Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Potworne dojrzewające


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_Grzegorz Z._*

Gość_Grzegorz Z._*
  • Goście

Napisano 07 wrz 2016 - 22:04

Tak mi wyszła pierwsza w życiu palcówka. Bez skojarzeń proszę :)

 

Załączony plik  IMG_4082.JPG   77,47 KB   24 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG_4084.JPG   82,75 KB   24 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG_4085.JPG   88,95 KB   22 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG_4086.JPG   79,49 KB   22 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG_4087.JPG   84,4 KB   21 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG_4088.JPG   61,95 KB   20 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG_4089.JPG   78,73 KB   21 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG_4095.JPG   69,86 KB   20 Ilość pobrań



#2 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2358 postów

Napisano 08 wrz 2016 - 08:35

:) ...ponętna lubieżnie.... chuć rozbudzająca.... :thumbsup:

Na oko ma coś wspólnego z rybą bo pewnikiem lubi pływać :thumbsup:



#3 Grzegorz Z.

Grzegorz Z.

    Początkujący

  • Zbanowani
  • 38 postów

Napisano 19 gru 2016 - 22:38

Moje chorizo

 

Składniki:
Łopatka: 50%
Boczek - 50%
Papryka słodka wędzona Pimenton - 20 g/ 1 kg
Papryka ostra wędzona Pimenton - 2,5 g / 1 kg
Peklosól - 22 g / 1 kg
Czosnek - 3 g / 1 kg
Sposób wykonania:
Mięso kroimy w kostkę i peklujemy. Zbytnio nie przykładamy się do klasyfikacji, z łopatki
wyciąłem tylko ścięgna. Zapeklowane mięso wstawiamy do lodówki. Po 24 h mięso mielimy na
sitku 13. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy ponownie do lodówki na 24 h.
Po tym czasie napełniamy jelita, formując je w wianki. Wieszamy w temperaturze pokojowej na 2-3
dni. Po tym czasie przenosimy je w chłodne wilgotne miejsce. U mnie wykorzystałem do tego celu
lodówkę. Chorizo wisiało w niej około miesiąca. Należy sprawdzać co jakiś czas, jak wyglądają
kiełbaski. Po miesiącu zapakowałem je próżniowo. Od dwóch tygodni leżakują w lodówce. I będą
tam sobie nadal leżeć, aż znikną

 

Załączony plik  IMG_4606.JPG   75,59 KB   7 Ilość pobrań



#4 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5010 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 19 gru 2016 - 22:44

Grzegorz, wszystko pieknie. A dlaczego " Potworne" sa twoje wyroby?



#5 Grzegorz Z.

Grzegorz Z.

    Początkujący

  • Zbanowani
  • 38 postów

Napisano 19 gru 2016 - 22:49

Bo tak się wzięło od mojej wędzarni :) Sąsiad stwierdził, że potwora postawiłem :) I tak mi się spodobało ;) ,

 

Załączony plik  DSC_1166.JPG   91,67 KB   7 Ilość pobrań



#6 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 20 gru 2016 - 16:59

kurcze bardzo lubie takie kielbaski ..ale jakos nie mam odwagi zrobic, przeraza mnie to zostawienie na 2-3 dni w temperaturze pokojowej,czy to naprawde sie nie popsuje?



#7 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12690 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 20 gru 2016 - 18:02

,czy to naprawde sie nie popsuje?

 

 

 Elektro  jak sama zrobisz to zobaczysz . :)

 

 

Pozdrawiam



#8 Grzegorz Z.

Grzegorz Z.

    Początkujący

  • Zbanowani
  • 38 postów

Napisano 21 gru 2016 - 23:14

kurcze bardzo lubie takie kielbaski ..ale jakos nie mam odwagi zrobic, przeraza mnie to zostawienie na 2-3 dni w temperaturze pokojowej,czy to naprawde sie nie popsuje?

 

nie popsuje się :) nie ma opcji :)



#9 andym

andym

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 944 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 22 gru 2016 - 09:20

Znika przed się zepsuciem. :)



#10 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 gru 2016 - 10:48

Skoro tak mowicie ,to musze sprobowac jakies niewielkie ilosci ..i oczywiscie experyment na sobie ..ale to juz po swietach ..jak bede przejedzona to nie bede podzerac :tongue:



#11 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5144 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 25 gru 2017 - 11:53

No i ja też troszkę Świątecznej "palcówki" dojrzewającej podsuszanej poczyniłem, ze sporą ilością marynowanej słoninki  która uwielbiam, o cholesterol niech się smutasy martwią :D . Pozdrawiam Świątecznie :flowers:.

 

 

 

 

Załączone pliki



#12 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 25 gru 2017 - 12:20

Świetnie wygląda ta palcówka - taka tradycyjna :clap:

Jak marynujesz słoninę do tej kiełbasy?



#13 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5144 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 25 gru 2017 - 12:39

Dzięki PePe, mnie osobiści też "siem una podobuje" :D . Słoninkę robię tradycyjnie, najpierw niezbyt wielkie płaty leżakują sobie obsypane dokładnie w soli kłodawskiej niejodowanej 3-4 tygodnie w lodówce. Następnie po oczyszczeniu z grubsza z soli, wkładam do niezbyt dużej ilości wrzątku i gotuję ją ok. 15-20 min. sprawdzając cieniutkim drucikiem od wykłuwania powietrza z kiełbas, czy jest już miękka. Po wyjęciu schładzam aby stężała, nacieram zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem i słodką papryką, zawijam szczelnie w papier do pieczenia, i do lodówki na 2-3 dzionki i gotowa zarówno do normalnej konsumpcji z chlebkiem, jak też i po pokrojeniu w drobną kostkę jako dodatek do takiej właśnie "palcóweczki", sama w sobie jest pychotą, a w takiej kiełbasianej konfiguracji to niebo w gębie :D .



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#14 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 25 gru 2017 - 12:47

Dzięki, narobiłeś mi apetytu na tą słoninkę w kiełbasie - trzeba będzie poczytać na temat palcówki - i zrobić po raz pierwszy.

 

Zdrowych i wesołych :D .






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych