Skocz do zawartości

Potworna piwniczka


Gość Grzegorz Z.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Grzegorz Z.

Dziś sos słodko-kwaśny

 

post-81419-0-11639300-1472846277_thumb.jpg

 

post-81419-0-95392000-1472846315_thumb.jpg

 

post-81419-0-18172800-1472846353_thumb.jpg

 

 

Sos słodko-kwaśny
Przepis znaleziony w necie w tamtym roku. Sprawdzony. Polubiony przez rodzinkę. Polecam
Składniki:
6 kg pomidorów lima
1,5 kg cebuli
3 szt dużej czerwonej papryki
2 puszki ananasa
2 puszki kukurydzy
1 łyżeczka chilli
6 ząbków czosnku przeciśniętego przez maszynkę
5 łyżek musztardy (sarepska, stołowa)
2 łyżki słodkiej papryki mielonej
2 łyżki curry
1 łyżeczka mielonego pieprzu
3,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu 10%
5 łyżek soli kamiennej niejodowanej
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Pomidory obrać ze skórek, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę.
Pomidory i cebulę włożyć do garnka dodać 2 łyżki soli i gotować około 1,5 godziny (do prawie miękkiej cebuli). Co jakiś czas mieszać .
Paprykę i ananasa pokroić w kostkę (ja kupuję ananasa w puszce w kawałkach). Sok z ananasa zlać i zostawić. Będzie potrzebny na końcu.
Dodać do garnka plus wszystkie pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej.
Gotować około 0,5 godziny tak, żeby papryka się nie rozciapała Emotikon wink.
Dodać mąkę wymieszaną z sokiem z ananasa. Zagotować.
Przelać do słoików. Pasteryzować w piekarniku w 130 stopniach przez 30 minut.
Z tych proporcji wyszło mi 10 l sosu (20 słoików 0,5l)
 

Edytowane przez Grzegorz Z.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brawo Grzegorz :clap: :clap: :clap:

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz .. super słoiczki :clap: czekam na dalsze Twoje poczynania :) wszak sezon na przetwory w pełni :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Grzegorz Z.

Ela ładnie zapisała :) Bo ja tak więcej z pamięci robię :)

 

Do słoika wkładamy całe, umyte  pomidory. Ja użyłam pomidorów lima.

 

Na 1 l słoik dajemy:

  • 1 łyżka octu
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • po gałązce kopru i zielonej pietruszki -dałam więcej ;)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka - nie miałam małych cebulek , kroiłam duże i wkładałam plastry
  • 1 łyżka oleju

Dopełnić słoik zimną wodą . Pasteryzować do momentu aż na pomidorach zacznie pękać skórka. 

SMACZNEGO :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

dalej rob, musisz dogonic Anusie i Ele

 

 

Ich nie dogonię :) bez szans. Ale będę się starał

Najważniejsze, że robisz :clap: pamiętaj, że ''słoikowanie '' uzależnia :D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Grzegorz Z.

Dzisiaj trochę ketchupu. Trzeba lochy zapełniać.

 

post-81419-0-34329400-1473276461_thumb.jpg

 

post-81419-0-61302400-1473276495_thumb.jpg

 

post-81419-0-60504400-1473276530_thumb.jpg

 

Przepis podała mi Ela K. Zaczerpnięty z netu:

 

Składniki:

* 4 kg pomidorów odmiany Lima

* 3 jabłka

* 5 dużych cebul

* 2 duże, czerwone papryki

* 1 duża główka czosnku

* 2 średnie marchewki

* 1 mała pietruszka

* kawałek selera

* 1 papryczka chilli

* 3 łyżki oleju

* 60 ml octu winnego

Przyprawy:

* 10 łyżek cukru

* 1 szczypta cynamonu

* 5 ziaren owoców jałowca

* 1/2 łyżeczki ziela angielskiego

* 4 liście laurowe

* 3 łyżeczki soli

* 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego

* 1/3 łyżeczki imbiru

* 1/2 łyżeczki gorczycy

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* 4 goździki

Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą w miseczce i odstawiamy.

Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy olej. Gotujemy około 2-3 godziny. Następnie warzywa miksujemy, ponownie umieszczamy w garnku, dodajemy przyprawy oraz ocet i gotujemy przez około godzinę. Najlepiej, abyście mieli wysoki garnek, ponieważ gorący ketchup mocno bulgocze. Podczas podgrzewania trzeba go też dość często mieszać. Kiedy ketchup zgęstnieje, przecieramy go przez sito, gorący przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15 minut od chwili zagotowania się wody.

Chociaż będzie się Wam wydawać, że ketchup jest dość płynny, nie przejmujcie się - po wystygnięciu zgęstnieje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:):clap: :clap: :clap::thumbsup:

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Grzegorz Z.

Pomidory koktajlowe po litewsku

 

Składniki:

Pomidory

 

Na 1litr zalewy:

1litr wody
1 łyżeczka cukru
1łyżka soli
Pieprz i gorczyca,
Cebula jedynie do dużych, do koktajlowych bez cebuli ale z czosnkiem.

Wykonanie:
Do umytych słoików włożyć po 2 plasterki cebuli, wsypać trochę pieprzu mielonego(wg. gustu bo zalewa jest pyszna -gasi pragnienie a i po dobrej imprezce jest jak lekarstwo ) oraz gorczycę. Pomidory ułożyć w słoikach ,można je nakłuć wykałaczką lub szpilką do rolad żeby nie popękały podczas gotowania. zalać zalewą (może być zimna lub gorąca)i gotować 10 minut od zagotowania. Takie pomidory serwuje się w salaterkach razem z zalewą. Gdy nie mam przecieru to te pomidory bez zalewy można przetrzeć przez sito i po kłopocie!
Popękają mniej lub wcale podczas pasteryzacji, kiedy zalejemy zimną zalewą.

 

post-81419-0-21680000-1473603696_thumb.jpg

 

post-81419-0-72960200-1473603700_thumb.jpg

 

post-81419-0-67538400-1473603704_thumb.jpg

 

post-81419-0-75355200-1473603708_thumb.jpg

 

post-81419-0-89261900-1473603712_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz .. pomidory pękają podczas pasteryzacji ? bo nie mogę dojrzeć ..

I znowu piękne słoiki :clap:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Grzegorz Z.

Troszkę sosu bolońskiego z przepisu Anuś. Wymiata ;)

 

Sos boloński wg Anuś

-3kg pomidorów .. najlepiej Lima

- 1,5 kg papryki

-3 cebule średniej wielkości cebule

-4 marchewki

- 1 średni seler

-6 łyżek octu jabłkowego ( mam własnej produkcji)

-4 łyżki cukru

-4 łyżki bazylii suszonej

-3 łyżki suszonego oregano

- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej

-1 łyżka pieprzu ziołowego

-1 łyżeczka pieprzu cayeen

-2 łyżki papryki słodkiej

-2 łyżeczki płaskie soli.

Wykonanie:

Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję pokrojoną paprykę,  . Na patelni podsmażam na niewielkiej ilości oliwy  starty na tarce jarzynowej seler, marchew i cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie łączę wszystkie składniki i gotuję to na wolnym ogniu około 40 minut. przy użyciu blendera miksuje to do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu. Dodaję przyprawy i gotuję kolejne 10 minut. Następnego dnia przekładam do słoików i pasteryzuję 30 minut.

Warzywa podsmażone na oliwie można dodać po wcześniejszym zmiksowaniu papryki i pomidorów, takim sposobem też robiłam.


post-81419-0-40579200-1473778893_thumb.jpg

 

post-81419-0-75166900-1473778897_thumb.jpg

 

post-81419-0-26487500-1473778902_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Troszkę sosu bolońskiego z przepisu Anuś. Wymiata

 

Ta Anuś to jakaś zdolna niewiasta być musi - wydrukuję sobie przepis, może kiedyś....  spreparuję ten sos  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Grzegorz Z.

 

Troszkę sosu bolońskiego z przepisu Anuś. Wymiata

 

Ta Anuś to jakaś zdolna niewiasta być musi - wydrukuję sobie przepis, może kiedyś....  spreparuję ten sos  :cool:

 

Ty po pomidory leć ;) a nie za drukowanie się bierzesz.  Sos naprawdę jest super ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Troszkę sosu bolońskiego z przepisu Anuś.

Też jutro zrobię kolejną turę .. bo poprzednia mi się jakiś dziwnym trafem ''rozlazła ''  :D goście piwniczkę odwiedzili  ;) 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.