Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynkowar pionowy vs poziomy oraz pakowanie wsadu.

szynkowar poziomy pionowy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Viszna

Viszna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 631 postów
  • MiejscowośćRóżyny

Napisano 26 lip 2016 - 11:35

Witam.
Tak przyszło mi na przemyślenia dzisiaj i zastanawiam się czy jest różnica (oczywiście oprócz wyglądu) w szynkowarach: poziomym (rys. a) i pionowym okrągłym (rys. b).
Załączony plik  szynkowarki.jpg   9,11 KB   14 Ilość pobrań
A dokładniej chodzi mi o produkty "wyjściowe", bo o ile np. dla mielonki nie ma różnicy z której strony jest ściskana, gdyż jest to po prostu "masa plastyczna" to np. już taka rolada z boczku chyba będzie się inaczej zachowywać gdy będzie ściskana w szynkowarze poziomym (czyli wzdłuż zwinięcia) i w pionowym (tu chyba powodowane będzie jej rozpychanie i rozklejanie się zwoi).
 
Wiem, że najlepszą metodą na uzyskanie odpowiedzi było by zrobienie produktu w 2 różnych szynkowarach, ale... może już Koleżanki/Koledzy mają w tej dziedzinie jakieś doświadczenie i się podzielą wiedzą.
 
A teraz przemyślenia nt. kwestii pakowania wsadu do woreczków.
Ogólnie spotkałem się z rozwiązaniami (opisy z forum i nie tylko):
1) wsad szczelnie zawinięty w woreczek/folię dzięki czemu można cały szynkowar "zatopić" w wodzie podczas parzenia;
2) wsad tylko obłożony/zawinięty ale niezbyt szczelnie, nie można całkowicie "zatopić" szynkowaru, metoda ta może (ale nie musi) powodować wycieki soku z wsadu.
 
No i teraz się tak zastanawiam czy stosując 1 wersję czyli szczelne zawinięcie wsadu jest prawidłowe ze względu na możliwość działania siły ściskającej, bo teoretycznie wsad będzie ściskany tylko na tyle ile się podda "resztka" powietrza która się znajduje razem z wsadem w szczelnym woreczku.
Nasuwa mi się od razu na myśl przykład jak przemytnicy pakują papierosy do kół samochodowych -samochód wywiera nacisk kilkaset kg na koło a paczki wewnątrz są nienaruszone -oczywiście nie taka skala i nie te ciśnienia i siły, ale ogólnie zasada ta sama.
No chyba, że to "szczelne" pakowanie wsadu tak naprawdę nie jest takie szczelne w 100% i z jednej strony nie pozwala się dostać wodzie do wnętrza, ale jest na tyle rozszczelnione, że powietrze się wydostanie podczas dokręcania sprężyny.
 
P.S.
Czy Ktoś robił i parzył produkty z szynkowarki pakowane w woreczki próżniowe?


#2 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3372 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 28 lip 2016 - 11:30

Jak nie miałem szynkowara to robiłem prasowanki w butelkach typu pet dopuszczonych do kontaktu z żywnością . Wsad układałem na folii do pieczenia , rolowałem i do odciętej butelki . Posiadacze prasek pionowych mogą dopasować butelkę do praski , zapakować butelkę i włożyć do praski , dopasować  tłok i docicnąć praską . Parzymy i na mięso działają dwa naciski , z boków i góry .

Na fotkach wyroby z praski poziomej. 

Załączone pliki

  • Załączony plik  008.JPG   67,14 KB   14 Ilość pobrań
  • Załączony plik  005.JPG   44,38 KB   12 Ilość pobrań
  • Załączony plik  005.JPG   73,14 KB   12 Ilość pobrań


#3 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6916 postów

Napisano 28 lip 2016 - 19:00

Heniu zaskoczyles mnie!





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: szynkowar, poziomy, pionowy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych