Skocz do zawartości

Peklowanie drobiu na sucho


marula3

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Bo to miało być dla diabetyka .

Dopowiedz proszę, bo zagadnienir dla mnie całkiem obce. Diabetycy nie powinni jadać wędlin wędzonych?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Diabetycy nie powinni jadać wędlin wędzonych?

 

Diabetycy powinni  nie nadużywać tłuszczu - jak po sytym jedzonku zbiera na drzemkę to oznacza że cukier wariacji dostaje . Taka wędlinka tego nie robi .  

 

Nie wędziłem bo osłonki na to nie pozwalały i waga wsadu - pozatym jak pisałem to experyment . Teraz się biorę za salceson drobiowy .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam Serdecznie.

Mało się udzielam na forum, ale dużo z niego czerpię. Chciałem podzielić się moimi doświadczeniami z trzy letniej przygody z domowymi wyrobami.

Na początku peklowałem wszystko na mokro. zalewy dodatki, przyprawy itp. Trwało to pół roku, do czasu kiedy mój dobry znajomy, z wieloletnim doświadczeniem domowego wyrobu wędlin, nie podpowiedział mi że można peklować na sucho.

Od tej pory pekluję wszystko na sucho, łącznie z drobiem. Wyroby są smaczne, wyglądają równie pięknie, nikt nigdy nie skarżył się na jakiekolwiek dolegliwości pokarmowo - gastryczne. Dodam, że używam tylko peklosoli, wyjątkiem są kiełbas, do których dodaję jeszcze przyprawy.

Taka wędzonka, zachowuje przede wszystkim smak mięsa (oczywiście jeżeli mięso jest z pewnej hodowli a nie z marketu)

Naraziłem się pewnie teraz wielu forumowiczom, ale powtórzę jeszcze raz. Nie bójcie się peklować na sucho. Zaoszczędzacie w ten sposób miejsce w lodówce. Mniejsze prawdopodobieństwo zepsucia(zalewy). I dodam jeszcze, że po dodaniu odpowiedniej ilości peklosoli, mięso pakuję próżniowo do woreczków i do lodówki.

Efekty rewelacyjne. Nikt nie narzeka. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Naraziłem się pewnie teraz wielu forumowiczom,

Są zwolennicy i przeciwnicy - jak w życiu - Ale dziel się z nami doświadczeniami :) im więcej mamy doświadczeń użytkowników tym lepiej robimy wyroby :)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na początku peklowałem wszystko na mokro.

 

Stwierdzenie wszystko jest bardzo ogólnikowe , jeżeli peklowałeś mięso na kiełbasy na mokro to robiłeś źle . Mięso na kiełbasy pekluje się zawsze na sucho .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.