Daldi Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) Witam! Posiadam 2 zamrożone jagnięta. Niestety wcześniej nie miałem z takim mięsem styczności.1. Jak zapakować takie mięso? Ilość soli itp? Dodam że mięso jest w kawałkach.2. Ile czasu peklować?3. Po peklowaniu mięso wędzić, piec w piecu Chlebowym czy może obsmażyć na tłuszczu?Z góry dziękuję za pomoc Edytowane 18 Lipca 2016 przez EAnna lit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) Nie każdemu odpowiada smak jagnięciny...W sposobie obróbki - jak każde inne.Najbardziej uniwersalne będzie zrobienie kiełbasy jagnięco wieprzowej 50/50 - postępowanie takie samo jak przy normalnej recepturze na daną kiełbasę.Kości po wycięciu mięsa ugotować - wywar jako baza do zupy, obrane z kości mięso jako dodatek do robienia pasztetu. Osobiście zrobił bym udziec dojrzewający - bodajże redzet dał gdzieś przepis - no ale jak wspomniałem, nie każdemu pasuje smak samej jagnięciny. Po peklowaniu możesz wędzić, piec w chlebowym ,ale jak chcesz smażyć to raczej nie pekluj.... Edytowane 18 Lipca 2016 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daldi Opublikowano 18 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Lipca 2016 Ja właśnie chciałbym spróbować samej ponieważ mnie smakuje ale nigdy jej sam nie robiłem A czy to że będę ją rozmrażac ma wpływ na ilość soli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) Schab jagnięcy zostawiłbym na grilla, jest rewelacyjny.Pozostałe mięso dobrze jest pozbawić zbędnego tłuszczu, bo to on najwięcej "pachnie".Aby pozbyć się reszty zapachu, mięso trzeba namoczyć w mleku przez noc w lodówce.Po namoczeniu można zapeklować jak wieprzowinę, z przeznaczeniem na kiełbasę.Jednak mi najbardziej smakuje wersja mięsa z grilla, lub pieczona w zwykłym rondlu, natarta dużą ilością czosnku i przypraw wg uznania. Dobra, młoda jagnięcina to rarytas o którego dziś ciężko. Edytowane 18 Lipca 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Lipca 2016 Ja właśnie chciałbym spróbować samej ponieważ mnie smakuje ale nigdy jej sam nie robiłem A czy to że będę ją rozmrażac ma wpływ na ilość soli? ..rozmrażanie nie ma wpływu na ilość soli..Tak jak pisze miro - najlepsza jest z rondla , szpikowana czosnkiem i wędzoną słoniną - ja tak robię z całym karczkiem... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daldi Opublikowano 18 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Lipca 2016 Nie ma wpływu? Ja kiedyś peklujac mrożone mięso byłem w szoku jak chciałem obrócić mięso a tu wody nie ma. Jednak upierałbym się przy typ peklowaniu czyli jak na razie myślę tak: Najpierw wycinam zbędny tłuszcz, potem mocze w mleku przez 24h, osuszam i pekluje 3 dni na mokro jak wieprzowine z dużą ilością czosnku, następnie upieke w piecu Chlebowym. Może tak być? Czy są jeszcze inne pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Lipca 2016 jagnię oprócz czosnku lubi rozmaryn.... idealnie wychodzi "pieczone w rękawie" w temperaturze ok 90 st ale to trwa kilka godzin w zależności od wielkości porcji:) Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Lipca 2016 jagnię oprócz czosnku lubi rozmaryn.... A tak bardziej po cypryjsku, oregano i sól morską. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9782-grillowanie-by-paweljack/?p=363004 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Lipca 2016 ....czosnku nie dawaj do peklowania, ale przed pieczeniem naszpikuj mięso świeżymi półząbkami....I nie zapomnij polewać powstałym sosem i obracać w naczyniu......albo rękaw. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Lipca 2016 JAgniecina lubi tez cytryne w palazeniu z czosnkiem i rozmarynem. A to daje jej rowniez kruchosc.Jesli chodzi o pieczone/rozen. A wedzona noga wg przepisu Kostka jest wspaniala, j robilam rowniez, i moim smakowalo. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Lipca 2016 witam wszystkich mam dostęp do żywej owieczki ( wiek 8 miesięcy ) , kolega oprawi mi ją i przywiezie do porcjowania tylko , proszę o poradę co robicie jak macie całe jagnię do zagospodarowania z góry dziękuję Ula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daldi Opublikowano 23 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Lipca 2016 W poniedziałek biorę się do roboty. Całego, czystego mięsa mam 26,5 kg i planuje podzielić go na dwie grupy:A) MałeB) grube Małe kawałki po rozmrażaniu podzielę już na gotowe kawałki do podania a następnie na 24h będę je moczyl w mleku kupionym od rolnika. Następnego dnia opłukam oraz osusze mięso po czym zapekluje na sucho dodając sól, czosnek, pieprz oraz oregano. Mięso będę trzymał w chłodni i w piątek będę je piekł w piecu Chlebowym. Grube- będę je peklowal również w poniedziałek ale tym razem na mokro dając 5,5% peklosoli z tymi samymi przyprawami. Po peklowaniu naszpikuje mięso słonina i będę wędzic. Może tak zostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Lipca 2016 Ja robię czesto tak https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/ Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Lipca 2016 Skoro zamierzasz małe kawałki piec to sugeruję raczej zasolić a nie peklować .Natomiast te większe kawałki do wędzenia to będą raczej mało słone przy takim stężeniu solanki. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daldi Opublikowano 23 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Lipca 2016 Małe kawałki będą sole zwykła solą Podnieść do 7%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Lipca 2016 Wątróbka jagnięca jest bardzo dobra.Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Lipca 2016 Podnieść do 7%? Ja robię solankę 8% ale pekluje dłużej, nigdy nie szpikowałam mięsa do wędzenia . Pytanie jeszcze jak duże masz te duże kawałki bo może trzeba by nastrzyknąć . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwayi Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Grudnia 2017 (edytowane) Zamierzam po raz pierwszy upiec baraninę.Czyli należy : 24 godz. moczyć w mleku (surowym).Następnie peklować na mokro , np. zgodnie z tabelą Dziadka . Zastosować nastrzyk ?Powyżej koleżanka "chudziak" podaje 8% , czy to ma związek z tabelą peklowania Dziadka?Mniejsze kawałki zasolę ale w jakiej ilości soli ? Czy tak jak do kiełbas , np. 18g/kg na 24 godz. ?A przed pieczeniem czosnek + rozmaryn.Bardzo proszę o radę . Edytowane 2 Grudnia 2017 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Grudnia 2017 (edytowane) Zamierzam po raz pierwszy upiec baraninę. Zrob wg przepisu Kostka https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/wielu z nas robilo jak on podaje i wspaniale wychodzi. Edytowane 2 Grudnia 2017 przez Bee Gees Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwayi Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waga Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Witam serdecznie.Już nam się kończą pomysły na kolejne potrawy z młodej ok 3 miesięcznej jagnięciny.Przepisy z naszej strony już wypróbowane prawie wszystkie. Szczególna prośba do mieszkających na południu l bo u mnie na Pomorzu nie znam zbyt dużo osób lubiących jagnięcinę.Temat jest aktualny cały rok ...... z góry dziękuję za każdą sugestię nie tylko kiełbasianą a może i słoikową itp.Powodzenia w szykowaniu wyrobów świątecznych !!!!!! Waga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Waga ja mam przynajmniej raz w tygodniu jagniecine (u nas sie mowi baranine mimo ,ze zawsze jest mieso z mlodych sztuk). Pieczenie,duszenie odpowiednie marynaty i spokojnie jemy bez obrzydzenia sobie miesa. U mnie najbardziej lubia szaszlyki i to pod rozna postacia. Kolezanka znowu, zamiast robic typoweszaszlyki na patykach robi wszystko jak do szaszlykow, tylko osobno kazdy produkt smazy( ma w nosie szykowania i nabijania na patyczki ). BArdzo smacznie to wychodzi. A kazdy po porstu dostaje jakby zdjety z patycna szaszlyk. Warto tak zrobic, jadlam ,smaczne, wiadomo przyprawy takie jakie lubisz. pozdrawiam, Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waga Opublikowano 8 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Grudnia 2017 ANNAM dziękuję za super sugestię. Koleżanki sposób jest fajny i bardzo podobny proces smażenia do kuchni azjatyckiej.Do tej pory nie miałam odwagi na ten styl więc spróbuję. Moje podstawowe przyprawy, w różnych połączeniach i proporcjach , aby nie było ciągle tak samo to :rozmaryn, czosnek, pieprz czarny, ocet winny, czasem chilli, ziele ang. liść laurowy.Bardzo jestem ciekawa jakie używa się przyprawy w Australii. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.