beatag Opublikowano 16 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 16 Lipca 2016 (edytowane) Może coś fajnego namierzy Sla 100 a jak nie to na olx mają tego sporo ,może sie coś dobierzeNa olx musiałabym coś kombinować z patelni na dół i miski od np woka od góryJa skłaniam sie do czegoś mniejszego. Edytowane 16 Lipca 2016 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Lipca 2016 A może pokombinować coś z takim grillem żeliwnym Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Lipca 2016 Chyba najbardziej alternatywnie do oryginału będzie na dół jakaś patelnia a górę przykryć wokiem nphttp://allegro.pl/ko-wok-recznie-kuty-18cali-orientcook-i6338942378.html Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Lipca 2016 Koniec końców wyjdzie cenowo jak ten oryginał z linka Gonza... Więc po co te kombinacje ? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Lipca 2016 Więc po co te kombinacje ? Wydaje mi sie ze Tusiaczek ma tutaj racje !!! Rozmawiajac z rodowitymi Chorwatami a u mnie w restauracji pracuje ich prawie tuzin, to mowia ze bardzo duzo zalezy od materialu z ktorego jest wykonana peka wiec mysle ze takie kombinowanie moglo by sie okazac fiaskiem. Ps. Tusiaczku jak twoi znajomi cos zalatwia to daj znac zebym wiedzial co robic ok Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 17 Lipca 2016 A kiedy będziesz w Chorwacji? Bo nasi jadą tam koło 20 sierpnia. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 17 Lipca 2016 7 Wrzesien Dubrownik i 9 wrzesien Korcula Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 17 Lipca 2016 Czyli jak Adasie nic ciekawego nam nie upolują cała nadzieja pozostanie w Tobie Oni wrócą z Chorwacji tuż przed Twoim tam pobytem więc szybciutko dam znać co i jak Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 17 Lipca 2016 No i fajnie wszystko jasne Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 17 Lipca 2016 (edytowane) Więc po co te kombinacje ? Wydaje mi sie ze Tusiaczek ma tutaj racje !!! Rozmawiajac z rodowitymi Chorwatami a u mnie w restauracji pracuje ich prawie tuzin, to mowia ze bardzo duzo zalezy od materialu z ktorego jest wykonana peka wiec mysle ze takie kombinowanie moglo by sie okazac fiaskiem. Zawsze co oryginał to oryginał Potrawy z woka lepiej smakują niż ze zwykłej patelni ,a to patelnia i to patelnia... Edytowane 17 Lipca 2016 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 19 Lipca 2016 Piszemy tu o czyms takim tak ?? Peka.jpg Oooo, moja peka. Kupiona wiele lat temu, cena chyba ok 500 zł, nie pamiętam. Bardzo ciężka, żeliwa dużo i grubo. Specjalna łopatka z "wąsem: do przenoszenie pokrywy. Ran na pokrywie do zasypywania popiołem.Wyprodukowana w Cro, jeśli dobrze pamiętam do Sv. Nedeljia, Hvar. Potrawy z niej, nawet w pewnym stopniu podobne do kociołkowych, całkiem inaczej smakują. Wyśmienite kurczaki i ośmiornice, tradycyjna karkówka mi osobiście smakuje średnio. Cudowna w smaku kapusta włoska pieczona z ośmiornicą. W tym roku jeszcze nie miałem okazji nic piec, chyba po Napoleonowie na Mazury pojadę, zrobię min 2 pieczenia. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 19 Lipca 2016 Dziadku Macku fotka z netu sciagnieta :) tradycyjna karkówka mi osobiście smakuje średnio Z tego co ja wiem to wlasnie potrawy z wieprzowiny nie sa wskazane z mies to polecaja jagniecine i wolowine no i owoce morza itp kurczaki chleb itd. Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 19 Lipca 2016 Robiłem kilka razy "podróbkę " peki tzn w piekarniku, w sporej i grubej brytfannie piekłem ośmiornicę w warzywach. Całość przykrywałem folią alu, grzanie pieca górne. Przepis Leona z Cro, nawet smacznie wychodzi, chociaż do oryginału brakuje trochę. Wysłane z mojego SM-T715 przy użyciu Tapatalka Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 19 Lipca 2016 Przepisy to chyba są proste - ziemniaki,warzywa , mięsko -cały widz polega na upieczeniu tego w odpowiednim naczyniu i właśnie pod peką .A tak na marginesie to gdzie u nas można kupić jagnięcinę ? bo ostatnio widziałam przed świetami wielkanocnymi w niektórych marketach. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 19 Lipca 2016 W markecie Piotr i Pawel mrozona zawsze kupisz.W selgrosie tez Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 19 Lipca 2016 Sylwek w uwagach, co do przyrządzania potraw wspominał rady braci z Bałkanów, że w żadnym razie mrożonego mięcha, bo potrawa będzie wodnista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 19 Lipca 2016 Z tego co ja wiem to wlasnie potrawy z wieprzowiny nie sa wskazane z mies to polecaja jagniecine i wolowine no i owoce morza itp kurczaki chleb itd. Zresztą dania z takiej peki najlepiej smakują w Chorwacji u nas to już nie jest to samo.Tak jak wino np. Prosek w Chorwacji smakowało a przywiezione do Polski jakby "straciło smak " , to już nie było to samo. Podobnie z oliwą przywiezioną z Włoch. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 19 Lipca 2016 Z tego co ja wiem to wlasnie potrawy z wieprzowiny nie sa wskazane z mies to polecaja jagniecine i wolowine no i owoce morza itp kurczaki chleb itd. Zresztą dania z takiej peki najlepiej smakują w Chorwacji u nas to już nie jest to samo.Tak jak wino np. Prosek w Chorwacji smakowało a przywiezione do Polski jakby "straciło smak " , to już nie było to samo. Podobnie z oliwą przywiezioną z Włoch. To tak samo ,jak z czytaniem książki, a później oglądaniem filmu na jej podstawie, film przeważnie rozczarowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 20 Lipca 2016 Z tego co ja wiem to wlasnie potrawy z wieprzowiny nie sa wskazane z mies to polecaja jagniecine i wolowine no i owoce morza itp kurczaki chleb itd. Zresztą dania z takiej peki najlepiej smakują w Chorwacji u nas to już nie jest to samo.Tak jak wino np. Prosek w Chorwacji smakowało a przywiezione do Polski jakby "straciło smak " , to już nie było to samo. Podobnie z oliwą przywiezioną z Włoch. Prosek jest dla mnie nie do wypicia nawet w Cro.Z peką częściowo się zgadzam, ale że jadłem ją wiele razy w Cro i wiele razy robiłem u nas, to jestem pewien, że większość moich gości nie zauważy różnicy. Tu też będą zachwyceni. Problemem mogą być dodatki, których tak świeżych jak w Cro, u nas nie ma. Bazuję na naszych, tym co mamy aktualnie w "zielniku"Oliwy włoskiej nie używam, mam chorwacką, domową oczywiście, nam smakuje zawsze tak samo. Z czosnkiem, natką i świeżą bułką, o tu mam problem, bułka...to nie kruh. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 20 Lipca 2016 Tak jest chyba ze wszystkimi potrawami .zawsze troche inaczej smakuja w kraju pochodzenia..Ja czuje roznice np w pyzach jedzonych w PL a u nas ..ale tu, ziemniak to sie czesto zastanawiam czy tutejszego to chyba i swinka by nie chciala.. Zreszta u kazdego w domu to prosty rosol smakuje inaczej.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 20 Lipca 2016 Rosół jak rosól,ale bigos chyba w każdy domu ma inny smak... A wracajac do mięsa to faktycznie ktoś pisał o tym mięsie mrożonym ,ze do peki się nie bardzo nadaje. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smakosz12 Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 30 Lipca 2016 Kiedyś jadłem pieczonki robione w garnku emaliowanym , w wykopanym dołku rozpalili ognisko po przepaleniu włozyli garnek zasypali żarem i przykryli darnią , pieczonki zarąbiste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 30 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 30 Lipca 2016 Coś a"la kociołek .Tu ziemniaki z mięskiem układa się na płaskiej brytfance i przykrywa się je czymś w rodzaju miednicy [na górze z obręczą by zar się nie obsypywał] całość obsypuje się żarem.Efekt też podobno zarąbisty! Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 30 Lipca 2016 polonina.pl Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 7 Września 2016 Tak wiec jest i ona Peka !!!! tak jak obiecywalem !!!! Podczas dzisiajszej 7 godzinnej wizyty w Dubrowniku udalo sie odebrac wczesniej zamowiona z miasta Zadar Peke Dla siostry Beatag Musze przyznac troche to wazy Ale damy rade Rozmiar najmniejszy srednica 40cm koszt 70$ to gdzies bedzie ok 270zl Peka sklada sie z dwoch czesci spodu i pokrywy oraz posiada jeszcze ucho ktore sie mocuje w otworze pokrywy. Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.