Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jagnięcina - jak peklować? Wędzić czy piec w piecu chlebowym?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 Daldi

Daldi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • Miejscowośćbielsko-biała

Napisano 18 lip 2016 - 08:02

Witam! Posiadam 2 zamrożone jagnięta. Niestety wcześniej nie miałem z takim mięsem styczności.

1. Jak zapakować takie mięso? Ilość soli itp? Dodam że mięso jest w kawałkach.
2. Ile czasu peklować?
3. Po peklowaniu mięso wędzić, piec w piecu Chlebowym czy może obsmażyć na tłuszczu?


Z góry dziękuję za pomoc


Użytkownik EAnna edytował ten post 18 lip 2016 - 20:45
lit.


#2 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3051 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 18 lip 2016 - 08:16

Nie każdemu odpowiada smak jagnięciny...

W sposobie obróbki - jak każde inne.

Najbardziej uniwersalne będzie zrobienie kiełbasy jagnięco wieprzowej 50/50 - postępowanie takie samo jak przy normalnej recepturze na daną kiełbasę.

Kości po wycięciu mięsa ugotować - wywar jako baza do zupy, obrane z kości mięso jako dodatek do robienia pasztetu.

 

Osobiście zrobił bym udziec dojrzewający - bodajże redzet dał gdzieś przepis - no ale jak wspomniałem, nie każdemu pasuje smak samej jagnięciny.

 

Po peklowaniu możesz wędzić, piec w chlebowym ,ale jak chcesz smażyć to raczej nie pekluj....


Użytkownik jumbo edytował ten post 18 lip 2016 - 08:21


#3 Daldi

Daldi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • Miejscowośćbielsko-biała

Napisano 18 lip 2016 - 08:22

Ja właśnie chciałbym spróbować samej ponieważ mnie smakuje ale nigdy jej sam nie robiłem


A czy to że będę ją rozmrażac ma wpływ na ilość soli?

#4 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 12715 postów

Napisano 18 lip 2016 - 08:25

Schab jagnięcy zostawiłbym na grilla, jest rewelacyjny.

Pozostałe mięso dobrze jest pozbawić zbędnego tłuszczu, bo to on najwięcej "pachnie".

Aby pozbyć się reszty zapachu, mięso trzeba namoczyć w mleku przez noc w lodówce.

Po namoczeniu można zapeklować jak wieprzowinę, z przeznaczeniem na kiełbasę.

Jednak mi najbardziej smakuje wersja mięsa z grilla, lub pieczona w zwykłym rondlu, natarta dużą ilością czosnku i przypraw wg uznania.

 

Dobra, młoda jagnięcina to rarytas o którego dziś ciężko.


Użytkownik miro edytował ten post 18 lip 2016 - 08:25


#5 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3051 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 18 lip 2016 - 08:31

Ja właśnie chciałbym spróbować samej ponieważ mnie smakuje ale nigdy jej sam nie robiłem


A czy to że będę ją rozmrażac ma wpływ na ilość soli?

 

..rozmrażanie nie ma wpływu na ilość soli..

Tak jak pisze miro - najlepsza jest z rondla , szpikowana czosnkiem i wędzoną słoniną - ja tak robię z całym karczkiem...



#6 Daldi

Daldi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • Miejscowośćbielsko-biała

Napisano 18 lip 2016 - 08:55

Nie ma wpływu? Ja kiedyś peklujac mrożone mięso byłem w szoku jak chciałem obrócić mięso a tu wody nie ma.


Jednak upierałbym się przy typ peklowaniu czyli jak na razie myślę tak:

Najpierw wycinam zbędny tłuszcz, potem mocze w mleku przez 24h, osuszam i pekluje 3 dni na mokro jak wieprzowine z dużą ilością czosnku, następnie upieke w piecu Chlebowym. Może tak być?

Czy są jeszcze inne pomysły?

#7 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3577 postów
  • MiejscowośćNadarzyn

Napisano 18 lip 2016 - 09:17

jagnię oprócz czosnku  lubi rozmaryn.... idealnie wychodzi "pieczone w rękawie" w temperaturze ok 90 st ale to trwa kilka godzin :) w zależności od wielkości porcji:)



#8 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5552 postów

Napisano 18 lip 2016 - 09:31

jagnię oprócz czosnku  lubi rozmaryn.... 

A tak bardziej po cypryjsku, oregano i sól morską.  https://wedlinydomow...ljack/?p=363004



#9 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3051 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 18 lip 2016 - 12:36

....czosnku nie dawaj do peklowania, ale przed pieczeniem naszpikuj mięso świeżymi półząbkami....

I nie zapomnij polewać powstałym sosem i obracać w naczyniu......albo rękaw.



#10 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4591 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 18 lip 2016 - 20:42

JAgniecina lubi tez cytryne w palazeniu z czosnkiem i rozmarynem. A to daje jej rowniez kruchosc.Jesli chodzi o pieczone/rozen.

 

 A wedzona noga wg przepisu Kostka jest wspaniala, j robilam rowniez, i moim smakowalo.



#11 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 544 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 23 lip 2016 - 12:26

witam wszystkich  :)

 

mam dostęp do żywej owieczki ( wiek 8 miesięcy ) , kolega oprawi mi ją i przywiezie do porcjowania tylko , proszę o poradę co robicie jak macie całe jagnię do zagospodarowania

 

z góry dziękuję

 

Ula :)



#12 Daldi

Daldi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • Miejscowośćbielsko-biała

Napisano 23 lip 2016 - 12:34

W poniedziałek biorę się do roboty. Całego, czystego mięsa mam 26,5 kg i planuje podzielić go na dwie grupy:
A) Małe
B) grube

Małe kawałki po rozmrażaniu podzielę już na gotowe kawałki do podania a następnie na 24h będę je moczyl w mleku kupionym od rolnika. Następnego dnia opłukam oraz osusze mięso po czym zapekluje na sucho dodając sól, czosnek, pieprz oraz oregano. Mięso będę trzymał w chłodni i w piątek będę je piekł w piecu Chlebowym.

Grube- będę je peklowal również w poniedziałek ale tym razem na mokro dając 5,5% peklosoli z tymi samymi przyprawami. Po peklowaniu naszpikuje mięso słonina i będę wędzic.


Może tak zostać? :)

#13 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2341 postów

Napisano 23 lip 2016 - 12:41

Ja robię czesto tak https://wedlinydomow...dzony-wgkostka/

 

Załączony plik  P1011143.JPG   151,41 KB   4 Ilość pobrań



#14 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4712 postów

Napisano 23 lip 2016 - 12:42

Skoro zamierzasz małe kawałki piec  to sugeruję raczej zasolić a nie peklować .

Natomiast te większe kawałki do wędzenia to będą raczej mało słone przy takim stężeniu solanki.



#15 Daldi

Daldi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • Miejscowośćbielsko-biała

Napisano 23 lip 2016 - 13:51

Małe kawałki będą sole zwykła solą
Podnieść do 7%?

#16 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 791 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 23 lip 2016 - 19:08

Wątróbka jagnięca jest bardzo dobra.Polecam.



#17 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4712 postów

Napisano 23 lip 2016 - 19:27

Podnieść do 7%?

 

Ja robię solankę 8% ale pekluje dłużej, nigdy nie szpikowałam mięsa do wędzenia  . Pytanie jeszcze jak duże masz te duże kawałki bo może trzeba by nastrzyknąć .



#18 Gwayi

Gwayi

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 51 postów
  • MiejscowośćSiedlce

Napisano 02 gru 2017 - 21:45

Zamierzam po raz pierwszy upiec baraninę.
Czyli należy : 24 godz. moczyć w mleku (surowym).
Następnie peklować na mokro , np. zgodnie z tabelą Dziadka . Zastosować nastrzyk ?
Powyżej koleżanka "chudziak" podaje 8% , czy to ma związek z tabelą peklowania Dziadka?
Mniejsze kawałki zasolę ale w jakiej ilości soli ? Czy tak jak do kiełbas , np. 18g/kg na 24 godz. ?
A przed pieczeniem czosnek + rozmaryn.
Bardzo proszę o radę .

Użytkownik Bee Gees edytował ten post 02 gru 2017 - 22:24


#19 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4591 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 02 gru 2017 - 21:52

Zamierzam po raz pierwszy upiec baraninę.


Zrob wg przepisu Kostka https://wedlinydomow...dzony-wgkostka/
wielu z nas robilo jak on podaje i wspaniale wychodzi.

Użytkownik Bee Gees edytował ten post 02 gru 2017 - 22:24


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Gwayi

Gwayi

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 51 postów
  • MiejscowośćSiedlce

Napisano 04 gru 2017 - 00:43

Dzięki !






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych