roger Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 4 Października 2016 póki co to jeszcze żadna ostra papryka mnie nie zagięła To znaczy że nie jadłeś żadnej z tych wymienionych kiedyś kupiłem nasiona mega ostrej papryki (zachwalana że to mocarz w jakiejś tam skali nr 1) a potem okazało się że wyrosła z tego zwykła słodka papryczka Temat jest złożony ... najbezpieczniej kupować dojrzałe owoce i z nich pozyskiwać nasiona, a rośliny zapylać samemu, jeden gatunek- jeden patyczek do uszu to najprostszy sposób .... wtedy wiesz co z tego wyrośnie i nie krzyżujesz odmian Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 4 Października 2016 jeszcze żadna ostra papryka mnie nie zagięła, no ale widocznie jeszcze nie trafiłem na kozaka Też jestem kapsaicynolubny i jem rzeczy, których zwykli śmiertelnicy nie tykają ale raz trafiłem na gościa co bez skrzywienia jadł takie wynalazki, które mnie zatykały.Ostatnia mocna rzecz to pół habanero na surowo ... ale aż mnie zemdliło z tej ostrości Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Października 2016 https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161008/5b6cfb6df99f9d9328ace0ecdf30070d.jpg Nastawilem wczorsj czerwony sos ( carolima reaper i dla zalagodzenia mocy czerwone habanero ???????? ). Robie sos pierwszy raz w zyciu. Pytanie do kolegow i kolezanek bardzoej doswiadczonych. Czy konsystencja tego jest dobra? Nie wiem czy widac to na zalaczonym zdjeciu, ale wyglada to tak, jakby zblendowana papka die "rozwarstwiala", czy jak to nazwac. Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 8 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Października 2016 Jest dobrze sos zaczyna fermentować, po kilku dniach powinno "buzować" jak przy winie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 8 Października 2016 Ok to dzisiaj blenduje kolejne . Dzieki za odpowiedz.Musze popatrzyc tez na krzaki na ogrodzie bo sporo niedojrzalych jeszcze a pogoda juz raczej lepsza nie bedzie. Najlepiej wykopac, w donice i do domu? Zimujecie krzaki niektore, czy raczej wszystko na poczatku roku od nowa? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 8 Października 2016 Z zimowaniem to loteria niestety Cześć zimuję po ostrym przecięciu i oberwaniu kwiatów i owoców. Nie wszystkie przeżywają, oczywiście ograniczasz podlewanie ja trzymam krzaki w chłodnej piwnicy. Tapniete z GT-I9500 Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 8 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 8 Października 2016 Trzymaj do pierwszych przymrozków, później to tylko zerwać i przerobić zielone, lub poczekać aż kolor złapią. U mnie temp. spada do 0 C i jak na razie jeszcze krzaki są całe, ale chyba jeszcze kilka dni i będę musiał zerwać co zostało.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 11 Października 2016 https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161011/f9b6c1f7777ed26dbf3ee0383ef7afd8.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20161011/c4b8ac09195324a3b0e803e77c67725e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20161011/7c401138c6ed4b435422b8b9ecae3cfd.jpg Prosze jeszcze raz o fachowe oko. Czy ten bialy nalot na gorze to tak ma byc? Obawiam sie ze cos sie z tym niedobrego dzieje. Stoi od piatku bodajze. Dalem tak jak mowiliscie cukier, przykryte szmatka i temp pokojowa. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 11 Października 2016 póki co to jeszcze żadna ostra papryka mnie nie zagięła, no ale widocznie jeszcze nie trafiłem na kozaka No to Bracie Ty jesteś Kozak - ja lubie ostre potrawy i papryki - ale bez przesady - jasne jak spróbujesz zapałkę - ale ...... przy większej ilości... życzę powodzenia..... Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 11 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Października 2016 Prosze jeszcze raz o fachowe oko. Czy ten bialy nalot na gorze to tak ma byc? Obawiam sie ze cos sie z tym niedobrego dzieje. Stoi od piatku bodajze. Dalem tak jak mowiliscie cukier, przykryte szmatka i temp pokojowa. Biała maź.. wygląda jak by coś się psuło, zbierz z góry i obserwuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Października 2016 (edytowane) Ok zobacze co bedzie za 2-3 dni. Zrobie foto i wysle. A calosc tego mozna zamieszac? Czy tylko to z gory sciagnac i zostawic dalej? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Października 2016 przez t_zg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 11 Października 2016 Nie ma na co czekać zbierz z góry i dodaj octu przerwiesz fermentację Tapniete z GT-I9500 Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 11 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 11 Października 2016 Roger, Ocet raczej? nie przerwie fermentacji... sos który gotowałem (z octem i solą), gorące przelane w butelki... ostatnio kilka dni w cieple postał i tak jakby fermentacja znowu ruszyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 11 Października 2016 No dobra zbyt duży skrót myślowy zatrzyma mlekową rozpocznie octową w każdym razie skończy się pleśń Tapniete z GT-I9500 Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Października 2016 Połowa października a papryczki nadal na działce... dziś zerwałem ok 2 kg zielonych lemon drop, poszły w słoiki... ostre nie są w sam raz http://monki.us/wd_forum/wdx/12.10/i_DSCN9988.JPGhttp://monki.us/wd_forum/wdx/12.10/i_DSCN9991.JPGhttp://monki.us/wd_forum/wdx/12.10/i_DSCN9997.JPGhttp://monki.us/wd_forum/wdx/12.10/i_DSCN0006.JPGhttp://monki.us/wd_forum/wdx/12.10/i_DSCN0010.JPG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Października 2016 Surowe pakowałeś do słoików ? I jaka zalewę zastosowałeś i dalszą obróbkę ?? "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 12 Października 2016 Olga, świeże zalewa tym razem: - 1,5l wody- 200ml ocet- 100g sól Zalewa ok 60C, zalane słoiki i gotowane 25min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 12 Października 2016 Dzięki - ja swoje ostre mam jeszcze w tunelu . Nie ma ich bardzo dużo ale będę musiała coś z nich zrobić. Chyba odmiany Cheyenne Long, Jalapeno Orange, "czereśniową" i Peperonico (pod taką nazwą dostałam ale nigdzie nie znalazłam - wyglada jak czereśniowa, mocy jeszcze nie porównywałam ) "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 15 Października 2016 Tier dzieki za rady odnosnie sosow. Dzisiaj robilem ten co mial bialy nalot ale wyszedl OK. Nie smierdzi ani nic. Zrobilem mix carolina reaper, red habanero, czosnek i sporo pomidorow...szczerze to i tak dla ludzi nieodpornych niezjadliwe. Nawet ja sie gotowalem pare dobrych minuthttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20161015/047c735f44158b6e31e0a0b6c251bc11.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20161015/9691b75503f4b093a62d0f0af23c5f59.jpg Wczorsj pomielilem i kisze kolejne 3 porcjehttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20161015/5953b7fd9b738d7a4bd9e2b855f9c365.jpg Mysle ze zolte pojda na sos z mango, chocolate z pieczona papryka a pomaranczowe nie mam pojecia. Myslalrm nad pomarancza wlasnie i zrobieniem na slodko. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 15 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 15 Października 2016 T_zg, ładny widok U mnie dziś ostatni zbiór latoś, słoików brak... co tu czynić? http://monki.us/wd_forum/wdx/15.10/DSCN0028.JPGhttp://monki.us/wd_forum/wdx/15.10/DSCN9961.JPG Z poprzedniego zbioru słoiczek odkręcony... http://monki.us/wd_forum/wdx/15.10/DSCN9962.JPG https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=kw8fAZq7odU#t=164 Moc jest z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 15 Października 2016 Tier, ja sie nauczylam w blender wsadzic papryczki, lekko jes zmielic, tak aby kawalki byly i w pojemnik do zamrazarki. Ile potrzebuje do potrawy wezme, ( szybko sie odmraza wyjeta ilosc) , bo w zimie powoli dojrzewaja mi na karzaku. Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 6 Listopada 2016 Tier mam pytanie. Czy z habanero zakupionego pozyskane nasiona można wykorzystać? Jeśli tak to jak je przygotować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) DSCN9962.JPG Czy mógłbyś podać przepis na te papryczki ze zdjęcia? Te z cebulką. Edytowane 6 Listopada 2016 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi