beatag Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Lipca 2016 Witam.Będąc na wakacjach w tym roku w Chorwacji próbowaliśmy ich regionalnego dania pod peką .Nigdy nie jadłam tak dobrze przyrządzonych ziemniaków z mięsem.Po powrocie postanowiłam zakupić sobie taką misę z pokrywą ,ale ....to nie takie proste...Nie mogę jej nigdzie u nas namierzyć.Zastanawiam się nad zamiennikiem w postaci jakiegoś bardziej płaskiego wooka np żelwnego z pokrywą tylko nie bardzo wiem,czy otrzymam w efekcie ten sam smak.Może ktoś z Was próbował przygotować takie ziemniaczki z mięskiem [czy owocami morza] pod "ala " peką i co to za urządzenie ewentualnie było? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Lipca 2016 Przed momentem chciałem zobaczyć co to za ustrojstwo i po wpisaniu w internetowej wyszukiwarce frazy "Misa do peka", moim oczom, jako pierwszy wyszukany element, ukazała się dość niezwykła grafika Kilka razy zapiekałem mięsko pod ziemniaczaną kołderką, w szklanym naczyniu żaroodpornym i muszę przyznać, że tak przygotowane danie smakuje wybornie, szczególnie kiedy ziemniaczki wcześniej blanszowane są w mundurkach Możesz przybliżyć co to było za danie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Lipca 2016 Popatrzcie na żeliwny kociołek ... Węgrzy i Chorwaci przeważnie używają emaliowanych ja sugeruję zakup żeliwnego bez powłoki z dokręcaną pokrywą ... bedzie lepiej od oryginału ...To patent na ognisko czyli żywy żar o ogień, piekarnikowym substytutem będzie garnek rzymski ... żadne żaroodporne wynalazki tylko glina Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Lipca 2016 (edytowane) Peka to właściwie sposób w jaki przygotowuje się wiele bałkańskich potraw.Jej nazwa pochodzi od metalowej misy ,którą przysypuje się goracym żarem ,czy popiołem .I tak ziemniaczki pokrojone w ćwiartki ,czy ósemki układa się na brytwannie [spodzie peki] na nie układa się zamarynowane wcześniej mięso-my jedliśmy kurczaka +jagnięcina +cielęcina +wołowina i przykrywa się tą pokrywą Pokrywę zasypują żarem i po ok 2 godz jest gotowe danie.Na pokrywie znajduje się obręcz która ułatwia utrzymywanie się żaru.Całe danie przyprawione było rozmarynem,tymiankiem,wegetą ,czosnkiem,papryką.Ziemniaczki sie nie rozpadały ,a miesko było lekko przypieczone i soczyste. Ziemniaczki też przeszły smakiem mięska.Wszystkim nam smakowało więc chciałabym to danie powtórzyć,ale ...u nas nie mogę znależć tego ustojstwa .Kociołek -to nie jest to- z kociołka wszystko wychodzi rozciapane.Garnek rzymski-do piekarnika ?-można spróbować -ale to chyba też nie będzie to.Ja jeszcze rozważam jakiś wok żeliwny z żeliwną pokrywą i zrobić to ich sposobem-tylko nie wiem ,czy wyjdzie bardzo podobnie? Edytowane 15 Lipca 2016 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Lipca 2016 Wpisz na allegro kociołek żeliwny ... kociołek śląski czy wegierski a w przepisach pieczonka ... Na forum też masz wątek o kociołkowaniu Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Lipca 2016 ....z kociołka też wychodzi super - jak Tobie wychodzi razciapane , to zmień pilnującego i ogranicz mu napoje..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Lipca 2016 beatag, ale smaka narobiłaś Dziękuję za przybliżenie tematu tego dania Już zastanawiam się nad tym co Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Lipca 2016 Kociołek żeliwny nieemaliowany posiadam i wielokrotnie przygotowywałam w nim dania na bazie ziemniaków i mięsa .Kociołek wykładałm liścmi kapusty .,ale upieram się ,ze to nie jest takie same danie,jak spod peki. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Lipca 2016 A jak go używasz ? Kociołek stawiamy na żar ne na ogień i pokrywę również zasypujemy zarem ... zrob tak i bedziesz zadiwolona Zaręczam Ci że peka to to samo albo i gorzej Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Lipca 2016 Spróbować mogę ,ale kociołek wysoki...Można by pewnie postawić go nawet na nóżkach i podsypać pod niego trochę żaru ,gorzej z górą...,ale pewnie też dałoby radę .W dalszym ciągu czekam na jakiś lepsiejszy patent ..w sensie na niższe urządzenie cobym go mogła całe obsypać tym żarem. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Lipca 2016 Przetnij na pół i zasyp ... Jezu popatrz na konstrukcję ... jak kupisz tzw kociołek węgierski emaliowany będzie niższy tylko pokrywy nie obsypiesz zarem ... rób to co robić chcesz ale tak jak Bozia nakazała albo kombinuj jak szmaciarza koń pod górę Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Lipca 2016 (edytowane) http://halmat.pl/patelnia-zeliwna-fi-290dorób obręcz na górę i będzie chyba .Orginalnej peka w Polsce nie dostaniesz może tak podstawa http://halmat.pl/pl/p/Patelnia-zeliwna-o-srednicy-330/437+odwrotnie jako przykrycie http://halmat.pl/pl/p/Patelnia-zeliwna-o-srednicy-470/530 (może dociąć) tylko w sumie drogo wychodzi Edytowane 15 Lipca 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Lipca 2016 Coraz bardziej zbliżamy się do oryginału...tylko nie wiem ,czy ten nie będzie trochę za niski -misa ma 4cm wysokości Namierzyłam jeszcze taki kociołek idąc tropem Rogera http://halmat.pl/pl/p/Kociolek-zeliwny-2%2C5L/541 Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Lipca 2016 (edytowane) Coraz bardziej zbliżamy się do oryginału.......... http://halmat.pl/pl/p/Kociolek-zeliwny-2%2C5L/541to prawda przeoczyłem tylko dorobić obręcz z bednarki Edytowane 15 Lipca 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Lipca 2016 chybaTo trochę inna konstrukcja, peka jaką widywałem na Bałkanach ma przykrywę większą od misy żeby się popiół do jedzenia nie sypał. Nie ważne czy misa była na nóżkach czy bez. Swoją drogą fajny wynalazek i żarcie z niej pyszne tu parę fotekhttps://www.google.pl/search?tbm=isch&tbs=rimg%3ACeHFd1s4d-6QIjiKv-SBV1p63Ahe5N0FG31K34XjfTwixS6cp6aOtBzSrs5Zxb3CwpNNbZH10vMouqPYkSCPV1FGRSoSCYq_15IFXWnrcERYRDAcWjYzpKhIJCF7k3QUbfUoRrtBjHQCjiAIqEgnfheN9PCLFLhFzLYlGSIgvHioSCZynpo60HNKuEf6ZH517qeWeKhIJzlnFvcLCk00RA-BgvtPQb8cqEgltkfXS8yi6oxGeeVGZGxmA3CoSCdiRII9XUUZFEV12JPIu6gKU&q&bih=904&biw=1680&ved=0ahUKEwi5jPiBovbNAhWmDpoKHVLTA9EQ9C8ICQ&dpr=1 Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Lipca 2016 (edytowane) Mam jeszcze taki wok http://allegro.pl/garnek-wok-zeliwny-neo-32-cm-tanio-warszawa-i5484925988.html wiem,ze oryginalna peka -misa jest dużo większa od dołu i dość wysoka ,tak ,zeby położony na niej żar nie spalił potrawy . Edytowane 15 Lipca 2016 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Lipca 2016 (edytowane) Coraz bardziej zbliżamy się do oryginału...tylko nie wiem ,czy ten nie będzie trochę za niski -misa ma 4cm wysokości Namierzyłam jeszcze taki kociołek idąc tropem Rogera http://halmat.pl/pl/p/Kociolek-zeliwny-2%2C5L/541+ ma przykrywę większą od misy żeby się popiół do jedzenia nie sypał.= to zadzwoń i pogadaj może sprzedadzą "mały" kociołek + przykrycie z większego lub z patelni (może będzie większe) . Może coś podpowiedzą .A może uruchomią produkcje jak maja swoją odlewnie to rozszerzenie produkcji o następny poszukiwany asortyment to jest to Edytowane 15 Lipca 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Lipca 2016 A może pojechać bardziej po swojsku? https://www.google.pl/search?q=brytfanna+do+pieczenia&biw=1366&bih=643&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwia-Z3wqPbNAhXFFywKHehQCu0Q_AUIBigB#tbm=isch&tbs=rimg%3ACVc9VMWXun50Ijhkz_1AqlSvh5b0qA3fUUSbNFuq2neXnO6CagMXEC93hbDFFme7qz8ErEu4bPbkNmEhlScpg7otQfyoSCWTP8CqVK-HlEevFbEnuKJnhKhIJvSoDd9RRJs0RkJ5Imh793bwqEgkW6rad5ec7oBE89VxDsjsf9SoSCZqAxcQL3eFsEc_1ZZGXM0MP8KhIJMUWZ7urPwSsR_1BTKy-_1W1jsqEgkS7hs9uQ2YSBFrOtt22UN5NSoSCWVJymDui1B_1EYehKRtN5J14&q=brytfanna%20do%20pieczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Lipca 2016 Z tą dolną brytfanką to nie ma problemu,gorzej z tą górą ....W tej Chorwacji to ta misa górna to nawet nie była chyba z żeliwa tylko taka duża miednica blaszana. i na to szła nakładana obręcz. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Lipca 2016 To jest kwestia opalania... tak jak w wędzarni ... ale z tym, to się chyba ( albo na pewno ) trzeba urodzić Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Lipca 2016 (edytowane) Beatag ja pracuje na statku z wieloma Chorwatami zapytam podpytam ile takie cos u nich kosztuje i jak nabyc i dam tobie znac ok ??? Moze sie uda orginal jakos sprytnie zalatwic Piszemy tu o czyms takim tak ?? Ja 7 Wrzesnia bede w Dubrowiku a 9 na wyspie Korcula rozgladne sie dam znac a jak trzeba bedzie to przywioze co ty na to ?????? A co do kociolkow emaliowanych to mega super sprawa i nigdy ciapa mi nie wyszla ? Emaliowany wysmarowany smalcem liscie kapusty miesko warzywa korzenne ziemniaczki 12 godzin w chlodnej piwniczce nastepnie zalane piwkiem 0.5l i po godzince jest super jedzonko !!!!!! A do kociolka to podpatrujac na forum zrobilem takie palenisko i mega fajna sprawa polecam !!!!!! Edytowane 16 Lipca 2016 przez Sla100 Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Lipca 2016 to moze to na gore to cos kupic takiego jak patelnie do paelli ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Lipca 2016 Pieczenie pod peką - z czym to się je?Dla Chorwatów pieczenie mięsa pod peką jest czymś w rodzaju rytuału. Trudno wyobrazić sobie dom, w którym nie byłoby całego "oprzyrządowanie" do pieczenia pod peką. Czym jest peka?Do przygotowania potrawy pieczonej pod peką potrzeba:Sacz, czyli stalowy, kuty klosz, którym przykrywa się potrawę i opsypuje się żarem. Tepsija, czyli misa, na której ułożone zostaną ziemniaki i mięso. Najczęściej jest to misa blaszana, emaliowana, ale wyższy stopień wtajemniczenia wskazałby na misę kutą ze stali.Dalmatyński komin, czyli wielki piec. Ten atrybut może zostać zastąpiony zwykłym, odkrytym paleniskiem, pod warunkiem, że temperatura zewnętrzna nie jest zbyt niska. Od czego zaczynamy? Przygotowanie paleniskaPrzede wszystkim trzeba wygrzać palenisko. Grube kawałki drewna układa się tak, by płonące głownie wygrzały mniej, więcej przestrzeń odpowiadającą powierzchni misy.Do tego celu najlepiej używać kalorycznego i twardego drewna z akacji, dębu lub grabu. Przygotowanie mięsaDo peki stosuje się najczęściej dwa lub trzy gatunki mięsa. Jagnięcina, cielęcina, kurczak. Z rzadka dodaje się wieprzowinę, ale nie jest to wzbronione.Mięso układa się na pokrojonych w ćwiartki ziemniakach. Ten sposób układania zapewni, że wytapiający się z mięsa tłuszcz będzie spływał po ziemniakach, nadając im szczególnego aromatu i smaku.Znane są również praktyki dokładania do peki marchwi, całych cebul oraz kapusty w głowach.Produkty polewamy oliwą i solimy. Można zastosować również wegetę. Kiedy palenisko jest już dobrze rozgrzane, odgarniamy żar na bok, wkładamy misę z mięsem na rozgrzane palenisko, przykrywamy misę saczem, układamy na nim stalową obręcz, która zapobiegnie obsuwaniu się żaru.Całość zasypujemy żarem tak, by od dołu odciąć dopływ powietrza i zaczynamy piec!Po upływe ok. 45min musimy podnieść sacz i obrócić kawałki mięsa, by upeikły się równomiernie.Po upływie ok. 100minut peka powinna być gotowa.Pozostawienie peki na zbyt długo czas w piecu spowoduje, że ziemniaki zaczną się rozpadać.Dobrze przyrządzona peka charakteryzuje się tym, że ziemniaki są miękki, ale nie rozpadają się a kawałki mięsa są równomiernie opieczone.Serwując pekę nie wolno zapomnieć o chlebie, którego Chorwaci spożywają bardzo dużo i praktycznie do każdej potrawy. Są pewne rzeczy, o których nie wolno zapominać przyrządzając pekę. Pod żadnym pozorem nie wolno stosować mrożonego wcześniej mięsa. Nizależnie od procesu rozmrażania, pieczone pod peką mięso będzie wówczas wiórowate, a cała potrawa utonie nam w dużej ilości wody i zamiast upiec się, po prostu się rozgotuje.Chorwaci podają do peki surówki z pomidorów i ogórków oraz sałaty, skropione octem winnym i przyprawione solą.Wino podaje się czerwone lub białe, wedle upodobania. Dopuszczalne jest również piwo, ale mając do wyboru tak dobre wina domowe, któż oglądałby się za piwem? Chorwaci twierdzą, że jeśli peka została dobrze przygotowana, to biesiadnicy nic nie zostawią w misie. Maczając chleb w tłustym sosie można dokładnie wyczyścić naczynie.Czy jest to zdrowa i lekka potrawa pozostawiam ocenie moich czytelników. Jedno jest jednak pewne-jest bardzo smaczna.Pierwotnie pieczenie pod peką było domeną ludzi niezamożnych. Uważano, że jeśli któś posiada sacz, może pod nim przygotować posiłki na wiele okazji. Pod peką piecze się kalmary, ośmiornicę i oczywiście chleb. Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Lipca 2016 (edytowane) i na to szła nakładana obręcz Pewnie po to żeby żar i ciepły popiół nie spadał.Może Dziadek Maciek coś podpowie, wszak już dawno się tym zagadnieniem interesował.Mam nadzieję, że to nasz Dzidek Maciek http://www.cro.pl/peka-przepisy-konstrukcja-pieca-t30168.html http://www.coolinarika.com/pretrazivanje?upit=peka&scope=recept&page=1 Edytowane 16 Lipca 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Lipca 2016 Romantycznie Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.