Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Autoklaw domowy Dziadka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
216 odpowiedzi w tym temacie

#201 mikami

mikami

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 525 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 28 paź 2016 - 23:05

Tłumaczenie:

W końcowej fazie procesu sterylizacji produkt należy schłodzić się tak szybko, jak to jest możliwe. Ta operacja odbywa się w autoklawie przez wprowadzenie zimnej wody. Kontakt zimnej wody z parą powoduje jej skroplenie/kondensację i wynikający z tego gwałtowny spadek ciśnienia. Jednakże nadciśnienie powstałe podczas obróbki termicznej w puszkach, słoikach czy woreczkach spada wolniej (pozostaje przez pewien czas) (rys. 366). W tej fazie ciśnienie wewnątrz opakowań jest nadal wysokie z powodu wysokiej temperatury. Panująca różnica ciśnień może wywoływać trwałą deformację pojemników.
 
W związku z tym należy unikać dużej różnicy ciśnień pomiędzy autoklawem, a wnętrzem pojemników. Jest to zwykle osiągane przez wdmuchiwanie sprężonego powietrza do autoklawu w początkowej fazie chłodzenia (rys. 367). Czasami odpowiednio duże ciśnienie hydrostatyczne wprowadzanej wody chłodzącej może być wykorzystane do wytworzenia przeciwciśnienia. Szczególnie takim przypadku, gdy użyto mocne, odporne puszki metalowe, ciśnienie wody może być wystarczające i sprężone powietrze może nie być potrzebne.


Wiem, że proces Dziadka odbiega od tego schematu, ale przyświeca mu ta sama idea.
I jest rozsądnym kompromisem.

Użytkownik mikami edytował ten post 28 paź 2016 - 23:12


#202 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 29 paź 2016 - 14:35

przeczytane  jednym tchem

 jestem ciekaw po co nam taka konserwacja w autoklawie , rozumiem dlugi czas  przechowywalnosci  dostaniemy

 ale czy przypadkiem  nie lubimy wytwarzania  na biezaco wg potrzeb i co produkcje troche inaczej ?

chyba  wystarczy nam samo pasteryzowanie   .

Dziadek dazy do doskonalosci , ale to profesjonalista  i wieki szacun dla niego ze przebrnal cala droge i jest usatysfakcjonowany z procesu

Przedstawiajac fakty ,bez akademickiej dyskusji

Jasiu



#203 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14166 postów

Napisano 29 paź 2016 - 15:07

Taki wyrób z autoklawu poza dużą trwałością ma nieco inny smak, którego nie uzyskamy w pasteryzacji.

Nie wiem czy pamiętacie chociażby gulasze angielskie z mięsa wołowego właśnie z puszki......... dziś już się takich nie kupi w sklepie.

,



#204 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14166 postów

Napisano 30 paź 2016 - 01:59

Daleko szukamy tego, co jest blisko.
 
Przepisy wewnętrzne nr 18

 

Załączony plik  str 106 - 107.jpg   103,14 KB   8 Ilość pobrań

 

Załączony plik  str 108 - 109.jpg   98,12 KB   8 Ilość pobrań
 
Załączony plik  str 110 - 111.jpg   105,21 KB   6 Ilość pobrań
 
Załączony plik  str 112 - 113.jpg   105,49 KB   7 Ilość pobrań



#205 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 941 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 17 lis 2016 - 18:56

Przeczytalem przed chwila podsumowanie jakby badan prowadzonych przez Dziadka w tym temacie a napisanych w tym https://wedlinydomow...ff-wg-dziadka/.Poniewaz w tytule sa slowa - (w/g Dziadka) - to nie chcialbym zasmiecac jego konkretnego tematu uwagami dotyczacymi rowniez I tego tematu, tymbardziej ze tutaj ma miejsce dyskusja, pytania I sugestie. Mam tylko nadzieje ze Dziadek zajrzy tutaj takze - wiec -

Bardzo ciekawe opracowanie, ukazujace dazenie do lepszego I smaczniejszego przygotowania konserw miesnych w sloikach, niemniej mam nastepujace pytania :

biorac pod uwage czasy ogrzewania rozumiem ze sloiki sa "zalane" woda czy autoklaw jest wypelniony w wiekszosci sloikami I duza iloscia wody - jesli tak to jaki jest powod tej ilosci wody?

w poscie Dziadka jest -cytuje -" Zalecane ciśnienie w autoklawie to 2-2,5 atm., zależnie od przyjętej końcowej temperatury wewnątrz konserwy." - przy takim cisnieniu temperatura powinna wynosic ok 132-136* C - jaki jest cel I czy jest to potrzebne  w domowym autoklawie?

cytat -" By pomiar temperatury był właściwy czujnik termometru  (końcówka bagnetu) musi znajdować się w wodzie. Po zainstalowaniu termometru, wtłaczane jest powietrze, do wskazania na manometrze ok. 1.5 Bar. Trwa dalsze podgrzewanie wody do osiągnięcia temperatury sterylizacji 121,1 i trwa to ok. 25 min." - moje pytanie - jaki jest cel podnoszenia cisnienia dosc gwaltownie w tym momencie?

Sugestia - aby Dziadek sprobowal zrobic taki sam process tylk z inna iloscia wody - wystarczy ok 5-6 cm na dnie. Pozwoli to skrocic czas calego procesu o ponad polowe. Uzasadniam - jakis czas temu wszedlem w posiadanie AllAmerican pressure canner -925.

Załączony plik  DSC_0024.JPG   28,77 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0025.JPG   41,07 KB   8 Ilość pobrań, na zdjeciu drugim widac nieco moja przerobke mianowicie wyjety korek bezpieczenstwa a wstawiony zawor of kola samochodowego. odrazu dodam ze ten "zawor bezpieczenstwa" to mala zatyczka z gumy tak zrobiona aby wystrzelic gdy cisnienie wzrosnie ponad 3 atm.Załączony plik  DSC_0028.JPG   16,17 KB   7 Ilość pobrań - tak to wyglada. Poniewaz wentyl jest tez gumowy to nie bylo problem z doszlifowaniem dolu I dorobieniem tak ze tez teraz stanowi zawor bezpieczenstwa - wysadza go przy cisnieniu 3.5 atm. Zaintrygowany tym tematem, dyskusja jak rowniez instrukcja obslugi zaczolem nieco kombinowac w zblizony sposob jak Dzadek jednak w niektorych momentach poslugujac sie zaleceniami producenta - dotyczy to wlasnie ilosci uzywanej wody. Dotychczas robilem trzy proby z czego pierwsza to calkowita porazka - taka jak na zdjeciach Dziadka ze sloikami bez przeciw cisnienia. Nastepne (po przerobkach) - juz dobre - w skrocie (nie prowadzilem zapisek dotyczacych czasow) - sloki wstawiam na tzw kratce - ok 1 cm ponad dno- dolewam wode do poziomu ok 5-6 cm (zalenia producenta - 2do 3 cali) zamkniecie I na gas - zawor cisnieniowy (tutaj jest to tzw weighted valve - zawor wagowy, wazony) - tak wyglada -Załączony plik  DSC_0026.JPG   23,5 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0114.JPG   26,64 KB   9 Ilość pobrań nie jest zalozony - czyli jak u Dziadka - z chwila zagotowania sie wody( duzo krocej )-  widoczna jast para I maly gwizd, redukcja ognia w celu powolnego "gwizdania" przez ok. 10 min. - czas na odpowietrzenie sie sloikow. Po tym czasie zalozenie glowki zaworu -( bardzo ciekawe rozwiazanie - sama glowka wazy 94 g, ma 3 roznej srednicy otwory na obwodzie I jak na zdjeciu napisy 5.10.15 co oznacza wage w pounds na cal kwadratowy - uzyskiwana temp odpowiednio - 109*C, 115.5*C , 121.0*C), odkrecenie gazu aby cisnienie wewnatrz wzroslo dosc szybko. Gdy dojdzie do maksymalnej temperatury/cisnienia zawor poprostu "dzwoni" upuszczajac pare. redukcja gazu na stabilizacje cisnienia I rozpoczecie wlasciwej styrylizacji jak u Dziadka. Tak wyglada termomanometr podczas pracy.Załączony plik  DSC_0030.JPG   41,81 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0031.JPG   35,73 KB   7 Ilość pobrań. Po 60 min. of poczatku sterylizacji wylaczam gaz I teraz zaczynam dopompowanie powietrza do momentu gdy zawor zaczyna dzwonic czyli jest to ok 1.1 bar. wstawiony do zimnej wody garnek szybko traci temp wzwiazku z czym musze dopompowywac dwa dodatkowe razy aby cisnienie bylo w srodku. gdy temperature w srodku spadnie ponizej 100 stopni cisnienie przestaje spadac I w koncowej fazie chlodzenia jest stabilne. Nie mam mozliwosci kontroli temperatury termometrem - musze moze nad tym popracowac, niemniej dotyk reka do "garnka" jest okreleniem czasu spuszczenia cisnienia I wyjecia sloikow do dalszego schlodzenia. Nie mam obecnie mozliwosci zrobienia (rozdane zanjomym do degustacji) zdjec do najblizszej proby jak wygladaja sloiki z zawartoscia. Nie jest ona tak ladna jak U Dziadka z tej przyczyny ze wiekszosc miesa tutaj jest kupowana juz po wstepnej obrobce w celu dluzszego przechowywania w sklepach w zwiazku z tym galaretka jest z bialymi wyciekami. Caly process jest praktycznie o polowe krotszy niz u Dziadka stad wlasnie moja sugestia aby Dziadek sprobowal w ten sposob takze. Pozdrawiam.



#206 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 17 lis 2016 - 22:56

Odpowiem krótko. Mój autoklaw jest hermetycznie zamknięty i upust pary  może być przez zawór od wody  i przez zawór bezpieczeństwa . Konserwy w słojach sterylizujemy zanurzone całkowicie w wodzie ok 5 - 6 cm poniżej poziomu wody w autoklawie . Lepsze i równiejsze dogrzewanie konserw. Co do termometru- proszę porównać wskazania z termometrem przy manometrze . Termometr elektroniczny nie zanurzony w wodzie również przekłamuje  , pisałem o tym . Autoklaw mój nie jest podgrzewany parą pod ciśnieniem, w związku z tym dopompowane powietrza wcale nie zwiększa temperatury w autoklawie .Jasna galaretka znak że konserwa nie osiągnęła w środku temperatury.


Użytkownik DZIADEK edytował ten post 17 lis 2016 - 22:57


#207 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 21 sty 2017 - 19:41

Za ile można kupić bliźniaczy autoklaw domowej roboty

.Załączony plik  DSCN9744a.jpg   107,72 KB   9 Ilość pobrań



#208 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6985 postów

Napisano 21 sty 2017 - 20:01

Za 2000?

#209 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 21 sty 2017 - 20:54

No to jest do sprzedania . Cena do negocjacji


Użytkownik DZIADEK edytował ten post 21 sty 2017 - 21:07


#210 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27603 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 21 sty 2017 - 21:09

Dziadku, może chcesz abym przeniósł ten temat sprzedaży do giełdy?



#211 mani3k

mani3k

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćZłotoryja

Napisano 23 sty 2017 - 20:14

Dziadku czy ktoś próbował do sterylizacji zastosować olej? Nie znalazłem takowej informacji na forum. Słyszałem o stosowaniu glikolu bądź gliceryny, dokładnie już nie pamiętam.

Zastanawiam się czy skoro można na oleju uzyskać temperaturę odpowiednią, to może się to udać. Odchodzi problem z ciśnieniem.



#212 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1272 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 23 sty 2017 - 20:38

Sam o tym myślałem.

Ale wtedy w słoikach wytworzy się ciśnienie, i to bez przeciwciśnienia panującego w autoklawie.

Widzę 2 duże problemy:

1. Pokrywka upuści ciśnienie i do pasteryzacji nie dojdzie (bez odpowiedniego ciśnienia nie dojdzie do wymaganej temperatury).

2. Słoik nie wytrzyma ciśnienia i strzeli. Nie chciałbym wtedy stać obok.



#213 mani3k

mani3k

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćZłotoryja

Napisano 23 sty 2017 - 20:50

Tak masz rację co do ciśnienia w sloikach. Lecz przy obróbce przetworów również występuje a jest to bezpieczne.
Przecież wykonujemy przetwory na zimę.
Muszę przyjrzeć się sposobowi pomiaru temperatury przez Dziadka i zrobić próbę. Może pokusze się o montaż ciśnieniomierza i zobaczę jak będzie.

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik mani3k edytował ten post 23 sty 2017 - 20:52


#214 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1272 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 23 sty 2017 - 21:29

Nie porównuj ciśnień przy pasteryzacji do ciśnienia przy gotowaniu. Przy pasteryzacji jest wielokrotnie większe, to aż 1 Atmosfera. Na tyle dużo, że nie utrzyma go pokrywka ani słoik.

Nie sugeruj się też temperaturą w piekarniku podczas zapiekanie różnych potraw. To że w piekarniku jest 150, to nie znaczy, że w słoiku tyle samo.

W słoiku najwyżej nieznacznie przekroczy 100C. Nieznacznie, ponieważ pokrywka się rozszczelni, a bez ciśnienia nie ma temperatury większej od 100C. Chyba, że wyparuje z niego cała woda.



#215 mani3k

mani3k

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćZłotoryja

Napisano 23 sty 2017 - 21:34

Nie brałem pod uwagę większego ciśnienia  :facepalm:

Chodziło mi o to iż w oleju łatwiej uzyskać temperaturę potrzebną do sterylizacji. A jak sądzisz czy puszka bu to wytrzymała?



#216 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 23 sty 2017 - 21:46

Tu nie chodzi o medium które ma wyższą temperaturę wrzenia od wody jak np olej ... problem w tym że to co pasteryzujesz czy sterylizujesz ma osiągnąć 120-121st C a to w większości woda. Nie da się tego dokonać bez podwyższonego ciśnienia :(

Tapniete z GT-I9500

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#217 mani3k

mani3k

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćZłotoryja

Napisano 23 sty 2017 - 22:01

problem w tym że to co pasteryzujesz czy sterylizujesz ma osiągnąć 120-121st C

I tu właśnie popełniłem błąd skupiając się na tym co grzeje. Tak to jest jak szybko chce się coś wymyślić i chce się iść na skróty :facepalm: 

Następnym razem dwa razy pomyśleć.

Dzięki Roger  






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych