dymie przez 12 godzin

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł - wygląda ładnie - ale to jeden aspekt - a jak smakuje ? zapewne do osiągniecia dojrzałości konsumpcyjnej trzeba troche poczekać :)

A chyba nie napisałem - żywiecka bardzo smaczna - :)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł - wygląda ładnie - ale to jeden aspekt - a jak smakuje ?

Dziękuję, na razie smakuje dobrze ale mam nadzieję, że po kolejnym wędzeniu i suszeniu będzie jeszcze lepsza.

 

 

A chyba nie napisałem - żywiecka bardzo smaczna - :)

Cieszę się, że Ci smakowała.  :)

 

 

Pawle kiełba :thumbsup:

Dziękuję.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawelku bomba!

 

 

Dziękuję.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no i slinotok jest :thumbsup: az si eglodna zrobilam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mam pilne pytanie. Czym zastąpić w kiełbasie myśliwskiej pręgę wołową która w mojej mieścinie jest nieosiągalna?

Ja nie używam pręgi. Wołowina II klasy to nie tylko pręga. Jeśli nie możesz kupić paczkowanej "wołowiny II"  to kup gulaszową. 

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy drugie wędzenie odbywa się po ostudzeniu kiełbasy poniżej 18 stopni?

Tak.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Otóż chcę się podzielić z SiB-askami spostrzeżeniem. Dokonałem dziś zakupu w sklepie sieci "WILLYS", oryginalną kiełbaskę f-my "Krakus" produkcja Animex w Ostródzie, oddział w Ełku, ul. Suwalska 86. Kiełbaska wygląda ładnie, pakowana po 4 szt. o wadze 360 gram, i co :D ??? Kiełbasa jest najzwyczajniej ohydna, dla mnie jako kogoś kto potrafi ocenić smak wędliny, krótko, dla mnie nie zjadliwa. Przesolona, i smakiem nawet nie zbliżona do "Myśliwskiej" jaka bywała w handlu za czasów PRL-u, lub takiej jaką dziś sami potrafimy sobie zrobić. Nie bardzo więc ogarniam jak zakłady o tak znanej marce, mogą wysyłać za granicę coś takiego, co tylko z wyglądu można nazywać kiełbasą ??? Smakowo OHYDA  :hmm:  :facepalm: !!! https://d2rfo6yapuixuu.cloudfront.net/hf4/h2b/9561082593310/5902160642692_1566569479693_master_axfood_400

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jutro będę telefonować do  zakładu w Ełk,u oraz do  Pow .Inspektoratu  w tej drażliwej sprawie.
I co im powiesz ?   tak z ciekawości :hmm: , że jeden ze smakoszy Wędzarników  kupił kiełbasę która mu nie smakuje ???

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już ja wiem co mam powiedzieć.Nie jeden raz dzwoniłem do różnych zakładów .Czytam na opakowaniu o szkodliwych dodatkach w produktach spożywczych.Ostatnia interwencja dotyczyła dodatku do soli żelazocyjanku potasu. Nie wiem Waldku czy wiesz jaką masz sól w domu.Czy sprawdzałeś opakowanie soli?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.