Gość Grzegorz Z. Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Września 2016 Tak mi wyszła pierwsza w życiu palcówka. Bez skojarzeń proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Września 2016 ...ponętna lubieżnie.... chuć rozbudzająca.... Na oko ma coś wspólnego z rybą bo pewnikiem lubi pływać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Z. Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Moje chorizo Składniki:Łopatka: 50%Boczek - 50%Papryka słodka wędzona Pimenton - 20 g/ 1 kgPapryka ostra wędzona Pimenton - 2,5 g / 1 kgPeklosól - 22 g / 1 kgCzosnek - 3 g / 1 kgSposób wykonania:Mięso kroimy w kostkę i peklujemy. Zbytnio nie przykładamy się do klasyfikacji, z łopatkiwyciąłem tylko ścięgna. Zapeklowane mięso wstawiamy do lodówki. Po 24 h mięso mielimy nasitku 13. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy ponownie do lodówki na 24 h.Po tym czasie napełniamy jelita, formując je w wianki. Wieszamy w temperaturze pokojowej na 2-3dni. Po tym czasie przenosimy je w chłodne wilgotne miejsce. U mnie wykorzystałem do tego celulodówkę. Chorizo wisiało w niej około miesiąca. Należy sprawdzać co jakiś czas, jak wyglądająkiełbaski. Po miesiącu zapakowałem je próżniowo. Od dwóch tygodni leżakują w lodówce. I będątam sobie nadal leżeć, aż znikną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Grzegorz, wszystko pieknie. A dlaczego " Potworne" sa twoje wyroby? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Z. Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Bo tak się wzięło od mojej wędzarni Sąsiad stwierdził, że potwora postawiłem I tak mi się spodobało , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Grudnia 2016 kurcze bardzo lubie takie kielbaski ..ale jakos nie mam odwagi zrobic, przeraza mnie to zostawienie na 2-3 dni w temperaturze pokojowej,czy to naprawde sie nie popsuje? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Grudnia 2016 ,czy to naprawde sie nie popsuje? Elektro jak sama zrobisz to zobaczysz . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Z. Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Grudnia 2016 kurcze bardzo lubie takie kielbaski ..ale jakos nie mam odwagi zrobic, przeraza mnie to zostawienie na 2-3 dni w temperaturze pokojowej,czy to naprawde sie nie popsuje? nie popsuje się nie ma opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Znika przed się zepsuciem. Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Skoro tak mowicie ,to musze sprobowac jakies niewielkie ilosci ..i oczywiscie experyment na sobie ..ale to juz po swietach ..jak bede przejedzona to nie bede podzerac Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Grudnia 2017 No i ja też troszkę Świątecznej "palcówki" dojrzewającej podsuszanej poczyniłem, ze sporą ilością marynowanej słoninki która uwielbiam, o cholesterol niech się smutasy martwią . Pozdrawiam Świątecznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Świetnie wygląda ta palcówka - taka tradycyjna Jak marynujesz słoninę do tej kiełbasy? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Dzięki PePe, mnie osobiści też "siem una podobuje" . Słoninkę robię tradycyjnie, najpierw niezbyt wielkie płaty leżakują sobie obsypane dokładnie w soli kłodawskiej niejodowanej 3-4 tygodnie w lodówce. Następnie po oczyszczeniu z grubsza z soli, wkładam do niezbyt dużej ilości wrzątku i gotuję ją ok. 15-20 min. sprawdzając cieniutkim drucikiem od wykłuwania powietrza z kiełbas, czy jest już miękka. Po wyjęciu schładzam aby stężała, nacieram zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem i słodką papryką, zawijam szczelnie w papier do pieczenia, i do lodówki na 2-3 dzionki i gotowa zarówno do normalnej konsumpcji z chlebkiem, jak też i po pokrojeniu w drobną kostkę jako dodatek do takiej właśnie "palcóweczki", sama w sobie jest pychotą, a w takiej kiełbasianej konfiguracji to niebo w gębie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Dzięki, narobiłeś mi apetytu na tą słoninkę w kiełbasie - trzeba będzie poczytać na temat palcówki - i zrobić po raz pierwszy. Zdrowych i wesołych . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.