miro Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Lipca 2016 Zapraszam do tematu o autoklawie:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12674-szybkowar-gerlach-6-l/czy będziemy od nowa wałkować temat? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Lipca 2016 o to chodziło Coś tam z podstaw fizyki kojarzę ale wolę się dopytać czy nadążam za tokiem rozumowania czy może już wszystko zapomniałem Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Lipca 2016 kolego pisałem w tak zwanym miedzy czasie , masz racje powinno być napisane ze woda ma inna gęstość niz para więć w przypadku gdy wzrośnie jej objetość będzie wolniej wypływała przez zawór niz para co będzie skutkowało dalszym wzrostem ciśnienia ...... Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Lipca 2016 Miro - ono tam MUSI być - przy braku medium ściśliwego czyt powietrze/ para ( w tym przypadku przegrzana) przy minimalnym wzroście temperatury ciśnienie wzrośnie błyskawicznie ..........to fizyka.......... Bije się w pierś....żony... i przyznaję że mi się pomyrdało.Przejrzałem film jeszcze raz.Powietrze musi być, a woda ma być nad słoikami. Przepraszam....!!! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Lipca 2016 (edytowane) Ostrzeżenie- Materiał prezentowany o ile będzie wzorem do naśladowania to tylko na własne ryzyko naśladowców.Próba ciśnieniowa wodna z minimalną ilością powietrza 1 cm wolnej przestrzeni w zbiorniku na 5 Bar wykonana pomyślnie . Następna próba na szczelność pomyślna, nie ma nigdzie wycieków wody Edytowane 12 Lipca 2016 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Lipca 2016 ...przy braku medium ściśliwego czyt powietrze/ para ( w tym przypadku przegrzana) przy minimalnym wzroście temperatury ciśnienie wzrośnie błyskawicznie ..........to fizyka..... ...pisząc to czy wiesz co to jest para przegrzana...? ...myślę że nie.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Lipca 2016 ...pisząc to czy wiesz co to jest para przegrzana...? ...myślę że nie.... - nie wiem- to nie piszę Dla Twojej wiedzy tlen, czy azot w powietrzu - stanowią tzw parę przegrzaną- Wiem co to para przegrzana - i widziałem skutki wybuchu takiej pary.... . Możesz sobie sprawdzić ... google też wie......... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Lipca 2016 napisał: ...pisząc to czy wiesz co to jest para przegrzana...? ...myślę że nie.... jeszcze mikrodrobiazg ( co by ne zaśmiecać tematu)-Jumbo przeczytałem uważnie Twoją stopkę - w stopce jest prawda do nasladowania Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 12 Lipca 2016 ...skoro znasz definicję pary przegrzanej, to dlaczego sugerujesz jej istnienie w autoklawie? Wielu tę prawdę naśladuje - nikomu nie bronię...i zawsze każdemu polecam... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 12 Lipca 2016 Panowie proszę . Napiszcie czy dobrze wszystko zrobiłem. Czy mogę czuć się bezpieczny Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Lipca 2016 Panowie proszę . Napiszcie czy dobrze wszystko zrobiłem. Czy mogę czuć się bezpieczny czy ten zawór to SYR ? - na pewno do rozruchu na gorąco musisz wykręcić redukcję z wylotu wraz z tą złączką na węzyk ,daj kolanko tzw niplowe skierowane na dół, sprawdź czy zawór ma dopuszczenie temperaturowe np. 3 bary 120 st - zostaw poduszkę powietrzną i spróbuj podgrzać..... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Lipca 2016 Wszystko co wmontowane kupowane było na temperatury 140- 150 st C - zawór bezp. , termo manometr. i zawór zamykający do powietrza , uszczelka silikonowa Gwinty uszczelnione nicią dentystyczną . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Lipca 2016 Powyzej 75 st podgrzewaj na minimum........ Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 13 Lipca 2016 Wężyk będzie skrócony i pozostawiony, po to by sprawdzić w wodzie czy zawór bezpieczeństwa zamyka szczelnie .W czasie sterylizacji będzie pełna kontrola ciśnienia 1,8 Bar razem z napompowanym powietrzem 0,7 Bar. Parametry muszą być pilnowane, nie można dopuścić by zadziałał zawór bezpieczeństwa , bo wtedy cała filozofia nadciśnienia ucieknie z urządzenia . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 13 Lipca 2016 Muski , moze jak sie tak juz z Jumbo napinacie to wyjasnij jak sie zachowuje para w urzadzeniu Dziadka , oraz w jakim jest stanie . Dziadku czy akurat nić dentystyczna, rozumiem ze w orginale jest dobrym uszczelnieniem , czy jest odporna na wysokie temperatury nie stosowałem tego materiału więc pytam bo może jest to akurat dobre rozwiązanie . Proponuję bys bez obawy ale z zabezpieczeniami przeprowadził próbę techniczna juz na gorąco , peweni masz możliwość wykonania próby bez osób postronnych lub tez w zamknietym pomieszczeniu .Pozdrawiam jestem ciekaw jak zadziala urzadenie , uwazam ze zrobiłeś wszystko poprawnie . Pozwodzenia Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 13 Lipca 2016 W czasie sterylizacji będzie pełna kontrola ciśnienia 1,8 Bar razem z napompowanym powietrzem 0,7 Bar. Parametry muszą być pilnowane, nie można dopuścić by zadziałał zawór bezpieczeństwa , bo wtedy cała filozofia nadciśnienia ucieknie z urządzenia Raczej ucieknie tylko nadmiar ciśnienia, chyba że masz taki zawór który otwiera się całkowicie, ale nie sądzę.Dobra robota Dziadku, jest na kim się wzorować. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 13 Lipca 2016 Nie przesadzacie trochę?Jest kontrola ciśnienia, zawór bezpieczeństwa, Dziadek spał nie będzie ......trochę przerost formy nad treścią, przy zaledwie 2 atm. Dziadku..... zawór bezpieczeństwa możesz( o ile jest taka możliwość), wysterować tak, że w autoklawie utrzymasz żądaną temperaturę.Jak pisze Zlep, nadmiar ciśnienia zostanie upuszczony przez zawór. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 13 Lipca 2016 (edytowane) Wydaje mi się że zwodzicie mnie z tym zaworem bezpieczeństwa i upuszczeniem nadmiaru ciśnienia . Zamykam to urządzenie, pompuję powietrze 0,7 bara i zaczynam podgrzewać aż uzyskam temperaturę 121 st c wtedy z odczytu manometru będę wiedział jakie jest ciśnienie. Po zakończeniu sterylizacji i schłodzeniu się wody do 98 -100 st w urządzeniu ciśnienie z podgrzania wody zniknie a powinno pozostać tylko te co zostało napompowane . W tym czasie samym czasie w słoikach jest temperatura wsadu ok 107 -109 st C. a więc ciśnienie takie jak napompowane i jest równowaga . W miarę jak temperatura będzie się zmniejszać w słojach do 100 st upuszczamy powietrze, wtedy możemy otworzyć urządzenie i zacząć chłodzenie zimną wodą. Z tego wynika że jak zadziała zawór bezpieczeństwa to po ostygnięciu nie będzie w urządzeniu przeciw ciśnienia tak jak w szybkowarach .Co do nici dentystycznych Gogle wytłumaczą niejasności . Edytowane 13 Lipca 2016 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 13 Lipca 2016 (edytowane) Nie mam zamiaru cię zwodzić, bo sam jestem na etapie budowy autoklawu Ciśnienie dopompowane na zimno, u ciebie 0,7 u mnie będzie 1,5 nie zniknie.To co upuści zawór powstanie z ciepła dodanego.Przewidziałem takie etapy:- zalanie słoi wodą ponad wieczka.....tu jeszcze rozważam mniejszą ilość, bo różnicy nie powinno być?- dopompowanie 1,5 atm powietrza- podgrzanie do 3-4,5atm., tu też myślę i liczę i chcę wykorzystać zawór regulowany do utrzymania żądanej temperatury- podtrzymanie ciśnienia około 60 minut w zależności od wsadu i wielkości słoi- pozostawienie autoklawu do wystygnięcia.....około naście godzin- upuszczenie powietrza, otwarcie. Edytowane 13 Lipca 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 13 Lipca 2016 Z tego wynika że jak zadziała zawór bezpieczeństwa to po ostygnięciu nie będzie w urządzeniu przeciw ciśnienia tak jak w szybkowarach Racja. Tutaj jest mieszanina par, wody i powietrza. Jeśli ubytek pary wody nie robi nam różnicy, to powietrza już tak.Miro, Dziadek jest krok przed nami. I w praktyce i w teorii. podgrzanie do 3-4,5atm., tu też myślę i liczę i chcę wykorzystać zawór regulowany do utrzymania żądanej temperatury Miro, po co Ci takie wysokie ciśnienie?No i po napompowaniu powietrzem ciśnienie w autoklawie nie jest już niestety wskaźnikiem temperatury, więc nie jestem pewien właściwej pracy tego zaworu. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 13 Lipca 2016 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 13 Lipca 2016 (edytowane) Ciśnienie dopompowane na zimno, u ciebie 0,7 u mnie będzie 1,5 nie zniknie. To co upuści zawór powstanie z ciepła dodanego. Przewidziałem takie etapy: - zalanie słoi wodą ponad wieczka.....tu jeszcze rozważam mniejszą ilość, bo różnicy nie powinno być? - dopompowanie 1,5 atm powietrza - podgrzanie do 3-4,5atm., tu też myślę i liczę i chcę wykorzystać zawór regulowany do utrzymania żądanej temperatury - podtrzymanie ciśnienia około 60 minut w zależności od wsadu i wielkości słoi - pozostawienie autoklawu do wystygnięcia.....około naście godzin - upuszczenie powietrza, otwarcie.podaj mi jaki zawór ma taką precyzje regulacji ciśnienia - i może jeszcze producenta - ( wyłączając drogie zawory regulacji precyzyjnej- ale i te ustawia się na sztywno ) nie ukrywam jestem żywo zainteresowany Edytowane 13 Lipca 2016 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 13 Lipca 2016 (edytowane) Miro , przeczytaj uważnie ulotkę , którą zamieścił Dziadek , łaczne ciśnienie jaki będziesz miał na starcie nie powinno przekraczac 1,56-1,84 at , czy uzyskasz 3-4,5 atm chyba nie , gdyz z naprędce znalezionych tabel cytuję " powinien wskazać http://karnet.up.wroc.pl/~jasj/cwiczenia/WZORCE/tabele_o_wodzie.pdf ", wynika ze temperatura 121 stopni powinna generować ponad 2 at ciśnienia , sprawdzisz to pewenie empirycznie przy próbie technologicznej . Pozdrawiam Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 13 Lipca 2016 (edytowane) podaj mi jaki zawór ma taką precyzje regulacji ciśnienia - i może jeszcze producenta - ( wyłączając drogie zawory regulacji precyzyjnej- ale i te ustawia się na sztywno ) nie ukrywam jestem żywo zainteresowanyZaworu szukam........tu i tam, i nawet nie zdajecie sobie sprawy jakie cuda można znaleźć na złomie... No i po napompowaniu powietrzem ciśnienie w autoklawie nie jest już niestety wskaźnikiem temperatury, Pamiętasz dyskusję o szybkowarze, regulacji zaworu ciśnieniowego i wysokości n.p.m.? Jeśli można zagotować "pewnym sposobem" wodę na na wysokości 6000 m, przy około ok. 480 hPa, to te 3-4 atm u ruskich też mają jakieś znaczenie.... 8:40 i dalej. Edytowane 13 Lipca 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 13 Lipca 2016 Miro jeżeli chcesz sterylizować przy ciśnieniu w ok 4 Bar to Twoje urządzenie musi przejść próby ciśnieniowe wodne na ok 10 Bar. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.