Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ostre papryczki na różne sposoby.


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
47 odpowiedzi w tym temacie

#21 Harry_Hole

Harry_Hole

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćPółnoc

Napisano 04 paź 2016 - 08:53

A czy mógłby ktoś polecić kilka smacznych odmian ostrych papryczek i ewentualnie podać sprawdzony sklep internetowy gdzie można to kupić?

#22 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 04 paź 2016 - 09:05

Nie wiem jakiej ostrości szukasz ... :(

Czerwone to naprawdę kozaki,  niebieskie średnie a zielone to lajcikowe - tylko to są moje subiektywne odczucia każdy ma inny próg ostrości.

Pisząc inaczej myślę że żadnej z czerwonych nie będziesz w stanie zjeść na surowo nie cierpiąc ;)

Do uprawy domowej balkonowej czy ogrodowej polecam te zaznaczone gwiazdką bo przeważnie się udają.

Z tym kupowaniem surowych gatunkowych jest niestety ciężko, że o nasionach nie wspomnę. Z czystym sumieniem mogę Ci polecić jednego kolegę który sprzedaje pewne papryki na allegro tu masz link zobacz co tam jeszcze ma w ofercie:

 

http://allegro.pl/sh...hp?uid=34004125

 

 

- Trinidad Scorpion

- Butch Jolokia

- Red Savina *

- Habanero Chocolate *

- Habanero Yelow *

- Habanero Peach *

- Habanero Mustard

 

- Lemon drop *

- Jamaican hot

- Aribibi *

- Praire Fire *

- Numex Twilight

- Black Cuban *

- Piri Piri

 

- Jalapeno *

- Bulgarian Carrot

- Iranian Chery

- Papryfiutki -Capsicum Annum *


Użytkownik roger edytował ten post 04 paź 2016 - 09:12


#23 t_zg

t_zg

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 73 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 04 paź 2016 - 09:08

Roger odnosnie ostrosci to spokojnie, bo wiem jakiego to ma powera. Mam tez carolina reaper i wczoraj pol wkroilem do chinskiego zarcia...:) niezjadliwe dla rodzinki poza mna, chocisz nie ukrywam ze sie spocilem. Tire gdybys jeszcze plus minus powiedzial ile tego cukru sypac? Na oko?

Odstawiam przykryte szmatka to pamietam mowiles. Lodowka czy temp pokojowa?
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik t_zg edytował ten post 04 paź 2016 - 09:10


#24 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 04 paź 2016 - 09:14

Cukru dajesz łyżeczkę dwie na 3/4 litrowego słoika już po dodaniu wody sugeruję jeszcze przynajmniej łyżeczkę soli ... temperatura zdecydowanie pokojowa żadne lodówki ;)



#25 Harry_Hole

Harry_Hole

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćPółnoc

Napisano 04 paź 2016 - 10:33

Dzięki, na pewno coś z tego kupię i sprawdzę, póki co to jeszcze żadna ostra papryka mnie nie zagięła, no ale widocznie jeszcze nie trafiłem na kozaka :) pytałem o dobre źródło bo kiedyś kupiłem nasiona mega ostrej papryki (zachwalana że to mocarz w jakiejś tam skali nr 1) a potem okazało się że wyrosła z tego zwykła słodka papryczka :)

#26 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 04 paź 2016 - 10:53

póki co to jeszcze żadna ostra papryka mnie nie zagięła

 

To znaczy że nie jadłeś żadnej z tych wymienionych ;)

 

kiedyś kupiłem nasiona mega ostrej papryki (zachwalana że to mocarz w jakiejś tam skali nr 1) a potem okazało się że wyrosła z tego zwykła słodka papryczka

 

Temat jest złożony ... najbezpieczniej kupować dojrzałe owoce i z nich pozyskiwać nasiona, a rośliny zapylać samemu, jeden gatunek- jeden patyczek do uszu to najprostszy sposób .... wtedy wiesz co z tego wyrośnie i nie krzyżujesz odmian ;)  



#27 bwie

bwie

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1964 postów
  • Miejscowośćtrochę większa wieś

Napisano 04 paź 2016 - 11:31

jeszcze żadna ostra papryka mnie nie zagięła, no ale widocznie jeszcze nie trafiłem na kozaka :)

Też jestem kapsaicynolubny i jem rzeczy, których zwykli śmiertelnicy nie tykają ale raz trafiłem na gościa co bez skrzywienia jadł takie wynalazki, które mnie zatykały.

Ostatnia mocna rzecz to pół habanero na surowo ... ale aż mnie zemdliło z tej ostrości :cry:



#28 t_zg

t_zg

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 73 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 08 paź 2016 - 10:31

5b6cfb6df99f9d9328ace0ecdf30070d.jpg

Nastawilem wczorsj czerwony sos ( carolima reaper i dla zalagodzenia mocy czerwone habanero 😈😈 ). Robie sos pierwszy raz w zyciu. Pytanie do kolegow i kolezanek bardzoej doswiadczonych. Czy konsystencja tego jest dobra? Nie wiem czy widac to na zalaczonym zdjeciu, ale wyglada to tak, jakby zblendowana papka die "rozwarstwiala", czy jak to nazwac. Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

#29 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 08 paź 2016 - 10:39

Jest dobrze sos zaczyna fermentować, po kilku dniach powinno "buzować" jak przy  winie.



#30 t_zg

t_zg

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 73 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 08 paź 2016 - 10:46

Ok to dzisiaj blenduje kolejne . Dzieki za odpowiedz.
Musze popatrzyc tez na krzaki na ogrodzie bo sporo niedojrzalych jeszcze a pogoda juz raczej lepsza nie bedzie. Najlepiej wykopac, w donice i do domu? Zimujecie krzaki niektore, czy raczej wszystko na poczatku roku od nowa?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

#31 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 08 paź 2016 - 11:04

Z zimowaniem to loteria niestety :(
Cześć zimuję po ostrym przecięciu i oberwaniu kwiatów i owoców. Nie wszystkie przeżywają, oczywiście ograniczasz podlewanie ja trzymam krzaki w chłodnej piwnicy.

Tapniete z GT-I9500

#32 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 08 paź 2016 - 11:27

Trzymaj do pierwszych przymrozków, później to tylko zerwać i przerobić zielone, lub poczekać aż kolor złapią. U mnie temp. spada do 0 C i jak na razie jeszcze krzaki są całe, ale chyba jeszcze kilka dni i będę musiał zerwać co zostało..



#33 t_zg

t_zg

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 73 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 11 paź 2016 - 15:28

f9b6c1f7777ed26dbf3ee0383ef7afd8.jpg
c4b8ac09195324a3b0e803e77c67725e.jpg
7c401138c6ed4b435422b8b9ecae3cfd.jpg

Prosze jeszcze raz o fachowe oko. Czy ten bialy nalot na gorze to tak ma byc? Obawiam sie ze cos sie z tym niedobrego dzieje. Stoi od piatku bodajze. Dalem tak jak mowiliscie cukier, przykryte szmatka i temp pokojowa.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

#34 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6612 postów

Napisano 11 paź 2016 - 16:01

póki co to jeszcze żadna ostra papryka mnie nie zagięła, no ale widocznie jeszcze nie trafiłem na kozaka
  No to Bracie Ty jesteś Kozak - ja lubie ostre potrawy i papryki - ale bez przesady :)  - jasne jak spróbujesz zapałkę - ale ...... przy większej ilości...  życzę powodzenia.....:) :clap: 

#35 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 11 paź 2016 - 16:17


Prosze jeszcze raz o fachowe oko. Czy ten bialy nalot na gorze to tak ma byc? Obawiam sie ze cos sie z tym niedobrego dzieje. Stoi od piatku bodajze. Dalem tak jak mowiliscie cukier, przykryte szmatka i temp pokojowa.

 

 

Biała maź.. wygląda jak by coś się psuło, zbierz  z góry i obserwuj.



#36 t_zg

t_zg

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 73 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 11 paź 2016 - 16:37

Ok zobacze co bedzie za 2-3 dni. Zrobie foto i wysle. A calosc tego mozna zamieszac? Czy tylko to z gory sciagnac i zostawic dalej?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik t_zg edytował ten post 11 paź 2016 - 16:37


#37 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 11 paź 2016 - 17:22

Nie ma na co czekać zbierz z góry i dodaj octu przerwiesz fermentację ;)

Tapniete z GT-I9500

#38 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 11 paź 2016 - 17:34

Roger, Ocet raczej? nie przerwie fermentacji...  :cool: sos który gotowałem (z octem i solą), gorące przelane w butelki... ostatnio kilka dni w cieple postał i  tak jakby fermentacja znowu ruszyła.  :rolleyes:



#39 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 11 paź 2016 - 18:06

No dobra zbyt duży skrót myślowy zatrzyma mlekową rozpocznie octową w każdym razie skończy się pleśń ;)

Tapniete z GT-I9500

#40 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 12 paź 2016 - 20:03

Połowa października a papryczki nadal na działce... :facepalm:  dziś zerwałem ok 2 kg zielonych lemon drop, poszły w słoiki... ostre nie są w sam raz  :cool:

 

i_DSCN9988.JPGi_DSCN9991.JPGi_DSCN9997.JPGi_DSCN0006.JPG

i_DSCN0010.JPG






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych