paweljack Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Czerwca 2016 To pierwsza próba tej kiełbasy. Wykonana jest na podstawie receptury z PW 16 str. 146. Zmniejszyłem tylko ilość soli podczas produkcji z dodatkowych 5 gramów na 3 gramy. Zwiększyłem ilość czosnku do 1,5 g/kg Tak wygląda po pierwszym wędzeniu. Z powodu chwilowego braku zimnego dymu, drugie wędzenie odbędzie się w ciepłym dymie przez 12 godzin Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Czerwca 2016 Paweł - wygląda ładnie - ale to jeden aspekt - a jak smakuje ? zapewne do osiągniecia dojrzałości konsumpcyjnej trzeba troche poczekać A chyba nie napisałem - żywiecka bardzo smaczna - Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Czerwca 2016 Może to głupie pytanie, i zaraz pewnie zostanę ostro potraktowany ale gdzie mogę dostać "PW"?? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Czerwca 2016 Pawle kiełba gdzie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11872-2rok-1959-s%C5%82ynna-szesnastka-pw-nr-16/ Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Czerwca 2016 http://wedlinydomowe...astka-pw-nr-16/ Dzięki Kostek a jest jakiś PDF gdzieś w sieci który można ściągnąć? będzie łatwiej wydrukować żeby zrobić książkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Czerwca 2016 A tutaj masz w jednym małym pliku już to wrzucałem na forum ale nie pamiętam gdzie : PW_16_inna.pdf Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Czerwca 2016 A tutaj masz w jednym małym pliku już to wrzucałem na forum ale nie pamiętam gdzie : roger jesteś Wielki jak ten plik Dzięki śliczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Czerwca 2016 Paweł - wygląda ładnie - ale to jeden aspekt - a jak smakuje ?Dziękuję, na razie smakuje dobrze ale mam nadzieję, że po kolejnym wędzeniu i suszeniu będzie jeszcze lepsza. A chyba nie napisałem - żywiecka bardzo smaczna - Cieszę się, że Ci smakowała. Pawle kiełba Dziękuję. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Czerwca 2016 Pawelku bomba! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Czerwca 2016 Pięknie wykonana twoja myśliwska!http://www.sherv.net/cm/emoticons/hand-gestures/thumbs-up-hand-gesture-smiley-emoticon.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Pawelku bomba! Pięknie wykonana twoja myśliwska!http://www.sherv.net/cm/emoticons/hand-gestures/thumbs-up-hand-gesture-smiley-emoticon.gifDziękuję. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Po suszeniu i drugim wędzeniu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Paweł, nie wkurzaj... Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Czerwca 2016 no i slinotok jest az si eglodna zrobilam! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Po suszeniu i drugim wędzeniu. myśliwska_2.jpgBracie Pawle, coraz lepiej! . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jureczek4 Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Lipca 2016 Mam pilne pytanie. Czym zastąpić w kiełbasie myśliwskiej pręgę wołową która w mojej mieścinie jest nieosiągalna? Cytuj PozdrawiamJurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Lipca 2016 (edytowane) Mam pilne pytanie. Czym zastąpić w kiełbasie myśliwskiej pręgę wołową która w mojej mieścinie jest nieosiągalna?Ja nie używam pręgi. Wołowina II klasy to nie tylko pręga. Jeśli nie możesz kupić paczkowanej "wołowiny II" to kup gulaszową. Edytowane 29 Lipca 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Lipca 2016 Zmiel trzy razy na sitku 8, 5 i 3 i będziesz Pan zadowolony. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jureczek4 Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Lipca 2016 Dziękuję. Tak zrobię. Cytuj PozdrawiamJurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Czy drugie wędzenie odbywa się po ostudzeniu kiełbasy poniżej 18 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Czy drugie wędzenie odbywa się po ostudzeniu kiełbasy poniżej 18 stopni?Tak. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Otóż chcę się podzielić z SiB-askami spostrzeżeniem. Dokonałem dziś zakupu w sklepie sieci "WILLYS", oryginalną kiełbaskę f-my "Krakus" produkcja Animex w Ostródzie, oddział w Ełku, ul. Suwalska 86. Kiełbaska wygląda ładnie, pakowana po 4 szt. o wadze 360 gram, i co ??? Kiełbasa jest najzwyczajniej ohydna, dla mnie jako kogoś kto potrafi ocenić smak wędliny, krótko, dla mnie nie zjadliwa. Przesolona, i smakiem nawet nie zbliżona do "Myśliwskiej" jaka bywała w handlu za czasów PRL-u, lub takiej jaką dziś sami potrafimy sobie zrobić. Nie bardzo więc ogarniam jak zakłady o tak znanej marce, mogą wysyłać za granicę coś takiego, co tylko z wyglądu można nazywać kiełbasą ??? Smakowo OHYDA !!! https://d2rfo6yapuixuu.cloudfront.net/hf4/h2b/9561082593310/5902160642692_1566569479693_master_axfood_400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Jutro będę telefonować do zakładu w Ełk,u oraz do Pow .Inspektoratu w tej drażliwej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Jutro będę telefonować do zakładu w Ełk,u oraz do Pow .Inspektoratu w tej drażliwej sprawie. I co im powiesz ? tak z ciekawości , że jeden ze smakoszy Wędzarników kupił kiełbasę która mu nie smakuje ??? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Już ja wiem co mam powiedzieć.Nie jeden raz dzwoniłem do różnych zakładów .Czytam na opakowaniu o szkodliwych dodatkach w produktach spożywczych.Ostatnia interwencja dotyczyła dodatku do soli żelazocyjanku potasu. Nie wiem Waldku czy wiesz jaką masz sól w domu.Czy sprawdzałeś opakowanie soli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.