Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wałówka na wyjazd


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 JaGra

JaGra

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2745 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 06 wrz 2016 - 15:49

Córcia mieszkająca na stałe w UK zakończyła dzisiaj pobyt w ojczyźnie i zażyczyła sobie na wyjazd wałówkę. Załączony plik  20160906_073559.jpg   100,65 KB   14 Ilość pobrańZałączony plik  20160906_073613.jpg   101,16 KB   14 Ilość pobrań

Oprócz tego kilka pilosów, grzybki marynowane, ogórki i wiele innych smakołyków. Mam nadzieję, że na jakiś czas im wystarczy.



#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8273 postów

Napisano 06 wrz 2016 - 15:53

Możesz mnie adoptować?.Będę grzeczny.Pleassssssssssssss. :yes:  :flowers:  :kiss:


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 06 wrz 2016 - 15:56


#3 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5627 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 06 wrz 2016 - 16:11

Możesz mnie adoptować?.Pleassssssssssssss. :yes: :flowers: :kiss:

 

Samemu będzie Ci nudno.... :facepalm:  mnie też proszę adoptować :tongue: :)



#4 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 06 wrz 2016 - 16:38

Córcia mieszkająca na stałe w UK zakończyła dzisiaj pobyt w ojczyźnie i zażyczyła sobie na wyjazd wałówkę

 

A córcia inne wędzonki zna, czy lubi się "umartwiać"  ;)  :)



#5 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10922 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 06 wrz 2016 - 16:51

A córcia inne wędzonki zna,

 

 

Pewnie nie zna :)

 

 

 

zażyczyła sobie na wyjazd wałówkę

 

 

Pozdrawiam gorąco :D :thumbsup: :clap:


Użytkownik andrzej k edytował ten post 06 wrz 2016 - 16:51


#6 Henio

Henio

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2963 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 06 wrz 2016 - 17:51

SłoikY inaczej - nie musi rozmawiać po naszemu -  Angole wyczują że Polka .



#7 JaGra

JaGra

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2745 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 07 wrz 2016 - 09:20

A córcia inne wędzonki zna,

Zna, ale polędwiczki najbardziej smakują wnusiowi i jej też. Tak, że nie chcieli innych wędzonek ani kiełbas. :)



#8 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 23164 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 07 wrz 2016 - 09:22

Tak, że nie chcieli innych wędzonek ani kiełbas. :)

No to my resztę weźmiemy. Ma się zmarnować? ;)



#9 JaGra

JaGra

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2745 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 07 wrz 2016 - 09:24

Nie bój żaby nie zmarnuje się.  :)  Reszta dzieci i troje wnuków mieszkają w Warszawie. :D



#10 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10922 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 07 wrz 2016 - 10:46

Nie bój żaby nie zmarnuje się. :) Reszta dzieci i troje wnuków mieszkają w Warszawie. :D

 

 

Zawsze się jakoś wybronisz . :D

 

 

 Pozdrawiam



#11 JaGra

JaGra

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2745 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 07 wrz 2016 - 10:51

Andrzejku lata praktyki  :D



#12 pebek

pebek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćToruń

Napisano 29 gru 2016 - 11:59

Nie bój żaby nie zmarnuje się.  :)  Reszta dzieci i troje wnuków mieszkają w Warszawie. :D

 

Oj, to dużo słoików trzeba :)



#13 Ivon

Ivon

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćBYDGOSZCZ

Napisano 29 gru 2016 - 14:46

Witam! Polędwiczki wyglądają super i pewnie też tak smakują!A czy ja mogłabym prosić o informację jak poczynić taką śliczną polędwiczkę?Chodzi mi o to jak długo ją peklować i w jakiej ilości peklosoli oraz ile czasu wędzić i w jakiej temperaturze?Jeśli to nie jest problem to bardzo proszę o odpowiedź.Nie wiem nawet gdzie znaleźć informację,bo na WB raczej nie ma ...szukałam bardzo długo..Pozdrawiam :)



#14 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 23164 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 gru 2016 - 14:58

Coś Ty Kolego słabo szukałeś. ;)  Wklep sobie w wyszukiwarkę Polędwiczki wędzone i wyświetli się przynajmniej strona z przepisami.


Użytkownik Maxell edytował ten post 29 gru 2016 - 15:02


#15 JaGra

JaGra

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2745 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 29 gru 2016 - 17:22

@Ivon   Pekluję zawsze według ściągawki Rogera bo ta akurat mi przypasowała. Solanka 8% czas peklowania 5-6 dni w temp 4- 6 stopni C. Nie duży nastrzyk z tej samej solanki. Nie przekręcam podczas peklowania. Wędzenie dymogeneratorem w temp 45-50 stopni C przez 6-7 godzin.. To wszystko



#16 Ivon

Ivon

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćBYDGOSZCZ

Napisano 29 gru 2016 - 20:18

Baaardzo dziękuję za odpowiedź,teraz przynajmniej nie będę działać ''po omacku''...(czasem wyszły mi za mało słone), a jeśli chodzi o peklosól to 8% do np.1kg mięsa czyli 8g peklosoli na 1 kg polędwiczek ?dobrze to zrozumiałam?i proszę mi jeszcze podpowiedzieć, czy polędwiczki wędzi Pani powieszone np.na haku czy leżą na kratce?


[Dodano: 29 gru 2016 - 20:18]

Maxell,jesli chodzi o przepisy na polędwiczki to proszę uwierz są,ale nie na takie wędzone...Na temat innych spraw można dowiedzieć się wszystkiego,ale o polędwiczkach i to w dodatku wędzonych jest tylko troszkę,ale za wszystko bardzo dziękuję i pozdrawiam :)



#17 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1806 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 29 gru 2016 - 21:33

Ma być 80 g /l.


Użytkownik Bee Gees edytował ten post 30 gru 2016 - 01:38
.


#18 Ivon

Ivon

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćBYDGOSZCZ

Napisano 30 gru 2016 - 01:25

Ten wstyd w rozumieniu jest nie ok,ale ma Pan racj ę-po wytłumaczeniu jest oczywiste,że 80 soli/na kg mięsa.Dziękuję i pozdrawiam i nie trzeba z osób tak bardzo kpić poniewż,wtedy odechciewa sięzadawaćpytań,ale z drugiejstrony ta kalkulacja jest bardzo prostaa...pozdrawiam



#19 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2242 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 30 gru 2016 - 06:46

80 soli/na kg mięsa
 

 

Ivon  ma  być  80 g peklosoli na  1 litr  solanki.   



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 JaGra

JaGra

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2745 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 30 gru 2016 - 08:00

@Ivon znajdź w wyszukiwarce ściągawkę rogera i do niej się stosuj (jak chcesz oczywiście). Dokładnie to tak ja robię. Na kg mięsa daję 0,5 litra wody przegotowanej, ale zimnej i do tego 80g/ litr peklosoli  (70:30 czyli 70% peklosól 30% sól niejodowana).






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych