JaGra Posted September 6, 2016 Report Share #1 Posted September 6, 2016 Córcia mieszkająca na stałe w UK zakończyła dzisiaj pobyt w ojczyźnie i zażyczyła sobie na wyjazd wałówkę. Oprócz tego kilka pilosów, grzybki marynowane, ogórki i wiele innych smakołyków. Mam nadzieję, że na jakiś czas im wystarczy. Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 6, 2016 Report Share #2 Posted September 6, 2016 (edited) Możesz mnie adoptować?.Będę grzeczny.Pleassssssssssssss. Edited September 6, 2016 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted September 6, 2016 Report Share #3 Posted September 6, 2016 Możesz mnie adoptować?.Pleassssssssssssss. Samemu będzie Ci nudno.... mnie też proszę adoptować Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 6, 2016 Report Share #4 Posted September 6, 2016 Córcia mieszkająca na stałe w UK zakończyła dzisiaj pobyt w ojczyźnie i zażyczyła sobie na wyjazd wałówkę A córcia inne wędzonki zna, czy lubi się "umartwiać" Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted September 6, 2016 Report Share #5 Posted September 6, 2016 (edited) A córcia inne wędzonki zna, Pewnie nie zna zażyczyła sobie na wyjazd wałówkę Pozdrawiam gorąco Edited September 6, 2016 by andrzej k Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted September 6, 2016 Report Share #6 Posted September 6, 2016 SłoikY inaczej - nie musi rozmawiać po naszemu - Angole wyczują że Polka . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted September 7, 2016 Author Report Share #7 Posted September 7, 2016 A córcia inne wędzonki zna, Zna, ale polędwiczki najbardziej smakują wnusiowi i jej też. Tak, że nie chcieli innych wędzonek ani kiełbas. Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 7, 2016 Report Share #8 Posted September 7, 2016 Tak, że nie chcieli innych wędzonek ani kiełbas. No to my resztę weźmiemy. Ma się zmarnować? Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted September 7, 2016 Author Report Share #9 Posted September 7, 2016 Nie bój żaby nie zmarnuje się. Reszta dzieci i troje wnuków mieszkają w Warszawie. Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted September 7, 2016 Report Share #10 Posted September 7, 2016 Nie bój żaby nie zmarnuje się. Reszta dzieci i troje wnuków mieszkają w Warszawie. Zawsze się jakoś wybronisz . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted September 7, 2016 Author Report Share #11 Posted September 7, 2016 Andrzejku lata praktyki Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pebek Posted December 29, 2016 Report Share #12 Posted December 29, 2016 Nie bój żaby nie zmarnuje się. Reszta dzieci i troje wnuków mieszkają w Warszawie. Oj, to dużo słoików trzeba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ivon Posted December 29, 2016 Report Share #13 Posted December 29, 2016 Witam! Polędwiczki wyglądają super i pewnie też tak smakują!A czy ja mogłabym prosić o informację jak poczynić taką śliczną polędwiczkę?Chodzi mi o to jak długo ją peklować i w jakiej ilości peklosoli oraz ile czasu wędzić i w jakiej temperaturze?Jeśli to nie jest problem to bardzo proszę o odpowiedź.Nie wiem nawet gdzie znaleźć informację,bo na WB raczej nie ma ...szukałam bardzo długo..Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 29, 2016 Report Share #14 Posted December 29, 2016 (edited) Coś Ty Kolego słabo szukałeś. Wklep sobie w wyszukiwarkę Polędwiczki wędzone i wyświetli się przynajmniej strona z przepisami. Edited December 29, 2016 by Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted December 29, 2016 Author Report Share #15 Posted December 29, 2016 @Ivon Pekluję zawsze według ściągawki Rogera bo ta akurat mi przypasowała. Solanka 8% czas peklowania 5-6 dni w temp 4- 6 stopni C. Nie duży nastrzyk z tej samej solanki. Nie przekręcam podczas peklowania. Wędzenie dymogeneratorem w temp 45-50 stopni C przez 6-7 godzin.. To wszystko Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ivon Posted December 29, 2016 Report Share #16 Posted December 29, 2016 Baaardzo dziękuję za odpowiedź,teraz przynajmniej nie będę działać ''po omacku''...(czasem wyszły mi za mało słone), a jeśli chodzi o peklosól to 8% do np.1kg mięsa czyli 8g peklosoli na 1 kg polędwiczek ?dobrze to zrozumiałam?i proszę mi jeszcze podpowiedzieć, czy polędwiczki wędzi Pani powieszone np.na haku czy leżą na kratce?[Dodano: 29 gru 2016 - 20:18]Maxell,jesli chodzi o przepisy na polędwiczki to proszę uwierz są,ale nie na takie wędzone...Na temat innych spraw można dowiedzieć się wszystkiego,ale o polędwiczkach i to w dodatku wędzonych jest tylko troszkę,ale za wszystko bardzo dziękuję i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted December 29, 2016 Report Share #17 Posted December 29, 2016 (edited) Ma być 80 g /l. Edited December 30, 2016 by Bee Gees . Quote Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ivon Posted December 30, 2016 Report Share #18 Posted December 30, 2016 Ten wstyd w rozumieniu jest nie ok,ale ma Pan racj ę-po wytłumaczeniu jest oczywiste,że 80 soli/na kg mięsa.Dziękuję i pozdrawiam i nie trzeba z osób tak bardzo kpić poniewż,wtedy odechciewa sięzadawaćpytań,ale z drugiejstrony ta kalkulacja jest bardzo prostaa...pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted December 30, 2016 Report Share #19 Posted December 30, 2016 80 soli/na kg mięsa Ivon ma być 80 g peklosoli na 1 litr solanki. Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted December 30, 2016 Author Report Share #20 Posted December 30, 2016 @Ivon znajdź w wyszukiwarce ściągawkę rogera i do niej się stosuj (jak chcesz oczywiście). Dokładnie to tak ja robię. Na kg mięsa daję 0,5 litra wody przegotowanej, ale zimnej i do tego 80g/ litr peklosoli (70:30 czyli 70% peklosól 30% sól niejodowana). Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted December 30, 2016 Report Share #21 Posted December 30, 2016 No niby prościej się nie da , ale może w ten sposób ; Roztworem solanki o stężeniu 80g peklosoli na 1 litr wody zalewamy 2 kg mięsa . Wtedy oto wychodzi 0,5 litra na kg i gitarra Quote Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ivon Posted January 2, 2017 Report Share #22 Posted January 2, 2017 Wszystkim dziękuję za rady i wiem,że już zawsze będę umiała obliczyć ilość soli w procentach... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.