Skocz do zawartości

Autoklaw domowy Dziadka


DZIADEK

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszam do tematu o autoklawie:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12674-szybkowar-gerlach-6-l/

czy będziemy od nowa wałkować temat?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 244
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

kolego pisałem w tak zwanym miedzy czasie , masz racje powinno być napisane ze woda ma inna gęstość niz para  więć w przypadku gdy wzrośnie jej objetość będzie wolniej wypływała przez zawór niz para  co będzie skutkowało dalszym wzrostem ciśnienia  ...... 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miro - ono tam MUSI być - przy braku medium ściśliwego czyt powietrze/ para ( w tym przypadku przegrzana) przy minimalnym wzroście temperatury ciśnienie wzrośnie błyskawicznie ..........to fizyka..........

Bije się w pierś....żony... :D  i przyznaję że mi się pomyrdało.

Przejrzałem film jeszcze raz.

Powietrze musi być, a woda ma być nad słoikami.

 

Przepraszam....!!!

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostrzeżenie- Materiał prezentowany o ile  będzie wzorem do naśladowania to tylko na własne ryzyko naśladowców.

Próba  ciśnieniowa wodna z minimalną ilością powietrza 1 cm wolnej przestrzeni w zbiorniku   na 5 Bar wykonana pomyślnie . Następna próba na szczelność pomyślna, nie ma nigdzie wycieków wodypost-39869-0-61392400-1468324304_thumb.jpgpost-39869-0-79740900-1468324327_thumb.jpgpost-39869-0-24223900-1468324345_thumb.jpgpost-39869-0-64934800-1468324356_thumb.jpgpost-39869-0-37067500-1468324389_thumb.jpgpost-39869-0-29902400-1468324411_thumb.jpgpost-39869-0-63457400-1468324446_thumb.jpgpost-39869-0-63691700-1468324474_thumb.jpgpost-39869-0-59915000-1468324492_thumb.jpg

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...przy braku medium ściśliwego czyt powietrze/ para ( w tym przypadku  przegrzana)  przy minimalnym wzroście temperatury ciśnienie wzrośnie błyskawicznie ..........to fizyka.....

 

 

...pisząc to czy wiesz co to jest para przegrzana...? :facepalm:

...myślę że nie.... :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

...pisząc to czy wiesz co to jest para przegrzana...? ...myślę że nie....
- nie wiem- to nie piszę :) Dla Twojej wiedzy tlen, czy azot w powietrzu - stanowią tzw parę przegrzaną-  Wiem co to para przegrzana - i widziałem skutki wybuchu takiej pary.... . Możesz sobie sprawdzić ... google też wie.........:)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

napisał: ...pisząc to czy wiesz co to jest para przegrzana...? ...myślę że nie....
  jeszcze mikrodrobiazg ( co by ne zaśmiecać tematu)-Jumbo przeczytałem uważnie Twoją stopkę - w stopce jest prawda do nasladowania

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...skoro znasz definicję pary przegrzanej, to dlaczego sugerujesz jej istnienie w autoklawie?

 

Wielu tę prawdę naśladuje - nikomu nie bronię...i zawsze każdemu polecam...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Panowie proszę . Napiszcie czy dobrze wszystko zrobiłem. Czy mogę czuć się bezpieczny
  czy ten zawór to SYR ? - na pewno do rozruchu na gorąco musisz wykręcić redukcję z wylotu wraz z tą złączką na węzyk ,daj kolanko tzw niplowe skierowane na dół, sprawdź czy zawór ma dopuszczenie temperaturowe np. 3 bary 120 st - zostaw poduszkę powietrzną i spróbuj podgrzać.....

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co wmontowane kupowane było na temperatury 140- 150 st C - zawór bezp. , termo manometr. i zawór zamykający do powietrza , uszczelka silikonowa  Gwinty uszczelnione nicią dentystyczną .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powyzej 75 st podgrzewaj na minimum........

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wężyk będzie skrócony i pozostawiony, po to by sprawdzić w wodzie czy zawór bezpieczeństwa zamyka szczelnie .W czasie sterylizacji będzie pełna kontrola ciśnienia 1,8 Bar razem z napompowanym powietrzem 0,7 Bar. Parametry muszą być pilnowane, nie można dopuścić by zadziałał zawór bezpieczeństwa , bo wtedy cała filozofia nadciśnienia ucieknie z urządzenia .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muski , moze jak sie tak juz z Jumbo napinacie to wyjasnij jak sie zachowuje  para w urzadzeniu Dziadka , oraz w jakim  jest stanie . Dziadku czy akurat nić dentystyczna, rozumiem ze w orginale jest dobrym uszczelnieniem , czy jest odporna na wysokie temperatury nie stosowałem tego materiału więc pytam bo może jest to akurat  dobre rozwiązanie . Proponuję bys bez obawy ale z zabezpieczeniami przeprowadził próbę techniczna  juz na gorąco , peweni masz możliwość wykonania próby bez osób postronnych lub tez w zamknietym pomieszczeniu .Pozdrawiam jestem ciekaw jak zadziala urzadenie , uwazam ze zrobiłeś wszystko poprawnie . Pozwodzenia 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

W czasie sterylizacji będzie pełna kontrola ciśnienia 1,8 Bar razem z napompowanym powietrzem 0,7 Bar. Parametry muszą być pilnowane, nie można dopuścić by zadziałał zawór bezpieczeństwa , bo wtedy cała filozofia nadciśnienia ucieknie z urządzenia

 

Raczej ucieknie tylko nadmiar ciśnienia, chyba że masz taki zawór który otwiera się całkowicie, ale nie sądzę.

Dobra robota Dziadku, jest na kim się wzorować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie przesadzacie trochę?

Jest kontrola ciśnienia, zawór bezpieczeństwa, Dziadek spał nie będzie ......trochę przerost formy nad treścią, przy zaledwie 2 atm.

 

Dziadku..... zawór bezpieczeństwa możesz( o ile jest taka możliwość), wysterować tak, że w autoklawie utrzymasz żądaną temperaturę.

Jak pisze Zlep, nadmiar ciśnienia zostanie upuszczony przez zawór.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się że zwodzicie mnie z tym zaworem bezpieczeństwa i upuszczeniem nadmiaru ciśnienia . Zamykam to urządzenie, pompuję powietrze 0,7 bara  i zaczynam podgrzewać aż uzyskam  temperaturę 121 st c wtedy z odczytu manometru będę wiedział jakie jest ciśnienie. Po zakończeniu sterylizacji i  schłodzeniu się wody do 98 -100 st w urządzeniu  ciśnienie z podgrzania wody zniknie a powinno pozostać tylko te co zostało napompowane . W tym czasie samym czasie w słoikach jest temperatura wsadu  ok 107 -109 st C. a więc ciśnienie takie jak napompowane i jest równowaga . W miarę jak temperatura będzie się zmniejszać w słojach do 100 st upuszczamy powietrze,  wtedy możemy otworzyć urządzenie i zacząć chłodzenie zimną wodą.  Z tego wynika że jak zadziała zawór bezpieczeństwa to po ostygnięciu nie będzie w urządzeniu przeciw ciśnienia tak jak  w szybkowarach .Co do nici dentystycznych Gogle wytłumaczą niejasności .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mam zamiaru cię zwodzić, bo sam jestem na etapie budowy autoklawu :thumbsup:

 

Ciśnienie dopompowane na zimno, u ciebie 0,7 u mnie będzie 1,5 nie zniknie.

To co upuści zawór powstanie z ciepła dodanego.

Przewidziałem takie etapy:

- zalanie słoi wodą ponad wieczka.....tu jeszcze rozważam mniejszą ilość, bo różnicy nie powinno być?

- dopompowanie 1,5 atm powietrza

- podgrzanie do 3-4,5atm., tu też myślę i liczę i chcę wykorzystać zawór regulowany do utrzymania żądanej temperatury

- podtrzymanie ciśnienia około 60 minut w zależności od wsadu i wielkości słoi

- pozostawienie autoklawu do wystygnięcia.....około naście godzin

- upuszczenie powietrza, otwarcie.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z tego wynika że jak zadziała zawór bezpieczeństwa to po ostygnięciu nie będzie w urządzeniu przeciw ciśnienia tak jak w szybkowarach

 

Racja. Tutaj jest mieszanina par, wody i powietrza. Jeśli ubytek pary wody nie robi nam różnicy, to powietrza już tak.

Miro, Dziadek jest krok przed nami. I w praktyce i w teorii.

 

 

 

podgrzanie do 3-4,5atm., tu też myślę i liczę i chcę wykorzystać zawór regulowany do utrzymania żądanej temperatury

 

Miro, po co Ci takie wysokie ciśnienie?

No i po napompowaniu powietrzem ciśnienie w autoklawie nie jest już niestety wskaźnikiem temperatury, więc nie jestem pewien właściwej pracy tego zaworu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciśnienie dopompowane na zimno, u ciebie 0,7 u mnie będzie 1,5 nie zniknie. To co upuści zawór powstanie z ciepła dodanego. Przewidziałem takie etapy: - zalanie słoi wodą ponad wieczka.....tu jeszcze rozważam mniejszą ilość, bo różnicy nie powinno być? - dopompowanie 1,5 atm powietrza - podgrzanie do 3-4,5atm., tu też myślę i liczę i chcę wykorzystać zawór regulowany do utrzymania żądanej temperatury - podtrzymanie ciśnienia około 60 minut w zależności od wsadu i wielkości słoi - pozostawienie autoklawu do wystygnięcia.....około naście godzin - upuszczenie powietrza, otwarcie.

podaj mi jaki zawór  ma taką precyzje regulacji ciśnienia - i może jeszcze producenta - ( wyłączając drogie zawory regulacji precyzyjnej- ale i te ustawia się na sztywno ) nie ukrywam jestem żywo zainteresowany

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro , przeczytaj uważnie ulotkę , którą zamieścił Dziadek  , łaczne ciśnienie jaki będziesz miał na starcie  nie powinno przekraczac 1,56-1,84 at , czy uzyskasz 3-4,5 atm chyba nie , gdyz z naprędce znalezionych tabel  cytuję "  powinien wskazać http://karnet.up.wroc.pl/~jasj/cwiczenia/WZORCE/tabele_o_wodzie.pdf ", wynika ze temperatura 121 stopni powinna generować ponad 2 at ciśnienia  , sprawdzisz to pewenie empirycznie przy próbie technologicznej . Pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

podaj mi jaki zawór ma taką precyzje regulacji ciśnienia - i może jeszcze producenta - ( wyłączając drogie zawory regulacji precyzyjnej- ale i te ustawia się na sztywno ) nie ukrywam jestem żywo zainteresowany

Zaworu szukam........tu i tam, i nawet nie zdajecie sobie sprawy jakie cuda można znaleźć na złomie... :thumbsup:

 

No i po napompowaniu powietrzem ciśnienie w autoklawie nie jest już niestety wskaźnikiem temperatury,

 

Pamiętasz dyskusję o szybkowarze, regulacji zaworu ciśnieniowego i wysokości n.p.m.?

 

Jeśli można zagotować "pewnym sposobem" wodę na na wysokości 6000 m, przy około ok. 480 hPa, to te 3-4 atm u ruskich też mają jakieś znaczenie....

 

;) 8:40 i dalej.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro jeżeli chcesz sterylizować przy ciśnieniu w ok 4 Bar to Twoje urządzenie musi przejść próby ciśnieniowe wodne  na ok 10 Bar.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.