Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rok 1972] Prawie wszystko o mielonym mięsie...


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28165 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 09 lip 2016 - 21:24

Kotlety, pulpety, klopsy

 

Załączony plik  mielone.jpg   51,28 KB   7 Ilość pobrań

 

Mielony babuni

 

1 kg mięsa wołowo-wieprzowego

3 duże cebule

4 jajka

2 czerstwe bułki pszenne

bułka tarta

tłuszcz do smażenia sól, pieprz

 

Na kotlety można wykorzystać np. wieprzową łopatkę i wołowy rostbef. Mięso powinno być lekko przerośnięte, ale nietłuste. Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku kuchennym. Bułki moczymy w mleku. Mięso pokrojone w kostkę oraz odciśniętą z mleka bułkę dwukrotnie mielimy. Cebule obieramy z łupinek, drobno siekamy. Podsmażamy na patelni na jasnozłoty kolor. Cebulę, jajka dodajemy do masy mięsnej. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy rękami. Formujemy kotlety, przeznaczając na jeden ok. 10-12 dag masy mięsnej, obtaczamy w bułce tartej i smażymy.

Lubiącym eksperymenty mogę polecić wypróbowanie do przyrządzania kotletów przyprawy do mięsa mielonego. Kotlety zyskają bardziej ziołowy smak i nie będą już tradycyjnymi mielonymi.

 

Hamburgery

 

½ kg mielonej wołowiny

1 jajko

2 cebule

4 bułki                  

1 pomidor

4 liście sałaty

4 łyżki ketchupu

sól, pieprz

 

Do mięsa dodajemy jajko, jedną, drobno posiekaną cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy cztery okrągłe kotlety, które przed położeniem na patelni rozpłaszczamy ręką, tak by miały średnicę bułki śniadaniowej. Często obracając, smażymy na wolnym ogniu przez 10 minut. Bułki nacinamy, uważając, by nie przeciąć całkiem. Na bułce kładziemy liść sałaty, plasterki pomidora, wiórki cebuli, plasterek ogórka konserwowego oraz polewamy ketchupem, dodatkowo majonezem lub musztardą.

 

Kotlet mielony z serem

 

½ kg mielonej wołowiny

1 cebula                   

25 dag sera żółtego

2 łyżki natki

szczypta mielonej ostrej papryki

sól

pieprz

 

Mięso podsmażamy na patelni teflonowej. Cebulę obieramy z łupinek, drobno siekamy, podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu na jasnozłoty kolor. Dokładnie mieszamy z mięsem, natką i pokrojonym w kostkę serem. Przyprawiamy mieloną, ostrą papryką, solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlet i smażymy z każdej strony, aż się przyrumieni.

Kładziemy na patelni wszystkie usmażone kotlety, przykrywamy pokrywką, wcześniej skrapiając kotlety zimną wodą, i zostawiamy na kilka minut na wolnym ogniu, aby „doszły”.

 

Kotlety duszone w winie

 

35 dag mielonej wołowiny

½ kieliszka białego wina

2 łyżki mleka

1 łyżka tartej bułki

2 filety anchois

6 łyżek gęstej śmietany

olej

mąka

½ łyżeczki majeranku

sól, pieprz

 

Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wyrabiamy ręcznie. Formujemy kotlety, oprószamy mąką i bułką tartą. Smażymy na oleju.

Układamy wszystkie usmażone kotlety na patelni, podlewamy winem. Dusimy pod przykryciem 4 minuty. Dodajemy roztarte anchois i śmietanę, dusimy jeszcze 1 minutę.

 

Kotlet pożarski

 

1/2 kg mielonej cielęciny

5 dag czerstwej bułki

1/8 l mleka

3 jajka

2 dag masła

5 dag tartej bułki

3 dag mąki

olej do smażenia

1 łyżka siekanego koperku

sól

pieprz

 

Do mięsa dodajemy namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, stopione masło, koperek i 2 łyżki mleka. Masę dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, które kolejno obtaczamy w jajku i mące zmieszanej z bułką tartą. Panierowane kotlety spłaszczamy do grubości 0,5 cm. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron do uzyskania jasnozłotego koloru. Przekładamy kotlety do naczynia żaroodpornego i dosmażamy w piekarniku przez 10 minut.

Podajemy posypane wiórkami świeżego masła.

 

Załączony plik  mielone_z_jajkiem.jpg   49,96 KB   4 Ilość pobrań

 

Kotlety z jagnięciny

 

½ kg mielonej jagnięciny

2 jajka

2 ząbki czosnku

2 cebule

1 bułka

½ szklanki mleka

2 łyżki zmielonej mięty

1 łyżka przyprawy korzennej

olej

sól, pieprz

 

Mięso mieszamy z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, jajkiem, drobno posiekaną cebulą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyrabiamy ręcznie masę mięsną. Dodajemy przyprawę korzenną miętę, sól, pieprz. Dokładnie wyrobioną masę formujemy na małe kotleciki, które smażymy z każdej strony na silnie rozgrzanym tłuszczu.

Danie podajemy z ostro przyprawionymi sałatkami i surówkami.

 

Kotlety cielęce zapiekane w sosie pomidorowym

 

½ kg mięsa mielonego cielęcego

5 dag bułki

1/8 l mleka

1 jajko

4 dag tartej bułki

25 dag gotowanego ryżu

5 dag żółtego sera

½ l sosu pomidorowego

olej

sól

pieprz

 

Mięso mieszamy z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką oraz z jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy okrągłe kotlety, które panierujemy w tartej bułce i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju.

Tak przygotowane kotlety układamy na podłużnym półmisku do pieczenia, dookoła obsypujemy ugotowanym ryżem. Całość polewamy gęstym sosem pomidorowym i posypujemy tartym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 20 minut w temperaturze 180°C.

 

Kotlety mielone z kukurydzą

 

½ kg mięsa mielonego mieszanego

1 puszka kukurydzy

4 łyżki tartej bułki

1 bułka

2 jajka

mielona papryka

olej

sól

pieprz

 

Mięso mieszamy z namoczoną w mleku bułką i dokładnie odsączoną kukurydzą. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy jajka i wyrabiamy masę mięsną ręcznie, uważając, by nie uszkodzić kukurydzy.

Formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy w tartej bułce i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy 10 minut z obu stron, aż do zarumienienia, po czym dosmażamy na małym ogniu pod przykryciem.

 

Jeżyki z mielonego

 

Nadzienie:

30 dag mięsa mielonego

2 łyżki smalcu

2 cebule

1 łyżeczka rodzynek

natka pietruszki

olej

sól, pieprz

Ciasto:

30 dag płatków ryżowych

curry

 

Przygotowujemy ciasto: płatki zaparzamy wrzątkiem. Gdy wchłoną wodę, dodajemy curry i zagniatamy.

Przygotowujemy nadzienie: mięso mieszamy z pokrojoną drobno cebulą, podsmażamy na smalcu. Następnie do masy dodajemy rodzynki, natkę, przyprawiamy solą i pieprzem.

Z ciasta formujemy placki i nakładamy na nie farsz, zawijając ciasto od góry. Formujemy podłużne kluski. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

 

Kotlety z mięsa i kaszy

 

25 dag mielonego mięsa

2/3 szklanki kaszy

1 marchewka

1 cebula

1 pietruszka

2 jajka

1 łyżka posiekanej zieleniny

olej

bułka tarta

sól

pieprz

 

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy i gotujemy. Kaszę mielimy z warzywami. Mieszamy dokładnie z mięsem, dodając posiekaną, zeszkloną cebulę, jajko, zieleninę. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Z gotowej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia.

 

Kotlety z polędwicy i warzyw

 

½ kg polędwicy wołowej

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 marchewka

natka pietruszki

1 łyżki ziaren sezamu

oliwa

2 łyżki kiełków sojowych

sól, pieprz

 

Ugotowaną marchewkę mielimy razem z mięsem, posiekaną cebulą, kiełkami sojowymi, natką, czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Z powstałej masy formujemy kotlety, posypujemy je sezamem i smażymy na mocno rozgrzanej oliwie na rumiano.

 

Kuleczki w sosie

 

35 dag mięsa mielonego cielęcego

1 jajko

1 szklanka mleka

2 łyżki bułki tartej

1 łyżka natki

1 bułka

2 kostki bulionu

sól

pieprz

Sos:

1 pęczek koperku

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

sól

pieprz

 

Mięso dokładnie ręcznie wyrabiamy z jajkiem, posiekaną natką, bułką tartą oraz namoczoną i odciśniętą bułką. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z wyrobionej masy formujemy średniej wielkości kulki. Kostki bulionowe rozpuszczamy w ½ l wody i gotujemy kulki w bulionie przez 15 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. Po wyjęciu trzymamy w cieple, przez ten czas robimy sos.

Przygotowujemy sos: masło rozcieramy z mąką, rozprowadzamy kilkoma łyżkami bulionu. Zagęszczamy przecierem pozostały bulion i gotujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy posiekany koperek, przyprawiamy solą i pieprzem.

 

Kulki z pieczarkami

 

20 dag mielonej wołowiny

50 g pieczarek

2 cebule

2 łyżki natki

2 łyżki szczypiorku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka żółtego sera

szczypta suszonej bazylii

Sos:

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju

40 dag pomidorów z puszki

2 listki oregano

sól

pieprz

 

Cebule obieramy z łupinek, drobno siekamy. Mięso dokładnie mieszamy z posiekaną cebulą, pokrojonymi w kostkę pieczarkami, natką, szczypiorkiem, startym żółtym serem i koncentratem, przyprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy małe kuleczki, smażymy je na oleju przez 10 minut.

Przygotowujemy sos: posiekaną cebulę i czosnek smażymy na oleju 5 minut, dodajemy pomidory oraz oregano. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i podgrzewamy. Wkładamy do sosu.

Kulki podajemy z grubym makaronem lub ryżem.

 

Kulki z parmezanem

 

½ kg mielonego mięsa wieprzowego (chudego)

1 jajko

¼  szklanki bułki tartej

3 łyżki startego parmezanu

½ pęczka natki pietruszki

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki pieprzu

1 szklanka oleju

 

Natkę płuczemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Przed rozbiciem jajko myjemy. Do miski wkładamy mięso, bułkę tartą, jajko, parmezan, natkę, czosnek, sól i pieprz. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy, następnie wilgotnymi dłońmi formujemy małe kulki o średnicy

3 cm. (Mięso nie będzie przyklejać się do rąk, jeśli zwilżymy je wodą). Do rondla wlewamy olej, rozgrzewamy go na średnim ogniu i partiami obrumieniamy na nim kulki. Następnie zmniejszamy ogień i smażymy kulki pod przykryciem 15-20 minut.

Podajemy z makaronem i sosem pomidorowym, przybrane natką pietruszki.

 

Mielone zrazy z nadzieniem z grzybów

 

½ kg mięsa mielonego

10 dag bułki

¼ l mleka

1 jajko

3 dag mąki

1/8 l śmietany

Nadzienie:

2 dag suszonych grzybów

5 dag cebuli

olej

natka, koperek sól, pieprz

 

Grzyby gotujemy, odcedzamy (wywaru nie wylewamy) i siekamy. Mięso mieszamy z jajkiem, wymoczoną w mleku bułką i zeszkloną cebulą, przyprawiamy solą i pieprzem. Masę mięsną formujemy na kule, które lekko spłaszczamy.

Równocześnie przygotowujemy nadzienie: do oleju dodajemy tartą bułkę, siekane grzyby i drobno pokrojoną, zeszkloną cebulę. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

Na przygotowane porcje mięsa kładziemy nadzienie, formujemy wałeczki o długości 7 cm i średnicy 3 cm, obtaczamy je w mące. Na rozgrzanym oleju obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano.

Następnie wkładamy do rondelka, zalewamy wywarem z grzybów i dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie zrazy wyjmujemy z rondelka, do sosu dodajemy nieco mąki i śmietany. Tak powstały sos gotujemy, a następnie wkładamy zrazy i razem mocno podgrzewamy.

 

Potrawka z mielonej wieprzowiny na ostro

 

½ kg mielonej wieprzowiny

50 dag mrożonej fasolki szparagowej

2 puszki pomidorów

1 puszka czerwonej fasoli

1 cebula

½ szklanki śmietany

3 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

ketchup

przyprawa warzywna

chili

sól

pieprz

 

Do mięsa dodajemy pokrojoną drobno i zeszkloną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Dokładnie mieszamy i przez chwilę podsmażamy na patelni, energicznie mieszając łopatką. Pomidory obieramy ze skórki. Następnie dodajemy do mięsa, przyprawiamy do smaku i dusimy przez 20 minut. Opłukaną fasolkę szparagową wrzucamy na 5 minut do osobnego wrzątku, następnie odcedzamy i dodajemy do mięsa. Dusimy jeszcze 20 minut. Po tym czasie do potrawy dodajemy osączoną czerwoną fasolę z puszki, doprawiamy do smaku i gotujemy. Danie przyprawiamy śmietaną, mieszamy i mocno podgrzewamy.

 

Pulpeciki babci

 

½ kg mielonego mięsa wołowego

½ czerstwej bułki

1 jajko

włoszczyzna (niewielka część)

olej

1 puszka koncentratu pomidorowego

1 łyżka mąki

sól

pieprz

 

Przed rozbiciem jajka myjemy. Suchą bułkę moczymy w wodzie i odciskamy. Ugotowane mięso mieszamy z ugotowanymi warzywami, bułką, jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpeciki o średnicy 5 cm i smażymy je na rozgrzanym na patelni oleju. Z przecieru pomidorowego, mąki i kilku łyżek wody przygotowujemy sos. Przyprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy.

Podajemy pulpeciki w sosie, z ryżem i sezonową surówką.

 

Pulpety z boczkiem

 

30 dag mielonej cielęciny

3 łyżki masła (można zastąpić oliwą lub olejem)

2 duże cebule

10 dag wędzonego boczku

1 jajko

2 kajzerki bez skórki

2 łyżki mleka

1 łyżka koniaku

1 łyżeczka tymianku

2-3 łyżeczki natki pietruszki

Pieprz

sól

 

Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy. Cebulę dość drobno siekamy i szklimy na maśle. Boczek kroimy w kostkę.

Mięso mieszamy z tymiankiem, posiekaną natką pietruszki, boczkiem, ostudzoną cebulą, jajkiem, namoczoną i odciśniętą bułką. Doprawiamy koniakiem, solą, pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy.

Teraz możemy przystąpić do formowania pulpetów - każdy z osobna zawijamy luźno w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 20 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno. Równie dobry efekt uzyskamy, dodając zamiast natki pietruszki posiekane listki świeżej szałwii.

 

Pulpety z cielęciny dla malucha

 

10 dag cielęciny gotowanej
2 łyżeczki masła (może być roślinne)

5 g tartej bułki

1/2 jajka

natka

sól, pieprz

 

Mięso mielimy razem z natką pietruszki. Żółtko ucieramy z masłem. Dodajemy do mielonego mięsa, wgniatamy bułkę tartą. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy łyżką. Dokładamy delikatnie ubite białko i formujemy pulpety. Gotujemy we wrzącym rosole przez 10 minut.

Pulpety podajemy z rozgniecionym z masłem gotowanym ziemniakiem.


Pulpeciki z mielonej wołowiny

 

1½ kg mielonej wołowiny

10 dag puree ziemniaczanego (gotowego)

1 cebula

3 łyżki tartej bułki

5 łyżek śmietany

1 jajko

natka pietruszki

3 łyżki masła

2 łyżki oleju sól

pieprz

 

Przed rozbiciem jajko myjemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni z olejem. Natkę myjemy i siekamy. Do mięsa dodajemy puree ziemniaczane, cebulę, tartą bułkę, śmietanę, jajko i natkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie wyrabiamy.

Z powstałej masy formujemy małe pulpety, które pod przykryciem odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Po tym czasie smażymy pulpety na patelni ze wszystkich stron na rumiano.

 

Ruloniki z mięsa mielonego


½ kg mięsa mielonego mieszanego

1 jajko

2 ząbki czosnku

2 pomidory

papryka mielona

tłuszcz do smażenia

sól, pieprz

 

Przed rozbiciem jajko myjemy. Mięso mieszamy dokładnie z jajkiem, czosnkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Masę mięsną wyrabiamy ręcznie. Formujemy wałeczki o długości 6 cm i grubości 2 cm. Kładziemy je na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażymy ze wszystkich stron do zarumienienia.

 

Klopsiki z boczkiem

 

½ kg mięsa mielonego

30 dag boczku wędzonego

3 cebule

30 dag szynki wędzonej (lub innej wędliny)

30 dag pieczarek

1 jajko

3 kiszone ogórki

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 mały koncentrat pomidorowy

1 mała kwaśna śmietana

½ łyżeczki oregano

 ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki

olej do smażenia

sól, pieprz

 

Do mielonego mięsa dodajemy dwie łyżki mąki ziemniaczanej, jajko, przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną, formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smażymy je na oleju.

Kroimy boczek w kostkę, podsmażamy na patelni, dodajemy: pokrojoną w piórka cebulę, wędlinę pokrojoną w kostkę, pieczarki poszatkowane na paseczki. Wkładamy klopsiki i pokrojone w kostkę ogórki, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy przez 3 minuty. Koncentrat rozrabiamy z wodą wlewamy do potrawy, po zagotowaniu zagęszczamy mąką oraz śmietaną.

 

Załączony plik  klops_z_jajkiem.jpg   48,22 KB   1 Ilość pobrań

 

Klops z kiełbasą i jajkiem

 

½ kg mięsa mielonego

2 kiełbasy śląskie

4 jajka

cebula

bułka tarta

sucha bułka

dwa ząbki czosnku

przyprawa do zup

margaryna do posmarowania formy

cztery plastry wędzonego boczku

sól, pieprz

 

Do mielonego mięsa wbijamy dwa jajka - dwa pozostałe gotujemy na twardo. Przed rozbiciem jajka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Cebulę obieramy i ucieramy na drobnej tarce. Wciskamy czosnek i dodajemy pozostałe przyprawy - sól, pieprz, przyprawę do zup. Suchą bułkę moczymy, odciskamy i dodajemy do mięsa. Całą mięsną masę ze wszystkimi dodatkami dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 150— 200°C. Formę do ciast smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Część mięsnej masy układamy na dnie posmarowanej formy. Na mięso kładziemy kiełbaskę, ugotowane jajko, kiełbaskę i drugie jajko (obok siebie). Przykrywamy drugą częścią mięsa. Wkładamy do piekarnika na ok. 30-40 minut.

Po tym czasie wyjmujemy i układamy na mięsie plasterki boczku. Wkładamy ponownie na 10-15 minut do piekarnika.

 

Klops orientalny


½ kg mielonej cielęciny

½ kg mielonej wołowiny

2 cebule

4 jajka

4 kromki czerstwego chleba, żytniego

1 szklanka mleka

½ szklanki rodzynek

1/3 szklanki płatków migdałowych

1 szklanka otrębów pszennych

3 łyżeczki siemienia lnianego

2 łyżeczki curry

1 łyżka oleju

1 duże opakowanie naturalnego jogurtu

kilka listków mięty

1 łyżeczka mielonej kolendry

2 łyżeczki mielonego kminku

2 łyżeczki Garam Masala

2 łyżeczki świeżych ziół, np. bazylii, oregano, tymianku

sól, pieprz

 

Chleb bez skórki moczymy w mleku. Cebule kroimy w kostkę, jedną podsmażamy na małej ilości oleju. Mięso wkładamy do miski, dodajemy przyprawy, curry (jeśli lubimy na ostro), drobno pokrojone zioła (same listki, bez łodyżek), sól, pieprz, dwa całe jajka, odciśnięty, rozdrobniony chleb, obie cebule drobno posiekane, migdały i namoczone (5 minut) we wrzątku rodzynki (jeśli lubimy na słodko). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Do miseczki wsypujemy otręby, siemię i curry. W podłużnej formie do pieczenia układamy warstwę (3 cm) mięsa, na niej dwa jajka na twardo, przykrywamy resztą mięsa i dokładnie obsypujemy mieszaniną otrębową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 50 minut.

Podajemy pokrojony w plastry. Obok w sosjerce lub miseczce serwujemy sos z jogurtu rozbełtanego z odrobiną soli, z listkami mięty. Klops na zimno będzie smakował nieco inaczej, ale równie dobrze.

 

Klops z marchewką

 

80 dag mielonego mięsa

1 bułka

2 cebule

3 jajka

2 marchwie

1 por

15 dag tartej bułki

pęczek natki

5 dag sera żółtego

1 łyżka ostrej musztardy

sól

pieprz

 

Mięso dokładnie mieszamy z posiekaną cebulą, jajkami, namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Przyprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy podłużny klops i kroimy go wzdłuż. Do środka wkładamy (wzdłuż) gotowaną marchew owiniętą w liście pora, po bokach układamy drugą marchew, pokrojoną w plasterki. Obie połówki mięsa składamy i smarujemy masłem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Ser żółty ścieramy na tarce, dodajemy kilka łyżek posiekanej natki i musztardę. Wszystkie składniki ucieramy razem i rozsmarowujemy na powierzchni klopsa. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 40 minut, polewając tłuszczem.


Klopsiki śledziowe

 

40 dag mięsa mielonego mieszanego

10 dag śledzia solonego

8 dag bułki

5 dag cebuli

2 dag musztardy

1 jajko

1/3 l zalewy z korniszonów

10 korniszonów

3 łyżki masła

1 łyżka mąki

sól

pieprz

 

Mięso mieszamy z drobno pokrojonym śledziem, cebulą, namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, jajkiem i musztardą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy okrągłe klopsiki, wkładamy je do gorącej wody i gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. Wywar z klopsików mieszamy z sosem z korniszonów.

Przygotowujemy zasmażkę: rozpuszczamy na patelni masło i rozprowadzamy energicznie kopiastą łyżkę mąki. Dodajemy do wywaru z klopsików zmieszanego z zalewą z korniszonów. Powstałym sosem zalewamy klopsiki.

Podajemy z kaszą, polane sosem i udekorowane korniszonami.

 

Klopsiki w jarzynach

 

½  kg mięsa mielonego

4 marchewki

2 pietruszki

1 duży por

1 seler

2 duże cebule

2 jajka

sucha bułka

maggi

pieprz, sól

5-6 listków laurowych ziele angielskie

1 ząbek czosnku (niekoniecznie)

 

Do mielonego mięsa dodajemy jajka. Przed rozbiciem jajka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Suchą bułkę moczymy w wodzie, odciskamy i dodajemy do mięsa. Obieramy jedną cebulę i ucieramy ją na najdrobniejszej tarce do jarzyn (na papkę) i dodajemy do mięsa. Można dodać czosnku, ale niekoniecznie. Wyrabiamy dokładnie masę i formujemy średniej wielkości pulpety. Obieramy warzywa - marchewkę, pietruszkę i seler. Ścieramy je na tarce z grubymi oczkami. Utarte warzywa gotujemy ok. 30 minut w niewielkiej ilości wody w głębokim garnku.

Po tym czasie delikatnie wkładamy do warzyw uformowane pulpety. Gotujemy ok. 50 minut z dodatkiem pozostałych przypraw. Kiedy woda już nieco się wygotuje, przekładamy pulpety do żaroodpornego naczynia. Odcedzamy również ugotowane warzywa, którymi przykrywamy pulpety. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C i pieczemy ok. 30-40 minut. Można na wierzch położyć plasterki żółtego sera.

Podajemy z kaszą i kiszonym ogórkiem.

 

Klopsiki w sosie koperkowym

 

½ kg mięsa mielonego

5 dag czerstwej bułki

1 cebula

1 jajko

sól

pieprz

Sos:

2 łyżki siekanego koperku

2 dag mąki

1/8 l śmietany

olej do smażenia

 

Mięso mieszamy z namoczoną w mleku bułką i jajkiem, dodajemy 2 łyżki mleka, zeszkloną cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem. Z tak przyrządzonej masy formujemy kule o średnicy 6 cm, obtaczamy w mące i lekko spłaszczamy. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na kolor rumiany. Następnie wkładamy do rondla, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem 30 minut. Wyjmujemy klopsy.

Przygotowujemy sos: wyparowaną wodę uzupełniamy, a sos doprawiamy 2 dag mąki, 1 kostką rosołową. Jeśli jest za gęsty, dodajemy trochę wody. Tak przygotowany sos gotujemy wraz ze śmietaną i posiekanym koperkiem. Wkładamy pulpety.

Danie podajemy z ryżem lub kaszą i surówką z kiszonej kapusty.

 

Klopsiki w sosie kwaśnym

 

½ kg mielonego mięsa

2 jajka

1 czerstwa bułka

½ szklanki mleka

Sos:

½ szklanki śmietany

2 listki laurowe

ziele angielskie

½ łyżeczki majeranku

1 łyżka octu

natka pietruszki

cukier

sól

pieprz

 

Mięso mieszamy z jajkami oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Przyprawiamy solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy kulki o średnicy

6 cm i wkładamy do gotującej się wody. Po ugotowaniu klopsiki wyjmujemy.

Przygotowujemy sos: odlewamy część wywaru, w którym gotowały się klopsiki. Do wywaru dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, majeranek, łyżkę cukru, sól i pieprz. Zagotowujemy, dodajemy śmietanę i łyżkę octu. Możemy też sos zagęścić mąką.

Gorącym sosem zalewamy klopsiki. Podajemy z kaszą, posypane zieleniną.

 

Klopsiki w sosie warzywnym

 

½ kg mielonego mięsa

2 cebule

1 jajko

1 czerstwa bułka

Sos:

½ szklanki piwa

2 szklanki bulionu

1 łyżka śmietany

1 marchewka

1 seler naciowy

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

½ łyżeczki musztardy

½ łyżki miodu

gałka muszkatołowa

natka pietruszki

sól

pieprz

 

Do mięsa dodajemy połowę drobno posiekanej cebuli, namoczoną i odciśniętą bułkę, posiekaną połowę natki, jajko, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na pół godziny.

Przygotowujemy sos: marchew i seler ścieramy na tarce o drobnych otworach. Szklimy pozostałą cebulę, wsypujemy mąkę i razem zasmażamy. Zasmażkę doprawiamy bulionem i piwem, a następnie gotujemy. Dodajemy marchew i seler i ponownie gotujemy 10 minut. Do sosu dodajemy śmietanę, musztardę, posiekaną natkę i miód.

Z mięsa formujemy niewielkie klopsiki, wkładamy je do sosu i gotujemy 15 minut.

 

Klopsiki w sosie ziołowym

 

20 dag mielonej wołowiny

20 dag mielonej wieprzowiny

1 cebula

1 łyżka bułki tartej

1 jajko

Sos:

3 łyżki masła

3 szklanki mleka

1 łyżka śmietany

1 kostka rosołowa

sok z cytryny i starta skórka cytryny

koperek

natka pietruszki

gałka muszkatołowa

rozmaryn

listki mięty

bazylia

estragon

sól, pieprz

Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajko, tartą bułkę, startą skórkę z cytryny, połowę koperku, zioła, natkę. Masę dokładnie mieszamy, przyprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrobioną masę formujemy w małe klopsiki i gotujemy je w osolonym wrzątku przez 20 minut, następnie odcedzamy.

Przygotowujemy sos: masło topimy w rondlu, wsypujemy mąkę, mieszamy i lekko podsmażamy. Następnie wlewamy mleko, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy. Gotowy sos mieszamy ze śmietaną, sokiem z cytryny, ziołami. Zagotowujemy. Dodajemy klopsiki i gotujemy jeszcze ok. 15 minut.



#2 Sla100

Sla100

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 531 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 10 lip 2016 - 11:48

Maxell super jak zwylke wspanialy material !!!!! Nie widze Mielonego Ministerskiego mialem to w szkole  :D  :D  :D  Z tego co pamietam panierowany w grzankach 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych