Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynka z sarny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 irekfin

irekfin

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • MiejscowośćKrosno

Napisano 06 wrz 2016 - 09:32

Witam Wszystkich,

 

Dostałem od kolegi szynkę z sarny (bez kości) i chciałbym ją uwędzić.

Jednak słyszałem, że po wędzeniu i parzeniu mięso będzie suche - tak?

Czy peklować trzeba w specjalnej zalewie?

 

z góry dziękuję za pomoc.

 

zp

irekfin 



#2 szaja

szaja

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 434 postów
  • MiejscowośćE-g

Napisano 06 wrz 2016 - 10:57

https://wedlinydomow...m/69-dziczyzna/



#3 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10041 postów

Napisano 06 wrz 2016 - 16:05

Jednak słyszałem, że po wędzeniu i parzeniu mięso będzie suche - tak?

 

Będzie.Lepiej zrób pieczeń wg.przepisów powyżej.Zauważ, że trudno znaleźć przepis na wędzonki z dziczyzny oprócz kiełbas.



#4 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4995 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 wrz 2016 - 17:20

Moze zrob cos na wzor co robil Kostek ,wiem ze u nas wedza sarnine ,osobiscie nie jadlam i nigdy tez nie wedzilam ,ale czytalam i wedza wlasnie w podobny sposob jak on

https://wedlinydomow...ostka/?p=278878



#5 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2510 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 06 wrz 2016 - 17:31

Elektra  ale w podanym przez Ciebie  temacie  Kostek  wędził udziec  jagnięcy  a nie  sarninę. 



#6 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4995 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 wrz 2016 - 17:35

 Wiem Dlatego napisalam "na wzor" pozatym sam pisal ze ma sprobowac z sarna , chociaz nic o tej probie nie napisal. u nas wedza udzce sarniny dlatego podalam.



#7 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7186 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 06 wrz 2016 - 17:51

Szynka to z udźca sarny nie wyjdzie ... będzie wiórowata :(
Najlepszy pomysł to bejca potem pieczeń ... a jak nie lubisz to przemycić do kiełbachy ja tak robię bo inaczej rodzinka tego nie ruszy ;)


Tapniete z GT-I9500

#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10041 postów

Napisano 06 wrz 2016 - 17:52

pozatym sam pisal ze ma sprobowac z sarna

 

Nie da się porównać sarniny z jagnięciną.To zupełnie inna bajka. 



#9 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4995 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 wrz 2016 - 18:03

Nie da się porównać sarniny z jagnięciną.To zupełnie inna bajka. 
  oczywiscie ze to inne mieso wiec nie mozna porownywac ale mozna zrobic na podobny sposob...smak napewno bedzie inny

Poczytalam teraz i wedza sarnine tez na zimno.

oczywiscie jak ma sie kawalek i nie chce zmarnowac to moze lepiej nie wedzic a po prostu zrobic na inny sposob



#10 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25540 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 wrz 2016 - 18:30

https://wedlinydomow...roby-z-sarniny/



#11 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10041 postów

Napisano 06 wrz 2016 - 19:07

.smak napewno bedzie inny

 

 

Nie chodziło mi o smak tylko o zawartość tłuszczu śródmięśniowego.Ze względu na to że w sarninie jest go niewiele to wyrób wyjdzie suchy i wiórowaty.Już to przerabiałem wielokrotnie i dawno dałem sobie spokój z wędzonkami z dziczyzny. Albo kiełbasa, albo coś kulinarnego.



#12 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5952 postów

Napisano 06 wrz 2016 - 19:37

Już to przerabiałem wielokrotnie i dawno dałem sobie spokój z wędzonkami z dziczyzny

Chyba już każdy wie, że udziec sarni smakowałby Ci tylko wtedy, gdyby w środku było podgardle.  :tongue:

 

 

to wyrób wyjdzie suchy i wiórowaty.

To się nazywa chudy, dziczyzna jest chuda i to jest jest zaleta, po to się je dziczyznę bo jest chuda:)



#13 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2396 postów

Napisano 06 wrz 2016 - 20:45

Wędziłem raz udziec jelenia tak samo jak jagnięcy,powiem tak,niezbyt mi smakował ,nie był  aż tak suchy,tylko sam smak mięsa za bardzo mi nie odpowiadał.Drugi raz nie powtórzę tego wyrobu,ale to tylko moja ocena.



#14 irekfin

irekfin

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • MiejscowośćKrosno

Napisano 07 wrz 2016 - 07:28

Dzień dobry,

 

Bardzo dziękuję za linki i porady.

Bazując na Waszych opiniach zdecyduję się na inny sposób przyrządzenia.

Załączone linki bardzo mi pomogą :tongue:

Postaram się napisać co wyszło.



#15 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4995 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 wrz 2016 - 09:07

NIe twierdze ze bedzie chudy bo pewnie bedzie ,smak to rzecz gustu , ja smakowalam bedac teraz w PL  biff wolowy wedzony ..innym nie smakowal mnie bardzo. Jak tylko zobacze jakis ladny kawalek to musze sama uwedzic :) 

Udziec z sarniny wedza tez na zimno.



#16 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10041 postów

Napisano 07 wrz 2016 - 14:50

Chyba już każdy wie, że udziec sarni smakowałby Ci tylko wtedy, gdyby w środku było podgardle.

:tongue:

 

 

 

 

 

Co chciałeś wnieść do dyskusji tym wpisem?  :facepalm: A poza tym to tłuszcz jest nośnikiem smaku a nie chude mięso. 

To się nazywa chudy, dziczyzna jest chuda i to jest jest zaleta, po to się je dziczyznę bo jest chuda. 

 

Są różne mięsa.Chude, tłuste, ścięgniste itd. i należy do gotowych wyrobów dobierać odpowiednie elementy.Tak jak z samej golonki nie zrobisz kiełbasy tak i dziczyzna ma swoje zastosowanie i dlatego, że jest chuda nawet robiąc pieczeń szpikuje się ją słoniną.Ja jem dziczyznę  pewnie częściej niż TY, ale staram się dobierać odpowiednie elementy do wykonywanych potraw.Moim zdaniem dziczyzna oprócz combru b/k i polędwiczki nie nadaje się na wędzonki.Co innego kiełbasy czy potrawy kulinarne.

Z drugiej strony nikt nikomu nie zabrania zrobić wędzonkę z szynki daniela czy sarny.A nóż widelec będzie mu smakowało.Zdania jak widzę są podzielone z lekką przewagą na nie.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 07 wrz 2016 - 14:53


#17 grizzly

grizzly

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1386 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 07 wrz 2016 - 19:25

Moim zdaniem dziczyzna oprócz combru b/k i polędwiczki nie nadaje się na wędzonki.
Co innego kiełbasy czy potrawy kulinarne.
Z drugiej strony nikt nikomu nie zabrania zrobić wędzonkę z szynki daniela czy sarny.
A nóż widelec będzie mu smakowało.Zdania jak widzę są podzielone z lekką przewagą na nie.


Bracie Arkadiuszu zgadzam się w 100% z Twoją opinią na temat dziczyzny.  :thumbsup:  :clap: 

Gdy pierwszy raz dostałem do "przerobu" połowę sarny,
miałem nie lada dylemat, ale dzięki wiedzy zdobytej na forum,
rozumowałem w sposób podobny do Twojego!  :cool:

 

Wszystko poszło w kiełbasę! :cool: 

 

Pamiętam, że była "ostra" dyskusja na temat "proporcji"

sarniny w "kiełbasie" do pozostałej masy mięsno/tłuszczowej. :cool:  

 

Jestem ciekawy jakie ma preferencje w tym zakresie

tak Wytrawny Znawca i Smakosz jak Ty?  :)



#18 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4896 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 07 wrz 2016 - 20:54

Gdy pierwszy raz dostałem do "przerobu" połowę sarny, miałem nie lada dylemat, ale dzięki wiedzy zdobytej na forum, rozumowałem w sposób podobny do Twojego!    Wszystko poszło w kiełbasę!  
 

 

 Misiu, skarbie jeden, pokaz w koncu ta kielbase, tak bym chciala zobaczyc, co z pod Twojej reki wyszlo ;)



#19 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 07 wrz 2016 - 21:02

O to to to...  :cool:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 07 wrz 2016 - 21:57

Misiu, skarbie jeden, pokaz w koncu ta kielbase, tak bym chciala zobaczyc, co z pod Twojej reki wyszlo

 

Może ręka za duża  :tongue:  :laugh:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych