DonLeo007 Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Lipca 2016 Witam, dzisiaj wędzę szynki i boczek jestem uczulony na temperaturę (wg wskazówek z naszego forum) kupiłem kilka termometrów w tym jeden rtęciowy do 60 stop. nie wiem co sądzić o tych termometrach, zobaczcie na fotki - każdy wskazuje co innego : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
struc Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Lipca 2016 To jest bardzo interesujący eksperyment pokazujący rozkład temperatur w wędzarni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Lipca 2016 Wskazują różną wartość, bo mierzą w różnych miejscach.Jednocześnie mogą nie być dobrze wyskalowane.Do wędzarni najlepiej sprawdzi się termometr z sondą na kabelku, którą umieścisz wewnątrz komory na wysokości wędzonek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Lipca 2016 Wskazują różną wartość, bo mierzą w różnych miejscach. Dokładnie tak. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonLeo007 Opublikowano 12 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Lipca 2016 ...mam jeszcze jeden term. rtęciowy laboratoryjny wsadziłem go na patyki i wskazywał 75 stopni i to już jest szok bo dawałem wcześniej do wewnątrz termometr od powideł i tez wskazywał wysoko ok 75 st. dziwne, mam pytanie czy wkładając rękę jakie ma być odczucie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Lipca 2016 wkładając rękę jakie ma być odczucie? Jakbyś muskał jedwabny kawałek sukni pięknej nieznajomej na balu maskowym, w pałacyku położonym na malowniczym wzgórzu, pełnym winnych plantacji, spowitym złocistymi promieniami letniego, zachodzącego słońca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
struc Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Lipca 2016 Chyba raczej chodziło o to czy ma parzyć w łapę czy nie LOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Lipca 2016 Gen, dnia 12 Lip 2016 - 21:45, napisał: Wskazują różną wartość, bo mierzą w różnych miejscach. Dokładnie tak. W jakich różnych miejscach, jakie dokładnie??? Dokładnie to widać, że termometry są niewyskalowane. A przynajmniej 2 z 3 . Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Lipca 2016 Jakbyś muskał jedwabny kawałek ale się uśmiałem.... dobre! a co do temperatury i termometru.... te które zakupiłeś niestety nadają się do wędzarni jedynie jako "ozdoba" i raczej dla bardziej wprawionej w temacie wędzenia osoby będą bardziej "razić niż zdobić".... niestety termometry jak już to trzeba było kupić jednakowe z jednej partii i sprawdzić ich wskazania w jednakowych warunkach... czy podają takie same temperatury. Jeśli nie to trzeba je wyskalować tak samo - oczywiście jeżeli na to pozwalają!Różne wskazania mogą również pokazywać temperaturę na różnych wysokościach w komorze... stąd różny rozkład temperatury.Co do "odpowiedniego" termometru do wędzarnia... polecamy coś takiego co CI Gen napisał... a wygląda to tak:.... trzeba jedynie sobie końcówkę sondy (na złączeniu z kablem) zabezpieczyć żeby się woda ( przy wykorzystywaniu tego samego termometru do parzenia wyrobów) nie dostała. Z Dymnym pozdrowieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Lipca 2016 trzeba jedynie sobie końcówkę sondy (na złączeniu z kablem) zabezpieczyć żeby się woda ( przy wykorzystywaniu tego samego termometru do parzenia wyrobów) nie dostała. nie do końca rozumiem jak woda ma się dostać przez końcówkę sondy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonLeo007 Opublikowano 13 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Lipca 2016 termometry kupiłem tanio w tym dwa rtęciowe to nie szkoda, wydaje się ze wewnątrz są rożne temperatury (zawirowania) dlatego tak wskazuje....dzisiaj dowędzę i sprawdzę jednym termometrem w pozostałych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
targal Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Lipca 2016 (edytowane) Prosta metoda wyskalowania termometru nie posiadając termometru wzorcowego:W naczyniu roztapiamy kostki lodu, do mieszaniny lodu i wody wkładamy końcówki wszystkich termometrów. Zgodnie z prawami fizyki, dopóki w mieszaninie będzie nieroztopiony lód to mamy pewną temperaturę 0 stopni celsjusza.Skalujemy termometry na 0 stopni.Potem kontrolnie możemy włożyć sondy termometrów do gotującego się wrzątku i sprawdzić czy wskazują 100 stopni celsjusza.Interesujące będzie obserwować jak różne termometry pokazują rózne temperatury w tych samych warunkach pomiarowych. Wg mnie oprócz termometru elektronicznego z sondą (np. takiego jak zaprezentował Arko Gdynia) dobre zastosowanie będzie miał termometr z sondą -kapilarą do zabudowy stałej w wędzarni, np taki:http://termoplus.pl/uploads/tx_thweb/tpm-120-nowy-200x200.jpghttp://termoplus.pl/produkt/termometry-i-mierniki/tpm03/Na wskazanej stronie producenta jest ich więcej rodzajów.Oczywiscie końcówkę sondy umieszczamy na wysokości wędzonek. Jeśli mamy dwa poziomy zawieszenia to stosujemy dwa termometry. Edytowane 13 Lipca 2016 przez targal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Lipca 2016 trzeba jedynie sobie końcówkę sondy (na złączeniu z kablem) zabezpieczyć żeby się woda ( przy wykorzystywaniu tego samego termometru do parzenia wyrobów) nie dostała. nie do końca rozumiem jak woda ma się dostać przez końcówkę sondy Sonda termometru umieszczona jest w końcówce metalowej rurki. Kabel łączący sondę z czytnikiem zaciśnięty jest fabrycznie, ale nie zawsze gwarantuje pełną szczelność. Dlatego wskazane jest, aby to miejsce ( wylot rurki ) zabezpieczyć dodatkowo tulejką termokurczliwą.Przerabiałem to praktycznie, a jeden termometr musiałem spisać na straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
targal Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Lipca 2016 trzeba jedynie sobie końcówkę sondy (na złączeniu z kablem) zabezpieczyć żeby się woda ( przy wykorzystywaniu tego samego termometru do parzenia wyrobów) nie dostała. nie do końca rozumiem jak woda ma się dostać przez końcówkę sondy W miejscu gdzie z sondy metalowej wychodzi kabelek (Arko Gdynia już napisał) Jeśli to miejsce zamoknie, oczywiście przypadkowo ale to bardzo prawdopodobne to może dość do zwarcia pomiedzy zyłami kabla sondy i będą wyniki pomiatu przekłamane albo nawet przestanie mierzyć temperaturę. Najprościej kupić osłonę termokurczliwą na kable o dopasowanej średnicy, naciągnąć na złącze sondy z kablem i potraktować goracym powietrzem - osłonka się obkurczy i uszczelni połączenie.Odyn06. Byłeś szybszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Lipca 2016 to mi wszystko wyjaśnia, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Lipca 2016 Czyli reasumując, tylko termometr elektroniczny z sondą jest dobry, a rtęciowy czy bimetaliczny to bubel nie nadający się do niczego.To jak mierzono temperatury, kiedy nie było termometrów elektronicznych.......? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Lipca 2016 trzeba jedynie sobie końcówkę sondy (na złączeniu z kablem) zabezpieczyć żeby się woda ( przy wykorzystywaniu tego samego termometru do parzenia wyrobów) nie dostała. nie do końca rozumiem jak woda ma się dostać przez końcówkę sondy W miejscu gdzie z sondy metalowej wychodzi kabelek (Arko Gdynia już napisał) Jeśli to miejsce zamoknie, oczywiście przypadkowo ale to bardzo prawdopodobne to może dość do zwarcia pomiedzy zyłami kabla sondy i będą wyniki pomiatu przekłamane albo nawet przestanie mierzyć temperaturę. Najprościej kupić osłonę termokurczliwą na kable o dopasowanej średnicy, naciągnąć na złącze sondy z kablem i potraktować goracym powietrzem - osłonka się obkurczy i uszczelni połączenie.Odyn06. Byłeś szybszy Najważniejsze, że podzieliśmy się wiedzą i doświadczeniem.To forum od tego jest.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Lipca 2016 Te elektroniczne tez nie daja 100% pewnosci .mam 2 takowe i nie wiem czy to zalerzy od samej sady czy nie ,ale jak zamienie sady w nich to podaja inne temperatury .Roznica nie jest wielka ok 2 st C ( sprawdzalam wode goraca z kranu zwyklym termometrem tym jaki kolega zastosowal u siebie w wedzarni. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Lipca 2016 Dlatego warto mieć jeden dokładny, może być nawet rtęciowy i nim skalować pozostałe, w temperaturze, która nas interesuje. 0C, łatwe do uzyskania jest jednak dla nas mało przydatne, termometry różnie przekłamują w różnych temperaturach. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Lipca 2016 (edytowane) a rtęciowychyba już nie produkują zawiera inny czynnik pomiarowy a rtęciowy czy bimetaliczny to bubelnie tylko trudno nimi zrobić pomiar w reprezentatywnym miejscu . (jak powiesisz "rtęciowy" w śród wędzonek będzie o key , bimetaliczny jak będzie miał długą sondę będziesz mierzył w miejscu reprezentatywnym będzie o key )O różnym rozkładzie temperatur w komorze świadczy chociażby zalecanie przekładania kiji w wędzarni. Termometr może być bublem ale dlatego że jest ......... wykonany , a nie idea jego pomiaru . To jak mierzono temperatury, kiedy nie było termometrów elektronicznych.......?Na wyczucie , łapkę . Ładnie to opisał @Roger w jednym z postów (odczucie ciepła na ręce ) . Oczywiście są różnice w zależności od "łapki" tz jej delikatności ale da radę naciągnąć na złącze sondy z kablem i potraktować goracym powietrzem+zalać (wcześniej) wejście przewodu do sondy klejem (opisane na forum) Edytowane 13 Lipca 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Lipca 2016 trzeba jedynie sobie końcówkę sondy (na złączeniu z kablem) zabezpieczyć żeby się woda ( przy wykorzystywaniu tego samego termometru do parzenia wyrobów) nie dostała. nie do końca rozumiem jak woda ma się dostać przez końcówkę sondy Zwyczajnie, jak sonda wpadnie do wody, zmarnowałem tak już 2 termometry. Dlatego końcówkę trzeba zabezpieczyć np. koszulką termo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Lipca 2016 (edytowane) Co to jest miejsce reprezentatywne......jakieś nowe określenie?Mogę zrozumieć różnice temperatur w komorze o dużej długości/głębokości np 1,5m, ale przy naszych standardowych w okolicach 70 x 70 to nie ma o czym mówić.Chyba że te parę stopni, czy nawet 10 C ma jakieś znaczenie, ale jakie?.......Żadne Edytowane 13 Lipca 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Lipca 2016 https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3ba_reprezentatywna Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Lipca 2016 Chcesz się bawić w definicje z Wiki?Co oznacza słowo reprezentatywna, reprezentatywny i bez wiki wiem.Tylko co to ma wspólnego z wędzarnią? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Lipca 2016 Chyba że te parę stopni, czy nawet 10 C ma jakieś znaczenie, ale jakie?.......Żadne Jeśli chodzi o temperaturę dymu, to dokładność nie jest czynnikiem decydującym. Ale w samych wędzonkach już jest i to bardzo. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.