Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Uwaga konkurs!


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
40 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28168 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 wrz 2016 - 10:47

Zbliża się jesień, a z tą porą roku nieodłącznie związany jest  tradycyjny obyczaj kiszenia kapusty. Aby Państwu uatrakcyjnić nieco temat, ogłaszam niniejszym konkurs na najlepszy przepis na kiszoną kapustę.

 

Przepisy powinny zawierać:

1. Składniki podstawowe i przyprawy podane w jednostkach wagowych.

2. Dokładnie opisany proces produkcji.

 

Przepisy wklejamy do tego tematu.

 

Zamknięcie konkursu nastąpi w dniu 10 października 2016 r. o godz. 20.00.

 

Niezależna komisja dokona oceny i wytypuje trójkę zwycięzców.

Nagrody:

I miejsce - beczka plastikowa z pokrywą o poj. 220 l - nowa

II miejsce - beczka plastikowa z pokrywą o poj. 80 l - nowa

III miejsce - beczka plastikowa z pokrywą o poj. 30 l - nowa

Zdjęcia nagród już wkrótce.

Fundatorem nagród jest Kolega Kazik55 - dziękujemy. :clap:  :clap:  :clap:

Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie. :D


Użytkownik Maxell edytował ten post 06 wrz 2016 - 10:55


#2 krzysio59

krzysio59

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 219 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz

Napisano 06 wrz 2016 - 11:16

Ten najepciejszy to znaczy jaki? :)


Użytkownik krzysio59 edytował ten post 06 wrz 2016 - 11:17


#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28168 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 wrz 2016 - 11:22

Najlepszy. ;) Każdy ma jakiś swój przepis, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Są różne dodatki i sposoby kiszenia.



#4 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 06 wrz 2016 - 11:54

I miejsce - beczka plastikowa z pokrywą o poj. 220 l - nowa

 

 

Do kapusty trochę za duża ale była by do "wyższych" celów w sam raz ;) Może trzeba coś z "sufitu" wymyśleć ;)  :)



#5 orionka3

orionka3

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • Miejscowośćzgorzelec

Napisano 06 wrz 2016 - 12:48

To juz chyba nie te czasy na kiszenie w ogromnych bekach,   osobiscie nie wlozylabym kapusty do plastyku, ale na deszczowke..w sam raz hehe.. Po za konkursem podziele sie z wami moim przepisem na pyszna kiszona kapuste.

Ja kupuje w sklepie 3biale nieduze glowki kapusty ktore drobno szatkuje (bez zielonych lisci) do tego scieram na srenich oczkach ok 1kgmarchewki i na ta ilosc ok 4 moich garsci grubej soli (takiej jak np do wedzenia ryb) +na oko nasiona kopru i kminku ,mieszam odstawiam w miskach na kilka godzin,pozniej pakuje to do kamiennego naczynia,mocno uciskam  piesciami, az kapusta pokryje sie pomaranczowym sokiem. Na wierzch klade kilka odlozonych wczesniej calychlisci,na to plaski talerz,litrowy sloik z woda do obciazenia,przykrywam sciereczka i gotowe, przez nastepne 4-5dni, codziennie wyjmuje moja kapustke do miski i po paru minutach upycham z powrotem do garnka, w celu odgazowania .

Oczywiscie codziennie robie mala degustacje,"przy okazji". Ta kapuste wykorzystujemy do obiadu jako surowke,bigosu ,zupy i do pojedzenia.Po 2-3 tygodniach robie nastepna kapuste i nastepna,jak nam sie znudzi to troche przerwy .

 

W duzych litrowych wekach robie tez kiszonki warzywne: brukselka, kalafior, marchewka, szalotka, czosnek, rzodkiewka  -wsypuje warzywka do sloika ,zalewam goraca przegotowana woda posolona 1lyzka na litr,dorzucam koper,jak mam to tez chrzan i po tygodniu warzywka gotowe-samo zdrowie.

 

Warunkiem udanych kiszonek jest bezwzgledna higiena,wszystkie naczynia musza byc czyste,wyparzone. Smacznego. Mam w mojej kuchni wage, a nawet dwie,ale rzadko je uzywam ,glownie do nowych przepisow.



#6 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4277 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 06 wrz 2016 - 13:42

Moze jakis spawdzony przepis na Cale glowy kiszonej kapusty.?
Podobno golabki zawijane w Cale liscie takiej kiszonki SA wysmienite..

#7 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7226 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 06 wrz 2016 - 13:48

Grzesiu takie całe główki robi się niejako przy okazji kiszenia kapusty klasycznie ;) 

Przeważnie daje się je na spód dużej beczki a główki mają wycinane głąby ... między główki wrzucało się zawsze parę kwaśnych jabłek też całych ;)

A na dno dawało się dlatego że to się po prostu długo musi kisić. 

Fakt gołąbki z takiej kapusty czy takie jabłka do sałatki to niebo w gębie ...

 

Za mną chodzi cały czas czerwona kapusta kiszona i w tym roku zrobię ;) 



#8 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2373 postów

Napisano 06 wrz 2016 - 14:12

:) Mam przepis na kapustę kiszoną "całymi główkami".

W tym roku również będzie :thumbsup:
Przepis pochodzi z Rumunii (region Sibiu/Medias/Valea Viilor) - kapusta doskonała - pyszna i jędrna - nadaje się na surówki, gołąbki i generalnie do wszystkiego - jak nasza.
Smak rewelacja.
Przepis w "oryginalnej" pisowni Marcela Siedmiogrodzianina (teraz to ma przekichane jak Polska z Rumunią w grupie :facepalm: ) - to dla niego spory wysiłek był, napisać "po polsku"- proszę podejść z wyrozumiałością- chciałbym to uszanować :)
----------
VARZA MURATA

15 glowe kapusty cale
1 bukiet suchy koperek
6 duzy marchewki
3 duzy pigwy
1/4 kg chrzan
4 jablyek
1 cale kukurydza suchy
1 bukiet cząber ogrodowy.

Wykroic glomba z kapusty bardzo szeroko i glemboko.
w beczky najpierw dodajes wszystkie przyprawy, pigwe krojone na 2 marchewka i jabka całe, chrzan obrane i w kawalki mozna całę.
dodajes kapusta i mozno zamocowac ze by te glowy się zablokoją tam ze by nie pływają. dodajes soloną wodą, 1 łyzeczka pelna z sól kamienna na 1 litr woda. woda musze byc wyzej nisz kapusta. zamykaj beczka i za 3 dni przed swiętą kup 18 kasztelan niepasteurizowane i postaw na beczkę, zadzwon do mnie bo chyba gotowa.

Zyczyme udane kapustą kiszonę, (varza murata)
Marcelo"

-------

Coś pięknego...

Spokojnie SpecKomisja może przydzielać/zaklepać miejsca 4-6 :) bo Marcel beczkę ma oprócz beczki szerokie możliwości korupcyjne :laugh:

Ten przepis już był na forum.... :D



#9 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4277 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 06 wrz 2016 - 14:21

Robert. Ja i tak jestem Twoim wiernym fanem. Kapucha czerwona, kiszona wyjdzie na pewno miodzio.

Opisz no co myslisz o kapucie kiszonej "wekowanej".!?
(Parzonej w wekach)

#10 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7226 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 06 wrz 2016 - 14:43

Grzesiu nigdy nie parzyłem kapusty w wekach ... :(

Jak nie chcę żeby się zbyt mocno ukisiła to owszem przekładam odciśniętą kapustę w słoiki ubijam pod sam dekiel i do lodówk, nigdy nie pasteryzowałem ani nie parzyłem ... całe zdrowie i urok kiszonki to moim zdaniem jej "surowość" czyli btak takiej termicznej obróbki ;)

 

PS

@ziezielony,  bardzo ciekawy przepis ... już go gdzieś kiedyś czytałem w tym tłumaczeniu ... ;)


Użytkownik roger edytował ten post 06 wrz 2016 - 14:44


#11 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5705 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 wrz 2016 - 14:49

Wersja chorwatska kapusty kiszonej w calych glowkach 

5kg kapusty 

5 l wody 

200 g soli 

 

10 l kubel 

3 glowki zostawiamy w calosci reszta siekamy cienko, glowki ukladamy pomiedzy starta kapuste  zalewamy solanka ,przykrywamy talerzem odstawiamy na 3-4 dni w temp 20-22 st C ,przenosimy na 40 dni w temp ok 15 st C po tym czasie powinna byc gotowa .



#12 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28168 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 wrz 2016 - 14:53

Proszę trochę bardziej popracować nad wyglądem przepisów. ;)

Nie zaśmiecajcie tego tematu. Powinny tutaj być wyłącznie przepisy z dopiskiem: zgłaszam przepis na konkurs.


Użytkownik Maxell edytował ten post 06 wrz 2016 - 15:06


#13 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12854 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 06 wrz 2016 - 19:57

Moje kiszenie kapusty .  Zgłaszam przepis na konkurs .

 

 

Załączony plik  Kiszenie kapusty.doc   104,5 KB   167 Ilość pobrań  

 

 

 

 Pozdrawiam


Użytkownik andrzej k edytował ten post 06 wrz 2016 - 19:58


#14 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28168 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 wrz 2016 - 20:00

Przepisy nadesłali:

 

1. andrzej k



#15 Kazik55

Kazik55

    Entuzjasta forum

  • **VIP-Organizator**
  • 833 postów
  • MiejscowośćAleksandrów Łódzki

Napisano 09 wrz 2016 - 19:27

No to są beczki 30l, 65l i 220l. Beczki będzie można odebrać osobiście lub podrzucę na któryś zjazd.

Załączone pliki



#16 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28168 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 wrz 2016 - 17:53

Prosze o dostosowanie wrzuconych przepisów do wymogów konkursu. Jednocześnie przypominam, że jego rozstrzygnięcie zblkiża się wielkimi krokami. :D



#17 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 04 paź 2016 - 08:56

Witam :)

 

Jeśli chodzi o kiszoną kapustę, to u mnie wyglądało to tak... 

8 główek kapusty. Po wykrojeniu głąbów i odrzuceniu wierzchnich liści zostało 12 kg. 

Załączony plik  100_1095.JPG   59,81 KB   14 Ilość pobrań 

 

Kapusta została poszatkowana.

Załączony plik  100_1104.JPG   65,26 KB   14 Ilość pobrań

 

Kolejnym składnikiem był 1 kg marchewki, którą starłem na dużych oczkach.

Załączony plik  100_1098.JPG   63,26 KB   14 Ilość pobrań Załączony plik  100_1103.JPG   72,7 KB   14 Ilość pobrań

 

Kapustę wymieszałem z marchewką, dodając 200 gramów soli do przetworów. 

Załączony plik  100_1105.JPG   78,32 KB   13 Ilość pobrań 

 

Całość dokładnie wymieszaną, ubijałem warstwami w plastikowym pojemniku, dodając na wierzch każdej z nich po kilka ziaren ziela angielskiego, liściu laurowym i odrobinie kminku. 

Załączony plik  100_1106.JPG   67,7 KB   13 Ilość pobrań

 

Tak przygotowaną mieszaninę przykryłem przygotowaną deseczką, na której położyłem obciążnik. Do dwóch tygodni kapusta może kipieć. Trzeba pojemnik zabezpieczyć przed niekontrolowanym wyciekiem płynu. Po tym czasie kapusta trafia do piwniczki, skąd jest podbierana do bieżącej konsumpcji :) Kapustę robię w taki sposób, ponieważ jest to w sumie gotowa surówka do obiadków :)

 

Składniki: 

8 główek oczyszczonej kapusty = 12 kg 

1 kg marchewki 

200 g soli do przetworów 

60 g kminku 

5 średniej wielkości listków laurowych = około 1 g 

18 ziaren ziela angielskiego = 1 g 

 

 

Co by Andrzejek nie bił się sam ze sobą :) Zgłaszam przepis na konkurs

 

Pozdrawiam wszystkich :)



#18 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7303 postów

Napisano 09 paź 2016 - 13:28

Kiszenie smacznej kapusty białej.
na 10 kg poszatkowanej kapusty:
 
1. Poszatkowana biała kapusta np " kamienna głowa " 10 kg
2. 200 g soli do przetworów !
3. Ok 30- 40 g suszonych nasion kopru
4. Kilkanaście ziarenek jałowca
5. 150 ml białego wytrawnego wina
 
- poszatkowaną kapustę  ubijamy warstwami w beczułce , co ok 5 cm przesypujemy solą, co ok 10 cm nasionami kopru z dodatkiem 2-3 ziaren jałowca.
w połowie polewamy, ok 50 ml wina, po wierzchu też polewamy resztą (ok 100ml) wytrawnego białego wina.
Powinniśmy ubijać do pojawienia się soku na powierzchni.
 
Przyciskamy dębową deseczką z obciążnikiem (deseczka i obciążnik - wyparzone)
przez 3 kolejne dni przebijamy kijem (wyparzonym) celem odgazowania fermentacji.
i przenosimy do chłodnego pomieszczenia.
Ewentualny - dla chętnych.. dodatek  marchwi startej na grubych wiórkach nie więcej jak 1 kg , bez zmian w składzie soli i przypraw.
Zgłaszam przepis na konkurs
.

Użytkownik Muski edytował ten post 09 paź 2016 - 13:33


#19 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28168 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 10 paź 2016 - 12:39

Przypominam spóźnialskim, że o 20.00 zamykamy biuro przyjmowania zgłoszeń. ;)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28168 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 10 paź 2016 - 15:47

Bardzo proszę, aby na moje PW zgłosiło się 7-8 osób, które wspólnie dokonają oceny nadesłanych przepisów i ustalą zwycięzców konkursu. Prace tej Komisji potrwają 5 dni.

Oczywiście jasne jest, iż członkowie Jury nie mogą uczestniczyć w konkursie, ani być w jakikolwiek sposób związani z jego uczestnikami. ;)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych