Skocz do zawartości

Pierwsze wędzenie w metalowej szafce - zaliczone!


fire001

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem Wędzarniczej Braci,

krótki opis pierwszego w życiu wędzenia:

 

Wędzarnia: szafka metalowa podpatrzona u paweljack'a

 

mięso:

4 polędwiczki,

2 szynki kulki (po 1,5kg)

2 karkówki (po około 2kg)

Razem 9kg mięsa – na jeden załadunek szafki.

Solanka 4,5l wody , roztwór 10% peklosoli

 

peklowanie – 5 dni w lodówce, temperatura 3-4 st.C

ociekanie – około 12 godzin na dworze, w szafce.

 

Ogrzewanie temp. W przedziale 45-55 st. czas 1,5h

wędzenie około 5,5-6 godzin, 45-53 st. Wędzenie w szafce – łatwe, ale należy pilnować temperatury, np. raz zrębki się zapaliły

regulacja temp. bardzo łatwa – uchylenie drzwiczek, lub dodanie/ ujęcie 1 kawałka brykietu wystarcza na powrót do żądanego przedziału temperatury. Pomiary temperatury raczej orientacyjne – nie jestem pewien termometru.

Żar – brykiet drzewny, dym: zrębki buk+olcha.

Parzenie:

polędwiczki 10 min. 80st. C

Baleron i szynki 10 min. 100st. C ,40 minut 82 st. C

 

 

Wnioski na przyszłość :

polędwiczki bardziej słone od karkówki i szynki – tu muszę poprawić, mniej słone byłyby jeszcze smaczniejsze,,

polędwiczki nieco za długie do szafki, ale dobrze się uwędziły (nie upiekły)

termometr Biotermu za 12zł całe szczęście dobrze mierzył, ale na przyszłość postaram się go skalibrować i mieć większą pewność.

 

Wędliny – palce lizać!

 

Serdeczne podziękowania dla Pawła (Paweljack'a) za cenne wskazówki i bezcenną motywację do wędzenia :)

 

Pozdrawiam,

Grzegorz

 

P.S. fotki z akcji. Ostatnie zdjęcie – zmodyfikowane ustawienia aparatu na „neutralne” kolory

post-72576-0-10580800-1473708525_thumb.jpg

post-72576-0-49002700-1473708571_thumb.jpg

post-72576-0-77363900-1473708611_thumb.jpg

post-72576-0-02811400-1473708911_thumb.jpg

post-72576-0-81747400-1473709131_thumb.jpg

post-72576-0-97937700-1473709158_thumb.jpg

post-72576-0-65349900-1473709224_thumb.jpg

post-72576-0-29182900-1473709304_thumb.jpg

post-72576-0-66975900-1473709344_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brawo :) A jaką masz szafkę, że polędwiczki za długie . Zebi wędzi i jest ok :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za dobre słowa :)

Szafka jest taka: post-72576-0-34956100-1473715539_thumb.jpg

 

polędwiczki się mieszczą, ale wystają poza dolną ramę  górnych drzwiczek, więc nieco niewygodnie się nimi operuje, poza tym dół polędwiczek jest blisko paleniska, temperatura inna niż na ich górze. Ale w sumie - całe  polędwiczki uwędziły się bardzo dobrze. następnym razem skrócę podwieszkę i może nieco skrócę polędwiczki.

 

Dzięki lekturze forum i radom paweljack'a udało mi się uniknąć błędów już za pierwszym razem.

Smak rewelacyjny, 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

następnym razem skrócę podwieszkę i może nieco skrócę polędwiczki.

 

A nie lepiej podwyższyć tę szafkę ? ;)  

 

Przetnij to nad drzwiczkami paleniska wstaw 30-40cm opaski z blachy i po kłopocie dla ślusarza mała godzinka roboty. 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Serdeczne podziękowania dla Pawła (Paweljack'a) za cenne wskazówki i bezcenną motywację do wędzenia :)

Oj tam, oj tam, zdolny jesteś, osuszyłeś zgodnie z zasadami, przypilnowałeś i jest efekt. Gratulacje. :clap:  Teraz czas na kiełbasy.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Serdeczne podziękowania dla Pawła (Paweljack'a) za cenne wskazówki i bezcenną motywację do wędzenia :)

Oj tam, oj tam, zdolny jesteś, osuszyłeś zgodnie z zasadami, przypilnowałeś i jest efekt. Gratulacje. :clap:  Teraz czas na kiełbasy.  :)

 

warunkiem jest aptekarska precyzja (wg mojej żony) włączając tabelkę w excelu - ale do tego potrzebne są dobre dane wejściowe, które dostałem tu w prezencie :)

tak, kiełbasy już za mną chodzą, zwłaszcza po testowaniu wojskowej  :clap: , ale najpierw jeszcze polędwica, drób i ryby. Do tego jednak muszę znowu troszkę tu poszukać i poczytać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Szybko nadszedł czas by sprawdzić, czy pyszny efekt za pierwszym wędzeniem to przypadek lub podpucha.

Tym razem zamiast polędwiczek jest polędwica. W wolne miejsce dołączył  serek "typu włoskiego Capri".

Kulki szynek powędrowały dla odmiany do siatek.

Efekt - wędzonki pyszne, choć wg niektórych smakoszy polędwica nieco gumowata. Peklowanie, czasy i stężenie solanki - jak za pierwszym razem.

 

post-72576-0-63212600-1475103237_thumb.jpg

post-72576-0-91268100-1475103267_thumb.jpg

post-72576-0-03645300-1475103296_thumb.jpg

post-72576-0-50801800-1475103341_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wg niektórych smakoszy polędwica nieco gumowata

"gumowatość" nie zależy od wędzenia tylko od obróbki termicznej. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

smakoszy polędwica nieco gumowata.

 

Na surową nie wygląda.Czy była jakoś obrabiana termicznie.? 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko jasne, inspiracja z  http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie

"(...) 3. Gotowanie. 

 

W między czasie, w wielkim garze, przygotowałem wodę i na życzenie gospodarzy, parzę wyjętą wcześniej polędwicę w temperaturze 80 st.C. przez 10 min. Czas w zupełności wystarczający, ponieważ polędwica jeszcze gorąca, prosto z wędzarni została włożona do wody.    

(...)"

a tu okazuje się że nie ma tak łatwo i trzeba bardziej poszukać i więcej poczytać :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

na życzenie gospodarzy, parzę wyjętą wcześniej polędwicę w temperaturze 80 st.C. przez 10 min.

Na życzenie gospodarzy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

na życzenie gospodarzy, parzę wyjętą wcześniej polędwicę w temperaturze 80 st.C. przez 10 min.

Na życzenie gospodarzy.

 

Faktycznie, a najważniejsze że mięsko prawidłowo (znaczy zdrowo) zrobione i b.dobre. Następnym razem będzie innym sposobem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na życzenie gospodarzy, parzę wyjętą wcześniej polędwicę w temperaturze 80 st.C. przez 10 min.

 

Sparz polędwicę do temp.58-60 C w środku to nie będzie się ciągnąć a będzie soczysta.Temperatura wody 80-82 C .

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.