Jump to content

Recommended Posts

Witam, jako ze wiele jest tutaj ciekawych pomyslow to mam pytanie gdyz musze zaprojektowac uklad pomiarowy gestosci dymu w komorze wędzarniczej. Istnieje jakis skuteczny uklad pomiarowy czy tylko ta przypuszczalna gestosc, czyli przepuszczenie strumienia swiatla przez dym i jezeli z 60cm nie widac wiazki swiatla to jest gesty? czy istnieje jakis uklad pozwalajacy okreslic stezenie (gestosc) dymu? Prosze o odpowiedz.:)

Witam, jako ze wiele jest tutaj ciekawych pomyslow to mam pytanie gdyz musze zaprojektowac uklad pomiarowy gestosci dymu w komorze wędzarniczej. Istnieje jakis skuteczny uklad pomiarowy czy tylko ta przypuszczalna gestosc, czyli przepuszczenie strumienia swiatla przez dym i jezeli z 60cm nie widac wiazki swiatla to jest gesty? czy istnieje jakis uklad pozwalajacy okreslic stezenie (gestosc) dymu? Prosze o odpowiedz.:)

A to jest zadanie w ramach szkoły czy hobby?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Zadanie w ramach projektu zaliczeniowego z inzynierii procesowej ;) Ja wlasnie tez myslalem o przepuszczeni w odpowiedniej komorze wiazki swiatla lub promieni podczerwonych ktora bylaby kierowana na komorke fotoelektryczna i wiadomo, im wieksza gestosc tym mniej dociera swiatla do fotokomorke i tym samym wzbudza mnie pradu, a reszta to kwestia skalibrowania ilosci wytworzonego pradu do gestosci, ale to tez raczej dosc orientacyjnie tylko :). A jezeli chodzi o dymomierz to zasada dzialania jest chyba podobna :) ale jezeli mozesz to podeslij jakis schemat, ja doczytam cos i bede kombinowac :)
Mam nadzieję Kwl, iz jak już zbudujesz to ustrojstwo, to podzielisz sie tutaj z nami tajnikami jego konstrukcji???

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Wydaje mi się żw wspomniany wyżej "dymomierz samochodowy" nie bada gęstości dymu tylko ilość wydalanego dwutlenku węgla, a to z gęstośią dymu ma niewiele wspólnego, chyba że się mylę.

Co do promieni podczerwonych to chyba raczej się nie nadają, gdyż noktowizory z aktywnym podświetlaniem na podczerwień, działają na sporą odległość we mgle.

Więc do pomiaru dymu będa takie sobie. Ale to tylko moje zdanie.

MirekB

sp5idk@wp.pl

W silnkach ZI bada się toksyczność spalin, czyli to o czym pisał MirekB. W silnikach ZS (diesel) bada się zadymienie spalin. Tzw. dymomierz przepuszcz przez komorę w której są spaliny światło a na drugiej ścianie komory jest przeprowadzany pomiar, ile tych promieni dotarło. Tak to wygląda w teorii.

Dla potrzeb KWL śmiało można zaadaplować dymomierz samochodowy. Stacje diagnostyczne mają nieraz wycofane (nie ważna legalizacja) dymomierze i analizatory spalin). Myśle że taki sprzęt był by dla potrzeb tego pomiaru wystarczający.

PZDR

W silniku o ZS i w ZI bada się jednocześnie skład spalin i zadymienie (co prawda nie podczas badań technicznych).

Zadymienie spalin to nic innego jak zawartość cząstek stałych ,a które pochłaniają promieniowanie widzialne.

Podczerwień, na nic się nie zda.

Gdzieś w robocie powinienem mieć głowicę pomiarową od takiego dymomierza.

Jak znajdę to mogę odstąpić.

mirass

• 1 month later...

a moze by tak wstawic do komory wedzarniczej mala lampke i swiatlomierz i juz bysmy mieli pomiar gestosci dymu

swiatlomierz np taki http://www.allegro.pl/item326697463_swiatlomierz_luksomierz_wysylka_gratis_.html

a tak sobie tylko dumam :wink:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz