fire001 Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Września 2016 Czołem Wędzarniczej Braci,krótki opis pierwszego w życiu wędzenia: Wędzarnia: szafka metalowa podpatrzona u paweljack'a mięso:4 polędwiczki,2 szynki kulki (po 1,5kg)2 karkówki (po około 2kg)Razem 9kg mięsa – na jeden załadunek szafki.Solanka 4,5l wody , roztwór 10% peklosoli peklowanie – 5 dni w lodówce, temperatura 3-4 st.Cociekanie – około 12 godzin na dworze, w szafce. Ogrzewanie temp. W przedziale 45-55 st. czas 1,5hwędzenie około 5,5-6 godzin, 45-53 st. Wędzenie w szafce – łatwe, ale należy pilnować temperatury, np. raz zrębki się zapaliłyregulacja temp. bardzo łatwa – uchylenie drzwiczek, lub dodanie/ ujęcie 1 kawałka brykietu wystarcza na powrót do żądanego przedziału temperatury. Pomiary temperatury raczej orientacyjne – nie jestem pewien termometru.Żar – brykiet drzewny, dym: zrębki buk+olcha.Parzenie:polędwiczki 10 min. 80st. CBaleron i szynki 10 min. 100st. C ,40 minut 82 st. C Wnioski na przyszłość :polędwiczki bardziej słone od karkówki i szynki – tu muszę poprawić, mniej słone byłyby jeszcze smaczniejsze,,polędwiczki nieco za długie do szafki, ale dobrze się uwędziły (nie upiekły)termometr Biotermu za 12zł całe szczęście dobrze mierzył, ale na przyszłość postaram się go skalibrować i mieć większą pewność. Wędliny – palce lizać! Serdeczne podziękowania dla Pawła (Paweljack'a) za cenne wskazówki i bezcenną motywację do wędzenia Pozdrawiam,Grzegorz P.S. fotki z akcji. Ostatnie zdjęcie – zmodyfikowane ustawienia aparatu na „neutralne” kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Września 2016 Brawo A jaką masz szafkę, że polędwiczki za długie . Zebi wędzi i jest ok Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioran Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Września 2016 Fajnie to wygląda. wysłane z espiątki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Września 2016 Kolor, wygląd 10/10 smak? smaku nie znam ale dychę daję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Września 2016 Aż nie chce się wierzyć że to pierwszy raz, tylko tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire001 Opublikowano 12 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Września 2016 Dziękuję za dobre słowa Szafka jest taka: polędwiczki się mieszczą, ale wystają poza dolną ramę górnych drzwiczek, więc nieco niewygodnie się nimi operuje, poza tym dół polędwiczek jest blisko paleniska, temperatura inna niż na ich górze. Ale w sumie - całe polędwiczki uwędziły się bardzo dobrze. następnym razem skrócę podwieszkę i może nieco skrócę polędwiczki. Dzięki lekturze forum i radom paweljack'a udało mi się uniknąć błędów już za pierwszym razem.Smak rewelacyjny, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Września 2016 następnym razem skrócę podwieszkę i może nieco skrócę polędwiczki. A nie lepiej podwyższyć tę szafkę ? Przetnij to nad drzwiczkami paleniska wstaw 30-40cm opaski z blachy i po kłopocie dla ślusarza mała godzinka roboty. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire001 Opublikowano 13 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Września 2016 bardzo dobry pomysł ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Września 2016 Serdeczne podziękowania dla Pawła (Paweljack'a) za cenne wskazówki i bezcenną motywację do wędzenia Oj tam, oj tam, zdolny jesteś, osuszyłeś zgodnie z zasadami, przypilnowałeś i jest efekt. Gratulacje. Teraz czas na kiełbasy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire001 Opublikowano 13 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Września 2016 Serdeczne podziękowania dla Pawła (Paweljack'a) za cenne wskazówki i bezcenną motywację do wędzenia Oj tam, oj tam, zdolny jesteś, osuszyłeś zgodnie z zasadami, przypilnowałeś i jest efekt. Gratulacje. Teraz czas na kiełbasy. warunkiem jest aptekarska precyzja (wg mojej żony) włączając tabelkę w excelu - ale do tego potrzebne są dobre dane wejściowe, które dostałem tu w prezencie tak, kiełbasy już za mną chodzą, zwłaszcza po testowaniu wojskowej , ale najpierw jeszcze polędwica, drób i ryby. Do tego jednak muszę znowu troszkę tu poszukać i poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire001 Opublikowano 28 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Września 2016 Szybko nadszedł czas by sprawdzić, czy pyszny efekt za pierwszym wędzeniem to przypadek lub podpucha.Tym razem zamiast polędwiczek jest polędwica. W wolne miejsce dołączył serek "typu włoskiego Capri".Kulki szynek powędrowały dla odmiany do siatek.Efekt - wędzonki pyszne, choć wg niektórych smakoszy polędwica nieco gumowata. Peklowanie, czasy i stężenie solanki - jak za pierwszym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Września 2016 wg niektórych smakoszy polędwica nieco gumowata "gumowatość" nie zależy od wędzenia tylko od obróbki termicznej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Września 2016 (edytowane) smakoszy polędwica nieco gumowata. Na surową nie wygląda.Czy była jakoś obrabiana termicznie.? Edytowane 29 Września 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire001 Opublikowano 29 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Września 2016 smakoszy polędwica nieco gumowata. Na surową nie wygląda.Czy była jakoś obrabiana termicznie.? Parzona 10 minut w temp.80 st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Września 2016 No to masz rozwiązanie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire001 Opublikowano 29 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Września 2016 Wszystko jasne, inspiracja z http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie"(...) 3. Gotowanie. W między czasie, w wielkim garze, przygotowałem wodę i na życzenie gospodarzy, parzę wyjętą wcześniej polędwicę w temperaturze 80 st.C. przez 10 min. Czas w zupełności wystarczający, ponieważ polędwica jeszcze gorąca, prosto z wędzarni została włożona do wody. (...)"a tu okazuje się że nie ma tak łatwo i trzeba bardziej poszukać i więcej poczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Września 2016 na życzenie gospodarzy, parzę wyjętą wcześniej polędwicę w temperaturze 80 st.C. przez 10 min. Na życzenie gospodarzy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire001 Opublikowano 2 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Października 2016 na życzenie gospodarzy, parzę wyjętą wcześniej polędwicę w temperaturze 80 st.C. przez 10 min.Na życzenie gospodarzy. Faktycznie, a najważniejsze że mięsko prawidłowo (znaczy zdrowo) zrobione i b.dobre. Następnym razem będzie innym sposobem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Października 2016 (edytowane) na życzenie gospodarzy, parzę wyjętą wcześniej polędwicę w temperaturze 80 st.C. przez 10 min. Sparz polędwicę do temp.58-60 C w środku to nie będzie się ciągnąć a będzie soczysta.Temperatura wody 80-82 C . Edytowane 2 Października 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.