Skocz do zawartości

Pieczeń rzymska "jak za komuny",b.proszę o przepis


togaa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich !!!

Poszukuję od dawna przepisu na pieczeń rzymską którą w czasach odległych można było kupić w kazdym sklepie PSS Społem /przynajmniej tu, na płd. Polski/

Może ktoś z forumowiczów ją pamięta??

Charakterystyczny dla tej pieczeni był zapach..Pachniała nią zawsze cała lodówka.

Może była to zmielona kolendra?

A mieso!???, Czy aby część mięsa nie była peklowana, bo pieczeń miała taki różowawy kolor?

Oczywiscie dzisiaj, pod nazwą pieczeni rzymskiej jest cała masa wyrobów,ale to wszystko nie to co 20 lat temu.

Bliska mi osoba pamieta z dzieciństwa smak tamtej pieczeni , no i masz babo placek...!!Skąd ja ją mam wytrzasnąć!!Godziny całe spędzam w internecie w poszukiwaniu tamtej,starej receptury.

W taki właśnie sposób trafiłam na niniejsze forum ,zaskoczona że takie istnieje.

Przeleciałam je prawie całe,tyle tu wspaniałych i praktycznych przepisów i porad.

/Nie miałam np. pojęcia że jest coś takiego jak szynkowar !?/ Na pewno będę tu zaglądać i eksperymentować.

No i tyle tu wzajemnej życzliwości.

A wracając do pieczeni rzymskiej, to bardzo będę wdzieczna za jakąkolwiek podpowiedż.

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam wśród Wędzarniczej Braci

Aby wszystko poznać, trzeba wejśc jeszcze na nasza stronę www.wedlinydomowe.pl

Tutaj znajdziesz piczeń kurpiowską http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=181 a tzw. kiełbasy bezosłonkowe, czyli pieczenie znajdziesz w dziale kiełbasy (beleczka po lewej z tą nazwą).

Mam jeszcze kilka innych przepisów na peklowane pieczenie z tamtych lat. Wśród składników wystepuje np. cynamon, goździki itp., które nie były upubliczniane na stronie ani forum.

Oczywiście wszystkie przepisy to własnie lata 50-te i 60-te.

Nazwa "rzymska" to nazwa bardzo ogólna. Każdy region w Polsce miał na pieczeń swoje receptury i nazwy. Przepisy, mimo centralizacji przemysłu mięsnego, były opracowywane dla danych regionów i wówczas nosiły dopisek - produkt regionalny.

Jesli będziesz chciała "więcej" daj znać.

Smacznego

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z wojska pamiętam pieczeń rzymską skład wyżej a wykonanie Zmielone to było przez siatkę 5 mm mięso świeże nie peklowane.Wymieszane jak na kotlety mielone ,później uformowany klops o wadze 1kg w formie walca .Obtoczony w bułce tartej wędrował na patelnię i obsmażony ze wszystkich do gorącej wody z warzywami po ugotowaniu i przestygnięciu krojony na porcje Można również zrobić z peklowanego mięsa i upiec w blaszce Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś na forum była dyskusja o necówce. Produkt bardzo podobny do tzw. pieczeni rzymskiej. Smakowo również bardzo dobry i prosty w przygotowaniu. Polecam.

A może takie coś.

U nas w rodzinie przy każdym swiniobiciu robi sie takiego (zająca).

Jest to mięso mielone wieprzowe kl.II zmielone na sitku 5 mm

W środku jest polędwica wieprzowa.

Przyprawy to:

1.Peklosól

2.Pieprz

3.Gałka Muszkatałowa

4.Imbir

5.Czosnek

Wyrabiamy mięso z przyprawami do smaku i rozkładamu połowę mięsa na rozciągniętej siatce tłuszczowej(nie mam pojęcia jak się to fachowo nazywa), na to kładziemy polędwice natartą peklosolą , a ja posypuje jeszcze żelatyną.

Przykrywamy drugą połową mięsa i formujemy owalny kształt.

Zawijamy w siatkę do keksówki i do lodówki na jedną dobe.

Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na ok. 1,30 min

To wszystko Pozdrawiam.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witaj Togaa na naszym forum.

Mieszkasz w mieście bliskim mojemu sercu, czego Ci zazdroszczę.

Pytasz o pieczeń rzymską z czasów PRL i to taką, która była wtedy w sprzedaży.

Pieczeń ta, inaczej klops, to nic innego jak pieczeń uformowana z mielonego mięsa wieprzowo wołowego z dodatkiem bułki, jajka, cebuli, soli i pieprzu. Może być zrobiona wg receptury podanej powyżej przez kol. Ligawę lub w innych proporcjach mięsa np. 50%/50%. Być może jednak, charakterystyczny zapach zapamietany przez bliską Ci osobę to rezultat zastosowania jakichś dodatkowych przypraw. Tego raczaj nigdy nie dojdziemy. Jeżeli jednak przepis z postu kol. Ligawy jest np. normą branżową, to znaczy, że to jest to. W starej, tej powojennej Kuchni Polskiej są 4 przepisy na klopsa.

Prawdziwa, wykwintna pieczeń rzymska w rozumieniu przedwojennego domu mojej mamy, to był klops z przewagą młodego mięsa wołowego i koniecznie z ugotowanymi jajami w środku. Całość polana była aromatycznym sosem na śmietanie.

Współcześnie produkuje się również takie pieczenie ale stosuje sie jakąś sztuczkę z tymi jajami. Mianowicie istnieje sposób wytworzenia jaja "na metry" to znaczy długiego walca białka z walcem żółtka w środku. Wtedy każdy kawałek takiej pieczeni ma na przekroju piękny, szeroki plaster jajka. Podobno na jakimś spotkaniu czy zlocie młody Kuroń zdradził technologię robienia takich longerów. Może ktoś z forumowiczów zna tę metodę i pociągnie temat?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, p.Kuroń dla mnie w Kórniku również mówił o takim wałku z jajek. Ja znałem ten sposób z TV z jego programów o gotowaniu. Po prostu obcina się jajka z dwóch stron tak by było widać żółtko i kłaść jedno obok drugiego tak jak tu:

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=780&page=3

 

wtedy obojętnie gdzie sie przetnie ma i żółto i białko.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Papcio za szybką odpowiedź.

Do zobaczenia w Brennej.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mianowicie istnieje sposób wytworzenia jaja "na metry" to znaczy długiego walca białka z walcem żółtka w środku

Drugim sposóbem jest nałożenie jelita cienkiego wieprzowego na lejek a następnie wkładanie zawartości jajka do jelita, aż do wytworzenia odpowiedniego odcinka, po czym wykonuje się parzenie.

Niestety nie wiem w jaki sposób robi się coś podobnego w "przemyśle".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo Wam dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

I za miłe przywitanie !!

Modku, jesli można to bardzo będę wdzięczna za te stare przepisy z lat 50-60.

Jestem prawie pewna, ze w tej poszukiwanej pieczeni rzymskiej było peklowane mięso.

I w Twoich linkach są przepisy do tego nawiązujące.

Dzięki !

Niestety,przepisy na klops nijak sie mają do tamtej garmażeryjnej pieczeni.

Sama taki klops często przyrządzam,ale to nie to !!!,

Może sie jeszcze komuś przypomni,co do diabła dodawano do niej za przyprawy???

W Bielsku ostatnio jest modny klops,gdzie zamiast namoczonej bułki dodaje się szklankę śmietanki a oprócz pieprzu i soli- dużo czosnku.Piecze sie po odstawieniu na 12 godz.

Zrobiłam,ale średnio mi smakował.

A tak ogólnie,to buszowanie po tym forum nie jest bezkarne...

Złapanie bakcyla to prawie 100% pewności...

Ja też się zaraziłam ! Jaki rezultat...?

W przewiewnym miejscu wisi sobie u mnie schabik a la wędliny parmeńskie...

Rozglądam sie też za szynkowarem i beczką,którą udawałaby wędzarnię.

Pozdrawiam!

EAnna! a z kolei ja mam wiele sentymentu do Tychów i wiele mnie z tym miastem łączy.

Serdeczności!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sama taki klops często przyrządzam,ale to nie to !!!,

Mam wrażenie, że wspominając często dawne wyroby, które bardzo nam smakowały w dzieciństwie a obecnie niedostępne na rynku "noszą w sobie" tzw. smaki dzieciństwa, których w żaden sposób nie można odtworzyć.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dawne wyroby, które bardzo nam smakowały w dzieciństwie a obecnie niedostępne na rynku "noszą w sobie" tzw. smaki dzieciństwa, których w żaden sposób nie można odtworzyć.

Jakiś czas temu natrafiłam na pewną, ulubioną w dzieciństwie czekoladkę. Jakież było moje rozczarowanie po pierwszym kęsie... Muszę być jednak obiektywna; producent zrobił ją prawdopodobnie według oryginalnej receptury, ponieważ smak był identyczny z tym zapamiętanym. Tylko że smak ten, współcześnie zupełnie mi nie odpowiada. Do teraz zastanawiam się, co ja wtedy w tych czekoladkach widziałam :lol:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Są to, jak napisał Bagno, subiektywne odczucia ludzi związane z innym okresem życia danej jednostki...
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.