Skocz do zawartości

Misa do peka


beatag

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Będąc na wakacjach w tym roku w Chorwacji próbowaliśmy ich regionalnego dania pod peką .

Nigdy nie jadłam tak dobrze przyrządzonych ziemniaków z mięsem.Po powrocie postanowiłam zakupić sobie taką misę z pokrywą ,ale ....to nie takie proste...Nie mogę jej nigdzie u nas namierzyć.

Zastanawiam się nad zamiennikiem w postaci jakiegoś bardziej płaskiego wooka np żelwnego z pokrywą tylko nie bardzo wiem,czy otrzymam w efekcie ten sam smak.

Może ktoś z Was próbował przygotować takie ziemniaczki z mięskiem [czy owocami morza] pod "ala " peką  i co to za urządzenie  ewentualnie było?

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przed momentem chciałem zobaczyć co to za ustrojstwo i po wpisaniu w internetowej wyszukiwarce frazy "Misa do peka", moim oczom, jako pierwszy wyszukany element, ukazała się dość niezwykła grafika :facepalm:

Kilka razy zapiekałem mięsko pod ziemniaczaną kołderką, w szklanym naczyniu żaroodpornym i muszę przyznać, że tak przygotowane danie smakuje wybornie, szczególnie kiedy ziemniaczki wcześniej blanszowane są w mundurkach :) Możesz przybliżyć co to było za danie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Popatrzcie na żeliwny kociołek ... ;)

Węgrzy i Chorwaci przeważnie używają emaliowanych ja sugeruję zakup żeliwnego bez powłoki z dokręcaną pokrywą ... bedzie lepiej od oryginału ...

To patent na ognisko czyli żywy żar o ogień, piekarnikowym substytutem będzie garnek rzymski ... żadne żaroodporne wynalazki tylko glina ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Peka to właściwie sposób w jaki przygotowuje się wiele bałkańskich potraw.Jej nazwa pochodzi od metalowej misy ,którą przysypuje się goracym żarem ,czy popiołem .I tak ziemniaczki pokrojone w ćwiartki ,czy ósemki układa się na brytwannie [spodzie peki] na nie układa się zamarynowane wcześniej mięso-my jedliśmy kurczaka +jagnięcina +cielęcina +wołowina i przykrywa się tą pokrywą Pokrywę zasypują żarem i po ok 2 godz jest gotowe danie.

Na pokrywie znajduje się obręcz która ułatwia utrzymywanie się żaru.

Całe danie przyprawione było rozmarynem,tymiankiem,wegetą ,czosnkiem,papryką.Ziemniaczki sie nie rozpadały ,a miesko było lekko przypieczone i soczyste. Ziemniaczki też przeszły smakiem mięska.Wszystkim nam smakowało więc chciałabym to danie powtórzyć,ale ...u nas nie mogę znależć tego ustojstwa .

Kociołek -to nie jest to- z kociołka wszystko wychodzi rozciapane.

Garnek rzymski-do piekarnika ?-można spróbować -ale to chyba też nie będzie to.

Ja jeszcze rozważam jakiś wok żeliwny z żeliwną pokrywą  i zrobić to ich sposobem-tylko nie wiem ,czy wyjdzie bardzo podobnie?

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wpisz na allegro kociołek żeliwny ... kociołek śląski czy wegierski a w przepisach pieczonka ... ;)

Na forum też masz wątek o kociołkowaniu ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

....z kociołka też wychodzi super - jak Tobie wychodzi razciapane , to zmień pilnującego i ogranicz mu napoje.....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak go używasz ?

Kociołek stawiamy na żar ne na ogień i pokrywę również zasypujemy zarem ... zrob tak i bedziesz zadiwolona ;)

Zaręczam Ci że peka to to samo albo i gorzej ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spróbować mogę ,ale kociołek wysoki...Można by pewnie postawić go nawet na nóżkach i podsypać pod niego trochę żaru ,gorzej z górą...,ale pewnie też dałoby radę .

W dalszym ciągu czekam na jakiś lepsiejszy patent ..w sensie na niższe urządzenie cobym go mogła całe obsypać tym żarem.

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przetnij na pół i zasyp ... ;)

Jezu popatrz na konstrukcję ... jak kupisz tzw kociołek węgierski emaliowany będzie niższy tylko pokrywy nie obsypiesz zarem ... rób to co robić chcesz ale tak jak Bozia nakazała albo kombinuj jak szmaciarza koń pod górę ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://halmat.pl/patelnia-zeliwna-fi-290dorób obręcz na górę i będzie :thumbsup: chyba :D .Orginalnej peka w Polsce nie dostaniesz

 

może tak podstawa http://halmat.pl/pl/p/Patelnia-zeliwna-o-srednicy-330/437+odwrotnie jako przykrycie http://halmat.pl/pl/p/Patelnia-zeliwna-o-srednicy-470/530 (może dociąć) tylko w sumie drogo wychodzi 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coraz bardziej zbliżamy się do oryginału..........  http://halmat.pl/pl/p/Kociolek-zeliwny-2%2C5L/541

to prawda :thumbsup: przeoczyłem :laugh: tylko dorobić obręcz z bednarki

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chyba

To trochę inna konstrukcja, peka jaką widywałem na Bałkanach ma przykrywę większą od misy żeby się popiół do jedzenia nie sypał. Nie ważne czy misa była na nóżkach czy bez. Swoją drogą fajny wynalazek i żarcie z niej pyszne :cool:

 

tu parę fotek

https://www.google.pl/search?tbm=isch&tbs=rimg%3ACeHFd1s4d-6QIjiKv-SBV1p63Ahe5N0FG31K34XjfTwixS6cp6aOtBzSrs5Zxb3CwpNNbZH10vMouqPYkSCPV1FGRSoSCYq_15IFXWnrcERYRDAcWjYzpKhIJCF7k3QUbfUoRrtBjHQCjiAIqEgnfheN9PCLFLhFzLYlGSIgvHioSCZynpo60HNKuEf6ZH517qeWeKhIJzlnFvcLCk00RA-BgvtPQb8cqEgltkfXS8yi6oxGeeVGZGxmA3CoSCdiRII9XUUZFEV12JPIu6gKU&q&bih=904&biw=1680&ved=0ahUKEwi5jPiBovbNAhWmDpoKHVLTA9EQ9C8ICQ&dpr=1

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze taki wok http://allegro.pl/garnek-wok-zeliwny-neo-32-cm-tanio-warszawa-i5484925988.html

 

wiem,ze oryginalna peka -misa jest dużo większa od dołu i dość wysoka ,tak ,zeby położony na niej żar nie spalił potrawy .

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coraz bardziej zbliżamy się do oryginału...tylko nie wiem ,czy ten nie będzie trochę za niski -misa ma 4cm wysokości  

Namierzyłam jeszcze taki kociołek idąc tropem Rogera  http://halmat.pl/pl/p/Kociolek-zeliwny-2%2C5L/541

+

 ma przykrywę większą od misy żeby się popiół do jedzenia nie sypał.

= to zadzwoń i pogadaj może sprzedadzą  "mały" kociołek + przykrycie z większego lub z patelni  (może będzie większe) . Może coś podpowiedzą .A może uruchomią produkcje  :D jak maja swoją odlewnie to rozszerzenie produkcji o następny poszukiwany asortyment to jest to  

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Beatag ja pracuje na statku z wieloma Chorwatami zapytam podpytam ile takie cos u nich kosztuje i jak nabyc i dam tobie znac ok ??? Moze sie uda orginal jakos sprytnie zalatwic :)

Piszemy tu o czyms takim tak ??

 

post-77484-0-75435800-1468669561_thumb.jpg

 

Ja 7 Wrzesnia bede w Dubrowiku a 9 na wyspie Korcula rozgladne sie dam znac a jak trzeba bedzie to przywioze co ty na to ??????

 

A co do kociolkow emaliowanych to mega super sprawa i nigdy ciapa mi nie wyszla ? Emaliowany wysmarowany smalcem liscie kapusty miesko warzywa korzenne ziemniaczki 12 godzin w chlodnej piwniczce nastepnie zalane piwkiem 0.5l i po godzince jest super jedzonko !!!!!!

 

A do kociolka to podpatrujac na forum zrobilem takie palenisko i mega fajna sprawa polecam !!!!!! 

 

post-77484-0-16731500-1468668939_thumb.jpg

post-77484-0-70089700-1468668962_thumb.jpg

post-77484-0-57707900-1468668975_thumb.jpg

 

Edytowane przez Sla100

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to moze to na gore to cos kupic takiego jak patelnie do paelli :) ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieczenie pod peką - z czym to się je?

Dla Chorwatów pieczenie mięsa pod peką jest czymś w rodzaju rytuału. Trudno wyobrazić sobie dom, w którym nie byłoby całego "oprzyrządowanie" do pieczenia pod peką.

Czym jest peka?

Do przygotowania potrawy pieczonej pod peką potrzeba:

Sacz, czyli stalowy, kuty klosz, którym przykrywa się potrawę i opsypuje się żarem. 

Tepsija, czyli misa, na której ułożone zostaną ziemniaki i mięso. Najczęściej jest to misa blaszana, emaliowana, ale wyższy stopień wtajemniczenia wskazałby na misę kutą ze stali.

Dalmatyński komin, czyli wielki piec. Ten atrybut może zostać zastąpiony zwykłym, odkrytym paleniskiem, pod warunkiem, że temperatura zewnętrzna nie jest zbyt niska.

Od czego zaczynamy? Przygotowanie paleniska

Przede wszystkim trzeba wygrzać palenisko. Grube kawałki drewna układa się tak, by płonące głownie wygrzały mniej, więcej przestrzeń odpowiadającą powierzchni misy.

Do tego celu najlepiej używać kalorycznego i twardego drewna z akacji, dębu lub grabu.

Przygotowanie mięsa

Do peki stosuje się najczęściej dwa lub trzy gatunki mięsa. Jagnięcina, cielęcina, kurczak. Z rzadka dodaje się wieprzowinę, ale nie jest to wzbronione.

Mięso układa się na pokrojonych w ćwiartki ziemniakach. Ten sposób układania zapewni, że wytapiający się z mięsa tłuszcz będzie spływał po ziemniakach, nadając im szczególnego aromatu i smaku.

Znane są również praktyki dokładania do peki marchwi, całych cebul oraz kapusty w głowach.

Produkty polewamy oliwą i solimy. Można zastosować również wegetę.

 

Kiedy palenisko jest już dobrze rozgrzane, odgarniamy żar na bok, wkładamy misę z mięsem na rozgrzane palenisko, przykrywamy misę saczem, układamy na nim stalową obręcz, która zapobiegnie obsuwaniu się żaru.

Całość zasypujemy żarem tak, by od dołu odciąć dopływ powietrza i zaczynamy piec!

Po upływe ok. 45min musimy podnieść sacz i obrócić kawałki mięsa, by upeikły się równomiernie.

Po upływie ok. 100minut peka powinna być gotowa.

Pozostawienie peki na zbyt długo czas w piecu spowoduje, że ziemniaki zaczną się rozpadać.

Dobrze przyrządzona peka charakteryzuje się tym, że ziemniaki są miękki, ale nie rozpadają się a kawałki mięsa są równomiernie opieczone.

Serwując pekę nie wolno zapomnieć o chlebie, którego Chorwaci spożywają bardzo dużo i praktycznie do każdej potrawy.

 

Są pewne rzeczy, o których nie wolno zapominać przyrządzając pekę. Pod żadnym pozorem nie wolno stosować mrożonego wcześniej mięsa. Nizależnie od procesu rozmrażania, pieczone pod peką mięso będzie wówczas wiórowate, a cała potrawa utonie nam w dużej ilości wody i zamiast upiec się, po prostu się rozgotuje.

Chorwaci podają do peki surówki z pomidorów i ogórków oraz sałaty, skropione octem winnym i przyprawione solą.

Wino podaje się czerwone lub białe, wedle upodobania. Dopuszczalne jest również piwo, ale mając do wyboru tak dobre wina domowe, któż oglądałby się za piwem?

 

Chorwaci twierdzą, że jeśli peka została dobrze przygotowana, to biesiadnicy nic nie zostawią w misie. Maczając chleb w tłustym sosie można dokładnie wyczyścić naczynie.

Czy jest to zdrowa i lekka potrawa pozostawiam ocenie moich czytelników. Jedno jest jednak pewne-jest bardzo smaczna.

Pierwotnie pieczenie pod peką było domeną ludzi niezamożnych. Uważano, że jeśli któś posiada sacz, może pod nim przygotować posiłki na wiele okazji. 

Pod peką piecze się  kalmary, ośmiornicę i oczywiście chleb.

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 i na to szła nakładana obręcz

 

Pewnie po to żeby żar i ciepły popiół nie spadał.Może Dziadek Maciek coś podpowie, wszak już dawno się tym zagadnieniem interesował.Mam nadzieję, że to nasz Dzidek Maciek :)

http://www.cro.pl/peka-przepisy-konstrukcja-pieca-t30168.html

 

 

 

http://www.coolinarika.com/pretrazivanje?upit=peka&scope=recept&page=1

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.