Daldi Posted July 18, 2016 Report Share #1 Posted July 18, 2016 (edited) Witam! Posiadam 2 zamrożone jagnięta. Niestety wcześniej nie miałem z takim mięsem styczności.1. Jak zapakować takie mięso? Ilość soli itp? Dodam że mięso jest w kawałkach.2. Ile czasu peklować?3. Po peklowaniu mięso wędzić, piec w piecu Chlebowym czy może obsmażyć na tłuszczu?Z góry dziękuję za pomoc Edited July 18, 2016 by EAnna lit. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13209-jagni%C4%99cina-jak-peklowa%C4%87-w%C4%99dzi%C4%87-czy-piec-w-piecu-chlebowym/ Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted July 18, 2016 Report Share #2 Posted July 18, 2016 (edited) Nie każdemu odpowiada smak jagnięciny...W sposobie obróbki - jak każde inne.Najbardziej uniwersalne będzie zrobienie kiełbasy jagnięco wieprzowej 50/50 - postępowanie takie samo jak przy normalnej recepturze na daną kiełbasę.Kości po wycięciu mięsa ugotować - wywar jako baza do zupy, obrane z kości mięso jako dodatek do robienia pasztetu. Osobiście zrobił bym udziec dojrzewający - bodajże redzet dał gdzieś przepis - no ale jak wspomniałem, nie każdemu pasuje smak samej jagnięciny. Po peklowaniu możesz wędzić, piec w chlebowym ,ale jak chcesz smażyć to raczej nie pekluj.... Edited July 18, 2016 by jumbo Quote jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13209-jagni%C4%99cina-jak-peklowa%C4%87-w%C4%99dzi%C4%87-czy-piec-w-piecu-chlebowym/#findComment-507103 Share on other sites More sharing options...
Daldi Posted July 18, 2016 Author Report Share #3 Posted July 18, 2016 Ja właśnie chciałbym spróbować samej ponieważ mnie smakuje ale nigdy jej sam nie robiłem A czy to że będę ją rozmrażac ma wpływ na ilość soli? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13209-jagni%C4%99cina-jak-peklowa%C4%87-w%C4%99dzi%C4%87-czy-piec-w-piecu-chlebowym/#findComment-507104 Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 18, 2016 Report Share #4 Posted July 18, 2016 (edited) Schab jagnięcy zostawiłbym na grilla, jest rewelacyjny.Pozostałe mięso dobrze jest pozbawić zbędnego tłuszczu, bo to on najwięcej "pachnie".Aby pozbyć się reszty zapachu, mięso trzeba namoczyć w mleku przez noc w lodówce.Po namoczeniu można zapeklować jak wieprzowinę, z przeznaczeniem na kiełbasę.Jednak mi najbardziej smakuje wersja mięsa z grilla, lub pieczona w zwykłym rondlu, natarta dużą ilością czosnku i przypraw wg uznania. Dobra, młoda jagnięcina to rarytas o którego dziś ciężko. Edited July 18, 2016 by miro Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13209-jagni%C4%99cina-jak-peklowa%C4%87-w%C4%99dzi%C4%87-czy-piec-w-piecu-chlebowym/#findComment-507105 Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted July 18, 2016 Report Share #5 Posted July 18, 2016 Ja właśnie chciałbym spróbować samej ponieważ mnie smakuje ale nigdy jej sam nie robiłem A czy to że będę ją rozmrażac ma wpływ na ilość soli? ..rozmrażanie nie ma wpływu na ilość soli..Tak jak pisze miro - najlepsza jest z rondla , szpikowana czosnkiem i wędzoną słoniną - ja tak robię z całym karczkiem... Quote jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13209-jagni%C4%99cina-jak-peklowa%C4%87-w%C4%99dzi%C4%87-czy-piec-w-piecu-chlebowym/#findComment-507106 Share on other sites More sharing options...
Daldi Posted July 18, 2016 Author Report Share #6 Posted July 18, 2016 Nie ma wpływu? Ja kiedyś peklujac mrożone mięso byłem w szoku jak chciałem obrócić mięso a tu wody nie ma. Jednak upierałbym się przy typ peklowaniu czyli jak na razie myślę tak: Najpierw wycinam zbędny tłuszcz, potem mocze w mleku przez 24h, osuszam i pekluje 3 dni na mokro jak wieprzowine z dużą ilością czosnku, następnie upieke w piecu Chlebowym. Może tak być? Czy są jeszcze inne pomysły? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13209-jagni%C4%99cina-jak-peklowa%C4%87-w%C4%99dzi%C4%87-czy-piec-w-piecu-chlebowym/#findComment-507109 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 18, 2016 Report Share #7 Posted July 18, 2016 jagnię oprócz czosnku lubi rozmaryn.... idealnie wychodzi "pieczone w rękawie" w temperaturze ok 90 st ale to trwa kilka godzin w zależności od wielkości porcji:) Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13209-jagni%C4%99cina-jak-peklowa%C4%87-w%C4%99dzi%C4%87-czy-piec-w-piecu-chlebowym/#findComment-507111 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted July 18, 2016 Report Share #8 Posted July 18, 2016 jagnię oprócz czosnku lubi rozmaryn.... A tak bardziej po cypryjsku, oregano i sól morską. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9782-grillowanie-by-paweljack/?p=363004 Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13209-jagni%C4%99cina-jak-peklowa%C4%87-w%C4%99dzi%C4%87-czy-piec-w-piecu-chlebowym/#findComment-507113 Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted July 18, 2016 Report Share #9 Posted July 18, 2016 ....czosnku nie dawaj do peklowania, ale przed pieczeniem naszpikuj mięso świeżymi półząbkami....I nie zapomnij polewać powstałym sosem i obracać w naczyniu......albo rękaw. Quote jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13209-jagni%C4%99cina-jak-peklowa%C4%87-w%C4%99dzi%C4%87-czy-piec-w-piecu-chlebowym/#findComment-507153 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted July 18, 2016 Report Share #10 Posted July 18, 2016 JAgniecina lubi tez cytryne w palazeniu z czosnkiem i rozmarynem. A to daje jej rowniez kruchosc.Jesli chodzi o pieczone/rozen. A wedzona noga wg przepisu Kostka jest wspaniala, j robilam rowniez, i moim smakowalo. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13209-jagni%C4%99cina-jak-peklowa%C4%87-w%C4%99dzi%C4%87-czy-piec-w-piecu-chlebowym/#findComment-507226 Share on other sites More sharing options...
Ulalka Posted July 23, 2016 Report Share #11 Posted July 23, 2016 witam wszystkich mam dostęp do żywej owieczki ( wiek 8 miesięcy ) , kolega oprawi mi ją i przywiezie do porcjowania tylko , proszę o poradę co robicie jak macie całe jagnię do zagospodarowania z góry dziękuję Ula Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13209-jagni%C4%99cina-jak-peklowa%C4%87-w%C4%99dzi%C4%87-czy-piec-w-piecu-chlebowym/#findComment-507777 Share on other sites More sharing options...
Daldi Posted July 23, 2016 Author Report Share #12 Posted July 23, 2016 W poniedziałek biorę się do roboty. Całego, czystego mięsa mam 26,5 kg i planuje podzielić go na dwie grupy:A) MałeB) grube Małe kawałki po rozmrażaniu podzielę już na gotowe kawałki do podania a następnie na 24h będę je moczyl w mleku kupionym od rolnika. Następnego dnia opłukam oraz osusze mięso po czym zapekluje na sucho dodając sól, czosnek, pieprz oraz oregano. Mięso będę trzymał w chłodni i w piątek będę je piekł w piecu Chlebowym. Grube- będę je peklowal również w poniedziałek ale tym razem na mokro dając 5,5% peklosoli z tymi samymi przyprawami. Po peklowaniu naszpikuje mięso słonina i będę wędzic. Może tak zostać? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13209-jagni%C4%99cina-jak-peklowa%C4%87-w%C4%99dzi%C4%87-czy-piec-w-piecu-chlebowym/#findComment-507778 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted July 23, 2016 Report Share #13 Posted July 23, 2016 Ja robię czesto tak https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/ Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13209-jagni%C4%99cina-jak-peklowa%C4%87-w%C4%99dzi%C4%87-czy-piec-w-piecu-chlebowym/#findComment-507779 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted July 23, 2016 Report Share #14 Posted July 23, 2016 Skoro zamierzasz małe kawałki piec to sugeruję raczej zasolić a nie peklować .Natomiast te większe kawałki do wędzenia to będą raczej mało słone przy takim stężeniu solanki. Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13209-jagni%C4%99cina-jak-peklowa%C4%87-w%C4%99dzi%C4%87-czy-piec-w-piecu-chlebowym/#findComment-507780 Share on other sites More sharing options...
Daldi Posted July 23, 2016 Author Report Share #15 Posted July 23, 2016 Małe kawałki będą sole zwykła solą Podnieść do 7%? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13209-jagni%C4%99cina-jak-peklowa%C4%87-w%C4%99dzi%C4%87-czy-piec-w-piecu-chlebowym/#findComment-507782 Share on other sites More sharing options...
nestor Posted July 23, 2016 Report Share #16 Posted July 23, 2016 Wątróbka jagnięca jest bardzo dobra.Polecam. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13209-jagni%C4%99cina-jak-peklowa%C4%87-w%C4%99dzi%C4%87-czy-piec-w-piecu-chlebowym/#findComment-507812 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted July 23, 2016 Report Share #17 Posted July 23, 2016 Podnieść do 7%? Ja robię solankę 8% ale pekluje dłużej, nigdy nie szpikowałam mięsa do wędzenia . Pytanie jeszcze jak duże masz te duże kawałki bo może trzeba by nastrzyknąć . Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13209-jagni%C4%99cina-jak-peklowa%C4%87-w%C4%99dzi%C4%87-czy-piec-w-piecu-chlebowym/#findComment-507815 Share on other sites More sharing options...
Gwayi Posted December 2, 2017 Report Share #18 Posted December 2, 2017 (edited) Zamierzam po raz pierwszy upiec baraninę.Czyli należy : 24 godz. moczyć w mleku (surowym).Następnie peklować na mokro , np. zgodnie z tabelą Dziadka . Zastosować nastrzyk ?Powyżej koleżanka "chudziak" podaje 8% , czy to ma związek z tabelą peklowania Dziadka?Mniejsze kawałki zasolę ale w jakiej ilości soli ? Czy tak jak do kiełbas , np. 18g/kg na 24 godz. ?A przed pieczeniem czosnek + rozmaryn.Bardzo proszę o radę . Edited December 2, 2017 by Bee Gees Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13209-jagni%C4%99cina-jak-peklowa%C4%87-w%C4%99dzi%C4%87-czy-piec-w-piecu-chlebowym/#findComment-578069 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted December 2, 2017 Report Share #19 Posted December 2, 2017 (edited) Zamierzam po raz pierwszy upiec baraninę. Zrob wg przepisu Kostka https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/wielu z nas robilo jak on podaje i wspaniale wychodzi. Edited December 2, 2017 by Bee Gees Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13209-jagni%C4%99cina-jak-peklowa%C4%87-w%C4%99dzi%C4%87-czy-piec-w-piecu-chlebowym/#findComment-578071 Share on other sites More sharing options...
Gwayi Posted December 3, 2017 Report Share #20 Posted December 3, 2017 Dzięki ! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13209-jagni%C4%99cina-jak-peklowa%C4%87-w%C4%99dzi%C4%87-czy-piec-w-piecu-chlebowym/#findComment-578240 Share on other sites More sharing options...
waga Posted December 7, 2017 Report Share #21 Posted December 7, 2017 Witam serdecznie.Już nam się kończą pomysły na kolejne potrawy z młodej ok 3 miesięcznej jagnięciny.Przepisy z naszej strony już wypróbowane prawie wszystkie. Szczególna prośba do mieszkających na południu l bo u mnie na Pomorzu nie znam zbyt dużo osób lubiących jagnięcinę.Temat jest aktualny cały rok ...... z góry dziękuję za każdą sugestię nie tylko kiełbasianą a może i słoikową itp.Powodzenia w szykowaniu wyrobów świątecznych !!!!!! Waga. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13209-jagni%C4%99cina-jak-peklowa%C4%87-w%C4%99dzi%C4%87-czy-piec-w-piecu-chlebowym/#findComment-578745 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted December 8, 2017 Report Share #22 Posted December 8, 2017 Waga ja mam przynajmniej raz w tygodniu jagniecine (u nas sie mowi baranine mimo ,ze zawsze jest mieso z mlodych sztuk). Pieczenie,duszenie odpowiednie marynaty i spokojnie jemy bez obrzydzenia sobie miesa. U mnie najbardziej lubia szaszlyki i to pod rozna postacia. Kolezanka znowu, zamiast robic typoweszaszlyki na patykach robi wszystko jak do szaszlykow, tylko osobno kazdy produkt smazy( ma w nosie szykowania i nabijania na patyczki ). BArdzo smacznie to wychodzi. A kazdy po porstu dostaje jakby zdjety z patycna szaszlyk. Warto tak zrobic, jadlam ,smaczne, wiadomo przyprawy takie jakie lubisz. pozdrawiam, Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13209-jagni%C4%99cina-jak-peklowa%C4%87-w%C4%99dzi%C4%87-czy-piec-w-piecu-chlebowym/#findComment-578918 Share on other sites More sharing options...
waga Posted December 8, 2017 Report Share #23 Posted December 8, 2017 ANNAM dziękuję za super sugestię. Koleżanki sposób jest fajny i bardzo podobny proces smażenia do kuchni azjatyckiej.Do tej pory nie miałam odwagi na ten styl więc spróbuję. Moje podstawowe przyprawy, w różnych połączeniach i proporcjach , aby nie było ciągle tak samo to :rozmaryn, czosnek, pieprz czarny, ocet winny, czasem chilli, ziele ang. liść laurowy.Bardzo jestem ciekawa jakie używa się przyprawy w Australii. Pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13209-jagni%C4%99cina-jak-peklowa%C4%87-w%C4%99dzi%C4%87-czy-piec-w-piecu-chlebowym/#findComment-578953 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.