Skocz do zawartości

Ostre papryczki na różne sposoby.


tier

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

póki co to jeszcze żadna ostra papryka mnie nie zagięła

 

To znaczy że nie jadłeś żadnej z tych wymienionych ;)

 

 

 

kiedyś kupiłem nasiona mega ostrej papryki (zachwalana że to mocarz w jakiejś tam skali nr 1) a potem okazało się że wyrosła z tego zwykła słodka papryczka

 

Temat jest złożony ... najbezpieczniej kupować dojrzałe owoce i z nich pozyskiwać nasiona, a rośliny zapylać samemu, jeden gatunek- jeden patyczek do uszu to najprostszy sposób .... wtedy wiesz co z tego wyrośnie i nie krzyżujesz odmian ;)  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jeszcze żadna ostra papryka mnie nie zagięła, no ale widocznie jeszcze nie trafiłem na kozaka :)

Też jestem kapsaicynolubny i jem rzeczy, których zwykli śmiertelnicy nie tykają ale raz trafiłem na gościa co bez skrzywienia jadł takie wynalazki, które mnie zatykały.

Ostatnia mocna rzecz to pół habanero na surowo ... ale aż mnie zemdliło z tej ostrości :cry:

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161008/5b6cfb6df99f9d9328ace0ecdf30070d.jpg

 

Nastawilem wczorsj czerwony sos ( carolima reaper i dla zalagodzenia mocy czerwone habanero ???????? ). Robie sos pierwszy raz w zyciu. Pytanie do kolegow i kolezanek bardzoej doswiadczonych. Czy konsystencja tego jest dobra? Nie wiem czy widac to na zalaczonym zdjeciu, ale wyglada to tak, jakby zblendowana papka die "rozwarstwiala", czy jak to nazwac. Pozdrawiam

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok to dzisiaj blenduje kolejne . Dzieki za odpowiedz.

Musze popatrzyc tez na krzaki na ogrodzie bo sporo niedojrzalych jeszcze a pogoda juz raczej lepsza nie bedzie. Najlepiej wykopac, w donice i do domu? Zimujecie krzaki niektore, czy raczej wszystko na poczatku roku od nowa?

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z zimowaniem to loteria niestety :(

Cześć zimuję po ostrym przecięciu i oberwaniu kwiatów i owoców. Nie wszystkie przeżywają, oczywiście ograniczasz podlewanie ja trzymam krzaki w chłodnej piwnicy.

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzymaj do pierwszych przymrozków, później to tylko zerwać i przerobić zielone, lub poczekać aż kolor złapią. U mnie temp. spada do 0 C i jak na razie jeszcze krzaki są całe, ale chyba jeszcze kilka dni i będę musiał zerwać co zostało..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161011/f9b6c1f7777ed26dbf3ee0383ef7afd8.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161011/c4b8ac09195324a3b0e803e77c67725e.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161011/7c401138c6ed4b435422b8b9ecae3cfd.jpg

 

Prosze jeszcze raz o fachowe oko. Czy ten bialy nalot na gorze to tak ma byc? Obawiam sie ze cos sie z tym niedobrego dzieje. Stoi od piatku bodajze. Dalem tak jak mowiliscie cukier, przykryte szmatka i temp pokojowa.

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

póki co to jeszcze żadna ostra papryka mnie nie zagięła, no ale widocznie jeszcze nie trafiłem na kozaka
  No to Bracie Ty jesteś Kozak - ja lubie ostre potrawy i papryki - ale bez przesady :)  - jasne jak spróbujesz zapałkę - ale ...... przy większej ilości...  życzę powodzenia.....:):clap: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Prosze jeszcze raz o fachowe oko. Czy ten bialy nalot na gorze to tak ma byc? Obawiam sie ze cos sie z tym niedobrego dzieje. Stoi od piatku bodajze. Dalem tak jak mowiliscie cukier, przykryte szmatka i temp pokojowa.

 

 

 

Biała maź.. wygląda jak by coś się psuło, zbierz  z góry i obserwuj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Połowa października a papryczki nadal na działce... :facepalm:  dziś zerwałem ok 2 kg zielonych lemon drop, poszły w słoiki... ostre nie są w sam raz  :cool:

 

http://monki.us/wd_forum/wdx/12.10/i_DSCN9988.JPGhttp://monki.us/wd_forum/wdx/12.10/i_DSCN9991.JPGhttp://monki.us/wd_forum/wdx/12.10/i_DSCN9997.JPGhttp://monki.us/wd_forum/wdx/12.10/i_DSCN0006.JPG

http://monki.us/wd_forum/wdx/12.10/i_DSCN0010.JPG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki - ja swoje ostre mam jeszcze w tunelu . Nie ma ich bardzo dużo ale będę musiała coś z nich zrobić. Chyba odmiany Cheyenne Long, Jalapeno Orange, "czereśniową" i  Peperonico  (pod taką nazwą dostałam ale nigdzie nie znalazłam - wyglada jak czereśniowa, mocy jeszcze nie porównywałam )

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tier dzieki za rady odnosnie sosow. Dzisiaj robilem ten co mial bialy nalot ale wyszedl OK. Nie smierdzi ani nic. Zrobilem mix carolina reaper, red habanero, czosnek i sporo pomidorow...szczerze to i tak dla ludzi nieodpornych niezjadliwe. Nawet ja sie gotowalem pare dobrych minut

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161015/047c735f44158b6e31e0a0b6c251bc11.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161015/9691b75503f4b093a62d0f0af23c5f59.jpg

 

Wczorsj pomielilem i kisze kolejne 3 porcje

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161015/5953b7fd9b738d7a4bd9e2b855f9c365.jpg

 

Mysle ze zolte pojda na sos z mango, chocolate z pieczona papryka a pomaranczowe nie mam pojecia. Myslalrm nad pomarancza wlasnie i zrobieniem na slodko. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

T_zg, ładny widok  :cool: U mnie dziś ostatni zbiór latoś, słoików brak...   :cool:  co tu czynić?

 

http://monki.us/wd_forum/wdx/15.10/DSCN0028.JPG

http://monki.us/wd_forum/wdx/15.10/DSCN9961.JPG

 

 

Z poprzedniego zbioru słoiczek odkręcony... 

 

http://monki.us/wd_forum/wdx/15.10/DSCN9962.JPG

 

 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=kw8fAZq7odU#t=164

 

Moc jest z nami... :laugh:  :laugh:  :laugh:  :tongue:  :devil:  

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tier, ja sie nauczylam w blender wsadzic papryczki, lekko jes zmielic, tak aby kawalki byly i w pojemnik do zamrazarki. Ile potrzebuje do potrawy wezme, ( szybko sie odmraza wyjeta ilosc) , bo w zimie powoli dojrzewaja mi na karzaku.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.